АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

АВТОМОБІЛЬНІ СТОЯНКИ ТА ГАРАЖІ

Читайте также:
  1. Автомобільні транспортні засоби за своїм призначенням
  2. Место для стоянки
  3. Обеспечение безопасной якорной стоянки.
  4. ОБОВ'ЯЗКИ ПОСАДОВИХ осіб ПО АВТОМОБІЛЬНІЙ СЛУЖБІ
  5. Силы действующие на судно при стоянки на якоре

Недостатня ємність автостоянок не дає можливості забезпечити нормальне транспортне обслуговування мешканців, а захаращення вулиць вартими автомобілями знижує пропускну здатність і безпеку руху.

Рівень автомобілізації, загальна потреба в місцях постійного та тимчасового зберігання автомобілів, вимоги до їхнього розміщення в цілому по населеному пункту і окремим його функціональним зонам, а також біля житлових і громадських будівель і споруд, промислових та комунально-складських об'єктів, відстані від автостоянок і гаражів до оточуючих їх об'єктів приймаються згідно ДБН 360, Правил забудови даного населеного пункту, Санітарного законодавства та інших чинних нормативних документів.

Гараж – будівля (споруда), частина будівлі (споруди) або комплекс будівель (споруд) з приміщеннями для постійного або тимчасового зберігання, а також елементами технічного обслуговування легкових автомобілів та інших мото-транспортних засобів.

Основним типом гаража в умовах багатоповерхової житлової забудови міст є багатоповерхові гаражі, в тому числі з частково заглибленим першим поверхом чи декількома вбудовано-прибудованими підземними поверхами. Допускається проектувати окремо розташовані підземні або напівпідземні гаражі (див. додаток 5).

Мінімальна необхідна площа конкретної ділянки (території) для постійного чи тимчасового зберігання автомобілів на відкритих автостоянках визначається, виходячи з норми 25м2 на розрахунковий автомобіль, а в гаражах, залежно від їхньої поверховості, згідно таблиці 2.

 

Таблиця 2.

 

Поверховість гаражів Площа забудови Розмір земельної ділянки
на 1 машино-місце, м2
     
     
     
     
     
     
7-9    
Примітка 1. В якості розрахункового приймається автомобіль 1 категорії довжиною до 6м і шириною до 2,1м. Примітка 2. Наведені в таблиці показники враховують й маневрову площу (площа внутрішніх проїздів, що припадає на одне місце зберігання автомобіля).

Місткість автостоянок і гаражів, склад об'єктів і площі приміщень для обслуговуючого персоналу, в тому числі технічного призначення, санітарних вузлів, їх об'ємно-планувальне рішення, кількість в'їздів-виїздів з однобічним або двобічним рухом і їхнє розміщення стосовно міських вулиць і дворових проїздів, необхідність влаштування накопичувального майданчика перед в'їздом, огородження території визначаються завданням на проектування, містобудівними, санітарними та цими Нормами.

При цьому параметри машино-місця, проїздів і об'ємно-планувальні рішення гаражів і автостоянок визначаються габаритами автомобілів, для яких проектується гараж або автостоянка, розміщенням автомобілів (кут розміщення, кількість рядів зберігання) стосовно внутрішніх проїздів, найменшими радіусами їхніх поворотів, а також габаритами наближення (захисними зонами) встановлюваного на місце зберігання автомобіля до конструкцій будівлі (споруди), до обладнання та до інших автомобілів на місцях зберігання.

В залежності від кількості місць зберігання розрізняють автостоянки і гаражі малої (до 50 машино-місць), середньої (від 50 до 300 машино-місць) та великої (більше 300 машино-місць) місткості.

Автостоянка – спеціально обладнана відкрита площадка для постійного або тимчасового зберігання легкових автомобілів та інших мототранспортних засобів.

У складі автостоянок для постійного зберігання автомобілів повинні бути відкриті площадки для стоянки автомобілів, приміщення для чергових і зберігання інвентарю, відповідні елементи інженерного обладнання та благоустрою, а також, при необхідності та технічної можливості, можуть бути – пости ТО, ТР і миття автомобілів, включаючи пункти-пости самообслуговування – оглядові ями (естакади), місця чищення салону автомобіля. Такі автостоянки можуть бути обладнані сонцезахисними навісами, вітрозахисними стінками, декоративним сонцезахисним і шумозахисним озелененням.

На автостоянках тимчасового зберігання автомобілів, за необхідності та технічної можливості, влаштовуються в спеціально відведених місцях пункти самообслуговування, оглядові ями (естакади), встановлюється охоронна сигналізація.

При проектуванні автостоянок необхідно виходити з таких нормативних параметрів:

- розміри одного машино-місця на автостоянках зберігання середніх автомобілів (з урахуванням мінімально припустимих зазорів безпеки 0,5м) - 2,5 х 5,3м. Для тимчасових автостоянок допускаються розміри стоянки 2,3 x 5,0м. Зазори безпеки допускається збільшувати до 0,7м;

- мінімальна ширина проїздів: із двобічним рухом - 6м, з однобічним рухом - 3,5м;

- радіуси заокруглення бортового каменю - не менше 6м.

Примітка. При розрахунку кількості мотоциклів, які можуть бути розставлені на стоянках, приймаються такі габарити машино-місця: мотоцикл з коляскою - 2,4 x1,7м, мотоцикл-одинак ​​- 2,4 x 0,8м, відстань між мотоциклами - не менше 0,5м.

Залежно від конфігурації та розмірів території автостоянки, організації в'їзду-виїзду може бути прийняте одно-і багаторядні розстановка автомобілів з ​​машин з одного боку проїзду та уздовж обох протилежних його боків, паралельно, перпендикулярно або під кутом до поздовжньої осі проїзду (див. додаток 6).

При цьому повинна бути дотримана вимога раціонального використання відведеної території, забезпечення безпеки руху транспорту та пішоходів (розділення їхніх напрямків руху) у межах ділянки і на прилеглих вулицях та проїздах.

Після закінчення робіт з виконання побудов на генплані вулиць, доріг і внутрішньоквартальних проїздів, необхідно завершити графічне оформлення креслення. Рекомендується креслення навести тушшю. Це дозволить чітко виявити градацію товщини всіх ліній, навести чітко цифри і прибрати непотрібні лінії.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)