АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вибір та обґрунтування способів головних рубок

Читайте также:
  1. Алгоритм вибіркового методу
  2. Безмежність потреб і обмеженість ресурсів. Закон обмеженості ресурсів. Альтернативні вибір та вартість. Крива виробничих можливостей.
  3. Вибір варіанту машин і устаткування
  4. ВИБІР ВИДУ ТРАНСПОРТНОГО ЗАСОБУ
  5. Вибір і обгрунтування конструкції свердловини ударно-канатного буріння
  6. Вибір і опис будівельних конструкцій, будівель і споруджень.
  7. Вибір і розрахунок кількості технологічного обладнання
  8. Вибір методів навчання
  9. Вибір монополістом ціни й обсягу виробництва
  10. Вибір обсягів виробництва у короткостроковому періоді
  11. Вибір обсягів виробництва у короткотерміновому періоді
  12. Вибір оптимального варіанта СМ

РОЗДІЛ 2

Проектування головних рубок

 

Вибір та обґрунтування способів головних рубок

Вибір та обґрунтування способів головних рубок проводжу, виходячи з аналізу наявних у лісництві стиглих і перестійних насаджень заданої головної породи (у моєму випадку дуба звичайного). Усі дані про стиглі і перестійні насадження дуба звичайного зводжу у таблицю 2.1. Вік стиглості для дуба звичайного у експлуатаційних лісах в умовах Полісся та Лісостепу становить 111-120 років.

Як уже зазначалося, рубки головного користування проводять у стиглих і перестійних насадженнях з метою одержання деревини для задоволення потреб народного господарства або заміни старих, часто розладнаних насаджень, а також малоцінних деревних порід на породи господарсько цінні.

Рубка стиглого лісу – активна форма впливу на ліс, який помітно змінює його природу, що, насамперед, порушує нормальний хід поновлюваних процесів. На вирубці різко змінюється навколишнє середовище внаслідок зміни світлового і теплового режимів, режиму зволоження ґрунту тощо. У свою чергу все це впливає на надґрунтовий покрив, гідрологічні умови і в цілому на водоохоронні, ґрунтозахисні та інші функції лісу. Особливо глибокі такі зміни при суцільному вирубуванні дерев на лісовій площі. Це вимагає від лісівників розробляти певну систему рубок, яка б зменшувала їх негативний вплив на ліс.

За двовікову історію рубок лісу поступово склалося поняття „спосіб рубки”. Під „способом рубки” розуміють певний порядок вирубування насаджень або їх частини на відведеній площі за певний час, який пов’язаний з поновленням лісу.

На сучасному етапі розвитку лісівницької науки подібні за організаційно-технічними показниками та іншими особливостями способи головних рубок почали об’єднувати у системи. Системи рубок відрізняються одна від одної строком проведення рубки та характером лісовідновлення.


Таблиця 2.1

Таксаційно-лісівницька характеристика стиглих дубових деревостанів

№ такс. кв. № виділів Площа, га Склад деревостану Вік, років Повнота Запас деревини, м3 Тип лісоросл. умов Підлісок Підріст
на 1 га на ділянці
    14,0 10Дз   0,8     Д2 Ліщина, рідкий 10Гз, 15-20 років
    7,5 10Дз   0,3     Д2 - -
    12,0 10Дз   0,6     Д2 Ліщина, рідкий 10Гз, 15-25 років
    2,5 10Дз   0,6     Д2 - 10Гз, 15-25 років
    3,6 10Дз   0,3     Д2 - -
    7,7 10Дз   0,6     Д2 Ліщина, рідкий 10Гз, 10-15 років
    3,6 10Дз   0,6     Д2 Ліщина, рідкий 10Гз, 15-25 років
    3,7 10Дз   0,3     Д2 - -
    16,0 10Дз   0,4     Д2 Ліщина, рідкий 10Гз, 15-20 років
    7,5 9Дз1Ос   0,3     Д3 Ліщина, рідкий -
    2,5 10Дз   0,3     С3 Горобина -
    10,0 10Дз   0,8     Д3 Ліщина -
Разом: 90,6 - - - -   - - -

Залежно від категорії лісів, лісорослинних умов, біологічних особливостей деревних порід, складу і структури деревостанів, наявності та стану підросту господарсько цінних порід та інших особливостей лісових ділянок застосовуються вибіркова, поступова, комбінована і суцільна системи рубок (Правила рубок головного користування України 2009 р.).

Вибіркова система рубок - це заходи, що здійснюються для оздоровлення, формування і відновлення деревостанів, під час яких періодично вирубуються окремі дерева або групи дерев – фаутні, перестійні, стиглого віку, з уповільненим ростом, а також дерева, що пригнічують підріст.

Поступова система рубок - це заходи, спрямовані на збереження та використання попереднього поновлення і сприяння природному поновленню в період між прийомами, під час здійснення яких передбачається вирубування деревостану за кілька прийомів.

Суцільна система рубок - це заходи, під час здійснення яких вирубується деревостан, за винятком дерев та чагарників, що підлягають збереженню.

Комбінована система рубок - це заходи, під час здійснення яких поєднуються елементи поступової і вибіркової систем рубок.

Застосовувати ту чи іншу систему головної рубки необхідно з урахуванням народногосподарського значення лісу.

Поступово склалися загальні підходи до вибору системи рубки в сучасних умовах. Так у лісах першої групи вибір системи рубки цілком підпорядковують лісівницьким вимогам. Лісоексплуатаційні вимоги тут можуть бути враховані лише у тому випадку, якщо вони не заперечують лісівницьким. У лісах другої групи при виборі системи головної рубки враховують обидва типи вимог, але перевагу надають лісівницьким.

Ознаки, якими необхідно керуватися в насадженні при виборі системи рубки наступні:

а) категорія захисності;

б) наявність природного поновлення;

в) тип лісорослинних умов;

г) потрібно звертати увагу на повноту або зімкнутість крон;

д) потрібно передбачити наслідок рубки

Згідно п. 3.4 Правил рубок головного користування у кв. 5 виділі 12, кв. 16 виділі 4, кв. 18 виділі 3, кв. 28 виділі 2, кв. 29 виділі 3, кв. 30 виділі 7 буду проводити суцільнолісосічні рубки.

Згідно п. 3.2 Правил рубок головного користування у кв. 5 виділі 4, кв. 7 виділі 1, кв. 8 виділі 14, кв. 16 виділі 13, кв. 17 виділі 3, кв. 30 виділі 10 проводитиму поступові рубки.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)