АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Моделі економічної динаміки світогосподарських процесів

Читайте также:
  1. XV. 1. Загальна характеристика електрохімічних процесів
  2. Авторегресійні моделі прогнозування
  3. Адміністративно-командна система (АКС) – спосіб економічної ор-
  4. Альтернативні моделі розвитку. Центральна проблема (ринок і КАС). Азіатські моделі. Європейська модель. Американська модель
  5. Аналіз ринку металів в умовах світової економічної кризи
  6. Апаратне забезпечення інформаційних процесів
  7. Б) ринковій моделі.
  8. Взаємозв’язок господарських процесів
  9. ВИДИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОСЛУГ ТВАРИННИЦТВА
  10. Види економічної діяльності та послуги рослинництва
  11. Види рядів динаміки та їх особливості
  12. Визначення порівняльної економічної ефективності капіталовкладень

Розвиток світо господарських систем має динамічну складову, тому більш адекватними є моделі що функціонують під впливом часу, ураховуючі інвестиційні процеси та динаміку виробничо-технологічної структури. Сучасна тенденція розвитку світо господарських систем – це перехід до переважно інтенсивного характеру розвитку.

Інтенсифікація виробництва має нерівномірний характер. Наприклад, фондомісткість коливається під впливом часу в залежності від етапу: введеня в дію нового обладнання, робочій період експлуатації, моральне старіння та оновлення обладнання.

Інвестиційні процеси також залежать від можливості попереднього накопичення. З цей точки зору дохід, який отримано за попередній період, витрачається на споживання і накопичення. Можна представити наступну схему розподілу національного доходу (Рис.1.10.1).

 
 

 


Рис. 1.10.1 Схема розподілу національного доходу.

Прикладом моделі динамічної системи світо господарських процесів є модель Солоу. В моделі Солоу економіка розглядається як єдине замкнене неструктуроване ціле, що виробляє один універсальний продукт, який може використовуватися на споживання та інвестиції. Основними макроекономічними показниками моделі є:

Y – валовий внутрішній продукт (ВВП);

I – валові інвестиції;

C – фонд споживання;

K – основні виробничі фонди (ОВФ);

L – кількість зайнятих у виробничій сфері.

Перші три змінні (Y, I, C) – це потокові показники (їх значення накопічуються протягом року). Змінні K, L – миттєві змінні (їх значення вимірюються в усякий момент безперервного часу). Основні балансові співвідношення це з одного боку те що Y = F(K, L), а з іншого – те що Y = I + C.

Для спрощення спостереження за динамікою розвитку розіб’ємо інтервал часу на періоди, які містяться між моментами часу t = 1, 2, …, T; t = 0 – базовий рік; t = T – кінцевий рік інтервалу часу, який досліджується. Кожного року Yt = F(Kt, Lt). Разом з тім змінні K, L можуть бути визначені через відповідні значення попереднього періоду. Припустимо що немає лага капітальних вкладень, а ВВП попереднього року було розподілено на спожівання та інвестиції:

Yt-1 = Ct-1 + It-1,

Тоді значення Kt з урахуванням нових інвестицій та вибуттям застарілих ОВФ буде:

Kt = Kt-1 + It-1 – Wt-1,

де: It-1 – валові інвестиції, які визначаються часткою від ВВП, It-1= Yt-1 - Ct-1; Wt-1 – вибуття обладнання на початок періоду. Позначимо відношення Wt-1/ Kt-1 – як m коефіцієнт вибуття (норма вибуття). Можна вважати що в довгостроковому періоді при t ®¥ норма вибуття прийме фіксоване значення. Тому коефіцієнт m – можна розглядати як константу. Визначимо Wt-1= m Kt-1, тоді:

Kt = Kt-1 + It-1 – m Kt-1 або Kt = (1– m) Kt-1 + It-1 ,

Чисельність працюючих також змінюється. Якщо позначити коефіцієнтом n частку збільшення чисельності працюючих, то:

Lt = (1+n) Lt-1.

Модель Солоу з дискретним визначенням часу має вигляд системи рівнянь:

де: t = 1, 2, …, T; t = 0 – базовий рік; t = T – кінцевий рік періоду, який досліджується; K0, I0, L0 – вважаються заданими. Перше рівняння – виробнича функція для знаходження ВВП на підставі значень ресурсів – основних виробничих фондів (ОВФ) та чисельності працюючих. Друге рівняння – розподіл ВВП на інвестиції і споживання. Третє рівняння – рекурентне співвідношення для визначення ОВФ наступного року на підставі значень поточного року. Дане рівняння відбіває те, що інвестиції, які зроблені в поточному році, матеріалізуються в ОВФ наступного року, тобто лаг капіталовкладень дорівнює одному року.Четверте рівняння – рекурентне співвідношення для визначення кількості працюючих у наступному році. Це рівняння засновано на гіпотезі сталості річного темпа приросту кількості працюючих n.

За класифікацією на статичні та динамічні елементи преше рівняння –це нелінійний статичний елемент, друге – лінейний статичний елемент, третє та четверте лінейний динамічний елемент. Таким чином економіка в формі моделі Солоу є динамічною системою тому що в її складі існують динамічні елементи.

 

 
 

 

 


Рис. 1.10.2 Структурна схема моделі Солоу.

Будемо вважати, що час вимірюється с дискретністю Dt. Наприклад, квартал, місяць, тиждень, день. При дискретністі в один день час можна вважати практично безперервним. Хай t приймає значення t=Dt,2Dt, …, nDt, (n = T/Dt). При дискретності Dt модель Солоу буде мати наступний вигляд:

де: Kt, It, Lt – відповідно ВВП, інвестиції і споживання за рік, який починається в момент t; m Kt-Dt Dt – вибуття фондів за час (t-Dt, t);It-Dt Dt – інвестиції за час (t-Dt, t);nLt-Dt Dt – нарощування кількості працюючих.

При Dt ® 0 рівняння моделі Солоу приймають вигляд:

В моделі K(0) = K0; L(0) = L0; t Î[0,T].

Економічна динаміка може бути описана як кінцеве-разностними рівнянями, так і диференційними. Між математичними методами рішення диференційних і кінцево-різностних рівнянь немає суттєвої різниці. При вирішені диференційних рівнянь на ЕОМ їх заміняють на кінцеве-різностні.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)