АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Предмет регіональної статистики, її мета та теоретичні основи

Читайте также:
  1. I. Предмет и метод теоретической экономики
  2. I.ПРЕДМЕТ ДОГОВОРА
  3. III. Предмет, метод и функции философии.
  4. IX. У припущенні про розподіл ознаки по закону Пуассона обчислити теоретичні частоти, перевірити погодженість теоретичних і фактичних частот на основі критерію Ястремського.
  5. Базовые понятия предметного поля социальной информатики
  6. Билет 1. Предмет истории как науки: цели и задачи ее изучения
  7. Билет 12. Предмет социальной философии. Уровни анализа общественных отношений
  8. Билеты к экзамену по предмету «История»
  9. Бытие как предмет онтологии. Метафизическое и физическое (натуралистическое) понимания бытия.
  10. Введение в предмет.
  11. Введение. Предмет философии науки (Розов М.А., Стёпин В.С.)
  12. Введение. Предмет химии

ПЕРЕДМОВА

 

Логіка та структура викладу курсу „Регіональна статистика” визначається метою та завданнями дисципліни. Навчальна дисципліна складається з семи тем, виклад яких передбачає ознайомлення з основними методичними концепціями та підходами, що існують у регіональній статистиці. Закріплення теоретичних знань та вирішення конкретних завдань регіонального статистичного аналізу буде проводитись на практичних (семінарських) заняттях та у формі індивідуальної реферативної роботи.

Дисципліною передбачено також певний обсяг матеріалу для самостійного

опрацювання.

Цикл лекцій з дисципліни «Регіональна статистика»
відповідає програмі цієї дисципліни для молодших спеціалістів з спеціальності «Економічна статистика».

Збірник включає цикл лекцій і передбачає широке використання міжпредметних зв'язків дисципліни «Регіональна статистика», «Економічна стаистика» та «Соціальна статистики».

Значна увага в посібнику відводиться практичним заняттям, які побудовані на фактичних матеріалах Дніпропетровського обласного управління статистики.

Студентам необхідно провести розрахунок регіональних показників розвитку міст обласного значення і дати комплексну рейтингову оцінку їх розвитку.

Домашня самостійна робота передбачає відповіді студентів під час запитання для самоконтролю, повторення навчального матеріалу в плані міжпредметних зв'язків та розрахункові завдання.


ТЕМА № 1. ПРЕДМЕТ, МЕТОД, ЗАВДАННЯ І ЗНАЧЕННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ СТАТИСТИКИ.

ЛЕКЦІЯ №1

ПЛАН

1. Предмет регіональної статистики, її мета та теоретичні основи.

2. Методи регіональної статистики.

3. Завдання регіональної статистики.

4. Структура регіональної статистики.

Предмет регіональної статистики, її мета та теоретичні основи.

 

1.1. Предмет регіональної статистики.

Предметом даної дисципліни є організаційно-управлінський механізм функціонування соціально-економічної системи. Управління регіональною статистикою являє собою систему знань про сумісність, форми, принципи, завдання та методи управління процесом в регіоні.

Регіональна статистика - це наука, яка вивчає кількісну сторону масових суспільних явищ в конкретних умовах місця і часу та нерозривного зв"язку з їх якісною стороною в регіонах.

Термін "регіон" походить від латинського "геgіоn" в перекладі означає місцевість сукупності різних територіальних ланок однієї країни, а саме: адміністративно-територіальних одиниць (області, району, міста), національних, державних або державно-адміністративних одиниць економічних районів тощо.

Кожен регіон, незалежно від його розміру і рівня, можна представити у вигляді територіальної соціально-економічної системи, що характеризується складною структурою, яка включає в себе всі види продуктивних сил і відображає всю багатогранність суспільних відносин на даній території.

1.2. Мета дисципліни.

Метод дисципліни є вивчення майбутніми спеціалістами теоретичних знань, методології методів та практичних навичок щодо здійснення оцінки стану об'єктів статистичного спостереження в регіонах, аналізу та прогнозування розміщення продуктивних сил, ефективності функціонування соціально-економічного комплексу регіону та ступеня задоволення потреб регіону і країни у виробництві, розподілі та споживанні товарів та послуг, а також розробки рекомендацій щодо формування та реалізації політики соціально-економічного регіонів.

У результаті вивчення даної дисципліни, як регіональна статистика, майбутній спеціаліст повинен знати:

- особливості побудови регіональної статистики в України в інших країнах Європи;

- критерії оцінки побудови статистичних показників соціально-економічного стану регіонів, виходячи з вимог статистики країни до ринкових умов господарювання;

- класифікацію регіонів України та основні поняття про регіональний поділ України на базові регіони і регіони вторинного територіального поділу;

методи побудови міжрегіональних статистичних порівнянь;

- методи побудови і порівняння інтегральних статистичних оцінок соціально-економічного стану регіонів.

1.3. Теоретичні основи регіональної статистики.

Базовою теоретичною основою регіональної статистики є економічна теорія, яка вивчає суть економічних категорій. Більшість таких категорій, як розміщення продуктивних сил, показники виробничої сфери, показники соціального розвитку життєвого рівня населення, фінансового стану, тощо, всебічно використовуються регіональною статистикою.

Тоді, як економічна теорія дає теоретичне обґрунтування категорій, (фундамент предмету), то інші статистичні дисципліни виступають ніби у вигляді надбудови.

Так, з предмету "Теорія статистики" регіональна статистика використовує всі методи, з предметів "Економічна статистика", "Соціальна статистика" використовуються конкретні статистичні показники.

2. Методи регіональної статистики.

Під методом будь-якої науки розуміють спосіб дослідження наукою явищ природи і процесів суспільного життя. Доля регіональної статистики - це дослідження процесів соціально-економічного життя регіонів.

Розглянемо методологію регіональної статистики з двох позицій.

1. Використання найбільш універсальних загальнонаукових методів.

2. Використання специфічних методів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)