АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ультрафіолетові випромінювання, їх джерела, нормування і захист від негативного впливу

Читайте также:
  1. XV.8. Корозія і захист металів
  2. А. Рішення на застосування одного з перших трьох режимів радіаційного захисту
  3. Аналіз бюджетного фінансування соціального захисту населення в регіоні (Калуський район, Івано-Франківська область)
  4. Б. Рішення на застосування четвертого або п'ятого режимів радіаційного захисту
  5. Біологічний захист
  6. Бюджетні обмеження споживача, бюджетне рівняння та фактори впливу на бюджетну лінію.
  7. В) становлять зміст соціального захисту безробітних.
  8. Види електромагнітних випромінювань, їх джерела, нормування та засоби захисту від їх негативного впливу
  9. Визначення впливу ризику на прибуток
  10. Використання сучасних технологій психологічного впливу для нейтралізації негативних психічних станів серед населення
  11. Вимоги керівних і нормативних документів по зберіганню спеціального майна цивільного захисту
  12. Вібрація: її джерела, нормування та засоби захисту від її негативного впливу

Ультрафіолетові випромінювання (УФВ) за способом генерації належать до теплової частини випромінювання, а за дією подібне до іонізуючого випромінювання.

Джерелами УФВ на промислових підприємствах є обладнання для виготовлення фото полімерних форм, копіювання при виготовленні форм офсетного друку, копіювання на пігментний папір при виготовленні форм глибокого, трафаретного та флексографічного друку, в брошурувально- палітурному цеху.

УФВ поглинаються верхніми шарами шкіри людини. При цьому відбуваються хімічні зміни молекул біополімерів – як зміни форми і розмірів, так і часткова загибель клітин.

УФВ високої інтенсивності викликає дерматити з дифузійною екземою, можуть привести до утворення ракових пухлин.

Нормування УФВ ведеться з урахуванням довжини хвилі (діапазони А, B, C довжин хвиль l, нм) і густини потоку енергії (Вт/ м2). Для зони А (400-320 нм) густина дорівнює 10 Вт/ м2; для зони B (320-280 нм) – 0,05 Вт/ м2; для зони С (280-200 нм) – 0,001 Вт/ м2.

УФВ зони А має слабку біологічну дію, переважно флуоресценцію. УФВ зони В викликає зміни в шкірі і крові, нервовій системі, кровотворенні та інше. УФВ зони С руйнують біологічні клітини, оскільки вони мають бактерицидну дію і викликають коагуляцію білків.

До основних заходів захисту від УФВ на промислових підприємствах відносяться:

екранування джерел випромінювання різними матеріалами і світофільтрами;

індивідуальний захист – очі захищають окулярами або щитками із склом – світофільтром, для захисту шкіри використовують мазі (наприклад, салол), спецодяг із бавовняних і суконних тканин, руки захищають рукавицями.

Тема 5. Техніка безпеки і електробезпека в промисловості

5.1. Вимоги до безпеки виробничих процесів і обладнання в промисловості

Виробниче обладнання, яке застосовується на промислових підприємствах, має бути безпечним у виготовленні, транспортуванні, монтажі, експлуатації та технічному обслуговуванні щодо запобігання аварій, травм, професіональних захворювань працюючих.

Транспортування, монтаж, експлуатацію та технічне обслуговування обладнання потрібно здійснювати відповідно до технічних умов та конструкторської документації.

Виробничі процеси слід здійснювати відповідно до вимог ГОСТ 12.3.3.002-75 “ССБТ. Процессы производственные. Общие требования безопасности ”. Виробниче устаткування повинно відповідати вимогам безпеки згідно ГОСТ 12.2.003-91 “ССБТ. Оборудование производственное. Общие требования безопасности ” та вимогам розділу 8 НАПБ В. 01.052-96/194.

Роботи з інструментами та пристроями потрібно виконувати згідно з Правилами безпечної роботи з інструментом та пристроями, затвердженими Наказом Мінпраці України від 05.06.2001р. №52 (НПАОП 0.00-1.30-01).

