АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1. Предмет, об’єкт і завдання економічного аналізу

Читайте также:
  1. III. Домашнє завдання
  2. III. Предмет, метод и функции философии.
  3. IV. Домашнє завдання
  4. J Додаткові завдання
  5. V. Домашнє завдання.
  6. А) Завдання і джерела ревізій основних засобів
  7. Алгоритм однофакторного дисперсійного аналізу
  8. Аналізу
  9. Архівування, видобування об’єктів
  10. Багатокритеріальні завдання оптимального керування
  11. Взаємозв'язок етапів аналізу з метою і змістом робіт
  12. Вибір стратегії соціально-економічного розвитку України

Економічний аналіз

Конспект лекцій

 

Донецьк – 2010


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Державний вищий навчальний заклад

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

 

Економічний аналіз

Конспект лекцій для напряму “Економіка та підприємництво”

№36

Розглянуто на засіданні кафедри

Протокол № 8 від 16.03 2010

 

Затверджено на засіданні навчальної ради

Протокол № 2 від 22.04 2010

 

Донецьк – 2010


УДК 336.61

Економічний аналіз: Конспект лекцій для напряму “Економіка та підприємництво” / Укл. Шилова Л.І. – Донецьк, ДонНТУ, 2010. – 77с.

 

Укладач: Шилова Лариса Іванівна, к.е.н., доцент

 

Рецензент: Пенькова Інеса В’ячеславівна, д.е.н, професор


Зміст стор.

Тема 1. Предмет, об’єкт і завдання економічного аналізу 6

Тема 2. Метод і методичні прийоми економічного аналізу 13

Тема 3. Види аналізу та його інформаційне забезпечення 17

Тема 4. Аналіз прибутку і рентабельності 23

Тема 5. Аналіз виробництва продукції, робіт і послуг 28

Тема 6. Аналіз використання трудових ресурсів і витрат на оплату праці 36

Тема 7. Аналіз довгострокових активів підприємства 47

Тема 8. Аналіз матеріальних ресурсів та ефективності їх використання 57

Тема 9. Аналіз витрат на виробництво, собівартості і реалізації продукції 60

Тема 10. Резерви підвищення ефективності діяльності 63

Література 77

 

 

Тема 1. Предмет, об’єкт і завдання економічного аналізу

1.1. Предмет та об ‘єкт економічного аналізу

Вивчення явищ природи і суспільного життя неможливе без аналізу. Сам термін "аналіз" походить від грецького слова, що в перекладі означає "розділяю". Отже, аналіз у вузькому плані є розподілом явища або предмету на складові його частини (елементи) для вивчення їх як частин цілого. Такий розподіл дозволяє заглянути усередину досліджуваного процесу, явища, процесу, зрозуміти його внутрішню суть, визначити роль кожного елементу в процесі, що вивчається, або явищі.

Наприклад, щоб зрозуміти формування собівартості продукції, необхідно знати не тільки з яких елементів вона полягає, але і від чого залежить її величина за кожною статтею витрат. Чим детальніше буде розкладений приріст собівартості за елементами і чинниками, тим більш детальна її характеристика буде отримана, що є передумовою підвищення ефективності управління процесом формування собівартості продукції.

Разом з тим потрібно відмітити, що численні явища і процеси навколишнього середовища не можуть бути вивченіені тільки за допомогою аналізу. Досить часто виникає потреба використання інших способів, відповідних людському мисленню. Найбільш близький до аналізу в цьому сенсі синтез, який виявляє зв'язки і залежності між окремими частинами предмету, що вивчається, сполучає їх в єдине ціле. Сучасна діалектика виходить з єдності аналізу і синтезу як загальнонаукових методів вивчення реальності. Тільки аналіз і синтез в єдності забезпечують наукове вивчення явищ у всесторонньому діалектичному зв'язку.

Таким чином, під аналізом в широкому плані розуміється метод пізнання предметів і явищ навколишнього середовища, заснований на розподілі цілого на складові частини і вивченні їх у всьому різноманітті зв'язків і залежностей.

