АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мета і завдання інвестиційного процесу

Читайте также:
  1. II. Поняття соціального процесу.
  2. III. Домашнє завдання
  3. IV. Домашнє завдання
  4. J Додаткові завдання
  5. V. Домашнє завдання.
  6. А) Завдання і джерела ревізій основних засобів
  7. АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ АКТИВНОГО ВЕНТИЛЮВАННЯ ЗЕРНА
  8. Багатокритеріальні завдання оптимального керування
  9. БЕЗПЕЧНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ
  10. Види юридичного процесу
  11. Визначення виробничого циклу складного процесу
  12. Визначення гігієнічного класу робіт за показниками шкідливості й небезпечності робочого процесу. Атестація робочого місця

ГЛАВА 12. ІНВЕСТИЦІЙНА АНТИКРИЗОВА ДІЯЛЬНІСТЬ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Споконвічно інвестиції можна розділити на інвестиції в "зовнішні умови", тобто найбільш вигідні вкладення своїх вільних грошей у сторонні виробничі й інші структури, і інвестиції у власну діяльність, тобто найбільш вигідне вкладення засобів у підвищення конкурентного статусу підприємства як за рахунок внутрішніх, так і за рахунок зовнішніх джерел фінансування. Інвестиційна діяльність підприємства повинна бути спрямована, з одного боку, на посилення позитивного впливу зовнішніх умов на діяльність підприємства, з іншого боку — на удосконалювання виробничого потенціалу підприємства.

Інвестування в "зовнішні умови" здійснюються, як правило, у вигляді пайової участі підприємства в спільних проектах або у формі прямого кредитування (з урахуванням норм діючого законодавства) об'єктів, або за рахунок діяльності на ринках цінних паперів і в інших формах.

Інвестиції внутрішнього характеру мають на меті розвиток стратегічного потенціалу підприємства за рахунок збільшення тих чи інших ресурсів (технічних, технологічних, просторових і т.п.) і створення необхідних товарно-матеріальних запасів.

З огляду на досить широке коло учасників господарської, зокрема, інвестиційної діяльності підприємства термін "інвестиції" має як фінансове, так і економічне визначення.

" За фінансовим визначенням, інвестиції— це всі види активів {засобів), вкладених у господарську діяльність з метою одержання доходу. За економічним визначенням — це витрати на створення, розширення, реконструкцію і технічне переозброєння основного капіталу, а також на пов'язані з цим зміни оборотного капіталу, що залежать від руху витрат на основний капітал.

Суб'єктами інвестиційної діяльності можуть бути:

інвестори (замовники);

виконавці робіт;

користувачі об'єктів інвестиційної діяльності;

постачальники товарно-матеріальних цінностей, устаткування, проектної продукції;

юридичні особи (банківські, страхові і посередницькі організації, інвестиційні біржі й ін.);

громадяни України;

іноземні юридичні і фізичні особи, держави і міжнародні організації.

Суб'єкти інвестиційної діяльності розділені економічними інтересами, об'єднання яких диктується економічною доцільністю обраного напрямку інвестиції.

Потенційних інвесторів, здатних у ринкових умовах забезпечувати інвестиційну діяльність, можна представити у вигляді схеми (рис. 3.14).

У загальному випадку інвестори мають право виступати в ролі замовників, вкладників, кредиторів, покупців, а також виконувати інші функції учасників інвестиційного процесу.

Користувачами об'єктів інвестиційної діяльності можуть виступати як фізичні, так і юридичні особи, державні і муніципальні органи, іноземні держави і міжнародні організації, для яких створюються вищезгадані об'єкти і які зобов'язані забезпечити їх цільове використання.

Стосовно користувача інвестор, якщо він не є користувачем (що цілком допустимо), має право самостійного вибору обсягу, напрямку, ефективності інвестицій, контролю використання інвестицій, конкурсного залучення виконавців інвестиційного проекту й ін.

В даний час для інвестиційної сфери України характерна майже повна відсутність інституціональних інвесторів, здатних залучити приватний капітал, і зосередження в руках держави фінансових ресурсів, механізм ефективного використання яких поки ще не відпрацьований.