Під час розміщення виробничого обладнання в цехах (дільницях) мінімальна відстань до будівельних конструкцій повинна бути не менше 0,6 м в неробочій зоні і не менше 1 м зі сторони обслуговування, ширина головних проходів у цехах (дільницях) – не менше ніж 1,5 м, а допоміжних (до окремих робочих місць) – не менше ніж 1 м. Проходи і проїзди у виробничих приміщеннях повинні бути прямими без різких поворотів, окресленими на підлозі жовтими лініями. На кутових поворотах встановлюється сигналізація або забезпечується оглядність на відстані не менше 5 м для безпеки руху внутрішнього транспорту та цехового персоналу.

Згідно з вимогами ГОСТ 12.2.062-81 “ССБТ. Оборудование производственное. Ограждения защитные” небезпечні зони і елементи устаткування обгороджуються і і обладнуються системами блокування та сигналізації (звукової або світлової). Забороняється демонтування систем блокування, захисних огорож під час експлуатації устаткування.

Розміщення пускових і контрольних пристроїв здійснюється за вільного доступу та зручності вмикання та вимикання.

Технологічне обладнання, яке обслуговується двома чи більше працівниками або з декількох пультів управління, обладнується типами вимикачів і звуковою сигналізацією, які забезпечують узгодженість пуску та блокування обладнання. Екстрене вимикання обладнання здійснюється вимикачами з грибоподібними штовхачами червоного кольору.

Підвісні рухомі транспортери для переміщення пачок паперу, картону, кареток для запресування книг забезпечуються долішніми і боковими дротяними або сітковими огорожами.

Огляд, випробування. Обстеження устаткування та машин здійснюється згідно з ПОСТАНОВОЮ Кабінету Міністрів України від 20.05.2004р. №687 “Про затвердження Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки“.

Організація робочих місць на промислових підприємствах здійснюється відповідно до вимог ГОСТ 12.2.032-78 “ССБТ. Рабочее место при выполнении работ сидя. Общие эргономические требования”, ГОСТ 12.2.033-78 “ССБТ. Рабочее место при выполнении работ стоя. Общие эргономические требования”, ГОСТ 12.2.061-81 “ССБТ.Оборудование производственное. Общие требования безопасности к рабочим местам”.

Робочі місця для виконання робіт сидячи комплектуються стільцями з регульованою висотою сидіння.

В цехах і на виробничих дільницях для транспортування, передавання і встановлення на устаткуванні друкарських форм, формових циліндрів, фарбувальних та зволожувальних валів, деталей машин застосовують підіймально - транспортні пристрої (візки, шафи-візки тощо). Колеса візків слід покривати еластично пружними матеріалами (гумою, пластмасою).

Для транспортування і підіймання тари з кислотами, лугами, електролітами тощо застосовуються спеціальні пристрої (візки, тачки). Відкривання металевої тари (наприклад, з вмістом хромового ангідриду) слід здійснювати за використання спеціальних інструментів і захисних ізолюючих засобів.

Цехові комунікації фарбуються кольором аналогічним до кольору будівельних конструкцій, по яких вони прокладені.

Устаткування з джерелами УФВ забезпечується щільним екрануванням.

Виробничі приміщення обладнуються кондиціонерами для кондиціонування повітря, фрамугами, кватирками, витяжними шахтами для природної та загально обмінної штучної вентиляції згідно зі СНиП 2.04.05-91 “Отопление, вентиляция и кондиционирование“.

Уразі утворення на устаткуванні та робочих місцях ГДК речовин 1-го та 2-го класів небезпеки, надмірного тепла, пилу їх потрібно обладнати відповідними типами відсмоктувачів.

Організація додрукарських, друкарських, брошурувально-палітурних та інших процесів здійснюється відповідно до вимог ГОСТ 12.3.002-75, Правил охорони праці для підприємств та організацій поліграфічної промисловості [ ], технологічних інструкцій та інструкцій з охорони праці.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)