АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАХОДІВ ПІД ЧАС ТЕРАПЕВТИЧНОГО ПРИЙОМУ

Читайте также:
  1. Види контрзаходів
  2. Види позакласних заходів іноземною мовою та їх мета
  3. ВКАЗІВКИ ПО ДОТРИМАННЮ ЗАХОДІВ БЕЗПЕКИ
  4. Економічна ефективність ремонтно-реконструкційних заходів в об’єкти нерухомості міста
  5. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХОДІВ ТА ДІЙ У СФЕРІ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  6. Завдання основних видів забезпечення евакуаційних заходів
  7. Заходів
  8. Організація забезпечення протипожежних заходів
  9. Організація протигельмінтозних заходів, обробок проти бабезіозів, протозоозів, ектопаразитарних хвороб
  10. Організація спеціальних заходів щодо попередження заразних хвороб тварин
  11. ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ДЕЗІНФЕКЦІЙНО-СТЕРИЛІЗАЦІЙНИХ ЗАХОДІВ ПІД ЧАС ХІРУРГІЧНОГО ПРИЙОМУ.

Перед початком роботи та після закінчення зміни всі поверхні в кабінеті (маніпуляційний стіл, стіл для зберігання стерильного інструментарію, стоматологічне крісло, медичні шафи, раковини для миття рук ті інструментів і інш.) знезаражуються шляхом дворазового протирання ганчір'ям, змоченим дезрозчином З цією метою доцільним є використання дезінфектантів, їx активно-діючою речовиною є поверхнево-активні речовими, глутаровий альдегід, спирти або їх комбінації (Бациллол АФ, Дисмокон пур, Мікробак екстра, Бациллоцид расант і інш.) антимікробна дія яких проявляється протягом 5-15 хвилин експозиційного часу.

Робочі поверхні стоматологічних установок1 обладнання на початку роботи, в кінці першої зміни та в кінці робочого дня протираються 2-разовим розчином дезіфектанту з інтервалом 15 хвилин, однак поверхня столика для лікаря стоматолога обробляється після кожного пацієнта (можна використовувати 0,5% пр. Мікробак екстра, 1% р-н пр. Сокрена, 0,5% р-н пр. Бациллоцид расант, 0,5% р-н пр. Дисмозон пур, 0,2 % р-н Дезактіну, 1% р-н Полідезу і інш.)

Стоматологічні наконечники бормашин рекомендується знезаражувати дезінфектантами з короткою експозицією масу - препаратами Бациллол АФ, Бациллол плюс. В кінці зміни наконечники наконечники необхідно продезінфікувати та простерилізувати.

Відсмоктуючі системи дезінфікуються двічі на день після закінчення першої зміни, а також в кінці робочого дня.

Дезінфекцію інструментарію необхідно проводити в закритих ємкостях повному зануренні в розчин дезінфектанту.

Дрібний стоматологічний інструментарій (бори, каналонаповнювачі, корневі голки, пульпоекстрактори і інш.) під час прийому рекомендується зберігати в стерильних чашках Петрі (не більше, ніж 6 годин). Використаний інструментарій краще всього знезаражувати з дезрозчинах, які дозволяють поєднувати дезінфекцію і передстерилізаційне очищення а один процес (Корзолекс плюс, Корзолекс базік, Корзолекс екстра, Корзолекс АФ. Дезактін, Дезефект і інш.)

Усі інші види стоматологічного інструментарію, в тому числі для. замішування пломбувального матеріалу, можуть знезаражуватись в розчинах таких дезінфектантів, як 1% р-н Полідезу, 3% р-н Хлораміну, 3% р-н Хлорного вапна та, 0,2% р-н Хлорантоїну і інш., які призначені для дезінфекції з наступним чищенням.

Для дезінфекції стоматологічних дзеркал рекомендованими є дезінфектанти, які не містять окислювачів (хлору або кисню), наприклад, Бациллол АФ, Корзолекс АФ, Корзолекс екстра, Корзолекс плюс, Корзолекс базік і інш.

