АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структура ОС:

Читайте также:
  1. B) социально-стратификационная структура
  2. III. СТРУКТУРА И ОРГАНЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРИХОДА
  3. VI. Рыночный механизм. Структура рынка. Типы конкурентных рынков
  4. VIII. Формирование и структура характера
  5. А. Лінійна організаційна структура
  6. Автоматизовані банки даних (АБД), їх особливості та структура.
  7. Адміністративна структура БМР має три органи: загальні збори акціонерів, рада директорів і правління.
  8. Адхократическая структура
  9. Акти застосування права: поняття, ознаки, види, структура
  10. АЛЕКСИТИМИЯ И ПСИХОСОМАТИЧЕСКАЯ СТРУКТУРА
  11. Анормальная структура мозга
  12. Антигенная структура бактерий. Серотипирование.

ЛЕКЦІЯ №3

(Записати головне! В кого записано – вибрати з лекції Д/З про операційні системи)

Тема: Поняття операційної системи. Призначення, класифікація, основні функції.

План

 

1. Призначення операційної системи (ОС).

2. Структура ОС

3. Класифікація ОС

4. Сімейства операційних систем

1.

Поняття ОС звичайно визначається через функції, які вона виконує. Однак іноді простіше пояснити: не "навіщо потрібна операційна система", а "що було б, якби її не існувало". Якби не було ОС, то з комп'ютером було б дуже складно спілкуватися. Скажімо, програміст мав би створювати програму не на якійсь зручній мові програмування, а на мові машинних кодів. Відсутність ОС загнала б у глухий кут і будь-якого користувача. В його розпорядженні не виявилося б сучасних засобів керування апаратурою (дисками, мишею, принтером) і звичних програмних додатків (ігор, антивірусів, графічних редакторів тощо). Операційна система - це сукупність програм, які призначені для керування ресурсами комп'ютера й обчислювальними процесами, а також для організації взаємодії користувача з апаратурою.

· керування ресурсами — злагоджену роботу всіх апаратних засобів комп’ютера;

· керування процесами — виконання всіх програм та їх взаємодію з пристроями комп’ютера та даними

· інтерфейс (діалог, обмін інформацією) між користувачем та комп’ютером.

 
 


2.

 

 

Структура ОС:

· Ядро ОС — центральною частиною ОС, яка забезпечує прикладним програмам координований доступ до ресурсів комп’ютера (оперативної пам’яті, зовнішніх пристроїв уведення та виведення інформації), перекладаючи їх команди на мову двійкових кодів, яку розуміє комп’ютер.

· Драйвери — програмами, що перекладають команди комп’ютера на мову певного пристрою (принтера, сканера, звукової або відеокарти) та навпаки.

· Утиліти— допоміжні програми, призначені обслуговувати диски, перевіряти комп’ютер, налаштовувати певні параметри роботи тощо.

· Інтерфейс — правила взаємодії операційної системи та користувача, які визначають зручність роботи.

 

3.

Операційні системи класифікуються по:

- кількості одночасно працюючих користувачів: однокористувацькі, багатокористувацькі;

- числу процесів, що одночасно виконуються під управлінням системи: однозадачні, багатозадачні;

- кількості підтримуваних процесорів: однопроцесорні, багатопроцесорні;

- розрядності коду ОС: 8-розрядні, 16-розрядні, 32-розрядні, 64-розрядні;

- типові інтерфейсу: командні (текстові) і об'єктно-орієнтовані (графічні);

- типові доступу користувача до ЕОМ: з пакетною обробкою, з розділенням часу, реального часу;

- типові використання ресурсів: мережеві, локальні.

 

Відповідно до першої ознаки класифікації багатокористувацькі операційні системи, на відміну від однокористувацьких, підтримують одночасну роботу на ЕОМ декількох користувачів за одним і тим же терміналом в різний час або за різними терміналами.

Друга ознака передбачає ділення ОС на багатозадачні і однозадачні. Поняття багатозадачності означає підтримку паралельного виконання декількох програм, що існують в рамках однієї обчислювальної системи, в один момент часу. Однозадачні ОС підтримують режим виконання тільки однієї програми в окремий момент часу.

Відповідно до третьої ознаки багатопроцесорні ОС, на відміну від однопроцесорних, підтримують режим розподілу ресурсів декількох процесорів для вирішення того або іншого завдання.

Четверта ознака підрозділяє операційні системи на 8-, 16-, 32- і 64- розрядні. При цьому мається на увазі, що розрядність операційної системи не може перевищувати розрядності процесора.

Відповідно до п'ятої ознаки класифікації ОС за типом призначеного для користувача інтерфейсу діляться на об'єктно-орієнтовані (як правило, з графічним інтерфейсом) і командні (з текстовим інтерфейсом). Згідно з шостою ознакою ОС підрозділяються на системи:

- пакетної обробки, в яких з програм, що підлягають виконанню, формується пакет (набір) завдань, що вводяться в ЕОМ і виконуваних в порядку черговості з можливим обліком пріоритетності;

- розділення часу (TSR), що забезпечують одночасний діалоговий (інтерактивний) режим доступу до ЕОМ декількох користувачів на різних терміналах, яким по черзі виділяються ресурси машини, що координується операційною системою відповідно до заданої дисципліни обслуговування;

- реального часу, що забезпечують певний гарантований час відповіді машини на запит користувача з управлінням ним якими-небудь зовнішніми по відношенню до ЕОМ подіями, процесами або об'єктами.

Відповідно до сьомої ознаки класифікації ОС діляться на мережеві і локальні. Мережеві ОС призначені для управління ресурсами комп'ютерів, об'єднаних в мережу з метою спільного використання даних, і надають потужні засоби розмежування доступу до даних в рамках забезпечення їх цілісності і збереження, а також безліч сервісних можливостей по використанню мережевих ресурсів.

В більшості випадків мережеві операційні системи встановлюються на один або декілька достатньо потужних комп'ютерів-серверів, що виділяються виключно для обслуговування мережі і спільно використовуваних ресурсів. Всі останні ОС вважатимуться локальними і можуть використовуватися на будь-якому персональному комп'ютері, а також на окремому комп'ютері, підключеному до мережі як робоча станція або клієнт.

 

4.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)