АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принцип дії автоматики кулемета ПКТ

Читайте также:
  1. B. Основные принципы исследования истории этических учений
  2. ERP-стандарты и Стандарты Качества как инструменты реализации принципа «Непрерывного улучшения»
  3. I. Структурные принципы
  4. II. Принципы процесса
  5. II. Принципы средневековой философии.
  6. II. СВЕТСКИЙ УРОВЕНЬ МЕЖКУЛЬТУРНОЙ КОММУНИКАЦИИ ОТНОСИТЕЛЬНО ПРИНЦИПОВ ПОЛИТИЧЕСКОЙ СПРАВЕДЛИВОСТИ
  7. II. ЦЕЛИ, ЗАДАЧИ И ПРИНЦИПЫ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ВОИ
  8. II.4. Принципы монархического строя
  9. III. Принцип удовольствия
  10. III. Принципы конечного результата
  11. III. Принципы конечного результата.
  12. IV. Принцип реальности

Автоматична дія кулемета ПКТ заснована на використанні енергії порохових газів, що відводяться із каналу ствола до газового поршня затворної рами.

При пострілі частина порохових газів, що діють на кулю, рухаються через отвір у стінці ствола в газову камору, давить на передню стінку газового поршня і відкидає поршень із затворною рамою в заднє положення. При відході затворної рами назад відбувається відмикання затвора, витяг гільзи з патронника і викидування її зі ствольної коробки назовні, витяг чергового патрона зі стрічки і подача його в подовжнє вікно приймача, переміщення стрічки в приймачі вліво на одну ланку і стиск зворотно-бойової пружини.

Відмикання затвора здійснюється поворотом його під дією затворної рами навколо подовжньої вісі вліво, у результаті чого бойові виступи затвора виходять через бойові упори ствольної коробки. Затворна рама в крайньому задньому положенні вдаряється об обмежувач і під дією зворотно-бойової пружини починає прямування вперед. Якщо спусковий гачок (кнопка електроспуска) натиснутий, то затворна рама з затвором, не затримуючись шепталом спускового важеля, продовжує прямування вперед, досилачем затвора виштовхує патрон із подовжнього вікна приймача і досилає його в патронник, зацепи витягувача захоплюють черговий патрон у стрічці, а палець подачі переміщається вправо на одна ланка стрічки. При підході затворної рами в крайнє переднє положення відбувається запирання затвора і розбиття капсуля патрона бойком. Запирання затвора здійснюється його поворотом навколо подовжньої вісі вправо, у результаті чого бойові виступи затвора заходять за бойові упори ствольної коробки. Ударник під дією кільцевий проточки затворної рами просувається вперед і бойок завдає удару по капсулю патрона.

Відбувається постріл, і робота автоматики кулемета повторюється.

Якщо після пострілу кнопка електроспуска не буде натиснутою, то затворна рама з затвором зупинився в задньому положенні на бойовому взводі; для продовження стрілянини необхідно знову натиснути на спусковий гачок (кнопку електроспуска). Стрілянина буде продовжуватися доти, поки не буде відпущений спусковий гачок (кнопка електроспуска) або поки в стрічці не будуть витрачені всі патрони.

 

Третє навчальне питання. Послідовність розбирання та складання кулеметів

 

Вказати студентам,що розбирання кулемета провадиться для чищення, змащення, огляду, заміни і ремонту частин і механізмів.Надто часте розбирання кулемета шкідливе, тому що воно прискорює зношування частин і механізмів. Навчання розбиранню і складанню на бойових кулеметах припускається лише у виняткових випадках і з дотриманням особої обережності в обертанні з частинами і механізмами.

Акцентувати увагу студентів на те,що перед розбиранням кулемета перевірити, чи немає патрона в пазах бойової личинки або в патроннику.

