АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Література. Аг А. Введение в теорию конфликтов

Читайте также:
  1. Використана література
  2. Вопрос№15: Розвиток полемічна література та книгодрукування в XVI - першій половині XVII ст.
  3. Додаткова література
  4. Додаткова література
  5. Додаткова література
  6. Додаткова література
  7. Додаткова література
  8. Додаткова література
  9. Додаткова література
  10. Додаткова література
  11. Додаткова література
  12. Додаткова література

Аг А. Введение в теорию конфликтов. Политология вчера и сегодня. — Вып. 3. — М., 1991.

Бекешкіна І. Е. Конфліктологічний підхід до сучасної ситуації в Україні. — К., 1994.

Деркач А., Веретенников С, Ермолаев А. Бесконечно длящееся настоя­щее. Украина: четыре года пути. — К., 1995.

Джаконини В. Дарендорф: теория конфликта. Политология вчера и сего­дня. — Вып. 2. — М., 1990.

Дмитриев А. В., Кудрявцев В. Н., Кудрявцев С. В. Введение в общую те­орию конфликтов. — М., 1993.

Здравосмыслов А., Матвеева С. Межнациональные конфликты в Росии и постсоветском пространстве. — М., 1995.

Здравомыслов А. Г. Социология конфликта. — М., 1995.

Иванов Н. Н., Смоленский В. Г. Конфликты и конфликтология. — М., 1995.

Конфликты в обществе // Общественные науки. — 1995. — № 1.

Кульчар К. Политический конфликт // Политология вчера и сегодня. — Вып. 3. — М., 1991.

Мацієвський Д. Деякі проблеми теорії конфліктів та насильства // Гене-за. 1995. — № 3.

Небоженко В. С Соціальна напруженість і конфлікти в українському сус­пільстві. — К., 1994.

Пазенок В. С Соціальний конфлікт і соціальна злагода // Політика і час. — 1991. — № 17—18.

Степанов Е. И. Конфликтология переходного периода: методологические, теоретические, технологические проблемы. — М., 1996.


5.2. Політична модернізація

Поняття «модернізація» оформилося на початку 50-х років XX ст. для характеристики країн, які здійсню­вали перехід до індустріального суспільства насамперед через удосконалення своєї економічної інфраструктури, механізмів економічного зростання. У процесі еволюції мо­дернізації як міждисциплінарної теорії та її поступової політизації викристалізувалося поняття «політична мо­дернізація», яке нині пов'язують із формуванням політич­них інститутів, соціальною мобілізацією, розширенням політичної участі населення, закріпленням демократич­них цінностей і норм. За сучасних умов політична модер­нізація особливе значення має для суспільств, віддалених від магістрального шляху розвитку людської цивілізації, відчужених від загальнолюдських цінностей.

Виникнення і розвиток теорії модернізації

Модернізація є однією з необхідних умов становлення нового світового порядку. В її основі лежить визнання го­ловною закономірністю соціального розвитку постійної зміни, ускладнення політичних, економічних і культур­них структур та їхніх функцій відповідно до потреб ра­ціонального та ефективного функціонування суспільства.


 

Політичні трансформації

Розуміння модернізації як процесу оновлення отримало визнання вчених. Разом з тим неоднозначність і невизна­ченість цього поняття породили безліч модифікацій, які втілились у теорію модернізації.

Комплекс наукових ідей, об'єднаних умовним понят­тям «теорія модернізації», сформувався після Другої сві­тової війни, в роки глобальних змін. Протистояння двох суспільно-політичних систем і виникнення третього світу, представленого колишніми колоніями й напівколоніями, поставили західне суспільствознавство перед необхідністю вироблення нової парадигми соціально-історичного розви­тку. Ця парадигма мала подолати песимізм попередніх концепцій, що їх репрезентували О. Шпенглер, А. Тойн-бі, П. Сорокін, К. Ясперс та інші вчені, які досліджували різні аспекти кризи західного світу.

Відтоді теорія модернізації пройшла декілька етапів розвитку, поступово набуваючи нових ознак і тенденцій. На першому етапі (50—60-ті роки) відбулося зародження і становлення теорії модернізації, вироблення на її основі конкретних моделей соціально-політичного розвитку в межах традиції західного лібералізму. Вже тоді намітив­ся характерний для неї міждисциплінарний підхід, кот­рий об'єднав економістів, соціологів, політологів, соціаль­них психологів, представників інших наук. Поступова по-літизація цієї теорії зумовила інтерес до неї офіційної влади різних країн. Домінуючими у той період були кон­цепції економічного зростання, згідно з якими традицій­ні (доіндустріальні) суспільства Азії, Африки й частково Латинської Америки розглядались як економічно відста­лі, що потребували механізмів стійкого розвитку. Прак­тичне втілення такої моделі розглядалося як засіб вирів­нювання країн названих регіонів із розвинутими країна­ми. Механізми економічного зростання мали б стати передумовою для впровадження політичних інститутів за­хідного зразка. Відповідно автоматично будуть прийняті й прозахідні цінності. Та вже тоді існували сумніви щодо здатності економічного зростання виступати єдиним кри­терієм модернізаційного процесу, позаяк інституціоналі-зація не є механічним наслідком його, а має самодостат­нє значення.

У межах другого етапу розвитку теорії модернізації (70—80-ті роки) відбувалася переоцінка нагромадженого ідейно-теоретичного доробку, а також допущених прора-хунків. Вона довела, що моделі економічного зростання і політичної інституціоналізації виявилися малоефектив-


Політична модернізація 405

ними і не спрацювали практично ніде в тому вигляді, як були задумані її теоретиками. Під час осмислення прора-хунків першого етапу розвитку теорії модернізації було виявлено: недостатню ефективність структурно-функціо­нального аналізу, зокрема методів квантифікації (кіль­кісного вираження якісних ознак), математичної обробки інформації, комп'ютерного моделювання тощо для роз­криття механізмів переходу від традиційного стану суспі­льства до сучасного; тимчасовість і анклавність (терито­ріальну обмеженість) ефекту від практичного впрова­дження різних моделей модернізації; незбалансованість економічних, соціально-політичних і культурних наслід­ків її; неадекватність євроцентричних модернізаційних теорій цінностям азійської, африканської та латиноаме­риканської культур.

