АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Елементи індикації й керування

Читайте также:
  1. Багатокритеріальні завдання оптимального керування
  2. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  3. Блокувальні зв'язки і сигналізація в схемах керування електродвигунами
  4. Валютні і фінансові елементи системи
  5. Вторинні морфологічні елементи шкірного висипу
  6. Головні елементи українського військового мистецтва, сформовані у війнах княжих часів
  7. Грошова система, її елементи і типи
  8. Економічна система: сутність, структурні елементи і критерії класифікації.
  9. ЕЛЕКТРИЧНЕ КОЛО. ЕЛЕМЕНТИ ЕЛЕКТРИЧНОГО КОЛА
  10. Елементи валютної системи
  11. Елементи комбінаторики

Для розробки програми був обраний програмний комплекс LabView, розроблений фірмою National Instruments і призначений для розробки систем керування й контролю. Інтерфейс програми керування вітроєнергетичними установками повинен бути максимально зручним і наочним для оператора процесу. У зв'язку із цим для процесу керування вітроєнергетичними установками й контролю основними параметрами ВЕУ в оформленні лицьової панелі були використані стандартні регулятори й індикатори, зовнішній вигляд яких відповідає зовнішньому вигляду широко застосовуваних на виробництві й у побуті вимірювальних приладів, перемикачів, світлових індикаторів і так далі.

На лицьовій панелі програми розташовані наступні елементи з таким призначенням:

Vertical Slide Switch («Вкл./Викл.»). Регулятор призначений для запуску й зупинки роботи системи керування.

Square Led («Ручний/Автоматичний»). Світловий регулятор, що сповіщає оператора, у якому режимі працює система: ручному або автоматичному.

String Control, String Indicator («Пароль»). Строковий регулятор й індикатор, призначені для уведення пароля й оповіщення про право доступу для зміни заданої потужності..

Вісім світлових індикаторів Round Light.(«1-8») Індикатори показують значення напрямку вітру у двійковій формі тому що для визначення напрямку вітри використаються 7 інфрачервоних оптопар і лімб із кодовими розподілами.

Індикатора Gauge. Індикатор, показує напрямок вітру в градусах.

Два регулятори Digital Control («Гранична швидкість вітру», «Задана потужність», «В», «Інтервал»). Призначені для завдання граничної швидкості вітру (м/с), заданого значення потужності (Вт), кількості вітроустановок, інтервалу часу.

Два індикатори Waveform Chart. служать для реєстрації значень у часі вироблюваної потужності й заданого значення потужності, а також для реєстрації в часі швидкості вітру й граничного значення швидкості вітру

Labeled Oblong Button, Square Led («Аварійна ситуація», «Перевищення заданого значення потужності»). Сповіщає оператора про перевищення заданого значення потужності й граничного значення швидкості вітру відповідно.

Два індикатори Digital Indicator. Сповіщають оператора про значення вироблюваної потужності, що тече швидкості вітру значенні кута, на який необхідно повернути лопати, в автоматичному режимі й споживаній потужності.

Регулятор типу Knob («Керування кутом у ручному режимі»). Призначений для завдання значення кута, на який необхідно повернути лопати, у ручному режимі.

Вісім світлових регуляторів Round LED(«1-8»). Сповіщаю оператора про значення кута, на який установлені лопати, у двійковій формі, тому що як датчик кута повороту лопат використається пластина з кодовими розподілами й вісьма інфрачервоними оптопарами.

Сувій Dialog Ring («Джерело живлення»). Призначений для вибору джерела живлення.

Список Single Selection ListBox («Список установок»). Служить для відображення використовуваних системою назв установок і вказівки установки, для якого виробляється опитування даних.

Індикатор Horizontal Fill Slide («Заряд батареї»). Відображає процес зарядки й розрядки батарей.

1. Модуль включення системи й установки режиму роботи системи

Як перемикач ручний/автоматичний застосуємо булевский регулятор Square LED. Як перемикач включення системи використаємо булевский регулятор Vertical Slide Switch. Блок перемикачів представлений на рисунку 8.1.

 

 

Рисунок 8.1 - Блок перемикачів

 

Модуль введення початкових значень

Для уведення початкових значень, таких як задана потужність, гранична швидкість вітру, кількість установок, інтервал часу, використаються стандартні регулятори Digital Control. Для вибору джерела живлення як у ручному режимі оператором, так й автоматично, використовується елемент світок Dialog Ring. Модуль введення початкових значень представлений на рисунку 8.3.

Рисунок 8.3 - Модуль введення початкових значень

 

Список назв використовуваних у системі вітроустановок зазначений за допомогою елемента Single Selection ListBox. В автоматичному режимі вибір установки виробляється через заданий проміжок часу відповідно до списку. У ручному режимі оператор може вибрати необхідну установку. Модуль вибору установки представлений на рисунку 8.4.

Рисунок 8.4 - Модуль вибору установки

 

4 Модуль реєстрації значень швидкості вітру

Як індикатор поточного значення швидкості вітру застосуємо індикатор типу Digital Indicator, а для реєстрації значень у часі й миттєвому значенні швидкості застосуємо індикатор Waveform Chart. Як індикатор перевищення заданого значення потужності застосуємо булевский індикатор Square LED. Модуль реєстрації значень швидкості вітру представлений на рисунку 8.5.

