АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Критерій Гурвіца

Читайте также:
  1. І. Статистичні гіпотези. Статистичний критерій перевірки нульової гіпотези.
  2. Критерій Дарбіна — Уотсона
  3. Критерій згоди Колмогорова
  4. Критерій згоди Романовського
  5. Критерій згоди Ястремського
  6. Критерій Севіджа.
  7. Критерій фон Неймана
  8. Перевірка гіпотези про закон розподілу. Критерій згоди Пірсона.
  9. Перевірка гіпотези про нормальний закон розподілу генеральної сукупності. Критерій узгодженості Пірсона

Цей критерій охоплює низку різних підходів до прийняття рішень: від найбільш оптимістичного до найбільш песимістичного. При оптимістичному підході можна сподіватись на значення виграшу , а при песимістичному − . Критерій Гурвіца встановлює баланс між випадками крайнього оптимізму і крайнього песимізму, приписуючи їм вагові коефіцієнти і , де (вважається, що середовище може знаходитись у найвигіднішому для оперуючої сторони стані з ймовірністю і самому невигідному з ймовірністю ). Оптимальною вважається стратегія, яка забезпечує виграш

тобто

Параметр є показником оптимізму: при критерій занадто оптимістичний, при дуже песимістичний. Вибір значення залежить від схильності особи, яка приймає рішення, до оптимізму або песимізму. При відсутності яскраво вираженої схильності можна вибрати .

Розглянемо використання даних критеріїв в умовах невизначеності у наступній практичній ситуації.

Приклад. Морське пароплавство планує організацію пасажирських перевезень на літні місяці. Кількість суден , які повинні бути зафрахтовані, їх тоннаж, а також кількість екіпажів, які повинні бути набрані і підготовлені до чергової весняно-літньої навігації, є змінною величиною і визначається фактичними потребами у пасажиро- перевезеннях чергового сезону. Припустимо, що вона може набувати значень 10, 20, 30, 40 і 50 суден. Фактична потреба у пасажироперевезеннях є випадковою величиною, яка залежить від багатьох факторів. Припустимо, що пароплавство склало кошторис експлуатаційних витрат і визначило величину очікуваного прибутку від виконання перевезень в залежності від кількості зафрахтованих суден і фактичних потреб у суднах для повного задоволення потреб пасажирів . Розрахункові значення очікуваного прибутку і для всіх можливих значень та наведені у таблиці

         
           
           
  – 48        
  – 100 – 50      
  – 150 – 100      

 

Потрібно визначити оптимальну кількість зафрахтованих суден, щоб максимізувати очікуваний прибуток. Розрахуємо цю величину, використовуючи наведені вище критерії.

 

Критерій Вальда: , .

Критерій Лапласа: , .

Критерій Севіджа: будуємо матрицю , а результати заносимо у наступну таблицю

         
    –50 –140 –180 –280
  –50   –90 –130 –230
  – 108 –80 –40 –80 –80
  – 160 – 160     –100
  – 210 – 210 –150 –40  

 

Обчислюємо , звідки .

Критерій Гурвіца: обчислюємо значення

при різних значеннях .

: ;

: ;

: ;

: ;

: ;

: ;

: .

Таким чином потрібно зробити вибір з таких можливостей:

А) за критерієм Вальда зафрахтувати 10 суден;

Б) за критерієм Лапласа зафрахтувати 40 суден;

В) за критерієм Севіджа зафрахтувати 30 суден;

Г) за критерієм Гурвіца зафрахтувати 10 суден, якщо керівництво порту складається з песимістів і 50 суден, якщо керівництво порту складається з оптимістів.

Якому рішенню надати перевагу? Це визначається вибором відповідного критерію в умовах невизначеності (Вальда, Лапласа, Гурвіца чи Севіджа).

Вибір критерію прийняття рішень є найскладнішим і найвідповідальнішим етапом у дослідженні операцій. При цьому не існує будь-яких загальних рекомендацій чи порад. Вибір критерію повинен робити замовник операційного дослідження на найвищому рівні ієрархії і максимально узгоджувати цей вибір з конкретною специфікою задачі та із своєю метою.

Зокрема, якщо приймається дуже відповідальне рішення, і навіть мінімальний ризик неприпустимий, то варто застосовувати критерій Вальда (принцип гарантованого результату). Навпаки, якщо деякий ризик прийнятний, і керівництво (замовник) має намір вкласти у плановану операцію певну суму (таку, щоб потім не вважати, що вкладено занадто мало), то вибирають критерій Севіджа.

При відсутності достатньої інформації для вибору критерію можливим є й альтернативний підхід, який пов'язаний з обчисленням ймовірностей успіху і невдачі на основі попереднього досвіду.

 

 


[*] Тут знову відсутня вказівка про проміжну залежність від фазових координат і фазових координат від контрольованих і неконтрольованих факторів.

[†] Функцію завжди може бути довизначена до для незалежних . Для цього достатньо, наприклад, покласти якщо хоча б для одного вектор не є вектор . Вектор , очевидно, тоді і тільки тоді, коли є вектор для деякого , коли .

[‡] Аналогічно перевіряється опуклість функції вигляду , якщо всі опуклі. Так само вгнута, якщо вгнуті всі


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)