Третій, нинішній, етап розвитку теорії модернізації (кінець 80-х — початок 90-х років) дав західним ученим розуміння необхідності врахування водночас з економіч­ними чинниками розвитку (людські та природні ресурси, нагромадження, наявність капіталу, розвинутість техно­логій) позаекономічних — геополітичних, соціальних, культурних, психологічних та ін. Концепції модернізації набувають чітко визначеного соціально-культурного хара: ктеру. Це виявляється у подоланні евроцентризму і визнанні як самоцінних ісламської та індуїстсько-буддій­ської «квазіцивілізацій», врахуванні цивілізаційної куль­тури окремих соціумів взагалі. Вчені майже одностайно дійшли висновку щодо неможливості механічного перене­сення західних моделей розвитку на інші регіони світу.

В останні десятиліття XX ст. намітилася трансформа­ція процесу модернізації у постмодернізацію, яка охоплює: переорієнтацію інфраструктури індустріального суспільст­ва на розвиток його інформаційних можливостей та пост-матеріальних цінностей; формування екологічного суспіль­ства, заснованого на впровадженні природозберігаючих технологій; розширення сфери індивідуальної свободи лю­дини, створення для неї можливостей вибору, незалежнос­ті від тиску традицій, середовища, місця проживання.

Отже, поступово із засобу теоретичного забезпечення політики Заходу стосовно країн, що звільнилися від ко­лоніальної залежності, теорія модернізації трансформу­валася в інструмент комплексного пояснення, продуку­вання і прогнозування соціально-політичного розвитку. Осучаснена теорія розглядає модернізаційний процес у межах певного суспільства як свідому настанову держа-


 

Політичні трансформації

ви на якісні перетворення не калькуванням досвіду пере­дових країн, а поєднанням найпоширеніших універсаль­них політичних структур, інститутів, цінностей із тради­ційною специфікою певних суспільств.

Витоки такого підходу сягають політико-соціологічних концепцій Ф. Тьонніса, М. Вебера, Т. Парсонса. Згідно з їхніми трактуваннями, процес кардинальної зміни соці­ально-політичних орієнтацій (близьких до сучасного розу­міння модернізації) передбачає цілеспрямоване поширен­ня на суспільство різноманітних форм господарювання, звільнених від державної регламентації. Таке бачення ґрунтувалося на розумінні, що «демократичні цінності ав­томатично не виникають» (М. Вебер), а демократичні пе­ретворення безпосередньо залежать від розвитку нації.

Зміст і основні характеристики політичної модернізації

Теорія політичної модернізації в її сучасному розумінні викристалізувалася з багатьох концепцій, що містять інші висновки й рекомендації, мають різну соціально-політичну спрямованість і є нерівноцінними за науковою значущістю. Серед її представників — західні політологи й соціологи С Ліпсет, Г. Алмонд, Р. Уарт, Д. Аптер, Ф. Ріггз, Л. Біндер, С. Верба, Д. Коуелман, Л. Пай, Д. Лапаламбара, С Хантінг-тон, В. Цапф, С. Ейзенштадт, Д. Лернер, У. Мур, А. Етціо-ні, У. Ростоу, П. Бергер та інші.

Політична модернізація — 1) комплекс науково-методологіч­них засобів, спрямованих на пояснення джерел, характеру і на­прямів політичних змін на історичній, сучасній і постсучасній ста­діях загальноцивілізаційного розвитку з розкриттям на рівні окремо взятих соціумів усієї сукупності відносин: держава —■ між­народна система, держава — громадянське суспільство, держа­ва — особистість, індивідуум — індивідуум та ін.; 2) практичне вті­лення елементів раціоналізації влади і політичної бюрократії через органічне поєднання політичних, економічних і духовних чинників соціального розвитку; зростання здатності політичної системи адаптуватись до нових соціальних зразків; ослаблення і заміну традиційних еліт модернізаторськими; подолання відчу­ження населення від політичного життя й забезпечення його гру­пової та індивідуальної участі в ньому; постійне вдосконалення нормативної та ціннісної систем суспільства.

Політична модернізація не обмежується політичною сферою, а охоплює економічну, соціальну, правову, куль-


Політична модернізація 407

турну та інші сфери суспільного життя. Вона розвиваєть­ся у двох основних вимірах:

— спонтанно (стихійно) через поступове нагрома­
дження передумов у певних сферах суспільного життя,
вдале поєднання яких дає якісно новий поштовх;

— свідомо (цілеспрямовано) завдяки вольовим зусил­
лям впливових суспільних груп або правлячих еліт.

Успіх модернізації в обох випадках залежить від то­го, наскільки реально існуючі національні інститути та ментально-психологічні орієнтації населення співвідно­сяться з її метою.

Процес модернізації, на думку західного політолога С. Блека, поділяється на кілька стадій:

а) усвідомлення мети;

б) консолідація зорієнтованої на модернізацію еліти;

в) період трансформації;

г) інтеграція суспільства на новій основі.

Функціонування різних моделей політичної модерні­зації в різних історичних умовах дає змогу визначити її загальні характеристики. Одна з найважливіших — раці­оналізація та забезпечення ефективності влади як вирішальних чинників довіри до неї й підтримки її гро­мадянами, оскільки з цими поняттями пов'язані її результативність, ступінь реалізації нею тих функцій і сподівань, що їх покладає на владу більшість населення. Зазначені чинники владно-політичного розвитку станов­лять основу прагнень впливових політичних, економіч­них і культурних прошарків населення (еліт), здатних виступати рушіями соціально-політичних змін у суспіль­стві. До того ж будь-яка влада поступово втрачає силу, якщо вона не раціоналізується й не стає ефективною в повсякденному функціонуванні.

Характерною особливістю політичної модернізації є диференціація політичної структури (інституціоналіза-ція), яка передбачає формування розгалуженої мережі соціально-економічних, політичних та інших інститутів суспільства, спрямованих на забезпечення стабільності й соціального порядку. Розвивається вона через удоскона­лення (осучаснення) традиційних інститутів, які в проце­сі модернізації суттєво змінюють свої функції та харак­тер діяльності, а також через формування нових.

Інституціоналізація не може мати кількісно-формаль­ного виміру. Суспільств з інституційним порядком, який охоплював би все соціально-політичне життя, в історії не зафіксовано. Рівень інституціоналізації визначається


 

Політичні трансформації

якісними показниками: здатністю структур суспільства до адаптації за нових умов, ступенем їхньої складності, рівнем автономності (самостійності) щодо соціальних груп або інших інститутів, взаємною узгодженістю су­спільно-політичної діяльності.

