АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика стилів керівництва

Читайте также:
  1. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  2. III.2. Преступление: общая характеристика
  3. XV. 1. Загальна характеристика електрохімічних процесів
  4. А) Статическая вольт-амперная характеристика
  5. А. Понятие и общая характеристика рентных договоров
  6. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  7. Активные операции коммерческих банков: понятие, значение, характеристика видов
  8. Альтернативные системы растениеводства и их краткая характеристика
  9. АМПЛИТУДНО-ЧАСТОТНАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА, ПОЛОСА ПРОПУСКАНИЯ И ЗАТУХАНИЕ
  10. Аналитическая часть. Характеристика и анализ состояния объекта исследования
  11. Анатомо-физиологическая характеристика периода новорожденности.
  12. Б) Динамическая вольт-амперная характеристика дуги.

Оскільки стилі керівництва є осінь складним явищем, є безліч їх класифікацій. Найвідомішими критеріями до визначення ефективного стилю лідерства вважаються:

· Підхід з позиції особистих якостей

· Поведінковий підхід

·Ситуационний підхід

Відповідно до поведінковим підходом вчені виділяють три основних стилю керівництва: авторитарний, демократичний і ліберальний. Розглянемо кожен із новачків докладніше.

Історично перших вражень і довгий час найпоширенішим практично є авторитарний стиль, вважається універсальним. Він полягає в віддачі підлеглим в наказовій формі розпоряджень без будь-яких пояснень їхнього нерозривного зв'язку зі спільними цілями і завданнями діяльності організації. Керівник прийняття рішень завжди орієнтується за власні мети, критерії й інтереси, мало радиться з трудовим колективом, іноді обмежується вузьке коло однодумців.

Такий керівник догматичний, неодмінно жадає підпорядкування людей своїй волі, немає заперечень і прислухається до іншого думці, часто втручається у роботу підлеглих і жорстко контролює їхні діяння, вимагає пунктуального прямування його вказівкам робити, що велено. Якщо й проводяться наради, лише щодо дотримання формальності, бо рішення в керівника готові ще до наради.

Критику не виносить і визнає своїх помилок, проте саме любить покритикувати. Притримуючись думки, що адміністративні стягнення – найкращий засіб впливу на підлеглих для досягнення високих трудових показників. Працює багато, змушує працюватимете, і інших у тому однині і в час. Взагалі керівника – автократа характерний недолік шанування окружающим.

Авторитарний стиль управління найбільше уражає харизматичних участь. Керівник подібного типу можуть призвести своєї фірми до великого успіху, але й до повного краху («одноособовий господар»).

Використання такого стилю збільшує одноосібну владу керівника і можливості впливу на підлеглих, забезпечує максимальну продуктивність, допомагає рішенню завдань за скрутних умов, забезпечує роботу новостворених колективів і дозволяє виконати завдання, особливо коли вистачає часу, якщо компетентність керівників значно вища, ніж в підлеглих, чи працівники що неспроможні дійти згоди.

Проте застосування такого стилю керівництва породжує багато проблем у майбутньому: знижує ефективність праці, виробничу дисципліну, ініціативу, погіршує соціально-психологічний клімат, підвищує плинність, не формує внутрішньої зацікавленості виконавців, оскільки зайві дисциплінарні заходи викликають у людині власний страх і злість, знищують стимули на роботу.

Застосування авторитарного стилю може бути ефективним тоді, коли підлеглі повністю знаходяться при владі керівника (наприклад, військовій службі) чи безмежно йому довіряють (скажімо, як актори режисеру чи спортсмени тренеру), а керівник впевнений, що вони здатні самостійно діяти правильним чином.