При розбиранні і складанні кулемета не застосовувати зайвих зусиль і додержуватися таких правил:

– розбирання і складання частин і механізмів робити на чистому столі, а в полі – на чистій підстилці;

– користуватися тільки справною приналежністю, що входить у комплект кулемета;

– частини і механізми класти в порядку розбирання, не допускаючи ударів одною частиною об іншу; при складанні звіряти номера на частинах – вони повинні відповідати номеру на кришці ствольної коробки кулемета;

– відкручуючи частину, треба спочатку зрушити її з місця ключем або викруткою, а потім відкручувати рукою; загвинчуючи її, спочатку нагвинтити рукою, а потім закріпити ключем або викруткою.

Розбирання кулемета може бути неповним і повним: неповне – для чищення, змащення й огляду кулемета; повне – для чищення при сильному забрудненні кулемета, після дегазації і дезактивації кулемета, при постановці кулемета на тривале збереження, при одержанні зі складу, при заміні частин, при технічному обслуговуванні бойової машини.

В підрозділах повне розбирання і складання кулемета провадяться під керівництвом командира взводу. До розбирання і складання кулемета залучати двох кулеметників (солдат).

3.1.Порядок неповного розбирання кулемета КПВТ.

Довести послідовність неповного розбирання кулемета згідно керівного документа.

Неповне розбирання кулемета КПВТ виконується у такій послідовності.

1. Відокремити ствол від ствольної коробкиL(мал..6)

 

 

- придати кулемету найбільший кут піднімання та закріпити підйомний механізм;

- вимкнути електроспуски та роз’єднати штепсельний роз’єм;

- вийняти патронну коробку з коробкоутримувача;

- поставити затвор на шептало, відкрити кришку ствольної коробки і перевірити, чи немає патрона в пазах бойової личинки і патроннику, а також гільзи (патрона) у гільзовідводі; закрити кришку ствольної коробки;

- відокремити ствол з кожухом від ствольної коробки: розстопорити і відкинути наметку хомута переднього кріплення ствола; натиснути на защіпку кожуха ствола, повернути кожух за ручку праворуч до упору і, просуваючи його вперед і злегка похитуючи, відокремити ствол (мал.).

2. Відокремити ствольну коробку з амортизаторами від люльки:

- повільно спустити затвор з шептала, утримуючи його за руків’я перезарядження (ручку перезарядження, вставив у неї гільзу або учбовий патрон);

- відділити середній ролик від ручки перезарядження кулемета, для чого повертаючи кожух середнього ролика, вивести секторний виступ його вісі з-під виступу чашки ручки і відділити ролик;

- повернути кришку корпусу гільзозбірнику кулемету ПКТ усередину, щоб вона при зніманні ствольної коробки не задівала за приймач кулемета КПВТ;

- зняти ствольну коробку з амортизаторами з люльки, підняв ручки стопорів амортизаторів догори (див. мал.), просунути ствольну коробку по люльці назад до виходу основи хомута амортизаторів і пальця бороди з спрямовуючих люльки піднімаючи ствольну коробку обома руками догори, відділити її від люльки і покласти на стіл (підстілку), поклавши під основу хомута підкладку.

 

 

 

мал.7.Відокремлення кришки від ствольної коробки

 

3. Відокремити кришку від ствольної коробки(мал.7), для чого повернути защіпку кришки у бік, підняти задній кінець кришки догори і, повернувши кришку на 60°, відділити її (підняти догори) від ствольної коробки (мал.5)

4. Відділити лоток від приймача, підняв його догори.

5. Відділити основу приймача від ствольної коробки, піднімаючи його обома руками догори.

 

6. Відділити затильник від ствольної коробки:

- натиснути ліворуч на фіксатор защіпки затильника, відтягнути нижній кінець защіпки назад до упору;

- утримуючи защіпку, повернути затильник праворуч (ліворуч, мал.8) до розщеплення защіпки з основою спускового механізму

- утримуючи правою рукою ззаду затильник, що знаходиться під дією зворотно-бойової пружини, повернути його і відділити від ствольної коробки.

7. Витягнути із ствольної коробки зворотно-бойову пружину.