Новоутворені, вдосконалені інститути мають тенден­цію до збереження, однак інституціоналізація не є незво-ротним процесом. її межі можуть не лише розширювати­ся, а й зменшуватися під час модернізації суспільства. Такий процес одержав назву деінституціоналізації. Най­характернішим його виявом є розвиток приватної сфери, яка, порівняно з державною, має стійку тенденцію до са­морозвитку й саморегуляції.

Характерним для процесу модернізації є й структу­рно-змістове перетворення політичної системи, спрямо­ване на розкриття всіх її потенційних можливостей, фор­мування політичної структури соціальної дії. До найваж­ливіших складових цього процесу належить політична стратегія, що передбачає реалізацію довгострокових про­грам, а також політична тактика як інструмент перетво­рень за конкретно-історичних умов. Вміле поєднання стратегії й тактики у процесі модернізації політичної си­стеми сприяє її адаптації до нових проблем, підвищенню готовності до непередбачуваних ситуацій.

Важливим чинником модернізації є забезпечення ши­рокої участі громадян у політичному житті. Забезпечува­ти її покликані політичні партії та групи за інтересами, модернізаційний потенціал яких обумовлений їх функці­ями. Найважливішою серед них є функція структуризації політичного життя, завдяки якій суспільство постає як певна система організованих інтересів. Важливе значення має також функція соціальної інтеграції, що дає змогу партіям та групам інтересів виконувати, з одного боку, роль посередників, єднальної ланки між громадянами і владою, а з іншого — сприяти спілкуванню представни­ків різних верств населення.

Ціннісною основою політичної участі є процес крис­талізації модернізаторських ідеологій, які можуть вико­нувати як стабілізаційні (скеровані на традиційні про­шарки суспільства), так і мобілізаційні (зорієнтовані на осучаснені групи населення) функції. Стабілізаційні за­безпечують поєднання централізації та децентралізації, створення системи державного й місцевого управління, орієнтованої на гнучкі й різноманітні форми політичної участі населення, а також створення нових різновидів ін-


Політична модернізація 409

ститутів, які забезпечували б канали для ефективного ді­алогу між владою та населенням. Не менш важливим є відносно рівномірний розподіл серед різних верств суспі­льства таких ресурсів участі, як гроші, освіта, знання ме­ханізмів винесення політичних рішень, вільний час, до­ступ до засобів масової інформації тощо. Мобілізаційна функція покликана забезпечити ціннісне наповнення і виправдання головних напрямів модернізації певного су­спільства.

Ще однією складовою модернізації політичної систе­ми є створення цілісної, взаємопогодженої на різних її етапах і рівнях системи політичної соціалізації. Вона має бути спрямована на забезпечення зворотного зв'язку особи з політичною системою, створення якомога більшої кількості самостійних відповідальних соціально-політич­них суб'єктів, здатних до самостійної обробки одержува­ної інформації, до творчого, раціонального використання власного й сукупного досвіду в індивідуальній поведінці.

Нині значне місце відводиться вдосконаленню норма­тивної й ціннісної систем суспільства, зорієнтованих на формування принципово нового (модернізованого) поля (тла) політичної культури активістського типу, що передбачає: активну роль особи в політичній системі; утвердження тенденції щодо забезпечення соціально-спра­ведливої рівності в суспільстві; універсальність законів і примат права перед системою владно-управлінської бюро­кратичної ієрархії; домінування соціально-державного за­мовлення на всебічний розвиток і вдосконалення профе­сійних та особистих якостей суб'єктів політики. Для фор­мування нового тла політичної культури надзвичайно важливе значення має розкриття соціального потенціалу інституту громадянства — забезпечення громадянськості.

Сучасна наука розрізняє два основні типи політичної модернізації:

1. Оригінальна (спонтанна), або органічна, модерні­зація. Властива розвинутим країнам Західної Європи й Північної Америки (США, Канада), соціально^політич-ний розвиток яких відбувався у формі неперервного ево­люційного та революційно-реформаторського процесу. Вважають, що, розпочавшись в епоху Відродження, мо­дернізація в розвинутих країнах триває й досі. їі розви­ток не був рівним, знав не лише стабільно-поступальні етапи, а й тривалі відступи від цивілізаційного шляху у вигляді тоталітарних режимів та злети у вигляді широ­комасштабних суспільних перетворень.


 

Політичні трансформації

Відповідно вирізняють кілька історичних типів мо­дернізації західної цивілізації:

— доіндустріальний (XVI — XVII ст.) — перехід від індивідуального аграрного й ремісничого виробництва до суспільного, формування замість особистої залежності людей ринкових відносин, відчуження виробників від за­собів виробництва та існування;

— ранньоіндустріальний (XVIII — початок XX ст.) — перехід від мануфактури до машинного, фабрично-завод­ського виробництва, розшарування соціально-класових сил та інтересів у структурі громадянського суспільства, перетворення засобів виробництва з ручних на механічні, поглиблення відчуження людей у процесі виробництва, радикалізація проектів суспільних перетворень;

— пізньоіндустріальний (до кінця 60-х років XX ст.) — виникнення поточно-конвеєрного виробництва, наукова ор­ганізація та інтелектуалізація праці, орієнтація на задово­лення соціальних потреб людини, поглиблення міжнарод­ного поділу праці;

— постіндустріальний (із 70-х років XX ст.) — інди­відуалізація виробничого процесу і перетворення його на засіб самореалізації особи, примат духовних стимулів над матеріальними, всебічна демократизація й гуманіза­ція суспільного життя, інформаційна революція.

