АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція № 1. Вступ. Правові та організаційні основи охорони праці

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність за порушення вимог щодо охорони праці
  2. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я.
  3. Академічна лекція у вимірах педагогічної дії
  4. Акти офіційного тлумачення (інтерпретаційні акти) – це правові акти, прийняті компетентними державними органами, що містять роз’яснення норм права або порядку їх застосування.
  5. Аналіз мережі охорони здоров’я: стан та розвиток, економічна (господарська) діяльність, ефективність та якість медичного обслуговування.
  6. Атестація робочих місць за умовами праці.
  7. ВИВЧЕННЯ ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ
  8. Види інструкцій з питань охорони праці та їх розробка.
  9. Види міжнародного поділу праці.
  10. Види навчання з питань охорони праці. Організація навчання.
  11. Види правовідносин
  12. Відомчий, регіональний і громадський контроль з питань охорони праці на підприємстві.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ГІРНИЧИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ОХОРОНИ ПРАЦІ І АЕРОЛОГІЇ

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

з нормативної навчальної дисципліни циклу професійно-практичної підготовки

ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ

для студентів всіх форм навчання

 

Галузі знань: 0203 “Гуманітарні науки”, 0301“Соціально-політичні науки”, 0305 “Економіка і підприємництво”, 0501 “Інформатика та обчислювальна техніка” 0507 “Електротехніка та електромеханіка ”.

Напрями підготовки: 6.020301 “Філософія”,6.030101 “Соціологія”, 6.030501 “Економічна теорія”,6.030502 “Економічна кібернетика”, 6.030503“Міжнародна економіка”, 6.030504 “Економіка підприємництва”, 6.030505 “Управління персоналом та економіка праці”, 6.030507“Маркетинг”, 6.030508 “Фінанси і кредит”, 6.050101 “Комп’ютерні науки ”, 6.050102 “Комп’ютерна інженерія”, 6.050103 “Програмна інженерія ”, 6.050701 “Електротехніка та електротехнології ”, 6.050702 “Електромеханіка”.

Розглянуто:

на засіданні кафедри «Охорона праці й аерологія»

Протокол № 5 від 15. 11. 2013 р.

 

Затверджено:

на засіданні навчально-видавничої ради ДонНТУ

Протокол № 5 від 28. 11. 2013 р.

 

Донецьк, 2013

 

УДК 331.45 (075.8)

Конспект лекцій з нормативної навчальної дисципліни “Основи охорони праці” для студентів соціально-економічних, інформаційно-комп’ютерних і електротехнічних спеціальностей всіх форм навчання / Укладач М.П.Костюченко. – Донецьк: ДонНТУ, 2013. – 229 с.

Конспект лекцій містить теоретичний матеріал згідно вимог освітньо-професійних програм підготовки бакалаврів галузей знань 0203 “Гуманітарні науки”, 0301“Соціально-політичні науки”, 0305“Економіка і підприємництво”, 0501 “Інформатика та обчислювальна техніка” 0507 “Електротехніка та електромеханіка ”.

 

Укладач:

М.П. Костюченко, к.п.н., доц.

 

Відповідальний за випуск:

Ю.Ф. Булгаков, д.т.н., професор

 

Рецензент:

А.П. Долженков, д.т.н., професор

 

 

© Костюченко М.П., 2013 р.

 

 

ЗМІСТ

Стор.

 

Вступ............................................................................................................................ 4

 

Лекція № 1. Правові та організаційні основи охорони праці................................ 6

Лекція № 2. Державне управління охороною праці, державний

нагляд і громадський контроль за охороною праці. Організація

охорони праці на підприємстві................................................................................ 33

Лекція № 3. Навчання з питань охорони праці...................................................... 58

Лекція № 4. Розслідування, облік і профілактика нещасних випадків,

професійних захворювань і аварій на виробництві. Страхування від

нещасних випадків.................................................................................................... 66

Лекція № 5. Основи фізіології та гігієни праці. Санітарно-гігієнічні

вимоги до планування та розміщення виробничих і допоміжних

приміщень.................................................................................................................. 84

