АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Технологія рубок догляду за лісом

Читайте также:
  1. Б. Сенсор-технологія
  2. Бесфільтрові свердловини. Технологія буріння.
  3. БІОТЕХНОЛОГІЯ. ГЕНЕТИЧНА Й КЛІТИННА ІНЖЕНЕРІЯ
  4. Вибір та обґрунтування способів головних рубок
  5. Інтуїтивна та раціональна технологія прийняття управлінських рішень. Етапи процесу, прийняття рішень
  6. Маршрутна технологія діагностування
  7. МІКРОЛОГІСТИЧНА КОНЦЕПЦІЯ «ОПТИМІЗОВАНА ВИРОБНИЧА ТЕХНОЛОГІЯ»
  8. Мозковий штурм» як евристична форма, що активізує креативний потенціал співрозмовників під час колективного обговорення проблеми. Технологія проведення «мозкового штурму»
  9. Назвіть принципи стаціонарного догляду за людьми похилого віку.
  10. Обґрунтування організаційно-технічних показників (елементів) рубок догляду за лісом
  11. Патрубок, 2- камера, 3- відокремлювач, 4 – криволінійний отвір,5 -бункер,6- мірний циліндр, 7- поршень, 8 - шатун
  12. При всех видах рубок

У лісівницькій літературі наводиться цілий ряд визначень технології рубок догляду за лісом. Одне з найбільш вдалих визначень дав професор К.Б. Лосицький, який розумів її як сукупність робочих операцій (і способів їх виконання), що послідовно здійснюються в процесі циклу робіт, починаючи з підготовчих і завершуючи вивезенням заготовлених матеріалів та очисткою ділянки від порубкових залишків.

Технологія рубок догляду відрізняється від технології головних рубок. Особливості її полягають в тому, що вона більшою мірою повинна забезпечити збереженість компонентів лісостану – деревостану, підліску, надґрунтового покриву, підвищити технічну якість і стійкість деревостанів до несприятливих факторів навколишнього середовища.

Тривалий час лісосічні роботи на рубках догляду виконувалися вручну, а на трелюванні деревини при проріджуваннях і прохідних рубках застосовувалася кінна тяга.

Догляд за лісом із застосуванням механізмів і машин потребує не тільки використання нових способів, а й розробки відповідних технологій рубок догляду. При цьому повинні враховуватися типи лісу, цільове призначення деревостанів і режим їх догляду, а також наявність технічних засобів у підприємства та шляхи використання деревини.

Для широкого використання машин і механізмів на рубках догляду в насадженнях необхідно створити систему технологічних коридорів або волоків. У насадженнях штучного походження технологічними волоками (коридорами) служать розширені міжряддя, а у насадженнях природного походження для них використовують стежки, лісові дороги та ін. У таких насадженнях волоки не обов’язково мають бути прямолінійними. Навантажувальні майданчики краще розміщувати біля доріг, просік. Величини майданчиків не повинна перевищувати 0,2 га, а загальна площа технологічних коридорів при проріджуваннях і прохідних рубках – 15% площі ділянки, площа навантажувальних майданчиків на ділянках до 10 га – 4%. Коридори мають забезпечити доступ до дерев, які вирубуються або вже зрубані. Смуги-пасіки встановлюються певної ширини залежно від технічних характеристик машин і механізмів. Необхідно влаштовувати майданчики для розкряжування хлистів і навантаження деревини на транспорт (верхні склади). Останні з’єднуються з магістральними волоками шириною до 6 м, прокладеними впоперек технологічних волоків на відстані 250 м. Такі загальні принципові положення нових технологій при рубках догляду за лісом.

Коридорний спосіб рубок догляду (рис. 3.1) знайшов широке застосування при догляді за дубом у молодняках грабових дібров України. У цих умовах на вирубках часткові культури дуба створюються рядами через 6-8 м. Для зменшення витрат на освітлення і перші прочищення застосовується машина РКР-1,5 (рубач коридорний роторний) з шириною захвату 1,5 м на базі трактора МТЗ-82. В перші роки, коли дуб у рядах має висоту до 0,5-0,6 м, рубач може зрізувати більш високі рослини супутніх порід, „сідлаючи” ряд, а пізніше – зрізати з кожного боку ряду. Таким чином, загальна ширина коридору з обох боків ряду дуба буде становити 3 м, а міжкоридорні смуги, які не зайняті рубачем – 3-5 м.

При проріджуваннях та прохідних рубках доцільно застосувати середньопасічну технологію (рис. 3.2). Трелювальні волоки шириною 3 – 4 м прокладають через 40 - 50 м, що дозволяє максимально механізувати операції по проведенню рубок догляду. Звалюють дерева бензиномоторними пилками під гострим кутом до волока, обрубують гілля та сучки - бензиносучкорізками або бензинопилками БС – 1, трелюють хлисти – тракторами типу МТЗ, який обладнаний трелювальним пристроєм і лісовою лебідкою ЛТН-1 або ЛТП-2.

Намічені до рубки дерева звалюють вершиною на технологічний волок під кутом 30-400 за напрямом трелювання. Гілля обрубують і складають на волок або розкидають по площі пасіки. Зрубані дерева витягують хлистами, напівхлистами і сортиментами. Іноді за допомогою лебідки потрібно підтягувати хлист до волоку. Роботу у кожному конкретному випадку потрібно організовувати так, щоб при витягуванні деревини на волок було якнайменше пошкоджено дерев, що лишаються на корені, тому бажано трелювання проводити напівхлистами або сортиментами.

Середньопасічна технологія при ширині пасік 40 м має всього 7,5 %, а при ширині 50 м – 6 % службової площі. Вона дозволяє підвищувати продуктивність праці на 20 – 35 %.

Умовні позначення:

1 – ряди часткових культур дуба,

2 – міжкоридорні смуги,

3 – трактор МТЗ-82 з РКР-1,5.

Рис. 3.1. Технологічна схема рубок догляду у грабових дібровах коридорним способом машиною РКР – 1,5

 

Умовні позначення:

1 – верхній склад;

2 – магістральний волок;

3 – пасічний технологічний коридор;

4 – напрямок звалювання;

5 – напрямок трелювання;

6 – заокруглення технологічного коридору;

7 – повалене дерево;

8 – трелювальний трактор;

9 – лісовозна машина;

10 – штабель хлистів.

Рис 3.2. Технологічна схема розробки лісосік при проріджуваннях і прохідних рубках


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)