2. Вторинна (відображена), або неорганічна модерніза­ція. Характерна для країн, які з певних причин відстали від загальноцивілізаційного розвитку і прагнуть за рахунок широкого застосування досвіду передових країн наздогнати їх за рівнем і якістю життя. Неорганічна мо­дернізація здебільшого зумовлена не внутрішніми, а зовні­шніми чинниками розвитку і характеризується нерівномі­рністю змін в економіці, політиці, культурі, соціальних відносинах. Цей тип модернізації було втілено у країнах другого і третього ешелонів капіталістичного розвитку. Перші з них мали певні передумови розвитку капіталізму та індустріального виробництва, але модернізація відбува­лася там переважно під впливом іззовні. Такий характер модернізації в цих країнах було спричинено: домінуван­ням відносин особистої залежності у виробництві; низь­ким рівнем конкурентоспроможності на світовому ринку; нерівномірністю соціального розвитку, зосередженням на­ціонального потенціалу лише на одному з його напрямів (скажімо, створення військово-промислового комплексу). Незважаючи на такий негативний потенціал, деякі країни другого ешелону капіталізму спромоглися досягти успіху


Політична модернізація 411

в процесі розвитку неорганічної модернізації (Японія, ін­дустріальні країни Азії та ін.).

У країнах третього ешелону внутрішніх передумов капіталізму практично не існувало, а тому й модерніза­ція в них набула викривленого характеру. Це виявилося в таких основних протиріччях:

— зіткнення місцевих норм і традицій з цінностями та елементами модернізації;

— здійснення модернізації переважно неоколоніаль­ними методами за принципом «центр — периферія»;

— домінування як суб'єкта модернізації державної адміністрації, залежної від колоніальної адміністрації;

— невідповідність форсованої вестернізації (насліду­вання західних стандартів) прагненням традиційних верств населення (у тому числі місцевих політичних і культурних еліт).

Попри це, деяким країнам завдяки модернізації вда­лося досягти за показниками соціального й техніко-еко-номічного зростання рівня країн другого ешелону капіта­лізму (Венесуела, Колумбія, Індія, Пакистан та ін.).

Усе, що породжувало полярність органічної та неор­ганічної модернізації, має зникнути з появою історично нового типу особистості, характерними рисами якого ста­нуть: раціонально-свідоме сприйняття політичної еліти й політичних лідерів; орієнтація на політичні процеси та інститути, які відповідають міжнародним нормам сучас­ного соціального управління; інтерес до суспільно значу­щих проблем, поєднаний з активною політичною участю; поінформованість про соціально-політичну ситуацію та її зміни, бажання благодійно впливати на її розвиток через громадську думку та інші соціальні інститути; компе­тентність у всіх напрямах суспільної діяльності, прагнен­ня бути корисним суспільству; культура співіснування в межах малих груп і всього громадянського суспільства.

Модернізаційний процес в Україні: основні проблеми та умови їх вирішення

Процес політичної модернізації в Україні історично належить до вторинної (неорганічної) модернізації, ха­рактерної для перехідних суспільств, які прагнуть «вписатися» у процес «осучаснення навздогін» (В. Пуга-чов). Це зумовлює своєрідність державотворчого процесу в Україні, яка, на думку сучасного українського економі­ста В. Малеса, «полягає в переході, по-перше, від коло­ніального статусу на шлях самостійного розвитку і, по-


 

Політичні трансформації

друге, від тоталітарно організованого державно-монопо­льного управління методами прямого розпорядництва (командно-адміністративна система) до визначення дер­жавних пріоритетів соціально-економічного розвитку, виходячи із суспільних потреб».

Особливості тривалого недержавного буття України спричинили: домінування як основного суб'єкта модерні­зації владно-бюрократичної верхівки, залежної у своїх діях від чужого центру; залежність суспільно-політичної системи від чужих національній традиції ментальності й конкретним потребам українського суспільства мораль­но-культурних цінностей та ідеологічних схем.

За цих умов навіть найменший успіх реформ, який у межах Російської, а потім і Радянської імперії завжди мав непослідовний, однобічний і анклавний характер, потрапляв у річище контрреформаторських змін. Так бу­ло за часів земської та столипінської реформ, радянської спроби створення суспільства масового споживання, реа­лізації ідей «прискорення» й «перебудови».

Проголошення України незалежною державою від­крило можливості для всебічної модернізації її суспільст­ва на основі світового досвіду і власних потенційних мо­жливостей. Але через розрив між очікуваними та реаль­ними результатами Україна опинилася в ситуації «кризового синдрому модернізації». Він є своєрідним на­слідком взаємозв'язку і взаємодії основних криз політич­ного розвитку, до яких належать:

— криза ідентичності (розрив соціально-структурних підрозділів суспільства з політичною системою);

— криза легітимності (низький рівень лояльності на­селення до даної політичної системи, відсутність згоди в суспільстві щодо природи й методів діяльності політич­ної влади);

— криза участі (відчуження населення від політично­го життя, створення правлячою елітою перепон для залучення до політичної діяльності соціальних груп, які заявляють свої претензії на владу);

— криза проникнення (невідповідність проголошених владою цілей і напрямів соціального розвитку реальній соціально-політичній ситуації, низький рівень можливо­стей системи державного управління);

— криза розподілу (порушення принципів забезпе­чення прийнятного для суспільства рівня матеріального добробуту і допустимої межі соціальної нерівності та со­ціальної несправедливості).


Політична модернізація 413

Подолання «кризового синдрому модернізації» пе­редбачає насамперед з'ясування та вирішення основних його проблем. Проблеми модернізації українського суспі­льства похідні від його кризового стану, який, з одного боку, має спільні риси з кризою в деяких країнах Цент­ральної та Східної Європи (Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина) та Росії, а з іншого — характеризується слабкістю конкуренції (в тому числі й у політиці), дис­пропорційністю економіки, корупцією, нерозвиненістю інформаційного суспільства тощо.

Однією з найважливіших проблем політичної модер­нізації є досягнення відносно стійкої рівноваги і політич­ної стабільності в суспільстві. У цьому контексті важли­вими для українського суспільства є такі умови:

— збалансування державного управління й системи міс­цевого самоврядування, опертих на схильність української ментальності до індивідуальних й громадських форм раціо­нального господарювання, прагнення до різноманітних форм самореалізації на суспільному та особистісному рівнях;

— виявлення суперечностей у загальнодержавних, га­лузевих, регіональних, колективних та особистих ін­тересах і визначення способів їх узгодження задля суспі­льного і політичного консенсусу;

— вирішення проблеми адміністративно-територіаль­ного поділу країни, запобігання деконцентрації влади й дезінтеграційних процесів.

