АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗДІЛ 1

Читайте также:
  1. Висновки до 3 розділу
  2. ВІДЦЕНТРОВІ ПИЛЕОСАДНІІ СУСПЕНЗІЙНО- РОЗДІЛЬНІ АПАРАТИ (ЦИКЛОНИ)
  3. Вставка розриву сторінки або розділу
  4. Демультиплексор (роздільник) Demux
  5. Деякі загальні принципи дослідження операцій (висновки до розділу 1)
  6. Для військових психологів щодо підготовки особового складу підрозділів і частин до участі в бою і проведення психологічної реабілітації військовослужбовців із БПТ
  7. Додаткова література до розділу І
  8. ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ І САМОПЕРЕВІРКИ ЗАСВОЄННЯ РОЗДІЛУ «ДИДАКТИКА»
  9. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ЗА РОЗДІЛОМ ХІ.
  10. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ЗА РОЗДІЛОМ ХІІ.
  11. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ЗА РОЗДІЛОМ ХІІІ.
  12. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ І ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ЗА РОЗДІЛОМ І.

ВСТУП

Формування соціально забезпеченого суспільства – це основа для стабільного економічного розвитку країни. Проблеми у розвитку ринкових відносин та соціальні питання у тандемі створюють необхідні умови для економічного оздоровлення, а також нормальної життєдіяльності людини впродовж усієї трудової діяльності і після її завершення. Зрештою, економічне зростання і підвищення народного добробуту – взаємопов'язані процеси. Соціальна сфера й економіка поєднані як причина і наслідок, що безперервно змінюються місцями у процесі розвитку.

В умовах розвитку ринкової економіки назріває проблема соціального захисту населення, особливо внаслідок розшарування суспільства за матеріальним і соціальним статусами. Перед державою постає завдання – забезпечення і підтримка малозабезпечених прошарків населення.

На жаль, зараз соціально-економічний стан України визначається як нестабільний. Ускладнення ситуації обумовлено неефективністю управлінських дій щодо попередження та усунення загроз у соціальній та економічній сферах. Напрями досягнення безпечного стану в соціальній та економічній сферах між собою не корелюють, не скоординовані, не відрегульовані, що викликають протиріччя між досягненням економічних та соціальних цілей.

Протягом останніх років питання соціальної орієнтації бюджетної політики в Україні є досить поширеним серед урядовців. Незважаючи на те, що номінальні обсяги асигнувань, які спрямовуються на розвиток соціальної сфери, з кожним роком зростають, водночас, на жаль, структурні показники, що характеризують окремі соціальні видатки, не засвідчують однозначно позитивної динаміки. Саме тому актуальність питання фінансування видатків на соціальну сферу зростає в сучасних умовах економічної кризи, яка негативно впливає у середньо – і довгостроковому періодах на економічну активність і на зростання добробуту населення.

Питання фінансування соціальної сфери досліджували зарубіжні вчені, серед яких – У. Беверидж, І. Бентам, Дж. Б’юнекен, А. Вагнер, Л. Ерхард, А. Мюллер-Армак, А. Пігу, Д. Роулс, М. Фрідман. Над проблемою формування соціально орієнтованої економіки впродовж тривалого періоду працювало багато вітчизняних науковців, зокрема: В. Куценко, Є. Ліванова, О. Макарова, В. Новіков, К. Беркита, О. Новікова, С. Пирожков, Д. Полозенко тощо. Проте у цій важливій сфері ще залишається багато невирішених проблем як методологічного, так і практичного характеру. Зокрема, мова йде про аналіз та деталізацію складових елементів та принципів механізму фінансування соціальної сфери, оцінку можливого розширення напрямів фінансування соціальної політики.

Метою дипломної роботиє комплексне, всебічне дослідження фінансово-правових основ здійснення витрат на соціальну сферу в Україні, практики їх застосування в умовах ринкових відносин і розробка напрямів удосконалення фінансування в сучасних умовах.

Для успішного досягнення поставленої мети поставлені наступні завдання:

- вивчити теоретичні аспекти бюджетного фінансування соціальної сфери у ринковій економіці;

- дослідити бюджетний механізм забезпечення фінансування соціальної сфери;

- охарактеризувати вплив фінансування соціальної сфери на соціально-економічний розвиток країни;

- проаналізувати особливості функціонування фінансів соціальної сфери

- виявити існуючі проблеми і розробити рекомендації по удосконаленню фінансового забезпечення соціальної сфери.

Об’єктом роботи обрано систему фінансування соціальної сфери в цілому.

Предметом роботи є фінансові відносини, які виникають в процесі здійснення фінансування соціальної сфери.

Інформаційною базою для дипломного дослідження є офіційні дані Державного комітету статистики України, Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України, законодавчі та нормативні акти, звітність державних установ, засоби масової інформації та мережі Internet. Теоретичною основою роботи є висновки та узагальнення вітчизняних економістів, що містяться у монографічний, спеціальній та періодичній літературі, матеріалах наукових і науково-практичних конференцій з питань фінансування соціальної сфери.

Під час виконання даної роботи було використано ряд загальнонаукових і спеціальних методів, серед яких такі: аналізу та синтезу, для досконалого вивчення об’єкта дипломного дослідження і нормативно-законодавчої бази щодо фінансування соціальної сфери; економічного аналізу, для оцінки сучасного стану соціальної сфери, та показників її функціонування; груповання, порівняння, для визначення особливостей та тенденцій фінансування видатків на соціальну сферу; графічний, для наочного представлення результатів дослідження.

Результати що були одержані під час виконання роботи, можуть бути використані в теорії бюджетного фінансування при продовженні дослідження проблематики соціальної сфери та для практичного застосуванням державними фінансовими установами в частині удосконалення законодавства щодо організації фінансування соціальних виплат населенню.

Дипломна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.


РОЗДІЛ 1


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)