АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Використання функції int(x) під час розв’язування задач

Читайте также:
  1. I. ГИМНАСТИКА, ЕЕ ЗАДАЧИ И МЕТОДИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ
  2. I. ЗАДАЧИ ПЕДАГОГИЧЕСКОЙ ПРАКТИКИ
  3. I. Решение логических задач средствами алгебры логики
  4. I. Розв’язати задачі
  5. I. Ситуационные задачи и тестовые задания.
  6. II. Основные задачи и функции
  7. II. Решение логических задач табличным способом
  8. II. ЦЕЛИ, ЗАДАЧИ И ПРИНЦИПЫ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ВОИ
  9. II. Цель и задачи государственной политики в области развития инновационной системы
  10. III. Решение логических задач с помощью рассуждений
  11. III. Соціальна політика, її сутність і функції.
  12. III. Цели и задачи социально-экономического развития Республики Карелия на среднесрочную перспективу (2012-2017 годы)

Значенням функції int(x) є найближче ціле число, що не перевищує х (де х – будь-яке число). Наприклад: int(1.2)= 1, int(7)=7, int(-4.1)=-5. Можна сказати й інакше: якщо число додатне, то дробова частина числа відкидається, якщо ж від’ємне – дробова частина числа також відкидається, а до цілої частини додається мінус одиниця (- 1).

Функцію int(x) зручно використовувати для розв’язування завдань, пов’язаних з визначенням подільності націло одного числа на інше. Це дає змогу не зважати на ознаки подільності у математиці. Наведемо ряд формул-умов:

A=int(A/n)*n (1) a[i]=int(a[i]/n)*n (2) a[i, j]=int(a[i, j]/n)*n (3)

Ці формули-умови допомагають визначити подільність націло одного числа на інше. Формули-умови (2) – (3) використовуються для перевірки подільності елементів масивів на число n.

При n=2 перевіряється парність чисел. Якщо у формулах-умовах знак рівності поміняти на знак нерівності, то буде здійснюватися перевірка на зворотну умову. Розглянемо кілька прикладів.

Приклад 1. Хай А=15, n=3, тоді підставивши їх у формулу (1) , одержимо 15=15, отже число 15 ділиться націло на 3.

Приклад 2. Хай А=17 і n=5, тоді, підставивши у формулу (1) , одержимо 17=15, але це неправильно, отже, число 17 націло на 5 не ділиться.

Приклад 3. Хай елемент масиву a[3]=21 i n=2, тоді, підставивши їх у формулу (2) , одержимо 21=20, а це неправильно, отже, число 21 націло на 2 не ділиться, тобто непарне.

Приклад 4. Хай елемент масиву a[2, 3]= - 21 i n=4, тоді, підставивши їх у формулу (3) , одержимо – 21= - 24, а це неправильно, отже, число – 21 націло на 4 не ділиться.

Функцію int(x) можна використовувати для вирізання і -ої цифри з цілого числа. Наприклад, хай у комірці а є число 1639, тоді для того, щоб вирізати з нього і -ту (приміром, і=3) цифру праворуч і помістити в змінну b, необхідно виконати команду присвоювання:

b :=int(a/10 i – 1) – int(a/10i)*10 (4)

Після цього в комірку b буде вміщена третя праворуч цифра числа – цифра 6.

Вирізання цифри із заданого числа можна виконати, перетворивши число на літерний тип, а потім вирізану цифру перетворити на цілий тип. Звичайно ж, зручніше використовувати команду присвоювання (4). У розв’язуванні деяких завдань необхідно витягати з числа всі його цифри і виконувати з ними якісь дії. При цьому для зберігання цифр числа можна використовувати масив, розмір якого дорівнює кількості цифр числа.

Покажемо використання функції int(x) під час розв’язування конкретного завдання. Хай дано деяке число. Треба його «розкроїти», тобто помістити цифри цього числа в одновимірний масив.

Алгоритм розв’язування цього завдання може мати вигляд:

АЛГ Переміщення цифр числа в масив (ціл з, ціл таб a[1:n])

АРГ і з

РЕЗ n, a

ПОЧ ціл і, m

‘Знаходження довжини числа’

m:=c

n:=0

поки m>0

пц

m:=int(m/10)

n:=n+1

кц

‘ Розміщення цифр у масиві ‘

для і від 1 до n

пц

a[n+1 – i]:=int(c/10 i – 1) – int(c/10i)*10

кц

для і від 1 до n

пц

ДРУКУВАТИ a[i]

кц

КІН

 

Наприклад, якщо с=257, то буде сформовано масив а: 1 2 3

     

Алгоритм мовою Паскаль:

Program cifra;

var Number: array [1..10] of byte; i, count: byte; N: longint;

Begin

write (‘ введіть число ‘);

readln (N);

count:=0;

for i:=1 to n do

Number[i]:=0;

while N>0 do

Begin

Number[N-count]:=N mod 10;

N:=N div 10;

inc (count);

end;

for i:=N-count+1 to N do

write (Number[i]);

end.

Зауважимо, що розмір масиву Number вибрано з огляду на те, що максимально можлива кількість цифр у числі типу longint – 10. Змінна count зберігає кількість значущих цифр у числі N.

У мові програмування Паскаль існує функція, що працює з дійсними числами аналогічно до функції int у НАМ. Вона називається trunc і повертає значення цілої частини будь-якого числа (дробова частина відкидається), тобто: trunc(4:2)=4

trunc(- 4.8)= - 4

Висновок 1.Функцію int(x) зручно використовувати для: 1)визначення подільності націло одного числа на інше; 2)вирізки і-ої цифри з цілого числа. 2.Функція int(x) має більші можливості порівняно з функціями div i mod, тому що аргументом функції int(x)є дійсне число.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)