АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рада Європейського Союзу

Читайте также:
  1. Джерела корпоративного права Європейського Союзу.
  2. Джерела митного права Європейського Союзу.
  3. Джерела податкового права Європейського Союзу.
  4. Джерела торгового права Європейського Союзу.
  5. До стандартів Європейського Союзу.
  6. Загальна торгова політика і торгове право Європейського Союзу.
  7. Митний тариф Європейського Союзу.
  8. Основні види податків Європейського Союзу.
  9. Повноваження Парламенту Європейського Союзу.
  10. Поняття і принципи митного союзу Європейського Союзу.
  11. Поняття митного права Європейського Союзу.
  12. Порядок прийняття рішень Радою Європейського Союзу.

6.1. Структура та повноваження Ради Європейського Союзу.

Рада Європейського Союзу (далі – Рада ЄС) є важливим політичним інститутом, який покликаний сприяти врахуванню національних інтересів держав-учасниць та Європейського Союзу в цілому при прийнятті відповідних рішень.

Рада ЄС складається з представників кожної держави-члена на міністерському рівні, які мають повноваження брати зобов'язан­ня від імені свого уряду. Міністри держави, яка здійснює головування, готують та ведуть відповідні сесії Ради ЄС, підписують ухвалені ними акти.

Посада Голови Ради ЄС по черзі займається кожною державою-членом на шестимісячний термін у порядку, визначеному Радою. Слід зазначити, що Голова Ради ЄС не має яких-небудь привілеїв у повноваженнях порівняно з іншими представниками Ради ЄС.

Голова ради ЄС представляє її у відносинах з іншими інституціями ЄС.

Раду скликає її Голова за власною ініціативою або на вимо­гу одного з її членів чи Комісії.

З метою забезпечення досягнення завдань, передбачених Договором про заснування ЄС, Рада ЄС:

§ забезпечує координацію загальної економічної політики держав-членів;

§ приймає рішення;

§ надає Європейській Комісії право на імпле­ментацію правил, встановлених Радою.

Рада може висувати певні вимоги щодо виконання цих повноважень та за­резервувати за собою, в особливих випадках, право самостійно здійснювати повноваження щодо імплементації прийнятих нею правил. У цьому випадку дані процедури повинні узгоджуватись з принципами та правилами, наперед сформульованими Радою на підставі одноголосно прийня­того рішення, за пропозицією Європейської Комісії і після отримання згоди Європейського Парламенту.

Рада ЄС наділена повноваженням ухвалювати рішення(ст. 202 Договору про заснування ЄС), тобто наділена правом приймати нор­мативні акти похідного права ЄС, які мають загальнообов’язкову силу для держав-учасниць.

У той же час Рада зберігає за собою ряд урядових функцій. У галузі зовнішніх відносинРада ЄС дає дозвіл на відкриття переговорів (що ведуться за її дорученням Комісією) та укладає відповідні договори. У бюджетній сферіРада ЄС разом із Парламентом затвер­джує щорічний бюджет ЄС.

Крім того, Рада ЄС забезпечує загальну координаціюв діяльності дер­жав-учасниць та Європейського Союзу в цілому. З огляду на це Рада ЄС забезпечує координацію загальної економічної політики держав-членів у рамках Європейського Союзу.

Істотну роль в організації роботи Ради ЄС відіграє Комітет постійних представників - Корепер,що складається з послів держав-членів при ЄС (Корепер II) та їхніх заступників (Корепер І). Тоді як Корепер II готує засідання Ради ЄС із за­гальних питань та економіки й фінансів, на Корепер І припадає підготовка засідань Ради ЄС з решти питань.

Слід зазначити, що Корепер не є інституцією Європейського Союзу, а лише структурним підрозділом Ради ЄС, що займається підготовчою роботою і який не має власних повноважень та не наділений правом ухвалювати рішення.

Корепер спрямовує та координує діяльність численних робочих груп національних експертів - первинної ланки узгодження законодавчих про­позицій Комісії. На всіх трьох рівнях своєї діяльності (Ради ЄС, Кореперу, робочих груп) Рада ЄС спирається на технічну допомогу постійно діючого Генерального секретаріату. Генеральний Секретаріат діє під керів­ництвом Генерального Секретаря, Високого Представника з пи­тань спільної зовнішньої політики та політики безпеки, якому допомагає заступник Генерального Секретаря, що відповідаль­ний за діяльність Генерального Секретаріату. Генеральний Сек­ретар та його заступник призначається Радою на підставі одного­лосного рішення.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)