АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проектування суцільнолісосічних рубок

Читайте также:
  1. Вибір та обґрунтування способів головних рубок
  2. Вимоги до проектування поздовжнього профілю сортувального пристрою
  3. Елементи технічного проектування
  4. Етапи проектування та розробки веб-сайту
  5. Етапом організаційного проектування є
  6. Завдання на проектування технологічних процесів
  7. Загальні вимоги до проектування санітарно-побутових і адміністративних приміщень.
  8. Інноваційне проектування
  9. Історія створення паттернів проектування
  10. Комплексне проектування висоти і поздовжнього профілю сортувального пристрою
  11. Обґрунтування організаційно-технічних показників (елементів) рубок догляду за лісом
  12. Організаційне проектування

Під час застосування суцільної системи проводяться суцільнолісосічні рубки, які за способами залежно від ширини лісосік можуть бути вузько-, середньо- та широколісосічні. Ширина лісосік вузьколісосічних рубок становить 50 метрів і менше, середньолісосічних – 51-100 метрів та широколісосічних – 101 - 200 метрів.

Проектування суцільнолісосічних рубок у дубових лісостанах здійснюю відповідно до вимог Правил рубок головного користування в лісах України (2009). Для цього попередньо виконую елементарний розрахунок річної лісосіки за площею, взявши одну десяту частину від всієї площі стиглих та перестійних насаджень заданої породи: 90,6*0,1=9,1 га.

Для виконання даного завдання в таблиці 2.2 наводжу таксаційну характеристику тих ділянок стиглих і перестійних лісостанів, які плануються до вирубування суцільнолісосічними рубками, у першу чергу за станом насадження.

У найбільшому за площею виділі стиглих насаджень схематично показую розміщення лісосік суцільнолісосічної рубки (рис. 2.1) згідно з вимогами Правил рубок головного користування в лісах України (2009) та коротко обґрунтовую організаційно-технічні показники: напрямок лісосіки, напрямок рубки, ширина, довжина і площа лісосіки, строк примикання, спосіб примикання, довжина лісосічного ряду.

Під напрямом лісосіки розуміємо напрямок довшої сторони відносно сторін світу. Лісосіку доцільно розміщувати в напрямку з півночі на південь. Таке розміщення дозволить створити на вирубці сприятливий мікроклімат, а значить і забезпечити краще лісопоновлення.

Таблиця 2.2

Таксаційна характеристика стиглих дубових деревостанів, у яких проектуються суцільнолісосічні рубки

№№ кв. №№ виділів Площа, га Склад порід Вік, років Повнота Запас, м3 * га-1
    7,5 10Дз   0,3  
    3,6 10Дз   0,3  
    3,7 10Дз   0,3  
    16,0 10Дз   0,4  
    7,5 9Дз1Ос   0,3  
    2,5 10Дз   0,3  
Разом: 40,8 - - - -

 

Напрямок рубки – це напрямок, в якому розміщується чергова лісосіка відносно попередньої. Оскільки в Турбівському лісництві переважають північно-західні шкідливі вітри, то відповідно до п. 4.4 Правил рубок головного користування встановлюю напрям рубки назустріч цим шкідливим вітрам, тобто із сходу на захід.

Шириною лісосіки вважають розмір найкоротшої її сторони. Згідно п. 2.7 Правил рубок головного користування ширина лісосіки вузьколісосічної рубки не повинна перевищувати 50 м.

Довжиною лісосіки вважають розмір її найдовшої сторони. Довжину лісосіки приймаю рівною 640 м.

Згідно п. 2.7 Правил рубок головного користування максимальна площа суцільної лісосіки в експлуатаційних лісах: для хвойних - 3 гектари, інших деревостанів - 5 гектарів; у лісах інших категорій - 3 гектари.

Строк примикання лісосік – це інтервал часу, після якого рубалася лісосіка, що примикає до вирубки, не враховуючи року рубки на попередній лісосіці. Згідно п. 2.7 Правил рубок головного користування в лісах України строк примикання лісосік (без врахування року рубки) для хвойних лісів – 4 роки, дубових та букових – 3, інших твердолистяних і м'яколистяних – 2 роки.

Масштаб 1:1000 (в 1см – 10 м)

– – – – – – – –→ ←–––––––––––

 

 

 

Пн

 
 


 

 

Пд

 

 

Рис. 2.1 – Організаційно-технічні показники суцільнолісосічної рубки у стиглому дубовому деревостані в кварталі № 28 виділі № 2 Турбівського лісництва Вінницького лісгоспу.

Умовні позначення:

←––––––––––– - напрям рубки,

– – – – – – – –→ - напрям переважаючих вітрів,

L – ширина лісосіки 50 м,

H – довжина лісосіки 640 м,

D – довжина лісосічного ряду 100 м,

 

- лісосіка, яка запроектована під рубку у 2012 році.

 

Порядок розміщення чергових лісосік у межах таксаційного кварталу називають способом примикання лісосік. Виходячи з того, що природне поновлення в даному типі лісорослинних умов можливе, згідно з п. 3.4 Правил рубок головного користування в лісах України буду проектувати через смуговий спосіб примикання лісосік.

Відстань від першої лісосіки до кінця кварталу чи до другого зарубу називають лісосічним рядом. При визначенні кількості зарубів у кварталі керуюся п. 2.7 Правил рубок головного користування у якому сказано, що відстань між лісосіками одного року в одному або в суміжних кварталах має становити не менше подвійної ширини цих лісосік. У випадку, коли ширина лісосіки дорівнює 50 м, довжина лісосічного ряду буде становити 2·50=100 м.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)