8. Відділити спусковий механізм від ствольної коробки, висунув (вибивши легкими ударами молотка по заціпам шептала) його з пазів перемички назад.

9. Відділити щиток спрямовуючої планки ручки перезарядження

(якщо він є):

- відтягнути до упору і повернути у будь-яку сторону на 90° защіпку;

- висунути щиток з-за пазів планки назад.

 

 

Мал.9. Відокремлення прискорювача (або спрямовуючого пальця)

10. Витягнути зі ствольної коробки затвор:

- відвести затвор за гребень назад до упору;

- за допомогою виколотки, що вставлена у отвір закриваючої планки, виштовхнути спрямовуючий палець з-за завтору і вийняти його (мал..9.);

- відвести затвор назад до упору і відділити прискорювач так само, як відділяється спрямовуючий палець;

- тримаючись рукою за гребень, змістити затвор назад, піднявши у перемичці важіль електроспуску доверху, обома руками витягнути затвор з ствольної коробки.

Примітка: там, де установка не дозволяє ввести виколотку зі сторони закриваючої планки, застосовуються спеціальні щипці з приладдяі, які вводяться у затвор ззаду.

11. Відділити ручку перезаряджання від ствольної коробки, для чого просунути її назад, поєднати виступи з вирізами спрямовуючої планки і відділити ліворуч від ствольної коробки.

12. Відокремити амортизатори від ствольної коробки:

- розстопорити і відкинути позначку хомута;

- підняти ствольну коробку і покласти се гільзовідводом доверху.

 

Мал. 10. Відокремлення ударника

 

 

13. Відокремити гільзовідвод від ствольної коробки, утопивши контрзащіпку, підняти засувку нагору і, змістивши гільзовідвод тому, відокремити його.

Мал. 9. Відокремлення пальця ударника

14. Розібрати затвор:

- виколоткою виштовхнути справа - ліворуч палець ударника (мал11.);

 

 

- двома пальцями правої руки вийняти ударник із бойової личинки (мал.);

-відокремити бойову личинку від остова затвора, для чого великим пальцем правої руки натиснути на задній кінець подавача, а лівою рукою висунути бойову личинку вперед.

– відокремити захисний щиток від кришки ствольної коробки, для чого рости-шплінтувати і вийняти шпильки, а потім відокремити щиток; у кулеметів більш раннього випуску зняти правий верхній захисний щиток приймача, відводячи виколотний зуб защіпки до розчіплювання з приливом кришки приймача; зняти лівий верхній захисний щиток приймача, відтягнув його засувку і зсунувши щиток уліво;

– покласти кришку ствольної коробки верхньою площиною на стіл і відокремити від її кришку приймача, для чого правою рукою натиснути на засувку движка подачі, а лівої уставити виколотку в один із вирізів движка і перемістити движок тому до упора в обмежувач; натиснувши знизу нагору на прапорець важеля пропускання подачі, подати кришку приймача вперед і, піднімаючи доверху, відокремити її;

– відокремити ковзан подачі від кришки ствольної коробки, для чого обмежувач відвести за голівку убік, а движок (за допомогою виколотки) – в крайнє заднє положення (мал.); зрушити ковзан вліво і відокремити його від кришки;

– відокремити движок подачі від кришки ствольної коробки: виключити засувку движка, перемістити виколоткою движок із заднього положення в переднє і, піднявши його за задній кінець, вийняти з кришки ствольної коробки (якщо є нижній захисний щиток, то він відокремлюється раніш движка).

 

 

Мал. 12. Переміщення движка подач у заднє положення

 

16. Вийняти ствол із кожуха:

- зняти зі ствола ущільнення;

- повертаючи ствол щодо кожуха вправо й відтягуючи на себе, вийняти ствол із кожуха.

17. Відокремити пломенегасник(мал..11): вивести засувку з гнізда пломенегасника, ключем або рукою повернути пломенегасник у напрямку стрілки з буквою «Р» (розбирання) на 45° і відокремити його від кожуха (основи надульника, мал.11); вийняти з пломенегасник вкладиш.

