АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сучасна організація статистичного спостереження рослинництва в Україні

Читайте также:
  1. I. Організація та проведення модульного і підсумкового контролю
  2. IV. Організація. Контроль.
  3. Агрохімічна служба в Україні у радянські часи
  4. Адміністративна реформа в Україні
  5. АРМ як сучасна форма інформаційних технологій
  6. Взаємодія органів публічної влади з трудовими колективами, підприємствами, установами, організаціями
  7. Вигнання військ блоку фашистських держав в Україні 1943-1944
  8. Види виборчих систем.Виборча система в Україні
  9. Види економічної діяльності та послуги рослинництва
  10. Види місцевих податків і зборів в Україні
  11. Види навчання з питань охорони праці. Організація навчання.
  12. Види умовних знаків топографічних карт, які видаються в Україні, пояснювальні підписи та цифрові позначення.

Для успішногота ефективного управління розвитком рослинництва необхідна всебічна, повна і достовірна інформація, яка використовується для оперативного управління розвитком цієї га­лузі сільського господарства, а також слугує вихідною як для характеристики стану рослинництва, так і для розробки планів і програм подальшого її розвитку.

Організація статистичного спостереження рослинництва являє собою комплекс статистичних робіт з розробки і впровадження методології розрахунків статистичних показників для висвітлення стану і розвитку рослинництва, методик, програм та інструкцій зі статистичних спостережень і форм державної звітності та іншої документації, збору, контролю повноти і вірогідності статистичних даних та їх розробки, аналізу та забезпечення у встановленому порядку статистичною та аналітичною інформацією щодо рослинництва відповідні органи державної влади.

Наявність у сільському господарстві України різних організаційно-правових форм виробництва і реалізації сільськогосподарської продукції зумовлює потребу у застосуванні різних організаційних форм статистичного спостереження рослинництва.

По сільськогосподарських підприємствах з чисельністю працюючих понад 50 осіб основним джерелом статистичної інформації про стан і розвиток рослинництва є статистична звітність і бухгалтерські річні звіти цих господарств, які склада­ються на підставі первісних даних бухгалтерського обліку у вигляді документів (звітів) спеціально затвердженої форми.

Для характеристики стану і розвитку господарств приватного сектора — особистих підсобних господарств населення, селянських (фермерських) господарств, приватно-орендних підприємств та інших суб’єктів господарювання здебільшого використовуються матеріали спеціально організованих статистичних обстежень (переписів, вибіркових обстежень домашніх господарств та різного роду одноразових обліків).

Враховуючи різко сезонний характер багатьох явищ і процесів, що відбуваються в цій галузі сільського господарства, а також їх недовгочасність (сівба, догляд за посівами, збирання врожаю) для їх відстеження та вивчення широко застосовується оперативна звітність. Основне призначення оперативної звітності — забезпечити поточний контроль за ходом сівби, догляду за посівами та збирання врожаю сільськогосподарських культур.

Оперативна звітність, як правило, подається через певні інтервали часу (раз на тиждень, раз на місяць).

Після завершення окремих видів робіт в цілому (закінчення сівби, внесення добрив, збирання врожаю) складається одноразова підсумкова статистична звітність.

Остаточні дані про посівні площі, валовий збір і врожайність сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень відображаються в річних бухгалтерських звітах сільськогосподарських підприємств.

У даний час оперативна звітність про хід сівби ярих та озимих культур, збирання вражаю і виконання літньо-осінніх агротехнічних робіт подається районним відділам державної статистики юридичними особами, їх відокремленими підрозділами, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, незалежно від форм власності і господарювання (крім селянських (фермерських) господарств) у вигляді тижневої звітності за такими формами:

· форма № 3-сг «Звіт про сівбу ярих культур»;

· форма № 7-сг «Звіт про хід збирання урожаю, сівби озимих та оранку на зяб».

Звіти за цими формами подаються щопонеділка від початку і до закінчення сівби ярих та озимих культур. Дані в цих звітах наводяться наростаючим підсумком з початку робіт.