Порівнянність і органічність економічних інтересів суб'єктів інвестиційної діяльності в умовах економічного росту є основою розширеного відтворення, що балансує суспільні потреби й економічні можливості їхнього задоволення, що встановлює рівновагу в майбутньому між підприємством і навколишнім середовищем.

Між ефективністю інвестиційної діяльності і темпами економічного розвитку підприємства існує прямий зв'язок.

Підприємства, виходячи з необхідності професійного управління декількома десятками інвестиційних позицій, розглядають звичайно вкладення, керовані як єдине ціле, як портфель інвестицій у широкому значенні слова.

Визначення співвідношення різних форм інвестування на окремих етапах перспективного періоду пов'язане, насамперед, з функціональною спрямованістю діяльності підприємства. Так, інституціональні інвестори, що здійснюють свою діяльність переважно на фондовому ринку, основною формою своєї довгострокової діяльності обирають фінансові інвестиції, а реальні інвестиції здійснюються ними тільки в межах, дозволених законодавством для кожної з цих груп інвесторів.

Підприємства, що здійснюють виробничу діяльність, обирають переважно реальні вкладення (у формі капітальних вкладень, покупки об'єктів приватизації і т.п.), що дозволяють розвиватися економічно більш високими темпами й освоювати нові види продукції, проникати на нові товарні і регіональні ринки. Фінансові інвестиції таких підприємств, як правило, пов'язані з короткостроковими вкладеннями тимчасово вільних коштів чи з метою встановлення контролю (впливу) за діяльністю окремих підприємств.

На співвідношення форм інвестування в тривалій перспективі істотно впливає стадія життєвого циклу підприємства (за винятком згаданих інституціональних інвесторів, для яких установлені межі цього співвідношення). Так, на більш ранніх стадіях ("народження", "дитинства" і "юності") переважна частка інвестицій носить реальний характер, і лише на більш пізніх стадіях трохи розширюється поле фінансових інвестицій.

На співвідношення реальних і фінансових інвестицій певний вплив роблять розміри підприємства. У великих підприємств частка фінансових інвестицій завжди вища, ніж у дрібних і середніх фірм.

І, нарешті, на згадане співвідношення впливає загальний стан економіки, що визначає кон'юнктуру окремих сегментів інвестиційного ринку. В умовах нестабільного розвитку економіки, високих темпів інфляції, постійної зміни податкової політики ефективність реального інвестування істотно знижується при одночасному зростанні інвестиційних ризиків. У такі періоди більш ефективними є фінансові інвестиції, особливо короткострокові (за умови, що прибутковість цих інвестицій перевищує темпи інфляції).

Формування портфеля (у вузькому значенні) реальних інвестицій, що є переважними для підприємств, що здійснюють виробничу діяльність, також відбувається в кілька етапів, виходячи з цілей і обсягу інвестиційних ресурсів. А саме:

пошук варіантів реальних інвестиційних проектів і можливостей їх реалізації;

розгляд і оцінка бізнес-планів окремих інвестиційних проектів;

первинний добір інвестиційних проектів за укрупненими критеріями: відповідність інвестиційного проекту економічній стратегії й іміджу підприємства; напрямку галузевої і регіональної диверсифікованості майбутньої інвестиційної діяльності;

ступінь розробленості інвестиційного проекту і його забезпеченості основними факторами виробництва, необхідний обсяг інвестицій і період їх здійснення до початку експлуатації проекту, проектований період окупності, рівень інвестиційного ризику і т.д.;

експертиза відібраних інвестиційних проектів за критерієм ефективності (прибутковості);

експертиза відібраних інвестиційних проектів за критерієм ризику;

експертиза відібраних інвестиційних проектів за критерієм ліквідності;

остаточний добір інвестиційних проектів у сформований портфель з урахуванням його оптимізації і забезпечення необхідної диверсифікованості інвестиційної діяльності.

Якщо той чи інший критерій є пріоритетною метою у формуванні портфеля (висока прибутковість, безпека і т.п.), то необхідність у подальшій оптимізації не виникає. При необхідності збалансувати окремі цілі портфель може бути збалансований шляхом оптимізації проектів із співвідношення прибутковості і ризиків, прибутковості і ліквідності і т.д.

