АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фізіологічні основи масажу

Читайте также:
  1. Вплив масажу на кровоносну й лімфатичну систему
  2. Загальні методологічні основи кількісної теорії.
  3. Загальні основи суспільного виробництва.
  4. Загальні теоретико-методичні основи розгляду алгебраїчного матеріалу в курсі математики початкових класів.
  5. Законодавчі та нормативно-стильові основи професійного спілкування
  6. ЗМ 1. Теоретичні основи оподаткування. Місцеві податки
  7. ЗМ 5.: Буддизм: світоглядні основи віровчення, організація, напрями
  8. Змістовний модуль 1. Теоретичні основи теорії ймовірностей та комбінаторики
  9. Змістовний модуль 3.Теоретичні основи математичної статистики
  10. Інформаційна безпека, основи захисту інформації
  11. Історія виникнення і розвитку масажу
  12. Ковшові норії: конструкція, основи теорії розрахунку

Традиційно масаж застосовується для оздоровлення, загартовування, під час ранкової гімнастики, а також як фактор, що доповнює загальний вплив фізичних вправ на функціональні можливості організму. Масаж — це загальновизнаний засіб у боротьбі із втомою. Його застосовують як ефективний засіб відновлення працездатності після тренувальних навантажень, а також як засіб відновлення порушених функцій організму.

На підставі праць І.М.Сеченова та І.П.Павлова було встановлено, що масаж має головним чином рефлекторний вплив на частини тіла, органи і системи, віддалені від місця виконання масажних прийомів.

Надаючи великого значення діяльності м’язової системи у спортивному тренуванні, багато дослідників вважають масаж найбільш ефективним засобом відновлення працездатності м’язів після значних тренувальних навантажень і змагань. Встановлено, що під час масажу через численні нервові закінчення шкіри, м’язів, сухожиль подразнення передається до центральної нервової системи (ЦНС) — кори головного мозку. Як наслідок, виникає реакція з боку різних органів і системи організму (Белая Н.Л., 1983).

Впливаючи на тканини, прийоми масажу викликають збудження екстеро- і механорецепторів, які перетворюють енергію механічних подразників на сигнали — інформацію для нервових центрів. Звідси випливає, що механічна енергія від масажних маніпуляцій перетворюється на енергію нервового збудження, що є початковою ланкою в низці нервово-рефлекторних реакцій механізму дії масажу на організм (Л.Н.Кунічев, 1983).

До таких рецепторів належать: рецептори шкіри, рецептори м’язово-суглобового апарату (пропріорецептори) і рецептори внутрішніх органів (інтерорецептори), які збуджуються при зміні натиску на органи і системи судин (барорецептори).

Важливу роль у механізмі дії масажу на органи відіграє гуморальний фактор. У результаті перевтілення механічної енергії в теплову масаж діє як термічний подразник на чутливі нервові закінчення, викликаючи нагрівання. Збудження їх викликає рефлекторне розширення просвіту судин. Механічний вплив масажу на тканини сприяє утворенню в шкірі продуктів розпаду речовин, що є у свою чергу подразниками хеморецепторів нервової системи, судин та інших тканин внутрішніх органів. Цю роль виконують гістаміни і гістаміноподібні речовини разом з продуктами їх розпаду — амінокислотами і поліпептидами, що розносяться током лімфи і крові.

Слід зазначити, що за допомо­гою масажу можна цілеспрямовано змінювати функціональний стан організму.

Існує п'ять основних типів дії масажу на функціональний стан організму:

- тонізуючий,

- заспокійливий,

- трофічний,

- енерготропний,

- для нормалізації функцій.

Тонізуюча дія масажу виявляється в посиленні процесів збудження ЦНС. Механізм дії зумовлений, з одного боку, збільшен­ням потоку нервових імпульсів від пропріорецепторів м'язів, які масажуються, до кори великого мозку, а з іншого — підвищен­ням функціональної активності ретикулярної формації головно­го мозку. Тонізуюча дія масажу спрямована на усунення негатив­них явищ при гіподинамії, що спричинена вимушеним малорух­ливим способом життя або різними патологіями (травми, психічні розлади тощо).

Серед масажних прийомів, що дають добрий тонізуючий ефект, можна виділити такі: енергійне глибоке розминання, струшування, потрушування і всі ударні прийоми (рублення, биття, поплескування). Для того щоб тонізуючий ефект був максимальним, масаж необ­хідно проводити в швидкому темпі протягом короткого часу.

Заспокійлива дія масажу виявляється в гальмуванні діяльності ЦНС, спричиненому помірним, ритмічним і тривалим подразнен­ням екстеро- і пропріорецепторів. Найшвидше заспокійливий ефект досягається такими масажними прийомами, як ритмічне поглад­жування всієї поверхні тіла й розтирання. Проводити їх треба в повільному темпі протягом досить тривалого часу.

Трофічна дія масажу, пов'язана з прискоренням току крові й лімфи, виявляється в поліпшенні транспорту клітинам тканин кисню та інших поживних речовин. Особливо велика роль трофіч­ної дії масажу у відновленні працездатності м'язів.

Енерготропна дія масажу спрямована насамперед на підвищен­ня працездатності нервово-м'язового апарату. Конкретно це вияв­ляється в активізації біоенергетики м'язів; поліпшенні обміну речо­вин у м'язах; підвищенні утворення ацетилхоліну, що призводить до прискорення передачі нервового збудження на м'язові волокна; активнішого утворення гістаміну, що розширює судини м'язів; до підвищення температури масажованих тканин, що прискорює фер­ментативні процеси і підвищує швидкість скорочення м'язів.

Нормалізація функцій організму під дією масажу виявляється передусім у регуляції динаміки нервових процесів у корі великого мозку. Ця дія особливо важлива при різкому переважанні процесів збудження або гальмування в нервовій системі. У процесі масажу в зоні рухового аналізатора створюється вогнище збудження, яке за законом негативної індукції здатне пригнічувати вогнище застій­ного, патологічного збудження в корі великого мозку. Роль масажу має велике значення при лікуванні хворих із трав­мами, оскільки сприяє найшвидшому відновленню тканин та усуненню атрофії. При нормалізації функцій різних органів, як правило, за­стосовують сегментарний масаж певних рефлексогенних зон.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)