АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Місце педагогіки в системі наук та її зв’язок з іншими науками

Читайте также:
  1. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  2. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  3. Алгоритм дій керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування при виникненні НС
  4. Аудит у системі господарського контролю
  5. Взаємовідносини органів державної влади й місцевого самоврядування з органами Служби безпеки України
  6. Взаємозв'язок ІС обліку з іншими підсистемами інформаційної системи підприємства.
  7. Взаємозв'язок соціології з іншими науками
  8. Взаємозв’язок господарських процесів
  9. Взаємозв’язок зовнішньої торгівлі, валютних курсів і платіжного балансу
  10. Взаємозв’язок маси i енергiї
  11. Взаємозв’язок між чистим експортом і чистими інвестиціями.
  12. Взаємозв’язок рахунків платіжного балансу

У педагогічній науці виділяють ряд галузей, які в цілому становлять її структуру. Вони базуються на закономірностях і принципах загальної педагогіки і є своєрідними її розгалуженнями.

Система педагогічних наук – зв’язки та відношення, що склалися в процесі історичного розвитку різних галузей педагогічних знань.

Загальна педагогіка – базова наукова дисципліна, яка вивчає основні закономірності процесу спрямованого особистісного розвитку, розробляє загальні основи педагогічного процесу в навчальних закладах усіх типів. Вона складається з чотирьох розділів: – загальні засади педагогіки, – теорія навчання (дидактика), – теорія виховання, – теорія управління навчальним закладом.

Щодо поділу педагогічних наук за галузями, то їх нараховується близько двадцяти. Це самостійні науки, що мають свій предмет, методи дослідження, понятійно-категоріальний апарат. Вони спираються на структуру та принципи загальної педагогіки і є „дочірніми” науками. Такими є:

Вікова педагогіка – дошкільна, шкільна педагогіка, педагогіка дорослих, що вивчає вікові аспекти навчання і виховання, які визначають специфіку навчально-виховної роботи з певними віковими групами.

Корекційна педагогіка – спеціальна наука, до досліджує навчання і виховання з дітей з певними вадами:

- сурдопедагогіка – навчання і виховання глухонімих, глухих і туговухих дітей;

- тифлопедагогіка – навчання і виховання сліпих та слабкозорих дітей;

- олігофренопедагогіка – навчання і виховання розумово відсталих дітей;

- логопедія – навчання і виховання дітей з порушенням мови;

- виправно-трудова педагогіка – перевиховання неповнолітніх і дорослих злочинців.

Історія педагогіки і освіти – наука, що вивчає розвиток педагогічних ідей і освітньої практики видатними вітчизняними і зарубіжними педагогами в різні історичні епохи.

Галузева педагогіка – (вищої школи, військова, медична, інженерна, спортивна, виробнича) – вивчає галузеві аспекти освіти, які визначають специфіку навчально-виховного процесу в тих чи інших умовах, розкриває його закономірності.

Порівняльна педагогіка – наука про порівняння систем народної освіти в різних країнах (порівняно з вітчизняною).

Соціальна педагогіка – наука, яка вивчає вплив на педагогічний процес конкретних соціальних інститутів: сім’ї, школи, підліткового чи молодіжного об’єднання, закладів культури, спорту; розглядає особистість як фокус системи соціально-педагогічного впливу, як об’єкт і суб’єкт соціальних відносин.

Науково-теоретичну структуру соціальної педагогіки становлять:

- агогіка наука про вивчення проблеми запобігання відхиленням у поведінці дітей і підлітків;

- герогіка – наука про соціально-педагогічні проблеми людей похилого віку;

- андрагогіка – наука про освіту та виховання людини впродовж усього життя;

- віктимологія – наука про різні категорії людей, що стали жертвами несприятливих умов соціальної організації та насильства.

Міжпредметні зв'язки педагогіки – зв'язки педагогіки з іншими науками, що дають змогу глибше пізнати педагогічні факти, явища і процеси.
Педагогіка пов'язана з філософією (етикою), соціологією, естетикою, психологією, анатомією, фізіологією, гігієною людини та з іншими науками.
Філософія, соціологія, естетика допомагають педагогіці визначити мету виховання, правильно враховувати дію загальних закономірностей людського буття і мислення, надають оперативну інформацію про зміни в науці та суспільстві, коригуючи спрямованість виховання. Психологія вивчає закономірності розвитку психіки людини, а педагогіка – ефективність виховних впливів, які спричиняють зміни у її внутрішньому світі та поведінці. Кожен розділ педагогіки спирається на відповідний розділ психології. Анатомія і фізіологія людини – база для розуміння біологічної сутності людини: розвитку вищої нервової діяльності, першої та другої сигнальних систем, розвитку й функціонування органів чуттів, опорно-рухового апарату, серцево-судинної та дихальної систем.

 

 

Питання для самоконтролю

1. Що є предметом та об’єктом вивчення психології як науки?

2. Дайте коротку характеристику основних поглядів на психіку та її роль.

3. Визначте та проаналізуйте основні етапи та особливості становлення психології.

4. Визначте та проаналізуйте основні етапи та особливості становлення педагогіки.

5. Назвіть основні галузі психології.

6. Назвіть основні галузі педагогіки.

7. Назвіть основні функції психології.

8. Що вивчає педагогіка?

9. З якими науками пов’язана психологія?

10. Визначте місце педагогіки у системі сучасних наук.

Рекомендована література:

1. Варій М. Й. Основи психології і педагогіки: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / М. Й. Варій, В. Л. Ортинський. Київ: Центр учбової літератури, 2009. – 376 с.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)