Ще однією проблемою політичної модернізації є по­шук оптимальних способів переходу від традиційного су­спільства до раціонального, до пом'якшення вірогідного зіткнення традиційних для даної національної політич­ної культури цінностей і норм політичного життя з нови­ми модернізованими інститутами. Головне при цьому за­безпечити формування політичного режиму і системи со­ціального управління, які відповідали б внутрішнім по­требам українського суспільства. А це передбачає:

— цілеспрямоване подолання непідготовленості до ре­
формування всієї системи управління, розумне запози­
чення загальноцивілізаційного політичного досвіду і вра­
хування досвіду модернізації інших держав;

— неприпустимість механічного перенесення на на­ціональний ґрунт зарубіжних інститутів без урахування національно-психологічних особливостей народу і харак­терних рис сучасної політичної ситуації;

— обмеження впливу на державотворчий процес вузь-копартійних інтересів, подолання негативних особистіс-них рис, зумовлених тоталітарним досвідом («розірва-


 

Політичні трансформації

ність» свідомості; відмова від політичного життя в усіх його виявах, окрім стихійного протесту; суперечливе по­єднання демократичної й тоталітарної свідомості, орієн­тація на несумісні цінності);

— реформування інституціональної сфери суспіль­
ства завдяки розвиткові різноманітних форм асоціатив­
но-громадського життя, зумовлених логікою розвитку
суспільства.

Третьою проблемою політичної модернізації сучасної України є налагодження постійного взаємозв'язку й діа­логу між владними структурами і населенням з усіх пи­тань суспільного буття. Цього можна досягти:

— шляхом подолання кризи легітимності через ство­рення механізмів суспільної саморегуляції на місцевому рівні, справедливий розподіл ресурсів влади та управлін­ня, формування норм і процедур, засадничих для держа­вно-правових інститутів правової держави та демократи­чного політичного режиму;

— через скорочення дистанції між соціальними ста­нами, стимулювання соціальної мобільності й домінуван­ня політичних угруповань (партій, громадських об'єд­нань, груп тиску) замість всевладдя бюрократії;

— через розширення механізмів політичної соціаліза­ції; розвиток системи політичного рекрутування (відбору персоналу, який перебере на себе провідні ролі в політи­ці) на рівні «нижніх поверхів» політичної системи суспі­льства.

Зазначені вище умови можна прийняти своєрідним орієнтиром формування самобутньої вітчизняної моделі суспільно-державного розвитку. їх реалізація відбувати­меться з одночасним подоланням негативних ментально-психологічних нашарувань у свідомості населення, зумовлених тоталітарною суспільно-політичною практи­кою, поєднанням елементів загальноцивілізаційного до­свіду з віковими традиціями української культури.

Запитання. Завдання

1. Спираючись на рекомендовану літературу, назвіть основних те­оретиків кожного з трьох етапів розвитку теорії модернізації.

2. Які норми й цінності є визначальними для нинішнього етапу су­спільно-політичного розвитку України?

3. Виходячи з того, що політична модернізація розвивається у двох основних вимірах (стихійно й цілеспрямовано), спробуйте визна­чити, який з них був домінуючим в Україні від часу здобуття нею наці­онально-державної самостійності дотепер.


Політична модернізація 415

4. Яка з основних характеристик політичної модернізації є найва­жливішою і чому?

Теми рефератів

1. Основні параметри «навздогінної моделі» політичної модернізації.

2. Політична модернізація і проблема вироблення консенсусної політичної культури.

3. Політична культура та її роль у модернізаційному процесі в Україні.

Література

Авторитаризм и демократия в развивающихся странах / В. Г. Хорос, Г. И. Мирский, К. Л. Майданик и др. — М., 1996.

Головаха Є. І. Політичний портрет України: загальні тенденції розвитку. — К., 1993.

Горбатенко В. П. Стратегія модернізації суспільства: Україна і світ на зла­мі тисячоліть. Монографія. — К., 1999.

Дарендорф Р. Дорога к свободе: демократизация и её проблемы в Восто­чной Европе // Вопросы философии. — 1990. — № 9.

Денкэн Ж.-М. Политическая наука. — М., 1993.

Малес В. Держава і регіони. До формування регіональної політики в Укра­їні // Розбудова держави. — 1994. — № 9.

ПарсонсТ. Система современных обществ. — М., 1997.

Пахомов Ю. Криза перехідного періоду. Надовго? // Віче. —1993. — № 11.

Предборська І. Соціальна зміна як проблема соціологічної теорії// Філо­софська і соціологічна думка. — 1995. — № 3—4.

Рукавишников В. О. Социологические аспекты модернизации России и других посткоммунистических обществ // Социологические исследования. — 1995. — № 1.

Федотова В. Теорії соціальної модернізації та євразійство // Політична думка. — 1995. — № 2—3.



Політичні трансформації


Міжнародні відносини і світовий політичний процес



 


5.3. Міжнародні відносини і світовий політичний процес

Актуальність проблем міжнародної політики постійно зростає за кардинальних змін у світі, загост­рення глобальних проблем, невирішеність яких загрожує існуванню людства. Розв'язання проблем світового спів­товариства залежатиме від політики на міжнародній арені як окремих держав, так і міжнародних організа­цій. Міжнародні відносини дуже складний і багатоас-пектний механізм. Його вивченням займається спеці­альна галузь політичної наукитеорія міжнародних відносин, а в цьому розділі подано загальні уявлення з цього питання.

Міжнародні відносини

і зовнішньополітична роль держави

Міжнародні відносинисукупність економічних, політичних, іде­ологічних, правових, дипломатичних та інших зв'язків між держа­вами й системами держав, між головними соціальними, економі­чними, політичними силами, організаціями й громадськими руха­ми, які діють на світовій арені.

Міжнародні відносини є особливим різновидом су­спільних відносин. З одного боку, вони — своєрідне вті­лення внутрісуспільних відносин, з іншого — якісно но-


ва система з притаманними тільки їй рисами. Вони ха­рактеризуються взаємодією таких суб'єктів політичного життя, як держави, народи, політичні й громадські орга­нізації, рухи і навіть окремі особи різних країн. Забезпе­чують інтереси соціальних груп за межами національних держав, відносини між державами, міждержавними ор­ганізаціями, партіями, компаніями, приватними особами різних держав, інтеграційні зв'язки, які формують люд­ське співтовариство.