Лекція № 6. Повітря робочої зони. Освітлення виробничих приміщень............. 99

Лекція № 7. Шум, ультразвук, інфразвук, виробнича вібрація та

іонізуюче випромінювання..................................................................................... 145

Лекція № 8. Загальні вимоги безпеки. Основи пожежної профілактики

на виробничих об’єктах......................................................................................... 165

Лекція № 9. Електробезпека.................................................................................. 198

Загальні висновки.................................................................................................... 228

 

 

Вступ

Охорона праціце система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження здоров’я та працездатності людини в процесі трудової діяльності. Охорона праці є комплексною науковою дисципліною, яка базується на теоретичних положеннях природничих (фізика, хімія, біологія, медицина), математичних (математичне моделювання, теорія ймовірностей, математична статистика), суспільних (економіка, соціологія, психологія, право) і технічних наук (електротехніка, електроніка, автоматика, системологія, ергономіка, інженерна психологія, технічна естетика, наукова організація праці). Особливо тісно дисципліна “Основи охорони праці” пов'язана з безпекою життєдіяльності, екологією, науковою організацією праці, ергономікою, інженерною психологією та технічною естетикою. Усі перелічені дисципліни належать до комплексу наук, що вивчають людину в процесі праці. У них єдина мета – сприяти збереженню здоров'я та працездатності людини, підвищенню її продуктивності праці, усуненню або зменшенню впливу на неї шкідливих і небезпечних виробничих чинників. У той же час усі вони підходять до досягнення поставленої мети з різних боків і на різних рівнях, а саме:

1. Безпека життєдіяльності – це дисципліна, яка вивчає загальні закономірності виникнення небезпек, їх властивості та особливості впливу на людину, наслідки такого впливу, а також способи та засоби захисту життя та здоров'я людини й середовища її проживання від реальних та потенційних небезпек.

2. Наукова організація праці займається вивченням, розробкою та впровадженням у практику раціональної побудови трудового процесу, за якої забезпечується висока продуктивність праці, створюються умови для збереження здоров'я працівників, збільшується період їх трудової діяльності.

3. Ергономіка досліджує, розробляв та дає рекомендації щодо конструювання, виготовлення та експлуатації технічних засобів, які забезпечують людині в процесі праці необхідні зручності, зберігають її сили, працездатність та здоров'я.

4. Інженерна психологія вивчає взаємодію людини з новою технікою і з'ясовує функціональні можливості людини в трудових процесах з метою створення таких умов праці, за яких зберігаються високі психофізіологічні можливості людини.

5. Технічна естетика встановлює залежність умов та результатів праці від архітектурного, конструктивного та художнього вирішення знарядь праці, робочих місць, дільниць, цехів, санітарно-побутових та інших допоміжних приміщень, - усього, що оточує людину на виробництві.

Інваріантною основою змісту названих дисциплін є система “людина – середовище ”, де під середовищем розуміють як природне середовище (біосфера), так і штучне середовище (техносфера, соціальна сфера). На відміну від дисципліни “Безпека життєдіяльності”, дисципліна “Основи охорони праці” конкретизує та поглиблює вивчений студентами навчальний матеріал, розглядаючи штучне середовище – виробництво, об’єкти виробничої діяльності, що конкретизує техносферу.

Наукова дисципліна “Основи охорони праці” складається з основних чотирьох розділів:

1) правові та організаційні питання охорони праці;

2) основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії;

3) основи виробничої безпеки (техніки безпеки);

4) пожежна безпека.

Навчальна дисципліна “Основи охорони праці” отримується шляхом гомоморфного відображення відповідної наукової дисципліни, враховуючи державні стандарти вищої освіти (ОКХ, ОПП) за певними напрямами підготовки майбутніх фахівців і методику навчання комплексним дисциплінам у вищих навчальних закладах.