У науці і на практиці застосовуються різні види аналізу: фізичний, хімічний, математичний, статистичний, економічний і ін. Вони відрізняються об'єктами, цілями і методикою проведення. Економічний аналіз на відміну від фізичного, хімічного і інших відноситься до абстрактно-логічного методу дослідження економічних явищ..

. Розвиток продуктивних сил, виробничих відносин, нарощування об'ємів виробництва, розширення обміну сприяло виділенню економічного аналізу як самостійніої галузі науки.

Сьогодні потрібно відрізняти загальнотеоретичний економічний аналіз, який вивчає економічні явища і процеси на макрорівні (на рівні суспільно-економічної формації, на державному рівні національної економіки і її окремих галузей), і конкретно-економічний аналіз на мікрорівніаналіз господарської, діяльності, який застосовується для вивчення економіки окремих суб’єктів господарювання. Якщо загальнотеоретичний економічний аналіз як науковий підхід значний розвиток отримав в працях економістів ще минулого сторіччя, то економічний аналіз господарської діяльності як наука (спеціальна галузь знань) виділився порівняно недавно.

Становлення економічного аналізу господарської діяльності обумовлене загальними об'єктивними вимогами і умовами, які властиві виникненню будь-якої нової галузі знань.

По-перше, це задоволення практичної потреби. Вона виникла у зв'язку з розвитком продуктивних сил, вдосконаленням виробничих відносин, розширенням масштабів виробництва. Інтуїтивний аналіз, зразкові розрахунки, прикидки в пам'яті, які застосовувалися на кустарних і напівкустарних підприємствах, стали недостатніми в умовах крупних виробничих одиниць. Без комплексного всестороннього аналізу господарської діяльності неможливо управляти складними економічними процесами, обирати оптимальні рішення.

По-друге, це пов'язано з розвитком економічної науки взагалі. Як відомо, з розвитком будь-якої науки відбувається диференціація її галузей. Економічний аналіз господарської діяльності сформувався в результаті диференціації суспільних наук. Раніше функції економічного аналізу (коли вони були порівняно не такими вагомими) розглядалися в рамках тих, що існували у той час таких наукових дисциплін, як бухгалтерський облік, фінанси, статистика. В рамках цих наук з'явилися перші прості способи аналітичного дослідження. Проте для обґрунтування поточних і перспективних планів економічного і соціального розвитку підприємств з'явилася потреба в комплексному всесторонньому дослідженні діяльності підприємств.

Вищеназвані науки вже не могли забезпечити всі запити практики. Виникла необхідність виділення аналізу господарської діяльності в самостійну галузь знань. Надалі роль економічного аналізу зростала відповідно ціні помилки в господарській діяльності, тому інтерес до нього помітно зріс, що обумовило необхідність комплексного аналітичного дослідження. Економічний аналіз став важливим методом управління підприємством, виявлення резервів підвищення ефективності господарської діяльності.

Сучасний стан аналізу можна охарактеризувати як досить грунтовно розроблену в теоретичному плані науку Ряд методик, створених науковцями, використовуються в управлінні господарською діяльністю на різних рівнях. Разом з тим наука знаходиться в стані розвитку: дослідження в області ширшого застосування економіко-математичних методів дозволяють оптимізувати управлінські рішення, відбувається процес впровадження теоретичних досягнень вітчизняної і зарубіжної науки в практику.

Перспективи розвитку економічного аналізу в теоретичному напрямі тісно пов'язані з розвитком суміжних наук, в першу чергу математики, статистики., бухгалтерського обліку і ін. Крім того, розвиток аналізу залежить і від запитів практики..

Що стосується перспектив прикладного характеру, то економічний аналіз поступово займає провідне місце в системі управління. Цьому сприяють перетворення, які відбуваються в соціально-економічних системах..

Кожна наука має свій предмет дослідження, який вона вивчає з відповідною метою властивими нею методами. Немає предмету дослідження - немає і науки. Визначення предмету має принципове значення для обґрунтування самостійності і відособленості тієї або іншої галузі знань..