Формуються вони під впливом зовнішньої політики країн світу, певною мірою регулюючись багатьма міжна­родними нормами і цінностями, виробленими людством упродовж його історичного розвитку. Тому міжнародні відносини слід розглядати як систему систем, макросисте­му, в якій функціонують у суперечливій єдності й взаємо­дії різні її елементи і ланки, що представляють різномані­тні інтереси держав, ідеологічні настанови їх громадських рухів і організацій. З глобалізацією світогосподарських зв'язків, інтенсивною політичною інтеграцією держав, по­силенням залежності людства від зброї масового знищен­ня, екологічною небезпекою на міжнародні відносини ак­тивно впливають загальнолюдські інтереси. На відміну від внутрідержавних відносин у міжнародних відносинах відсутній апарат їхнього регулювання, єдиний регулюю­чий центр, якому беззастережно підкорялися б суб'єкти міжнародного політичного життя.

Стрижневим елементом міжнародних відносин є полі­тичні відносини, які, взаємодіючи з іншими відносина­ми, своєрідно спрямовують їх. Головним суб'єктом між­народних відносин є держава. За сучасних умов на між­народній арені все активніше виступають і недержавні, неурядові організації, суспільно-політичні рухи, але їх­ню роль не можна порівнювати з роллю держав в міжна­родних відносинах^особливо у політичних.

, Держави репрезентують на міжнародній арені суспіль­ства в цілому, а не окремі соціальні групи чи політичні організації. Такі важливі питання, як суверенітет, безпе­ка, територіальна цілісність вирішує через свої структури тільки держава. Вона — єдиний загальнонаціональний ін­ститут, який має легітимні повноваження здійснювати політику на міжнародній арені: укладати двосторонні й багатосторонні договори про співробітництво в певних сферах, оголошувати війну тощо. Сукупна зовнішньополі­тична діяльність суверенних держав визначає всю світову політику.


       
   
 
 

 

Політичні трансформації

Кожна держава, проводячи зовнішню політику, пере­слідує свої інтереси. Категорія «національний (держав­ний) інтерес» — головна в теорії міжнародних відносин, визначальна щодо зовнішньої політики держав. Націо­нальний інтерес охоплює проблеми збереження нації не­залежної держави, безпеки від зовнішньої загрози, зрос­тання добробуту населення держави, захисту її економіч­них і політичних позицій у відносинах з іншими держа­вами, збереження і розширення її впливу в світовій полі­тиці. Він реалізується в зовнішньополітичному курсі дер­жави, у політиці її уряду, який визначає конкретні цілі щодо інших держав і шляхи їх досягнення.

Формування зовнішньополітичного курсу держави — складний, суперечливий процес. У боротьбі за владу в країні різні політичні сили демонструють своє бачення національного інтересу і зовнішньополітичного курсу, який не завжди відповідає внутрішнім і зовнішнім умо­вам його реалізації, не завжди адекватний національним інтересам.

У своєму зовнішньополітичному курсі держава повин­на враховувати своє геополітичне положення, спиратися на свій економічний, демографічний, воєнний, науково-технічний та культурний потенціал. Цей потенціал обу­мовлює зовнішньополітичні можливості держави, визна­чає пріоритети у вирішенні конкретних зовнішньополі­тичних проблем.

Організація і контроль за здійсненням зовнішньої полі­тики покладені на спеціальні органи держави — міністер­ства закордонних справ (зовнішніх зв'язків), парламент­ські комітети з питань зовнішньої політики, посольства, представництва в інших державах, наукові й культурні центри за кордоном, офіційні й напівофіційні місії тощо. Отже, має рацію французький дослідник Р. Арон, ствер­джуючи, що «змістом міжнародних відносин є передовсім відносини між державами».

Однак не всі політологи поділяють думку, що голов­на роль у міжнародних відносинах належить державі. Так, американський дослідник Д. Капорозо вважає голо­вними дійовими особами в міжнародних відносинах не держави, а класи, соціально-економічні групи й політич­ні сили. Інший американський фахівець у галузі міжна­родних відносин Д. Розенау стверджує, що структурні зміни, які відбулися за останні десятиліття у світовій по­літиці, спричинивши взаємозалежність народів і су­спільств, докорінно змінили і міжнародні відносини. Го-


Міжнародні відносини і світовий політичний процес 419

ловною в них є вже не держава, а конкретна особистість, оскільки утворився так званий «міжнародний контінуум (лат. continuum — неперервне, суцільне), символічними суб'єктами якого є турист і терорист».

Міжнародні відносини не можна зводити тільки до міждержавних, тим більше до діяльності недержавних суб'єктів. Значне розширення кількості суб'єктів міжна­родних відносин, зростання активності в міжнародній політиці й міжнародному житті недержавних суб'єктів, у тому числі особистостей, свідчить про необхідність врахо­вувати роль цих суб'єктів, їх вплив на міжнародну полі­тику. Попри помітну питому вагу кожного суб'єкта в між­народних відносинах, головними, вирішальними з них, як свідчить практика, залишаються держави.

Держави не визнають щодо себе жодної вищої влади, окрім власної, жодних зобов'язань, окрім взятих ними добровільно або під впливом об'єктивних умов. Діяль­ність і спрямування різних легітимних міжнародних органів, організацій і установ, політичні акції міждер­жавних, наднаціональних інститутів залежать від волі держав, у яких вони утворилися. Від особливостей зовні­шньої політики держав великою мірою залежить ефекти­вність діяльності міжнародних органів щодо стабілізації міжнародного життя.

Зовнішня політика держав пов'язана з внутрішньою. В політичній науці перевага як вирішальному чинникові надається або зовнішній, або внутрішній політиці. Од­нак пріоритет внутрішньої чи зовнішньої політики визначається в кожній конкретній ситуації. Загалом все-таки переважають внутрішня політика, внутрішні ін­тереси держави, заради яких проводиться і зовнішня політика.

Міжнародні відносини виявляють себе у різних ти­пах, видах, станах. У радянській і східноєвропейській лі­тературі їх класифікували, виходячи з класового крите­рію, поділяючи на такі типи: відносини панування і під­корення (у рабовласницькому, феодальному і капіталісти­чному суспільстві); співробітництва й взаємодопомоги (між «соціалістичними» країнами); перехідні відносини (між країнами, що розвиваються). Реальне міжнародне життя не вписувалося в таку схему, адже між капіталісти­чними країнами існували й існують відносини справжньо­го співробітництва, а між деякими «соціалістичними» країнами виникали серйозні протиріччя, навіть збройні конфлікти.