Ємкості для зберігання стерильних ватних валиків, марлевих тампонів після закінчення роботи підлягають, передстерилізаційній очистці, дезінфекції та стерилізації.

Необхідно використовувати лише стерильні ватні кульки (валики) та марлеві тампони.

Карпульні ін'єктори необхідно дезінфікувати після кожного пацієнта (рекомендуються препарати з коротким терміном експозиції) Бациллол ЛФ, Бацнллол плюс і інш.). Наприкінці зміни їх дезінфікують, проводять передстерилізаційне очищення і стерилізують.

Поршні до пластмасових карпульних ін'єкторів дезінфікуються двічі і інтервалом 15 хвилин серветкою, змоченою розчином дезінфектанту. Не повністю використану карпулу з анесептиком повторно використовувати заборонено, навіть якщо набирати його з цієї карпули другою голкою.

Захисні окуляри чи екрани після кожного пацієнта протираються серветкою, змоченою розчином дезінфектанту (Бациллол АФ, Бацндлол плюс і інш).

Світоводи ламп дезінфікують дворазовим протиранням серветкою, змоченою розчином дезінфектанту.

Предметні скельця для змішування пломбувальної пасти після роботи дезінфікують, проводяться передстерилізаційне очищення та стерилізація повітряним чи паровим методом.

Склянки для полоскання ротової порожнини дезінфікують та стерилізують, однак бажано використовувати одноразові.

Пустери підлягають дезінфекції після кожного пацієнта. Щіточки для реставрації, гутаперчеві штіфти використовуються одноразово, після використання вони дезінфікуються і утилізуються.

Haгрудні серветки мають бути лише індивідуальними. Використані серветки збираються в ємкості з кришкою, чи клейончатий мішок, а в кінці зміни віддаються на прання; разові серветки утилізують.

Зйомні плювальниці після кожного пацієнта необхідно продезінфікувати зануренням в розчин дезінфектанту; стаціонарні плювальниці - зрошенням розчином дезінфектанту з інтервалом 15 хвилин. В кінці робочої зміни стаціонарні плювальниці заливають розчином дезінфектанту на подвійну експозицію чи засипають сухим хлорним препаратом у співвідношенні 1:5 (200 г на 1 л), після чого промивають водою.

Використаний перев'язувальний матеріал (ватні кульки, марлеві тампони і інш.), інструментарій одноразового використання знезаражують, як правило, в розчинах хлорактивних дезінфектантів (5% р-ні Хлораміну, 5% р-ні Хлорного вапна і інш.).

Ганчір'я використовується одноразово чи підлягає дезінфекції і при необхідності використовується повторно.

У випадку забруднення кров'ю або біологічними рідинами меблів, інвентаря, приладів їх слід негайно двічі протерти ганчір'ям чи марлевими тампонами, змоченими розчинами дезінфектантів (пр. Бацилол АФ, 0,5% р-ну Мікробах екстра, Бациллоцид расант, 3% р-н Хлораміну, Хлорного вапна, 4% р-н Перекису водню з 0,5 % миючого засобу, 0,5% р-н Дезактіну).

Зміну спецодягу необхідно проводити при його забрудненні, але не рідше, ніж 2 рази на тиждень. У кожного працівника стоматологічного закладу має бути не менше 3 комплектів спецодягу. Якщо під час роботи на спецодяг потрапила кров, слина чи гній, спецодяг необхідно зняти і замінити на чистий, попередньо обробивши дезрозчином ділянку забруднення.

Прання спецодягу в домашніх умовах категорично забороняється.

Забруднену взуття дворазово протирається ганчіркою, змоченою у розчині одного з дезінфекційних засобів.

Використані марлеві маски перуться та автоклавуються, одноразові маски підлягають утилізації.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)