АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заходи по збереженню підросту цінних порід

Читайте также:
  1. Види цінних паперів, їх характеристика
  2. Визначення абразивності порід
  3. Вогнестійкість будівель і споруд. Заходи щодо підвищення вогнестійкості будівельних конструкцій.
  4. Громадські заходи стягнення і впливу за порушення трудової дисципліни.
  5. Евакуаційні заходи
  6. Загальні заходи нормалізації мікроклімату та теплозахисту
  7. ЗАГАЛЬНІ ЗАХОДИ ТА ЗАСОБИ НОРМАЛІЗАЦІЇ ПАРАМЕТРІВ МІКРОКЛІМАТУ
  8. Захисні заходи
  9. Захист від біологічних засобів ураження та заходи для попередження інфекційних захворювань
  10. Заходи безпеки при переробцi отруйних та сильнодiючих лiкарських рослин.
  11. Заходи електробезпеки на підприємствах галузі
  12. Заходи забезпечення РІНР

При сучасних механізованих лісозаготівлях зберегти підріст важко, але можливо. Передові підприємства при механізованих звалюванні та трелюванні деревини тракторами забезпечують збереження до 70% підросту, що з’явився під пологом насаджень. Часто важливо зберегти 2 тис. екземплярів підросту цінних порід на 1 га, що цілком достатньо для формування в майбутньому насаджень з участю і навіть переважанням цих порід.

Суть удмуртської технології (рис. 2.3) у тому, що при вузьких півпасіках всі дерева можна звалити на волок під кутом, який не перевищує 350. У цьому випадку всі дерева можна витягти на волок за вершину без розвороту, що мало пошкоджує підріст і, таким чином, він зберігається на 60-70 %. Як показано на рисунку 2.3, після розрубування волока рубка ведеться з ближнього до магістрального волока кінця. Дерева валять вершиною на волок. Звуження півпасік зменшує кут звалювання дерев, але веде до збільшення питомої ваги службової площі (волоків) до 32-35 %. На сирих і мокрих ґрунтах звалені дерева доцільно обрубувати на лісосіці, а порубкові залишки зносити на волок, що зміцнює його, запобігає утворенню вибоїн.

Схема рівномірно-поступової механізованої рубки (рис.2.4) передбачає поділ ділянки лісу 4-метровими волоками на пасіки шириною 30-40 м. Після вирубування дерев на волоках ведуть рубку на пасіках з напрямом звалювання на волок, що зменшує пошкодження груп підросту, і трелюють хлисти вершиною вперед. Бажано, щоб зрубані дерева спрямовувалися під кутом 35-40º до волока. У перший прийом рубки дерева вирубують не на всій площі, а тільки на ділянках-клітинках, які пов’язані з куртинами підросту. У наступні прийоми рубки клітинки розширюють у напрямку трелювання, доки не будуть зрубані всі дерева материнського пологу і не сформується молоде покоління лісу.

Рис. 2.3. Технологічне облаштування ділянки суцільно-лісосічної рубки у кварталі 28 виділі 2:

1 – магістральний волок, 2 – зона безпеки, 3 – навантажувальний майданчик, 4 – пасічний волок, 5 – ширина пасіки; (1– лісосіка розбивається на пасіки шириною 30 м. Вузька стрічка – це половина пасіки; 2 – розробку пасіки починають від навантажувального майданчика; 3 – валку дерев вершинами на волок під кутом 350 до нього; 4 – трактор трелює дерева, не сходячи з волока).

Рис. 2.4. Технологічна схема розробки лісосіки при механізованих поступових двох прийомних рубках за методом ЛЛТА.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)