 

Політичні трансформації

Нині більшість фахівців поділяє міжнародні відноси­ни на два типи: 1) відносини, які ґрунтуються на балан­сі сил; 2) відносини, що спираються на баланс інтересів. Види міжнародних відносин розрізняють або за сферою суспільного життя (економічні, політичні, військово-стратегічні, культурні, ідеологічні), або за суб'єктами взаємодії (міжнародні, міжпартійні, відносини між різ­ними неурядовими асоціаціями тощо). Міжнародні від­носини розрізняють також за ступенем їх розвитку (ви­сокий, середній, низький). Рівні розвитку міжнародних відносин іноді визначають через такі поняття, як «регіональні», «субрегіональні», «глобальні». Нарешті, з точки зору міри напруженості розрізняють різні стани міжнародних відносин: нестабільності, суперництва, во­рожнечі, конфлікту, війни або мирного співіснування, довіри, співробітництва, політичного вирішення проб­лем на основі цивілізованого узгодження державами сво­їх інтересів.

Послідовна зміна станів міжнародного політичного життя зумовлена особливостями світового політичного процесу, який є результатом взаємодії всіх політичних інститутів і сил, задіяних у міжнародному житті. У цій взаємодії стикаються різноманітні, інколи цілком проти­лежні, інтереси, ідеологічні позиції, цілі й наміри суб'єк­тів міжнародного політичного життя, насамперед дер­жав. Вагому роль відіграє й те, що світ поділений на зони політичного впливу держав, угруповань держав, блоків, які, переслідуючи свої інтереси, нерідко супер­ничають з іншими. Тому результат взаємодії суб'єктів міжнародного політичного життя може виявлятися в рі­зних тенденціях світового політичного процесу: в тенден­ціях пом'якшення клімату на міжнародній арені або за­гострення, протистояння, конфронтації тощо. У цьому полягає суперечливість і нерівномірність розвитку світо­вого політичного процесу, що ілюструють зміни в міжна­родних відносинах після Другої світової війни між капі­талістичною і «соціалістичною» системами.

У просторі міжнародних відносин відсутнє централь­не ядро влади, рішення якого були б обов'язковими для всіх держав, інших суб'єктів міжнародного політичного життя. Тому світовий політичний процес певною мірою є стихійним, хоча в останні десятиліття простежуються спроби його впорядкування, зміцнення миру і стабіль­ності у світі. На перебігу світового політичного процесу позначаються як раціональні, виважені з точки зору ін-


Міжнародні відносини і світовий політичний процес 421

тересів людства політичні дії і рішення держав і між­державних об'єднань, так і спонтанні, ірраціональні, не-передбачувані дії. Поряд з прогресивними інституціями на міжнародній арені діють і реакційні, екстремістські сили.

Нові тенденції в розвитку міжнародних відносин і світового політичного процесу

Упродовж багатьох століть відносини між державами визначалися силою, насильством. Наймогутніші для сво­го часу держави задовольняли свої інтереси за рахунок слабших. У міжнародному житті переважали ворожнеча і нестабільність. Сила була гарантом ієрархічного поряд­ку. Імперії будувалися саме на силі й насиллі. Щоправ­да, з утвердженням капіталізму, інтенсифікацією міжна­родних зв'язків, формуванням світового ринку, розвит­ком засобів зв'язку і комунікацій держави починають укладати численні міжнародні угоди з різних питань. Виникають перші міждержавні організації для вирішен­ня важливих для держав питань (Міжнародний теле­графний союз — 1865 p., Всесвітній поштовий союз — 1874 p.), починає діяти інститут міжнародного арбітражу для вирішення суперечок між державами. Але ці міжна­родні організації й інститути не могли істотно впливати на характер і стан міжнародних відносин. Конфлікти, су­перечки з територіальних, етнічних, релігійних та інших питань здебільшого переростали у війни. Підраховано, що за останні 5,5 тис. років мир на землі панував лише 250 років. У світі за цей час відбулося понад 15 тисяч війн. Лише в XVII ст. в Європі загинуло у війнах 3 млн осіб, у XVIII ст. — понад 5 млн, у XIX ст. — 6 млн, у XX ст. — 70 млн осіб. Війни розглядали як вивірений шлях досягнення державами своїх інтересів і цілей.

Цілком законними для розширення території і збага­чення держав вважали також анексію (насильницьке приєднання, загарбання однією державою території ін­шої держави) і контрибуція (примусові грошові або нату­ральні стягнення з переможеної держави на користь дер-жави-переможця). Дипломатія протягом тривалого часу була підпорядкована питанням, пов'язаним з війною, на­магаючись забезпечити сприятливі умови для ведення війни, сприяти найефективнішому використанню резуль­татів перемоги (в разі перемоги), домогтися найменших втрат у разі поразки. її завданням також було докумен-



Політичні трансформації


Міжнародні відносини і світовий політичний процес



 


тальне закріплення в інтересах держави наслідків пере­моги чи поразки у війні.

Філософи, історики, політики наводили різні аргу­менти для доказу природності, закономірності, невідво­ротності війн. Серед них давньогрецький філософ Герак-літ та історик Фукідід, італійський політичний мисли­тель і письменник Н. Макіавеллі, голландський юрист і соціолог Г. Гроцій, англійський економіст, демограф Т. Мальтус, німецький філософ Ф. Ніцше і багато інших. Та й нині багато західних соціологів і політологів нама­гаються обґрунтувати тезу про неминучість і закономір­ність війн між державами, посилаючись на різні чинни­ки: природу людини, непередбачуваність наслідків зітк­нення інтересів держав на міжнародній арені, ірраціо­нальність поведінки людей і політики держав, наявність расових і національних відмінностей між народами, не­рівномірність розподілу плодючості ґрунту, розселення народів, утвердження суверенітету держав та ін.

Так, X. Болдуїн (США) наголошує, що причина війн в людській природі, а не в створених людиною економічних чи політичних системах. І. Горовіц вихідним пунктом фі­лософського вивчення війни і миру вважає людину. Люд­ській природі, за твердженнями окремих західних соціо­логів і психологів, притаманна інстинктивна агресив­ність. Р. Ардрі пише, що людина — це хижак, природний інстинкт якої — вбивати за допомогою зброї.

