АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сучасна організація статистичного спостереження тваринництва в Україні

Читайте также:
  1. I. Організація та проведення модульного і підсумкового контролю
  2. IV. Організація. Контроль.
  3. Агрохімічна служба в Україні у радянські часи
  4. Адміністративна реформа в Україні
  5. АРМ як сучасна форма інформаційних технологій
  6. Взаємодія органів публічної влади з трудовими колективами, підприємствами, установами, організаціями
  7. Вигнання військ блоку фашистських держав в Україні 1943-1944
  8. Види виборчих систем.Виборча система в Україні
  9. ВИДИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОСЛУГ ТВАРИННИЦТВА
  10. Види місцевих податків і зборів в Україні
  11. Види навчання з питань охорони праці. Організація навчання.
  12. Види умовних знаків топографічних карт, які видаються в Україні, пояснювальні підписи та цифрові позначення.

Статистичне спостереження тваринництва в Україні здійснюється органами державної статистики разом з органами Міністерства аграрної політики України, місцевими державними адміністраціями та виконавчими органами сільських, селищних, міських Рад, а також керівниками і спеціалістами аграрних формувань різних форм власності і господарювання шляхом складання і збору статистичної звітності, проведення спеціальних обстежень — переписів, одноразових обліків, вибіркових обстежень.

Для того щоб мати повні дані про кількість тварин, органи державної статистики щороку, починаючи з 1935 р. по 1964 р. здійснювали переписи за основними видами і статево-віковими групами тварин, а також за окремими категоріями господарств і в цілому по країні, а з 1 січня 1964 р. і до теперішнього часу — щорічні обліки сільськогосподарських тварин та суцільні переписи через декілька років. Відмінність обліків худоби від переписів полягає в тому, що поголів’я худоби, яка перебуває в особистій власності населення сільської місцевості, встановлюють на основі погосподарських книг сільських Рад. Востаннє перепис поголів’я худоби та птиці в усіх сільськогосподарських підприємствах та господарствах населення проводився станом на 1 січня 1996 р. Наступний перепис передбачено провести з 25 грудня 2000 р. по 15 січня 2001 р.

Основним завданням обліку сільськогосподарських тварин є встановлення станом на 1 січня (о 24-й годині з 31 грудня на 1 січня) загальної кількості тварин по всіх категоріях господарств на всій території України в розрізі основних видів тварин та їх статево-вікових груп. Тварини, які вибули з господарства після 24-ї години ночі 31 грудня, повинні бути враховані по даному господарству разом з наявними, а приплід, одержаний після 24-ї години ночі 31 грудня, та інші надходження тварин після зазначеного критичного моменту не повинні враховуватися.

Обліку підлягають сільськогосподарські тварини, що належать усім без винятку господарствам, незалежно від форми власності і господарювання, а також населенню.

Поголів’я тварин в юридичних осіб, їх відокремлених підрозділах, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, незалежно від форм власності і підпорядкування (крім селянських (фермерських) господарств), визначають на 1 січня на основі статис­тичного звіту за формою № 24 (річна) «Звіт про стан тваринництва на 1 січня 20___ р.», які подають вищезгадані суб’єкти господарювання 10-го числа після звітного періоду районному відділу державної статистики за місцем знаходження землі. Звіт складається на основі даних інвентаризації, звірених з бухгалтерськими записами та обов’язковим переліком худоби в натурі. Цей документ є основним статистичним звітом про стан тваринництва в сільськогосподарських підприємствах з чисельністю працюючих понад 50 осіб і містить дані про рух поголів’я тварин в головах і живій масі за рік у розрізі основних видів тварин (оборот стада) та їх наявність за статево-віковими групами на кінець року, а також дані про виробництво і реалізацію продукції тваринництва за рік, відгодівлю тварин, стан тваринництва, наявність кормів на 1 січня та ресурси і використання шкіряної і шубно-хутряної сировини за рік.

Дані контрольних обходів зіставляють потім з даними основного обліку худоби в цих господарствах і визначають (по окремих видах худоби) порайонні поправочні коефіцієнти недообліку худоби, за якими потім вносять поправки в підсумки чисельності облікованої худоби по кожному району.

Покажемо це на прикладі. За даними обліку сільськогосподарських тварин станом на 1 січня 2000 р. в особистому користуванні населення району було 4556 корів. У відібраних контрольним обходом 10 % господарств було виявлено 609 корів замість зареєстрованих раніше 600. Поправочний коефіцієнт дорівнюватиме: 609: 600 = 1,015.

З цього робиться висновок, що і у решти 90 % господарств, які не підлягали контрольній перевірці, могла бути допущена така сама неточність обліку. Тому чисельність корів по району з урахуванням поправочного коефіцієнта становитиме: 4624 голів (4556 ´ 1,015).

Керівники районних відділів статистики на основі даних обліку худоби в господарствах суспільного і приватного секторів, а також у господарствах населення сільських і міських місцевостей складають форму № 7 «Районні підсумки обліку худоби на 1 січня 20___ р.». За наявності в районі двох і більше міст або селищ міського типу форма № 7, крім того, складається на всі міста і селища міського типу в цілому. В цій формі показується чисельність худоби по основних видах і статево-вікових групах у розрізі категорій господарств.

Статистичні органи, починаючи з районних відділів статистики, розробляють матеріали обліків сільськогосподарських тварин у розрізі категорій господарств по районах, областях і в цілому по країні, а також здійснюють статистичні групування господарств: 1) за кількістю наявної великої рогатої худоби, корів, овець та кіз і всіх видів птиці, включаючи молодняк; 2) за середнім надоєм молока від однієї корови на рік.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)