/

Рисунок 8.5 - Модуль реєстрації значень швидкості вітру

 

5 Модуль реєстрації значень потужності

Як індикатор поточного значення вироблюваної потужності застосуємо Digital Indicator,а для реєстрації значень у часі й миттєвому значенні потужності застосуємо індикатор Waveform Chart. Як індикатор перевищення заданого значення потужності застосуємо булевский індикатор Square LED. Індикатор Square LED(«Вкл/викл підзарядка акумуляторних батарей») сигналізує, про тім заряджаються акумуляторні чи батареї ні в цей момент. Зарядка або розрядка батарей відображається елементом Horizontal Fill Slide, а значення заряду в Ач відображається за допомогою індикатора Digital Indicator. Як індикатор споживаної потужності від кожного із джерел використається Digital Indicator. Модуль реєстрації значень потужності представлений на рисунку 8.6.

/

Рисунок 8.6 - Модуль реєстрації значень потужності

 

6 Модуль відображення значення кута повороту лопат

Необхідне значення кута повороту лопат, обумовлене залежно від вироблюваної потужності й швидкості вітру, відображається за допомогою індикатора Digital Control в автоматичному режимі й задається за допомогою регулятора типу Knob у ручному режимі. Поточне значення кута повороту лопат відображається за допомогою строкового індикатора String Indicator у десятковому виді й за допомогою булевских індикаторів Round LED у вигляді послідовності 0 й 1. Модуль відображення поточного й необхідного значення кута повороту лопат представлений на рисунку 8.7.

Рисунок 8.7 - Модуль відображення поточного й необхідного значення кута повороту лопат

 

7 Модуль відображення напрямку вітру

Тому що в системі для визначення напрямку вітру використається датчик, сигнал якого представляється послідовністю 0 й 1, то в модулі для подання цієї послідовності застосовуються індикатори Round Light. А для подання кодової послідовності в десятковій формі (значення кута) використається індикатор Gauge. String Indicator. Модуль представлений на рисунку 8.8.

Рисунок 8.8 - Модуль відображення напрямку вітру.

 

 

2 Розробка СубВІ перетворення з десяткової у двійкову системи числення

Модуль перетворення з десяткової системи числення у двійкову служить завдання кута повороту лопат, що потім передається на виконавчий механізм. Лицева панель і блок діаграма представлені на рисунках 8.11 й 8.12 відповідно.

Рисунок 8.11 - Лицева панель СубВІ перетворювача

 

/

Рисунок 8.12 - Блок- діаграма СубВІ перетворення з десяткової у двійкову систему

 

Розробка СубВІ перетворення із двійкової в десятичую системи числення.

Тому що в системі застосовується оптронний датчик кута повороту передавальний сигнал у двійковому виді, то для перетворення значення кута із двійкової системи числення в десяткову систему використається СубВІ перетворення. Лицева панель і блок діаграма СубВІ представлені на рисунках 8.13 й 8.14 відповідно.

/

Рисунок 8.13 - Лицева панель СубВІ перетворення із двійкової в десятичую системи числення

/

Рисунок 8.14 - Блок-діаграма СубВІ перетворювач

 

Для визначення напрямку вітру, також використається перетворювач із двійкової системи числення в десяткову, тому що для визначення напрямку вітру в градусах використається цифровий флюгер, що передає інформацію у двійковому виді. Лицева панель аналогічна попередньої, а блок- діаграма представлена на рисунку 8.15.

 

Рисунок 8.15 - Блок-діаграма СубВІ перетворювача

 

Модуль графічного відображення значень швидкості вітру й потужності

Відображає на графіку граничне й поточне значення швидкості вітру й задане й поточне значення потужності. Як елемент індикації використається індикатор WaveForm Chart. Модулі представлені на рисунках 8.16, 8.17.

Рисунок 8.16 - Модуль графічного відображення швидкості вітру

 

 

Рисунок 8.17 - Модуль графічного відображення потужності

 

Модуль реєстрації значень датчика кута повороту лопат

Призначений для завдання необхідного кута повороту й визначення поточного кута повороту лопат вітроенергетичної установки. Т.к. для передачі даних з датчика кута повороту лопат використається модуль I7000, то використаються СубВІ «to Bin» й «to Hex». Блок-діаграма модуля реєстрації значень датчика кута повороту представлена на рисунку 8.18.

Рисунок 8.18 - Модуль реєстрації значень датчика кута повороту лопат

 

Модуль реєстрації значень датчика напрямку вітру

Для роботи модуля реєстрації значень датчика напрямку вітру використається СубВІ «to Hex», що дозволяє визначати значення напрямок вітру у двійковому виді й десятковому (у діапазоні 0-360 град.). Блок реєстрації значень датчика напрямку вітру представлений на рисунку 6.19.

Рисунок 8.19 - Модуль реєстрації значень датчика напрямку вітру

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)