АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення місії підприємства (бізнес-проекту) та формування цілей його діяльності

Читайте также:
  1. IV. Результати інвестиційної, операційної та фінансової діяльності
  2. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  3. Автоматизовані системи управління процесом розформування составів на сортувальних гірках
  4. Аналіз активів та пасивів підприємства
  5. Аналіз беззбитковості підприємства
  6. Аналіз валового прибутку підприємства
  7. Аналіз використання виробничої потужності підприємства
  8. Аналіз використання обладнання і виробничої потужності підприємства
  9. Аналіз забезпеченості підприємства основними засобами
  10. Аналіз платоспроможності підприємства
  11. Аналіз показників використання основних засобів підприємства
  12. Аналіз структури капіталу підприємства

Під місією підприємства (підприємницького проекту) необхідно розуміти основоположний документ, де описується вид його еко­номічної діяльності, характеризується цільовий ринок (або його сегмент), викладаються ключові принципи управління та встанов­люються перспективні цілі, спрямовані на досягнення бажаних числових оцінок економічних, фінансових, соціальних та еколо­гічних показників, а також проголошується система суспільних і загальнолюдських цінностей. Підприємство у цьому документі постає у вигляді системи та розуміється як: виробник товарів (по­слуг, робіт) для задоволення потреб ринку; соціальна організація, де працівники можуть виявляти та розвивати свої здібності й за­довольняти потреби; конкурент іншим товаровиробникам; соціаль­на одиниця, що враховує інтереси всього суспільства; частина ринкової багатоукладної економіки.

Роль місії у процесі бізнес-планування є важливою, оскільки її правильне та чітке усвідомлення допомагає розробникові бізнес- плану, а в подальшому (в процесі реалізації підприємницького проекту) його керівництву та персоналові усвідомлювати цілі, котрі повинні бути реалізовані, обирати в різних ситуаціях єдину позицію, покликану сприяти формуванню внутрішньофірмової культури; створити цілісний і привабливий імідж підприємства у зовнішньому середовищі його функціонування, розкриваючи економічну та соціальну роль у суспільстві, яку підприємство має на меті забезпечити. У подальшому місія (чи її елементи) можуть бути покладені в основу формування принципів побудови інших розділів бізнес-плану (наприклад, маркетинг-плану під час фор­мування рекламних заходів та бюджету витрат на рекламу).

Відтак місія підприємства, викладена у бізнес-плані, повинна містити характеристику таких елементів:

— товарів, послуг (призначення підприємства з огляду на вид його економічної діяльності в межах конкретного сегмента ринку);

— споживачів (покупці продукції (послуг) підприємства);

— географії (ринки (сегмента), на яких підприємство здійснюва­тиме конкурентну боротьбу);

— проблем виживання (головна економічна мета підприємства);

— філософії підприємства (основні напрями, орієнтири, до котрих прагне підприємство, найбажаніші цінності й пріоритети його функціонування та розвитку);

— уявлення про підприємство (якісні характеристики та кон­курентні переваги, які виокремлюють його з-поміж конкурентів та вказують на нові, кращі чи оригінальні шляхи задоволення запитів споживачів).

Фундаментальні джерела місії підприємства (підприємницько­го проекту) — його принципи й етика, ціннісні орієнтири, культу­ра та філософія. Вони постають основоположними правилами дій, що відображають сукупність універсальних суспільних вимог до поведінки працівників підприємства.

Після місії визначають цілі підприємства (підприємницького проекту). Ціль — це майбутній бажаний стан, мотив або рушій поведінки; це параметри діяльності, досягнення котрих обумовле­но місією підприємства і на реалізацію котрих спрямована його господарська діяльність. На відміну від місії, цілі передбачають конкретні терміни їхнього досягнення, частіше мають внутрішньо фірмову орієнтацію та спрямовані на ефективніше використан­ня ресурсного забезпечення, вимірюються конкретними числови­ми показниками. Цілі виконують такі основні функції:

— ініціативи — зіставлення існуючого та бажаного стану під­приємства, мотиву до дії;

— критерію прийняття рішення — оцінки інформації та вибору альтернатив, пріоритетів у підприємницькій діяльності;

— інструменту управління — керівні вимоги до дії, визначення напрямів підприємницької діяльності;

— координації — забезпечення безконфліктних відносин осіб, які приймають рішення, узгодження роботи підрозділів підприємства;

— контролю — зіставлення оперативного стану показників гос­подарської діяльності підприємства.

Доцільно формувати стратегічні цілі діяльності підприємства за такими основними напрямами:

1. Становище на ринку (частка ринку, обсяги доходу, захоплен­ня нових ринків і под.).

2. Інноваційність діяльності.

3. Наявність ресурсного забезпечення й ефективність його ви­користання.

4. Дохідність та прибутковість діяльності.

5. Ефективність управління.

6. Персонал підприємства.

7. Соціальна відповідальність бізнесу.

Стратегічні цілі підприємства варто формувати за напрямами та сферами його діяльності. У такому випадку підприємство планує стратегічні орієнтири (у вигляді конкретних показників) за всіма на­прямами господарювання (маркетинг, інноваційна, виробнича, ко­мерційно-збутова, соціальна й інша діяльність) чи сферами (еконо­мічна, організаційна, політична, виробнича, соціальна, технологічна, наукова, естетична, психологічна). Однак можуть бути й інші підхо­ди до формування стратегічних цілей діяльності підприємства. Ска­жімо, цілі можуть формуватись лише за найпріоритетнішими напрямами діяльності (завоювання ринку, ефективність функціо­нування, економічна й інші складові безпеки підприємства тощо). Цілі можуть також формуватись у певній послідовності; або на осно­ві загальних цілей підприємства формуються часткові цілі його функ­ціональних підрозділів, які конкретизують і деталізують завдання структурних одиниць (стратегічними підрозділами чи бізнес-одиницями), за середовищем (внутрішні й зовнішні) або за взаємними відношеннями (комплементарні, індиферентні, конкурентні).

Процес формування цілей має декілька етапів: пошук цілей; ана­ліз можливостей реалізації; вибір; планування заходів; реалізація на практиці; перегляд та уточнення. На підготовчій стадії розроб­лення бізнес-плану варто за основними напрямами діяльності під­приємства сформувати “дерево” цілей, що передбачає основні стра­тегічні, тактичні цілі й завдання для їхнього досягнення. Подаємо спрощений приклад побудови “дерева” цілей підприємства (рис. 2.4.):

 

 

Рис. 2.4. Приклад побудови “дерева” цілей підприємства


 

Цілей досягають лише за наявності визначених обмежень. Та­кими зовнішніми обмеженнями є законодавчі норми, інфляція, діяльність конкурентів, зміни економічної кон’юнктури та рівня доходів населення, фінансового стану дебіторів і под. Внутрішні обмеження — це принципи підприємства, рівень витрат, виробни­чі потужності, ефективність маркетингу та діяльності управлін­ського персоналу, різноманітні диспропорції.

Особливо потрібно звернути увагу на правильність оформлення цілей підприємства. Правильно сформульовані цілі повинні бути:

— конкретними, якісно визначеними та вимірюваними (напри­клад, збільшити обсяги продаж за 2 роки на 10 %);

— зорієнтованими у часі, тобто чітко вказувати не лише на те, що підприємство хоче досягнути, а й коли саме це має бути досягнутим;

— реалістичними і такими, які можна досягнути без перебіль­шення можливостей підприємства;

— узгодженими, взаємопов’язаними, несуперечливими;

— сформульовані письмово і под.

Досягнення однієї цілі не повинно унеможливлювати досягнен­ня інших цілей підприємства.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)