АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Компоненти особистості

Читайте также:
  1. Біогеоценоз та екосистема як компоненти природи
  2. В чому полягають особливості концепції особистості Ч.Кулі – 15 б.
  3. Визначте поняття і структуру особистості в соціології
  4. Визначте поняття «соціалізація особистості – 15 б.
  5. Головні компоненти
  6. Деякі психологічні школи вивчення особистості
  7. Дисциплінованість як провідна риса особистості воїна
  8. Ключові поняття і категорії соціології особистості
  9. Компоненти трудового потенціалу в системі факторів якості життя
  10. КОНЦЕПЦІЇ ОСОБИСТОСТІ В СОЦІОЛОІЇ
  11. Культура особистості

1. Скерованість особистості, або вибіркове ставлення людини до дійсності. Вона приховує у собі різні властивості, систему взаємних потреб та інтересів, практичних установок. Скерованість особистості: потреби, інтереси, психологічні установки, інші властивості особистості.

2. Можливості особистості – другий компонент, що охоплює ту систему здібностей, яка забезпечує успіх діяльності. Здібності взаємопов’язані та взаємодіють одна з одною. Можливості особистості: здібності, талант, геній.

3. Характер – це складне синтетичне утворення, де в єдності виявляються зміст і форма духовного життя людини.(Моральні якості та вольові якості).

4. Система управління (поняття „Я”) - утвердження самосвідомості особистості, воно здійснює саморегуляцію: посилення або послаблення діяльності, самоконтроль і корекцію дій і вчинків, передбачення і планування життя й діяльності.

Задатки реалізуються у психічних властивостях тільки в суспільних умовах життя. Надбання суспільства не фіксуються і не передаються в генах. Вони засвоюються через спілкування, виховання, навчання, трудову діяльність. Тільки шляхом соціалізації індивіда здійснюється його розвиток як особистості.

Суспільні, соціальні умови впливають на психічний розвиток індивіда завдяки історично виробленим засобам, притаманним лише людству. Соціальне середовище, в яке потрапляє і в якому розвивається дитина, це і об'єкти, явища природи, і створене людством штучне предметне середовище, а передусім це люди, їхні взаємини, створені ними речі, наряддя діяльності, мовні засоби, духовні цінності, загалом культура людської цивілізації. За думкою В.І. Вернадського, – це ноосфера, що має планетарний характер.

На психічний розвиток дитини безпосередньо впливають не всі соціальні умови, а лише ті, з якими вона вступає в контакт

 

2. МОТИВАЦІЙНА СФЕРА ОСОБИСТОСТІ

 

Система мотивів, які виконують функцію спонукання, спрямування і регулювання діяльності, утворює мотиваційну сферу особистості.

Мотиваційна сфера представлена:

- актуальними мотивами, які фактично спонукають до діяльності;

- потенційними мотивами, які сформовані, але не виявляються в діяльності.

Мотиваційна сфера людини динамічна, мотивація може посилюватися або послаблюватися. Можуть змінюватися ієрархія і стійкість мотивів.

У мотиваційній сфері вирізняють три зони мотивації:

1. центральна зона, у межах якої незадоволені потреби, виступаючи в формі високозначущих мотивів, зумовлюють активну, напружену діяльність працівника;

2. зона мотивації, яка пов’язана з потребами, що постійно і легко задовольняються, значущість їх часто людиною недооцінюється, однак втрата одразу ж виявляє високу особистісну цінність;

3. зона мотивації, в основі якої лежать потреби, для задоволення яких поки що немає можливостей і вони не можуть викликати адекватної їм діяльності.

Потреби, цілі і мотиви - це основні складові мотиваційної сфери людини.

Потребою називають стан нужди людини або тварини в певних умовах, які їм бракує для нормального існування і розвитку.

Основні характеристики людських потреб – сила, періодичність виникнення і спосіб задоволення.

Метою називають той безпосередньо-усвідомлюваний результат, на який в даний момент спрямована дія, пов'язана з діяльністю, що задовольняє актуальну потребу.

Мотив (від лат. рухати, штовхати) - внутрішній спонукач діяльності, особовий сенс. Тобто це стимул до дії, причина, що лежить в основі вибору дій і вчинків. Мотиви можуть бути усвідомлені і неусвідомлені.

Усвідомлені – це коли людина усвідомлює те, що спонукає її до діяльності, що є змістом її потреб. Такі мотиви характеризуються інтересами, переконаннями, прагненнями.

Неусвідомлені – це коли людина не усвідомлює те, що спонукає її до діяльності.

Мотиви можна поділити на зовнішні і внутрішні.

До зовнішніх (ситуативних або вузьких мотивів) відносяться такі спонукачі як: покарання і нагорода, загроза і вимога, тиск групи і очікування майбутніх благ і так далі.

Внутрішні мотиви (широкі) такі, які спонукають людину до діяльності заради своєї мети. Наприклад, інтерес до самих занять, допитливість, потреба в інформації тощо.

Мотивація - це сукупність причин психологічного характеру, що пояснюють поведінку людини, його початок, спрямованість і активність. Мотивація – це процес безперервного вибору рішень на основі зважування поведінкових альтернатив.

Мотивування - це процес впливу на людину з метою спонукання її до певних дій шляхом пробудження в неї певних мотивів. Мотивування складає серцевину і основу управління людиною. Ефективність управління у великій мірі залежить від того, наскільки успішно здійснюється процес мотивування.

Питання для самоконтролю

1. Дайте визначення поняття «особистість».

2. Визначте співвідношення понять «людина», «індивід», «особистість», «суб’єкт», «індивідуальність».

3. Що таке структура особистості?

4. Визначте біологічне і соціальне в структурі особистості.

5. Що розуміють під поняттям «мотиваційна сфера особистості»?

6. Що таке потреби особистості? Назвіть та схарактеризуйте основні види потреб.

7. Чому потреби розглядають як джерело активності особистості?

8. Що таке мотиви?

9. Назвіть основні види мотивів.

10. Що розуміють під поняттями «потяги й схильності»?

11. Що таке інтереси особистості? На основі чого вони формуються?

12. Що таке переконання і світогляд особистості? Які фактори впливають на їх розвиток та трансформацію?

Рекомендована літратура

1. Варій М. Й. Основи психології і педагогіки: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / М. Й. Варій, В. Л. Ортинський. Київ: Центр учбової літератури, 2009. – 376 с.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)