АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Слово учителя. Зараховуючи Б. Пастернака до чистих ліриків, Маріна Цвєтаєва писала про те, що йому була властивою рання проникливість

Читайте также:
  1. V. Grammatik. Wiederholen Sie die Grammatik zum Thema « Словообразование. Значение суффиксов »
  2. VIII. Методика экспресс-диагностики педагогической направленности учителя (Ю.А. Кореляков, 1997)
  3. Авторитет и престиж учителя
  4. Авторитет учителя
  5. Бердичівський коледж промисловості, економіки та права
  6. В каком порядке нужно расставить буквы, чтобы получилось слово?
  7. В НАЧАЛЕ БЫЛО СЛОВО...
  8. Вводные слова и словосочетания в алфавитном порядке
  9. Взаимодействие учителя и учащихся в образовательном процессе
  10. Використання роботів і РТК у харчовій промисловості
  11. Влияние смысловой организации на запоминание
  12. Вставні слова, словосполучення і речення

Зараховуючи Б. Пастернака до чистих ліриків, Маріна Цвєтаєва писала про те, що йому була властивою рання проникливість, прозріння „своєї приреченості на лірику”, постійне відчуття „долі, тобто себе”.

Що ж стає предметом поетичних одкровень Пастернака? Чим живе, дихає його ліричне „я”? Що він сам вважає поезією як такою?

Аналіз вірша „Визначення поезії” відбувається у такий спосіб: учні отримують заздалегідь уривки вірша і читають текст разом з учителем. Наприклад:

Учитель. Це – …

1-й учень....загуслий заливистий свист...

Учитель. Це –...

2-й учень....при бе́резі лускіт льодинок... і т. д. Останні два рядки читає також учитель. Якщо таке читання вдасться, то можна обмежити аналіз лише одним питанням, на яке учні відразу дадуть відповідь.

Питання таке:

– Що, за Пастернаком, є поезією?

А ось і відповідь:

– Життя, природа, людина, мистецтво і ще раз життя, що точиться тут, зараз і на цій землі!

„Його груди заповнені природою до межі, – писала про Пастернака Маріна Цвєтаєва. – Здається, уже з першим своїм подихом він вдихнув, втягнув її всю – і раптом захлинувся нею і все наступне життя з кожним новим віршем (подихом) видихає її, але ніколи не видихне”.

Звуки природи подібно до звуків музичних інструментів, які складають оркестр, зливаються у симфонію, яку чує поет, і не тільки чує, а й „бачить”, як його натхненник – композитор Скрябін. От чому вірші Пастернака просякнуті кольором. Уся його лірика – своєрідний атлас квітів з безліччю тонів, півтонів і відтінків. Звернемося до одного з кольорів, який репрезентовано у віршах поета, – до білого кольору, і послухаймо музику чи то завірюхи, чи то несамовитої пристрасті, чи то любові.

Виразне читання учителем вірша „Зимова ніч” („Мело, мело по всій землі...”).

Аналіз вірша „Зимова ніч» („Мело, мело по всій землі...”), який, як здається, є одним із найхарактерніших та найбільш „пастернаківських” і який останнім часом перетворився на емблематичного вірша щодо поетичної творчості Б. Пастернака.

Питання та завдання до аналізу вірша:

1. Вкажіть основний прийом, який використано автором у цьому вірші.

(Прийом протиставлення, контрасту, опосередкована антонімічність образів „заметілі” та „свічки”.)

2. Який характер набувають ці образи через таке протиставлення?

(Символічний.)

3. Які кольори асоціюються з цими образами?

(Білий колір заметілі на тлі чорного кольору ночі („зимова ніч”!) і жовтий, теплий, сонячний колір вогника свічки.)

4. У чому сенс цих символів?

(„Заметіль” – це бурхливі негаразди, холод та жорстокість оточуючого світу. Натомість „свічка” – це символ тепла, затишку, це символ порятунку і від негоди, і від жорстокого світу.)

5. А з якою метою поет використовує прийом рефрену, у центрі якого власне і постає образ свічки?

(Свічка, крім вищеназваного, уособлює у собі ще й пломінець кохання. Адже „Все поглинала на землі / Хуртеча біла”, а свічка, попри це, „горіла на столі, / Свіча горіла”.)

6. Проте у вірші є ще один значущий образ-символ – який?

(Образ хреста.)

7. Однак цей образ подано як традиційно, так і абсолютно оригінально – вкажіть на ці інтерпретації.

(Янгол з піднятими крилами, подібний до хреста, – це данина традиції, а „Схрестились руки і уста, / Схрестились долі” – це, з певного погляду, блюзнірство. Зрештою, і перший образ є далеким від святості.)

8. Чому?

(Тому – що це „спокуси сила / Хрестоподібно підняла, / Як ангел, крила.”)

9. Але при цьому чи є щось таке в образній системі твору, що, як здається, спокутує це удаване блюзнірство? Що це?

(Так, це „віск ”, який „ із нічника слізьми / На плаття капав”.)

10. А ще?

(А ще – це свічка, яка горить і горить!)

11. Отже, про що йдеться у вірші?

(Про святість і неперевершену силу кохання, яке тільки одне і здатне захистити людину і дати їй притулок, аби вона (людина) хоч на хвилинку відчула себе щасливою!)

Продовжуючи пошук складових розгадки поетичного феномену Пастернака, ми не зможемо оминути й асоціативну метафоричність його уміння бачити дрібні деталі, що вислизають від нас, залишаються непоміченими, своєрідну поетичну інтонацію – експресивну, емоційну, напрочуд мелодійну і т. ін.

(Якщо є можливість, то бажано було б прослухати романс, який написано на вірш Б. Пастернака „Зимова ніч”.)

Є і ще одна особливість, яка притаманна поезії російського поета і яку неможливо оминути, – це філософський характер його віршів.

Виразне читання учителем вірша „У всьому хочу я дійти самої суті...” (на тлі одного з етюдів Ф. Шопена – наприклад, оп. 10 № 3 мі мажор).

Аналіз вірша „У всьому хочу я дійти самої суті...”

Питання та завдання до аналізу:

1. Чому поет звертається до музики Ф. Шопена? (Строфи 8 і 9.). Звертання до образу польського композитора пояснюється тільки особливостями музики Шопена чи це спричинено ще й іншими факторами?

(Значення музики для особистої долі поета добре відоме з попереднього, а також і з даного уроку. А отже...)

2. Чим взагалі для поета є музика?

(Музика для ліричного героя є ще одним способом „дійти самої суті”, дійти „до сущности протёкших дней, до их причины, до оснований, до корней, до сердцевины”.)

3. Що ще є для поета не менш значущим, ніж музика звуків?

(Музика природи (строфи 7 і 8) і музика пристрасті (строфи 4 і 6).)

4. Яку ж філософію складають музика слова, музика звуків, музика природи та музика пристрасті?

(Вони складають філософію, яку у поетичній формі сформульовано у 3-й строфі:

Всё время схватывая нить

Судеб, событий,

Жить, думать, чувствовать, любить,

Свершать открытья.

Чи потрібні тут ще якісь коментарі!?

Зберігся задум композитора О. Скрябіна написати оперу на власний сюжет. Головним героєм її повинен був стати „філософ – музикант – поет” (в одній особі), який мріє про твір мистецтва, що перетворить життя у велике свято для людства.

Опера не була написана. Але, схоже, скрябінська ідея – у певному сенсі, звичайно, – втілилася у реальний образ: „музикант – поет – філософ” – хіба це не про Б. Пастернака?)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)