Виходячи з об'єктивних передумов, сформувавши оптимальний інвестиційний портфель у широкому і вузькому значенні або обравши окремий проект реальних інвестицій, підприємство, реалізуючи передбачені ним інвестиційні ресурси, створює нові виробничі потужності, підвищуючи технічний і організаційний рівень виробничого процесу і стійкість фірми в цілому.

Реальні інвестиції можна розглядати як ланцюжок метаморфоз (перетворень): ресурси (цінності) — вкладення (витрати) — одержання доходу (ефекту) у результаті інвестування.

Без одержання прибутку (доходу) чи соціального ефекту відсутні і стимули до інвестування.

Головними етапами інвестування при ресурсному підході є:

перетворення ресурсів у капітальні вкладення (витрати), тобто процес трансформації;

інвестиції у конкретні об'єкти інвестиційної діяльності (власне інвестування);

перетворення вкладених коштів у приріст капітальної вартості, що характеризує кінцеве перетворення інвестицій і одержання нової споживчої вартості;

приріст капітальних вартостей у формі доходу чи соціального ефекту, тобто реалізується кінцева мета інвестиційної діяльності.

Початкова і кінцева частини ланцюжка замикаються, утворюють новий взаємозв'язок: дохід — ресурси. Процес нагромадження грошових ресурсів, не входячи в інвестиційну діяльність, є його необхідною передумовою, тобто в основі індивідуального кругообігу інвестицій на підприємстві лежить його інвестиційна діяльність. Один оборот інвестицій, що полягає в русі вартості, авансованої в капітальне майно, від моменту акумуляції засобів до моменту їх відшкодування складає інвестиційний цикл.

Таким чином, реальні інвестиції у формі капітальних вкладень можна розглядати у двох аспектах: як економічну категорію і як процес, пов'язаний з рухом грошових ресурсів. Як економічна категорія капітальні вкладення являють собою систему грошових відносин, пов'язаних з рухом вартості, авансованої в довгостроковому порядку в основні фонди від моменту вкладення до моменту їх відшкодування.

Для забезпечення успіху антикризової інвестиційної політики важливо забезпечити зв'язок між стратегічними і тактичними рішеннями в галузі інвестицій. Основною метою антикризової інвестиційної стратегії держави є структурна перебудова економіки. Тактичні інвестиційні рішення націлені на підтримку ефективної діяльності підприємств, здійснення державної фінансової підтримки неплатоспроможних підприємств для відновлення платоспроможності чи фінансування реорганізаційних заходів.

Тактичні і стратегічні інвестиційні рішення розрізняються масштабами фінансових вкладень і ступенем невизначеності результатів прийнятих рішень, що зумовлює різний ступінь фінансових ризиків.

Реалізація державної антикризової стратегії повинна спиратися на ряд передумов, до яких належать:

політична і соціально-економічна стабільність у суспільстві;

наявність законодавчої бази для розвитку інвестиційного процесу, в тому числі удосконалювання податкового законодавства;

ріст реальних податкових надходжень у бюджет;

стійкість національної валюти;

зниження темпів інфляції;

припинення витоку капіталу з країни.

На подолання негативних явищ в економіці України повинна бути спрямована антикризова інвестиційна стратегія.

В управлінні інвестиційним процесом необхідно спиратися на визначення наступних важливих моментів:

має бути чітко накреслена мета інвестування (створення нових підприємств; технічне переозброєння і реконструкція діючих підприємств, модернізація устаткування і т.д.);

необхідно вибрати об'єкти інвестування відповідно до позначених пріоритетів. Так, у сучасних умовах переважним напрямком використання бюджетних засобів є створення невеликих проектів з високою швидкістю обороту капіталу і швидкою віддачею. В умовах кризи в інвестиційній сфері особливу значимість набуває такий принцип фінансування, як одержання максимального ефекту при мінімумі витрат;

3) варто виявити реальні джерела інвестицій і з врахуванням визначених можливостей створити законодавчу базу для здійснення і розвитку інвестицій, у тому числі іноземних.

Ці базові умови повинні сприяти розв'язанню основного завдання антикризової інвестиційної стратегії на рівні держави — забезпечити процес нагромадження для відновлення основного капіталу, для довгострокового інвестування в реальний сектор економіки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)