АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Показання та протипоказання до проведення масажу

Читайте также:
  1. I. Організація та проведення модульного і підсумкового контролю
  2. Випишіть військові операції часів Першої світової війни (укажіть хронологічні межі), які відбувалися на Україні. Зазначте час їх проведення.
  3. Вплив масажу на кровоносну й лімфатичну систему
  4. Вплив місця проведення наукового заходу на оратора
  5. Графік проведення індивідуально-консультативної роботи з навчальної дисципліни «Договірне право»
  6. ГРАФІК ПРОВЕДЕННЯ КОНСУЛЬТАЦІЙ
  7. Див.: Загальні рекомендації з проведення аудиту ефективності використання державних коштів. Затв. постановою Колегії Рахункової палати України від 12.07.2006 № 18-4.
  8. Для військових психологів щодо підготовки особового складу підрозділів і частин до участі в бою і проведення психологічної реабілітації військовослужбовців із БПТ
  9. Договір підряду на проведення проектних і досліджувальних робіт
  10. Етапи проведення аналізу фінансового стану
  11. Загальні вимоги до організації і проведення рухливих ігор.
  12. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ТА МЕТОДИКИ ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ

Показання:

Захворювання серцево-судинної системи: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, постінфарктний кардіосклероз, гіпертонічна хвороба, функціональні нейрогенні розлади ссс, міокрдіодистрофія, інфекційно-алергійний міокардит, вади серця, захворювання артерій, вен.

Захворювання органів дихання: ангіна, фарингіт, ларингіт, риніт вазомоторний і алергійний, хронічні неспецифічні захворювання легень, хронічні пневмонія і бронхіт, емфізема легень, пневмосклероз, бронхіальна астма (не в стадії загострення), плеврит.

Травми, захворювання опорно-рухового апарату: ревматоїдний артрит, захворювання суглобів: вивихи, тендиніт, тендовагініт тощо, остеохондроз різних відділів хребта, забиття, розтягнення зв'язок, викривлення хребта, плоскостопість, порушення осанки.

Захворювання і пошкодження нервової системи: травми, наслідки порушення мозкового кровообігу, залишкові явища поліомієліту, ДЦП, церебральний атеросклероз з хронічною недостатністю мозкового кровообігу, невралгії, неврити, радикуліти при дегенеративних процесах в між хребцевих дисках, паркінсонізм, поліневрит тощо.

Захворювання органів травлення (не в стадії загострення): коліти, гастрити, дискенезії, опущення шлунку, виразкова хвороба (без схильності до кровотечі), захворювання печінки і жовчного міхура.

Запальні захворювання статевих органів у підгострій і хронічній стадії: хронічний уретрит, простатит, зміщення матки і придатків, больові відчуття в ділянці попереково-крижового відділу в між менструальний період.

Захворювання шкіри: себорея волосяної ділянки голови (Захворювання шкірних покривів, яке супроводжується порушенням роботи секреторної функції сальних залоз, зміною хімічного складу шкірного сала), вугрові висипання на обличчі і тілі, псоріаз, червоний плоский лишай, склеродермія, випадіння волосся.

Хвороби ЛОР-органів: ларингіт, риніт, носові кровотечі.

Захворювання очей: глаукома, кон’юнктивіт, кератит, неврит зорового нерва.

Порушення обміну речовин: надлишкова вага, подагра, діабет.

– Різноманітні недомагання: головний біль, порушення сну, статева слабкість, підвищена дратівливість, зубний біль,

Варто пам’ятати:

1. При кожному захворюванні масаж повинен здійснюватися за відповідною методикою, суворо диференціюватися відповідно до етіології (причин хвороби), патогенезу (розвиток хвороби), клінічної форми (симптоматика – ознаки хвороби), і стадії захворювання. Наприклад, якщо застосовувати недиференційовані методики (просто загальні прийоми), то це призведе до погіршення стану клієнта (пацієнта). Призначення масажу в ті періоди захворювання, коли масаж ще неможна застосовувати, також викличе погіршення стану клієнта.

2. Загалом масаж і самомасаж показаний всім здоровим людям, але варто враховувати їх вік і реактивність нервової системи.

3. Для дітей тривалість масажу скорочується, а масажні прийоми виконуються з меншою інтенсивністю (оскільки в дітей ніжні шкірні покриви і рухлива нервова система, то так можна уникнути в них травмування і розвитку надмірної збудивості).

4. Для людей похилого віку й ослаблених після тривалої хвороби (постільний режим) масаж теж повинен бути щадним.

5. Масаж рекомендується застосовувати на всіх етапах медичної реабілітації хворих, в комплексному відновному лікуванні підгострих і хронічних захворювань:

– органів кровообігу;

– нервової системи;

– опрно-рухового апарату;

– внутрішніх органів;

– шкірних захворювань тощо.

6. Призначають як засіб профілактики для відновлення працездатності при інтенсивній розумовій і фізичній праці, як засіб боротьби з професійними розладами внаслідок шкідливих умов праці, як гігієнічний ім. косметичний засіб, як могутній засіб фізичного вдосконалення [4].

 

Протипоказання до проведення масажу [4, 5]:

– гострий гарячковий стан (висока температура тіла);

– гострі запальні процеси;

– кровотечі і схильність до них;

– хвороби крові ();

– гнійні процеси будь-якої локалізації (розміщення);

– захворювання шкіри: екземи, лишаї, флегмонозні процеси;

– гангрена;

– значне варикозне розширення вен, тромбози;

– запалення лімфатичних вузлів і судин;

– активна форма туберкульозу;

– сифіліс І і ІІ стадій та ін. венеричні захворювання;

– доброякісні і злоякісні пухлини;

– значна психічна чи фізична перевтома;

– вагітність;

– менструація;

– грижа;

– камені в жовчному міхурі або нирках;

– психічні захворювання, о супроводжуються надмірним збудженням і порушенням свідомості;

– гострий період гіпертонічного або гіпотонічного кризу, гостра раптова ішемія міокарду;

– склероз мозкових судин зі схильністю до тромбозів і крововиливів;

– гострі респіраторні захворювання і впродовж 2-5 днів після них;

– загальні тяжкі стани при різних захворюваннях і травмах.

Цей перелік далеко неповний, і при спеціальному лікувальному масажі їх значно більше (Н. А. Біла пропонує розширений перелік).

 

Питання для самоконтролю

1. Проаналізуйте основні історичні етапи виникнення і розвитку масажу в Україні й світі.

2. Як впливає масаж на шкіру?

3. У чому полягає позитивний вплив масажних прийомів на кровоносну і лімфатичну систему?

4. Розкрийте вплив масажу на суглобово-зв’язковий апарат і м’язову систему.

5. Як впливає масажна нервову систему?

6. Поясніть вплив масажу на обмін речовин.

7. Які фізіологічні зміни виникають в органах дихальної системи під внаслідок масажу?

8. Охарактеризуйте гігієнічні основи масажу.

9. Проаналізуйте показання та протипоказання до проведення масажу.


Стілець гвинтовий зі спинкою пересувний

 

 

Стілець гвинтовий пересувний

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)