Філософія під предметом будь-якої науки (включаючи і АХД) розуміє якусь частину або сторону об'єктивної дійсності, яка вивчається тільки даною наукою. Один і той же об'єкт може розглядатися різними науками. Кожна з них знаходить в нім специфічні сторони або відносини.

Предметом тієї або іншої науки слід вважати те специфічне, що дозволяє відрізнити її серед безлічі інших наук.

Господарська діяльність є об'єктом дослідження багатьох наук: економічної теорії, макро- і мікроекономіки, управління, організації і планування виробничої і фінансової діяльності, статистики, бухгалтерського обліку, економічного аналізу і т.д. Економікавивчає вплив загальних і специфічних законів на розвиток економічних процесів в конкретних умовах галузі або окремого підприємства. Статистикадосліджує кількісні сторони масових економічних явищ і процесів, які відбуваються в господарській діяльності. Предметом бухгалтерського облікує кругообіг капіталу в процесі господарської діяльності. Він документально відображає всі господарські операції, процеси і пов'язаний з ними рух засобів підприємства і результати його діяльності.

Потрібно відзначити, що визначення предмету будь-якої науки — дуже складне завдання, у тому числі і в економічному аналізі. При тому що ця проблема розробляється вже досить тривалий час, остаточне визначення предмету економічного аналізу ще не можна вважати сформованим. У спеціальній літературі з економічного аналізу можна прочитати різні його формулювання. Всі визначення предмету економічного аналізу, які найчастіше зустрічаються в літературі і які більш-менш відповідають його суті, можна згрупувати таким чином:

а) господарська діяльність підприємств;

б) господарські процеси і явища.

При уважнішому розгляді цих визначень можна відмітити, що аналіз вивчає не саму господарську діяльність як технологічний, організаційний процес, а економічні результати господарювання як наслідки економічних процесів. Тому останнім часом більшість дослідників цієї проблеми предметом економічного аналізу вважають економічні процеси, які відбуваються в результаті господарської діяльності. Проте, як вже указувалося, господарська діяльність підприємства і ті процеси, що в ній відбуваються, є об'єктом вивчення багатьох наук.

У цих визначеннях спостерігається ідентифікація предмету економічного аналізу з його об'єктами і не знайдений розподіл з іншими науками, що вивчають господарську діяльність підприємства або господарські явища і процеси, що виникають в ній. Дані визначення не містять те специфічне, що дозволяє відрізнити економічний аналіз від інших наук. В цілях обмеження об'єкту дослідження в деяких визначеннях предмету вказується мета економічного аналізу: оцінка досягнутих результатів і виявлення резервів підвищення ефективності діяльності підприємства.

Щоб виділити ту частину або ті відносини в цьому об'єкті, які відносяться тільки до аналізу, потрібно виходити з суті процесів господарської діяльності. Процес — це причинно-обумовлений перебіг подій, зміна явищ, стану об'єкту відповідно до поставленої мети або результату. Результати економічних процесів як наслідки плануються і прогнозуються на майбутнє у відповідних показниках, враховуються у міру фактичного формування і потім аналізуються. Але результати як наслідки процесів є не предметом економічного аналізу, а об'єктами. Предметом же економічного аналізу є причини зміни результатів господарській діяльності. Пізнання причинно-наслідкових зв'язків в господарській діяльності підприємств дозволяє розкрити сутність економічних явищ і на цій основі дати правильну оцінку досягнутим результатам, виявити резерви підвищення ефективності гоподарювання, обґрунтувати плани і управлінські рішення.

Класифікація, систематизація, моделювання, вимірювання причинно-наслідкових зв'язків є головним методологічним питанням векономічному аналізі.

Тільки розкривши причинно-наслідкові зв'язки різних сторін діяльності, можна дуже швидко прорахувати, як зміняться основні результати господарської діяльності за рахунок того або іншого чинника, провести обгрунтування будь-якого управлінського рішення, розрахувати, як зміниться сума прибутку,, беззбитковий обсяг продажів, запас фінансової стійкості, собівартість одиниці продукції при будь-якій зміні господарської ситуації.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)