Демократичний стиль – на відміну автократичного,являє собою:

· надання підлеглим самостійності, сумірною їх кваліфікації, і виконуваних функцій;

· залученні їх таким видам діяльності, як постановка цілей, оцінка роботи, підготовка і прийняття рішень, створення необхідні виконання роботи передумов і справедлива оцінка їхньої зусиль;

· повага до людей і турбота про їхнє потребах;

· заохочення ініціативи й творчу активність;

· турботу про інформованість підлеглих;

· вміння рахуватися з думками й порадами підлеглих;

Керівник подібного типу зазвичай обирається зборах колективу чи власників і має висловлювати інтереси більшості. Зазвичай, може вдало виявити, прийняти Європу і реалізуватистратегические мети розвитку підприємства, поєднуючи групові інтереси.

Справжній демократичний керівник намагається зробити обов'язки підлеглих привабливішими, уникає нав'язувати їм своєї волі, втягує в прийняття рішень, надає свободу формулювати свою мету з урахуванням цілей організації, що підвищує ступінь мотивації на роботу, й те водночас здійснює жорстокий доволі контроль з них. Отже, демократичне керівництво характеризується поділом влади й участю підлеглих прийняття рішень.

Керівник значною мірою довіряє їм, цікавиться їх думкою, настроями, радиться із нею, прагне використовувати псу краще, що вони пропонують. Серед стимулюючих заходів переважає заохочення, а покарання використовується тільки у винятковихслучаях.

Співробітники загалом задоволені такий системою керівництва та зазвичай намагаються надати свого начальника посильну допомогу дітям і підтримати таке його у необхідних випадках. У умовах працівники легше погоджуються з легітимністю рішень, прийнятих за участю, охочіше приймають зміни, більше довіряють менеджерам, які розробляють та реалізовують рішення, частіше висувають самостійних ідей.

Зазвичай демократичний стиль керівництва застосовується у тому випадку, коли виконавці добре, часом краще керівника, розуміються на тонкощах праці та внесуть у неї багато новизни і. Такий стиль краще керівництво складними видами діяльності, де на кількох місці виступає якість.

Ліберальний стиль керівництва інакше називають невмешивающимся. Керівник-ліберал ставить перед виконавцями проблему, визначає її правила, задає кордону рішення, а сам відходить другого план. Він забезпечує співробітників інформацією, здійснює оцінку своєї діяльності, заохочення, навчання, і навіть зберігає у себе право остаточного рішення.

Однак найчастіше такого керівника відрізняють безініціативність і небажання приймати себе відповідальність за рішення і поза наслідки, обережність на ділі, рішеннях, невпевненість у своєї компетентності й у своєму становищі, непослідовність у діях. Він легко піддається впливу оточуючих, схильний поступатися обставинам і змиритися з ними, у відносинах з підлеглими чемний та доброзичливий, у вирішенні їхніх проблем.

Пользующийся цим стилем керівник мало втручається у справи підлеглих й виступає переважно у ролі посередника у відносинах коїться з іншими колективами. Він готовий вислуховувати критику міркування, але здебільшого виявляється неспроможним реалізуватиподсказиваемие йому ділові думки. Підлеглі, маючи великий свободою дій, користуються цим на власний розсуд, самі ставлять завдання й вибирають методи їхнього рішень. Через війну перспективи виконання вони опиняються у великих залежність від інтересів й настрої самих працівників.

Застосування цього стилю знаходить поширення сфері наукових і дослідно-конструкторських розробок, здійснюваних силамивисококлассних фахівців, не сприймають тиску та уваги. Підлеглісамостоятельно приймає рішення і посилено шукають у межах наданих повноважень шляху їхнього реалізації. Така дозволяє йому самовиразитися, приносить задоволення і формує сприятливий морально-психологічний клімат у колективі, породжує довіру для людей, сприяє добровільної прийняттю він повноважень та фінансової відповідальності.

У той самий час такий стиль легко може трансформуватися напопустительский, коли керівник зовсім усувається від справ, передаючи в руки «висуванців». Останні від імені управляют колективом, застосовуючи у своїй дедалі більш авторитарні методи. Сам при цьому лише вдає, влада і його руках, але в ділі процес дедалі більше стає залежатиме від своїх добровільних помічників.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)