АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стан розвитку малого та середнього підприємництва в окремих країнах

Читайте также:
  1. Альтернативні моделі розвитку. Центральна проблема (ринок і КАС). Азіатські моделі. Європейська модель. Американська модель
  2. Аналіз технічного рівня розвитку підприємства
  3. Б процес збільшення і розвитку приміської зони великих міст
  4. Б) для підприємств меншого (середнього) розміру.
  5. В ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ
  6. Ви никнення й розвитку виробничих відносин, виокремлення в способі
  7. Вибір стратегії соціально-економічного розвитку України
  8. Вивчення витоків рухливих ігор, обґрунтування закономірностей їх розвитку.
  9. Види трудових договорів. Особливості окремих видів трудових договорів.
  10. Види формування фінансових ресурсів малого підприємництва: субпідряд, лізинг, факторинг, франчайзинг, факторинг, придбання існуючого бізнесу.
  11. Визначення тенденції розвитку.
  12. Використання індексного методу при аналізі середнього курсу акцій.

(на 01.01.2000 р.)

Країна Кількість МСП, тис. Кількість СП на 1000 чол. населення Зайнято у МСП, млн. чол. Частка МСП у загальній кількості зайнятих, % Частка МСП у ВВП, %
Британія     13,6   50-53
Італія     16,8   57-60
Країни ЄС         63-67
США   74,2 70,2   50-52
Японія   49,6 39,5   52-55
РФ 836,2 5,65 8,1 9,6 10-11
Україна   4,0 1,7 9,0 10-11

Проблеми розвитку малого підприємництва в сучасних умовах.

 

Становлення й розвиток ринкової економіки неможливі без створення відповідних умов для забезпечення економічної свободи розвитку підприємництва, суть якої полягає в усуненні адміністративних перешкод та обмежень на шляху економічної діяльності.

Демократичний порядок економічного життя, відносин підприємництва в країні має грунтуватися на засадах, відповідно до яких жодного власника майна, жодного підприємця не може бути примушено робити те, що не передбачено законодавством.

Згідно за результатами проекту щодо визначення індексу економічної свободи у 115 країнах світу, який було запроваджено спілкою 47 дослідних інститутів усіх континентів світу в 1995 році, Україна належить до країн, що мають найнижчий (від 1,9 до 3,6) рівень економічної свободи, а саме 3,4. Індекс економічної свободи є показником, зумовленим в основному об’єктивними (зовнішніми) чинниками.

Спеціальне дослідження, яке проводилось на замовлення ССПІ Генерального директору Комісії європейських товариств у 1993-1994 рр. в Україні, показало, що економічна оцінка „адміністративного тягаря” надто високе – 180-230 млрд. євро. „Адміністративний тягар” – це явище, яке викликається, виключно суб’єктивними чинниками.

Узагальнення висновків проведених соціально-економічних досліджень дає можливість у цілому оцінити економічні умови становлення підприємництва в Україні як негативні.

Тому один із першочергових кроків на шляху становлення і розвитку підприємництва в Україні – подолання перешкод, зумовлених саме суб’єктивними чинниками, до яких належать:

Ø проблеми з реєстрацією;

Ø недосконалість системи ліцензування;

Ø бюрократичні дії органів державної виконавчої влади (державної влади та місцевого самоврядування, їх посадових осіб);

Ø занадто велика кількість контролюючих органів, які дублюють функції;

Ø слабка підготовленість населення до підприємницької діяльності.

Реєстрація. Реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності регламентується Положеннями про державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності, затверджена Постановою КМУ від 25.05.98 р. №740, яка повністю дублює зміст цього положення, затвердженого Постановою КМУ від 25.01.69 р. №125.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)