Головною метою навчальної дисципліни “Основи охорони праці” є надання знань, умінь, здатностей (компетенційелементів компетентності) для здійснення ефективної професійної діяльності шляхом забезпечення оптимального управління охороною праці на підприємствах (об’єктах господарської, економічної та науково-освітньої діяльності), формування у студентів відповідальності за особисту та колективну безпеку й усвідомлення необхідності обов’язкового виконання в повному обсязі всіх заходів гарантування безпеки праці на робочих місцях. Кожний елемент компетентності є зінтегрованою латентною структурою особистих знань, умінь і навичок фахівця, що сформувалася шляхом його учіння, а також на власному досвіді теоретичної та практичної діяльності.

Навчальна дисципліна «Основи охорони праці» вивчається у вищому навчальному закладі під час підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “ бакалавр ”. Завданнямнавчальної дисципліни“Основи охорони праці” є опанування студентами певними основними загальнокультурними та професійними компетенціями загальних питань охорони праці, зокрема знаннями та вміннями. У результаті вивчення даної дисципліни студент повинен знати:

· небезпечні та шкідливі чинники виробничого середовища;

· основні положення нормативно-правових актів з охорони праці;

· основні методи збереження здоров’я та працездатності виробничого персоналу;

· методичне забезпечення та етапи проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці серед працівників організації (підрозділу);

· методи і засоби створення безпечних умов праці на виробництві;

· методи розрахунку захисних заходів і засобів;

· методи впровадження безпечних технологій, вибір оптимальних умов і режимів праці, проектування та організація робочих місць на основі сучасних технологічних та наукових досягнень в галузі охорони праці.

У результаті вивчення даної навчальної дисципліни студент повинен уміти:

· ефективно використовувати положення нормативно-правових документів з охорони праці у практичній діяльності;

· виявляти джерела, фактори та види виробничих небезпек;

· впроваджувати організаційні та технічні заходи з метою поліпшення безпеки праці;

· ефективно виконувати функції, обов’язки та повноваження з охорони праці на робочому місці, у виробничому колективі;

· проводити заходи щодо усунення причин нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві;

· проводити заходи з профілактики виробничого травматизму та професійної захворюваності;

· організувати діяльність у складі первинного виробничого колективу з обов’язковим урахуванням вимог охорони праці;

· управляти діями щодо запобігання виникненню нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві;

· здійснювати контроль за станом охорони праці на робочих місцях.

· обґрунтовувати вибір безпечних режимів, параметрів, виробничих процесів (в галузі діяльності).

При викладанні навчальної дисципліни “Основи охорони праці” використовуються такі методи контролю:

1. Поточне тестування з усіх тем змістових модулів програми. Для цього розроблені завдання двох тестів з навчальної дисципліни “Основи охорони праці”.

2. Два письмових модульних контрольних заходів – МК1 і МК2, що проводяться згідно з графіком навчального процесу.

Підсумкова семестрова оцінка з дисципліни за шкалами ECTS і національною бальною шкалою виставляється на підставі сумарної кількості балів, які набрав студент.

 

Лекція № 1. Вступ. Правові та організаційні основи охорони праці.

Мета лекції: Висвітлити сутність охорони праці, як навчальної дисципліни, а також законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці.

 

ПЛАН ЛЕКЦІЇ

1. Сучасний стан охорони праці в Україні. Сутність та значення охорони праці, як комплексної навчальної дисципліни.

2. Предмет, структура, зміст та мета вивчення основ охорони праці.

3. Визначення та сутність охорони праці.

4. Законодавство України в галузі охорони праці.

5. Закон України про охорону праці. Принципи державної політики в галузі охорони праці.

6. Трудове право. Гарантії прав працівників на охорону праці, пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці. Охорона праці жінок, неповнолітніх, інвалідів.

7. Нормативно-правові акти з охорони праці (НПАОП).

8. Відповідальність за порушення законодавства з охорони праці.

9. Основні статті цивільного та кримінального кодексу України з питань моральної шкоди.

10. Фінансування охорони праці.

Література

________________________________________________________________________________


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)