АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Атлетичні види гімнастики

Читайте также:
  1. Історія виникнення оздоровчих видів гімнастики
  2. Косметичні види оздоровчої гімнастики
  3. Лікувально-профілактичні види гімнастики
  4. Оздоровчі види гімнастики в рекреаційних заняттях

Атлетичну гімнастику як систему вправ з обтяженнями використовували ще в ІV ст. до н. е. Стародавні римляни розробили спеціальні силові вправи з предметами для розвитку мускулатури, поєднуючи їх з гімнастичними й акробатичними вправами. У ІІ – І ст. до н. е. стародавні медики відзначали лікувальні властивості силових вправ для розробляння суглобів, регулювання дихання, зміцнення ослаблених м’язів. На межі ХІХ і ЧЧ ст. починають з’являтися численні посібники, в яких описуються системи розвитку м’язів із використанням гир, гантелей, обтяжених палиць. Саме в цей період виник культ стильного і красивого тіла з рельєфно розвиненою мускулатурою (8).

Оздоровчий напрямок атлетичної гімнастики можна віднеси до ОВГ з пріоритетом силових вправ із використанням гімнастичних приладів, обтяжень, різних тренажерів. Цей вид гімнастики спрямований на зміцнення здоров’я досягнення вищого рівня загальної фізичної підготовки молоді і людей середнього віку. У цьому контексті атлетична гімнастика може суттєво змінювати будову тіла того, хто тренується, формуючи гармонійно розвинену, пропорційну атлетичну фігуру, сприяти розвиткові працездатності, спритності й гнучкості (3, 8).

Крім силових вправ із різними обтяженнями та вправ на спеціальних тренажерах, атлетична гімнастика оздоровчого напрямку будується на використанні комплексів, які можуть містити вправи на гнучкість, витривалість, швидкість і спритність.

Існує ціла низка способів, завдяки яким атлетична гімнастика справді відповідає принципам оздоровчого тренування:

- для гармонійного розвитку тіла силові вправи повинні охоплювати усі основні м’язові групи, з акцентом на найменш розвинених;

- для розвитку маси тіла, рельєфу мускулатури, а також удосконалення координаційних здібностей, необхідно використовувати різні режими м’язової діяльності;

- для досягнення найбільшого ефекту від занять необхідно дотримуватися режиму харчування, особистої гігієни та повноцінно відпочивати;

- заняття повинні обов’язково доповнюватися ранковою гігієнічною гімнастикою, виконанням вправ циклічного характеру і на гнучкість (8).

Для розвитку силових якостей і формування пропорційної фігури в атлетичній гімнастиці оздоровчого спрямування користуються переважно методом повторних зусиль (3, 11).

Зараз в оздоровчій атлетичній гімнастиці з’явилося багато напрямків. Фітнес-центри та клуби пропонують найрізноманітніші види оздоровчо-рекреаційних занять, у яких поєднується силове навантаження з аеробним тренуванням (3).

Памп-аеробіка має всі риси атлетичної гімнастики, заняття проводяться з використанням спеціальних штанг різної ваги у вигляді гімнастичних палиць, а також стандартних обтяжень. Користується великою популярністю у чоловіків.

Боді-памп – аеробіка з міні-штангою вагою від 2 до 20 кг, з гантелями, гумовими амортизаторами. Вправи виконуються впродовж 45 – 60 хвилин без перерви під ритмічну музику. Замість притаманних для аеробіки танцювальних кроків тут виконуються різноманітні жими, присідання і нахили. Навантаження досить велике.

Уппер - боді – синтез елементів східних одноборств і аеробних навантажень із ритмічною музикою.

Верса - тренінг – різновид комплексної силової аеробіки, яка містить вправи з аеробіки, силові вправи, степ-аеробіку і тренування на розвиток гнучкості.

Боді - кондишн – силова аеробіка, в якій навантажуються усі групи м’язів із використанням тренажерів і спеціального обладнання.

Боді - балет – різновид силової аеробіки, в якому підхід до роботи над тілом запозичений із балету.Вправи з балету дозволяють контролювати і володіти усім тілом. Головна увага приділяється правильній поставі і напруженню м’язів тулуба, особливо спини та сідниць (3, 11).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)