 

Мал. 11. Відокремлення пломенегасника

 

3.1.1.Порядок збирання кулемета КПВТ після неповного розбирання.

Збирання кулемета виконується у такій послідовності:

- приєднати пломенегасник;

- вставити ствол у кожух;

- зібрати механізм подачі;

- зібрати затвор;

- приєднати гільзовідвод до ствольної коробки;

- приєднати амортизатори до ствольної коробки;

- приєднати ручку перезарядження до ствольної коробки;

- вставити затвор в ствольну коробку;

- приєднати щиток (якщо від є) спрямовуючої планки ручки перезарядження;

- вставити спусковий механізм;

- вставити зворотно-бойову пружину в ствольну коробку;

- приєднати затильник до ствольної коробки;

- приєднати основу приймача до ствольної коробки;

- приєднати кришку до ствольної коробки;

- приєднати ствольну коробку з амортизаторами до люльки;

- приєднати ствол до ствольної коробки.

3.2.Розбирання та складання кулемета Калашникова (ПКТ)

Довести до слухачів,що розбирання кулемета може бути неповним і повним: неповне – дня чистки, змазки і огляду кулемета; повне – для чистки при сильному забрудненні кулемета; після находження його під дощем або снігом; після дегазації та дезактивації кулемета; при постановці кулемета на тривале зберігання; при отриманні зі складу; при заміні частин.

Надто часте розбирання кулемета негативне, так як прискорює зношування частин і механізмів.

Розбирання і зборку кулемета проводять на столі або на чистій підстілці; частини і механізми класти у порядку розбирання, поводитися з ними обережно, не класти одну частину на іншу і не застосовувати лишніх зусиль і різких ударів. При зборці кулемета злічити номера на його частинах.

 

3.2.1.Порядок неповного розбирання кулемета ПКТ:

1. Кулемет ПКТ покласти на стіл (підстілку) дульною частиною вперед.

2. Перевірити, чи немає патрона у патроннику. Утримуючи кулемет правою рукою знизу за електроспуск, великим пальцем утопити защіпку і відкрити кришку ствольної коробки (мал.); підняти основу приймача і повернути запобіжник у положення «Вогонь». За руків’я перезарядження відвести затворну раму у заднє положення і перевірити, чи немає патрона у патроннику. Після його затворну раму, утримуючи за руків’я, повільно спустити з бойового взводу.

3. Вийняти приладдя і шомпол з сумки.

4. Відділити спрямовуючий стрижень з зворотно-бойовою пружиною. Утримуючи кулемет лівою рукою за електроспуск, правою рукою подати вперед спрямовуючий стрижень до виходу його виступу з отвору колодки прикладу; підняти задній кінець спрямовуючого стрижня і витягнути його з зворотно-бойовою пружиною із ствольної коробки (мал.); зняти зворотно-бойову пружину з спрямовуючого стрижня.

5. Відділити затворну раму з затвором. Утримуючи кулемет лівою рукою за електроспуск, правою за витягач відвести затворну раму назад до упора; піднімаючи затворну раму, витягнути її разом з затвором (мал.14) зі ствольної коробки.

 

Мал. 14. Відокремлення затворної Мал. 15. Відокремлення затвору від

рами з затвором затворної рами

6. Відділити затвор від затворної рами. Взяти затворну раму в ліву руку затвором догори; правою рукою (мал.15) відвести затвор назад і повернути його праворуч так, щоб його ведучий виступ вийшов з фігурного вирізу затворної рами; після його просунути затвор вперед і, повертаючи праворуч, відділити від затворної рами.

7. Відділити ударник від затвору. Взяти затвор у ліву руку каналом донизу, здвинути ударник назад до упору і, пальцями правої руки переміщуючи його за виступ вперед (мал.16), витягнути ударник з каналу затвора.

8. Відділити електроспуск. Утопити фіксатор виколоткою, здвинути електроспуск доверху до виходу спрямовуючих виступів з вертикальних пазів ствольної коробки.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)