Облік посівних площ у господарствах, які мають понад 50 пра­цюючих осіб, проводиться за формою № 4-сг «Заключний звіт про підсумки сівби під урожай 20___ року». Керівники фермерських господарств (орендарі) подають у районні відділи статистики звіт за скороченою формою № 1-(ферм) «Заключний звіт про підсумки сівби під урожай 20___ р. селянського (фермерського) господарства або орендаря (громадянина)».

Облік посівних площ сільськогосподарських культур у господарствах населення в сільській місцевості, у містах, міських і робітничих селищах організують і проводять районні (міські) відділи статистики за участю сільських, міських та селищних Рад на­родних депутатів.

Для одержання повніших і достовірніших даних про посівні площі сільськогосподарських культур, що перебувають у користуванні та власності особистих підсобних господарств населення в сільській місцевості, у населення міст та міських і робітничих селищах органи державної статистики періодично проводять суцільні і вибіркові обліки посівних площ сільськогосподарських культур. В Україні останній суцільний облік посівних площ сільськогосподарських культур у господарствах населення сільської та міської місцевостей було проведено в 1993 р., а вибірковий їх облік (20%) — у 1998 р.

Дані про уточнену та зібрану площу і валовий збір з основних і повторних, міжрядних посівів сільськогосподарських культур у розрізі окремих культур та їх груп по селянських (фермерських) господарствах і господарствах орендарів-громадян містить статистичний звіт за формою № 2 (ферм) «Звіт про діяльність селянського (фермерського) господарства, орендаря (громадянина) за 20___ р.», який вони складають щороку станом на 1 грудня.

Валові збори врожаю сільськогосподарських культур по господарствах населення та інших суб’єктах господарювання визначаються розрахунково на підставі даних про розміри посівної площі та збору продукції з 1 га, який визначають за матеріалами вибіркових бюджетних обстежень домашніх господарств.

Джерелом статистичних даних про площу багаторічних насаджень плодоягідних культур, виноградників, хмелю, чаю, в т. ч. насаджень у плодоносному віці, а також про фактичний збір урожаю (всього, в т. ч. з площі насаджень у плодоносному віці) в розрізі окремих культур і порідних груп є звіт за формою № 29-сг, який містить спеціальний розділ «Сади, ягідники і виноградники».

Дані про рівень агротехніки містяться в оперативній статистичній звітності «Звіт про сівбу ярих культур» (ф. № 3-сг) і «Звіт про хід збирання врожаю, сівби озимих та оранку на зяб» (ф. № 7-сг). Дані цих звітів характеризують наростаючим підсумком обсяг агротехнічних робіт у гектарах і центнерах. Вони мають важливе значення для оцінки строків і обсягів проведених робіт, контролю за виконанням графіків проведення робіт тощо.

Дані про наявність насіння ярих та озимих культур містяться у «Звіті про наявність насіння ярих культур» (ф. № 1-сг), який складають і подають 01.11, 01.02 і 01.04 районним відділам державної статистики за місцем знаходження землі юридичні особи, їх відокремлені підрозділи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність і мають понад 50 працюючих осіб, незалежно від форм власності і господарювання.

Інформацію про внесення добрив за видами під окремі сільськогосподарські культури та їх групи і проведення агрохімічних робіт містить разова (річна) статистична звітність за формою № 9-б-сг «Звіт про внесення мінеральних, органічних добрив, гіпсування та вапнування ґрунтів під урожай 20___ р.», який складають і подають 1 грудня юридичні особи, їх відокремлені підрозділи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, неза­лежно від форм власності і господарювання (крім селянських (фермерських) господарств), районному формуванню з виконання агрохімічних робіт, а науково-дослідні установи, навчально-дослідні господарства вузів і технікумів, крім того, своїй вищій організації за вказівкою. Районне (міжрайонне) формування по виконанню агрохімічних робіт 5 грудня після перевірки подає цей звіт районному відділу державної статистики за місцем знаходження землі.

Розділ 3
СТАТИСТИКА ТВАРИННИЦТВА


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)