АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Читайте также:
  1. IV. Результати інвестиційної, операційної та фінансової діяльності
  2. Аналіз результатів учнів 8 класу на ІІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з географії у Житомирській області 2014 року
  3. Аналіз фінансових результатів операційної діяльності
  4. Безпека життєдіяльності
  5. Біологічні ритми та їх роль в життєдіяльності людини
  6. Бюджет часу викладачів, учнів та студентів
  7. Види господарської діяльності
  8. ВИДИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОСЛУГ ТВАРИННИЦТВА
  9. Види економічної діяльності та послуги рослинництва
  10. Види оцінювання навчальних досягнень учнів
  11. Види підприємницької діяльності.
  12. Види підприємницької діяльності.

 

МЕТА: розкрити суть і показати переваги застосування учителем різних методичних прийомів активізації пізнавальної діяльності учнів, визначити найбільш ефективні з них; детально розкрити такі методичні прийоми, як застосування проблемного викладу матеріалу, логіко-пізнавальних та творчих завдань для учнів, різних видів завдань самостійної роботи.

ПЛАН:

1. Характеристика методичних прийомів активізації пізнавальної діяльності учнів.

2. Використання проблемних методів навчання. Види проблемних ситуацій.

3. Логіко-пізнавальні завдання, один із прийомів активізації пізнавальної діяльності учнів.

 

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ: у першій половині заняття студенти аналізують методичні прийоми активізації пізнавальної діяльності учнів, а потім під керівництвом викладача, на прикладі конкретних тем з історії, готують питання проблемного характеру, логіко-пізнавальні та творчі завдання, розробляють різні варіанти завдань для самостійної роботи учнів.

 

ЗАВДАННЯ ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ:

1. На основі обраного Вами навчального матеріалу поясніть варіанти постановки різних видів проблемних ситуацій. Наведіть приклади.

2. Поясніть, як ви в ході вивчення певної теми уроку будете використовувати логіко - пізнавальні завдання.

 

ЛІТЕРАТУРА:

Основна:

Баханов К. Роль пізнавальних задач у навчанні історії в школі // Історія і суспільствознавство в школах України. – 2011. - №3. – С. 18-22.

Вишковський І.В. Методи активізації пізнавальної діяльності // Історія та правознавство. – 2007. – №12. – С. 2-7.

Глазунов С.Н. Метод анализа проблемных ситуаций как способ активизации мыслительной деятельности учащихся // Преподавание истории в школе. – 2010. – №6. – С. 52-55.

Десятов Д. Використання наочності як основи створення проблемної ситуації на уроці історії // Історія та правознавство. – 2010. - №6. – С. 4-7.

Дудка Л.Г. Технологія проблемного навчання. Теоретико-прикладний аспект // Історія України. – 2009. – №19. – С. 12-16.

Ермаков Д.С. Учить школьников решать проблемы // Педагогика. – 2005. – №10. – С. 33-38.

Журба Л. Теорія та практика проблемного навчання історії в старших класах загальноосвітньої школи // Історія в школах України. – 2007. – №8. – С.11-14.

Иванова О.В. Проблемное обучение в курсе истории // Преподавание истории в школе. – 1999.– №8. – С. 16-21.

Осмоловська О. Проблемність викладання: рівні завдань та технології їх застосування // Історія в школі. – 1999. – №7. – С.34.

Фурман А. Теорія навчальних проблемних ситуацій: психолого-дидактичний аспект. – Тернопіль, 2007. – С.43-128.

 

Додаткова:

Абдулаев Э.Н. Наглядность и проблемный подход в обучении истории // Преподавание истории в школе. – 2008. – №1. – С. 23-26.

Бирзул О.В. Проблемне навчання з використанням елементів ТРВЗ (технологія розв’язання винахідницьких завдань) на уроках історії // Історія та правознавство. – 2009. – №29. – С. 18-22.

В’яземський Е.Е., Стрелова О.Ю.Методические рекомендации учителю истории. Основы профессионального мастерства: Практическое пособие. – М., 2001. – С. 92-94.

Гергун Н. Проблемне навчання як засіб формування пізнавальних і творчих здібностей учнів // Директор школи. – 2006. – № 23-24. – С.33-36.

Журба Л. Організація навчальної діяльності учнів у процесі проблемного вивчення новітньої історії // Історія в школі. – 2007. – №3. – С. 18-22.

Кметь В.Б Використання пізнавальних завдань і задач у пошуково-дослідницькій діяльності учнів // Історія та правознавство. – 2007. – №14. – С. 16-20.

Короткова М.В.Проблемные игры и познавательные задания на уроках истории средних веков // Преподавание истории в школе.-1991.- №4.- С. 137-144.

Ксьондзик Т.Проблемне навчання як засіб формування культури історичного мислення // Історія України. – 2005 (листопад). – №43. – С.10-12.

Мірошник С. Проблемне навчання як метод активізації пізнавальної діяльності старшокласників // Наука і сучасність: Збірник наукових праць. – К., 2001. – т. ХХVIII. – С. 46-50.

Мороз П. Теоретичні засади розвитку вмінь бачити проблеми на уроках історії // Історія в школах України. – 2008. – № 9 (вересень). – С.11-15.

Осадчук Р. Роль запитань учителя у застосуванні словесно-діалогічних методів навчання // Історія в школі.- 2000. - №8.- С.20-22.

Студеникин М. Методика преподавания истории в школе. – М., 2000. – С.75-88.

Теорія проблемного навчання // Васьков Ю.В. Педагогічні теорії, технології, досвід (Дидактичний аспект). – Х., 2000. – С. 44-51.

Терно С. Проблемні задачі з історії для старшокласників: Дидактичний посібник для учнів 10-11 класів. – Запоріжжя, 2008. – С. 7-28.

Топузов О.Становлення проблемного навчання в педагогічній науці // Рідна школа. – 2005. – №11. – С. 57-60.

Шимановський М. Інтелектуальна гра в процесі навчання історії // Історія в школі. – 1997. – №6. – С.17-19.

 

 

Заняття № 6

БЕСІДА НА УРОКАХ ІСТОРІЇ

 

МЕТА: розкрити роль бесіди з учнями на уроці як одного з видів усного викладу історичного матеріалу, вказати на різновидності бесід, дати їм коротку характеристику; детально зупинитись на особливостях підготовки й проведення різних видів бесід; формувати уміння добирати і ставити запитання учням з метою поглиблення їх знань або ж самостійного пошуку відповіді на поставлене завдання пізнавального характеру.

 

ПЛАН:

1. Бесіда – один з видів усного викладу історичного матеріалу. Різновидності бесід з історії, їх загальна характеристика.

2. Підготовка й проведення вступної і заключної бесід по одній з тем уроку.

3. Методика підготовки і проведення аналітичної та еврістичної бесід.

 

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ: передумовою успішної підготовки студентів до заняття є актуалізація їх знань з педагогіки, пов’язаних з розумінням суті принципів і методів навчання. Готуючись до заняття, в першу чергу слід звернути увагу на особливості діалогічної форми усного викладу історичного матеріалу, її роль в активізації пізнавальної діяльності учнів. У ході підготовки до заняття студенти повинні опрацювати указану літературу, звернути увагу на те, з якою метою учитель вдається до проведення вище вказаних видів бесід, як при цьому враховуються вікові особливості учнів і зміст конкретної теми. Після питань теоретичного характеру студенти під керівництвом викладача самостійно розробляють питання різних видів бесід.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)