АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фітбол-аеробіка

Свою назву цей вид аеробіки отримав через використання на заняттях спеціального гумового м’яча великого розміру (fit – оздоровлення; ball – м’яч (англ.).

Цей чудо-тренажер придумав швейцарський лікар-фізіотерапевт ще у минулому столітті, звідси й друга назва футболу – швейцарський м’яч. Спочатку його використовували лише з лікувальною метою для реабілітації хворих із порушенням центральної нервової системи. Пізніше його почали використовувати в американських клініках для відновлення хворих після травм хребта. Сьогодні м’яч однаково потрібний як хворим, так і здоровим людям (1, 11). Його застосовують у фітнесі при проведенні найрізноманітніших тренувань: від йоги і пілатес до силових вправ. У Скандинавських країнах м’ячі використовують у дитячих закладах замість крісел, тому що сидіти на м’ячі неправильною поставою просто неможливо – відразу втрачається рівновага.

Заняття з футболом дають унікальну можливість вплинути на м’язи спини, розвантажити хребет. Фітнес ще не знав таких вправ, які б одночасно підвищували тонус м’язів, поліпшували їх взаємну координацію, розвивали рівновагу, позитивно впливаючи на роботу вестибулярного апарата. Вправи з футболом дозволяють одночасно розвивати м’язи черевного преса і м’язи-розгиначі спини (1).

Крім того, оздоровчий ефект занять з футболом полягає у тому, що:

- укріплюється серцевий м’яз, нормалізується кров’яний тиск;

- поліпшується робота легенів, збільшується глибина дихання;

- розвантажується хребет, забезпечується активна діяльність м’язів спини;

- розтягуються м’язи, що сприяє швидкому й ефективнішому відновленню;

- перехід від активного напруження до пасивного розслаблення на м’ячі дозволяє протидіяти негативному впливові психоемоційного збудження (1, 2, 3, 11).

М’ячі виготовляють з міцного й еластичного матеріалу – ледрапластику. Вони бувають різних розмірів і навіть форм. Більшість м’ячів кругли, але бувають овальні й навіть м’ячі з «ніжками» для більшої стійкості або з ручками для зручності утримання на них в положенні сидячи. Футбол здатен утримати вагу до 300 кг.

Розмір футболу залежить від зросту і довжини руки тих, хто займається. При довжині руки 46 – 55 см діаметр футболу становить 45 см, більша довжини руки на 10 см додає до діаметра м’яча 10 см.

Дуже важливо правильно напомпувати м’яч: він повинен бути м’який для початківців і осіб старшого віку, більш твердий для тих, хто тренується інтенсивно.

На фітболі можна виконувати вправи з гантелями й амортизаторами. Після розминки виконуються різноманітні силові вправи в положеннях сидячи, лежачи, в упорах, вправи на розтягування основних м’язових груп, розслаблення та дихальні вправи

Для занять футболом потрібний спеціальний музичний супровід, в якому ритм музики залежить від пружності м’яча і змінюється для осіб із різною фізичною підготовленістю (11).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)