А. Вінбауер у статті «Війна як біологічна проблема» пише, що війна має біологічні корені і є «великим кро­вопусканням», якому періодично піддається історія люд­ства за певними «законами біологічної циркуляції». За його концепцією, відносно мирні епохи неминуче зміню­ються епохами великих війн, а інтервали між воєнними періодами точно відповідають періодам біологічної реге­нерації людства. Великі війни в Європі, за Вінбауером, виникали кожні 40—50 років, що відповідає тривалості життя одного покоління.

Ідея фатальної обумовленості війн у суспільстві є центральною в «Енциклопедії воєнної історії» Р. і Т. Дю-пуї, які вважають їх супутниками людського існування відтоді, як печерна людина намагалась забити свого су­перника дубиною або каменем. Протягом віків засоби і техніка конфліктів стають більш хитромудрими, але ос­новні цілі війни залишаються незмінними. І навіть поява сучасної зброї не змінила бажання людей вдаватися до війни, щоб нав'язати свою волю іншим.


Право держав на задоволення своїх інтересів шляхом війни навіть закріплена в низці міжнародних угод. До се­редини XX ст. війну вважали звичним способом розв'я­зання суперечок між державами. Докорінні зміни, що відбулися у світі в середині XX ст., змусили світову гро­мадськість, найвпливовіші держави визнати згубність розв'язання міжнародних конфліктів збройним, насиль­ницьким шляхом.

До таких глобальних змін належать: прискорення темпів економічного і технічного прогресу не тільки в розвинутих країнах, а й країнах, що розвиваються, та не­бувале посилення взаємозв'язків і взаємозалежності кон­тинентів і країн, перетворення світу на цілісну систему.

Попри те, що людське суспільство складається з понад 200 держав, які різняться суспільним ладом, тра­диціями, віруваннями, рівнем економічного і культурно­го розвитку, національними і державними інтересами, світ постає як взаємозалежна цілісність. Між країнами відбувається активний обмін продукцією, сировиною, технологією, культурними надбаннями. Прискорення всебічного розвитку сучасних країн багато в чому зумов­лене посиленням всебічних контактів, взаємозв'язків між ними. Як писав К. Ясперс, ніде не може відбутися нічого істотного, щоб воно не зачепило усіх. І це стосує­ться як позитивних, так і негативних явищ. Однак новою загрозливою реальністю є комплекс глобальних проблем, які зачіпають життєві інтереси всього людства і вирішу­вати які можна лише зусиллями всіх країн світу. Ігнору­вання цих проблем ставить під загрозу існування люд­ського роду.

Найважливішою глобальною проблемою є відвернення ядерної війни. У зв'язку з цим актуалізуються інші завдан­ня, вирішення яких стосується всього світового співтовари­ства: припинення гонки озброєнь, роззброєння, забезпечен­ня застосування мирних засобів розв'язання міжнаціональ­них, міждержавних, регіональних та інших конфліктів, побудова ненасильницького світу на основі утвердження до­віри між народами, зміцнення системи загальної безпеки.

Не менш важливою є екологічна проблема, зумовлена істотним погіршенням природного середовища. Екологіч­на криза пов'язана з небаченим прискоренням економіч­ного і технічного розвитку, наслідком чого є посилення експлуатації природних ресурсів, руйнування гармоній­них природних зв'язків, отруєння природного середови­ща. Спеціалісти висловлюють думку, що за нинішніх



Політичні трансформації


Міжнародні відносини і світовий політичний процес



 


темпів зростання природоруйнуючої діяльності людство почне згасати приблизно з 2030 року.

Небезпечним є колосальний розрив у рівні економіч­ного та соціально-культурного буття між розвинутими і відсталими країнами.

Вимагає вирішення і продовольча проблема. За різни­ми даними у світі голодує 435—600 млн осіб. При зрос­танні населення (нині воно становить майже 6 млрд осіб, а до 2030 р. досягне 8—9 млрд) ця проблема може знач­но загостритися. До того ж у країнах, що розвиваються (проблема голоду там найактуальніша), населення зрос­тає швидкими темпами, а економічно розвинуті країни перебувають у стані демографічної кризи. Так, у 1966— 1988 pp. населення Африки зросло в 2,14 раза, а в Євро­пі — менш ніж на 12 %.

Серед проблем глобального масштабу ■— боротьба зі СНІДом, міжнародний тероризм, наркоманія. Ці пробле­ми дали підстави членам Римського клубу (міжнародної неурядової організації, яка виникла у 1968 р. і об'єднує вчених різних країн, які присвятили себе вивченню гло­бальних проблем) дійти висновку про «кризу цивіліза­ції», вихід з якої вимагає єдності всіх країн.

Глобальні зміни стимулювали нові підходи до вирішен­ня проблем і конфліктів між державами, внесли коректи­ви в міжнародну політику. Значний вплив на зміну між­народної політики справили видатні вчені, представники Римського клубу, політичні діячі. Так, Б. Рассел і А. Ейн­штейн у своєму маніфесті (1955 р.) наголошували, що в ядерну добу міждержавні сутички, спроби вирішувати проблеми силою загрожують людству знищенням. Автори доповідей Римському клубу закликали суспільство, насам­перед політиків, «подивитись далі інтересів нинішнього дня», «потурбуватись про виживання всього роду люд­ського», «приступити до спільних, колективних, коорди­нованих дій різних організацій і держав». У цьому дусі висловлювались А. Сахаров, В. Брандт, Е. Кеннеді.

В останні десятиліття стають помітнішими позитивні зміни у відносинах між державами, зовнішньополітична діяльність яких насамперед формує «світову політику», напрями розвитку світового політичного процесу. Спосте­рігається перехід від методів примусу до методів врегулю­вання і погодження при розв'язанні конфліктів і непоро­зумінь між державами. Пробивають собі дорогу тенденції до поглиблення демократизації, гуманізації міжнародних відносин. Спостерігається політичне пробудження мас, за-


лучення мільйонів людей до міжнародної політики, поси­лення їх впливу на політичні рішення і дії як всередині країн, так і на міжнародній арені.

Позитивний вплив на міжнародні відносини справило усунення поділу світу на два ворогуючі табори.

За останні роки на міжнародному рівні розроблено чимало важливих соціальних програм, договорів і угод у галузі економічного і політичного співробітництва, у гуманітарній сфері. З процесом демократизації й гумані­зації міжнародних відносин пов'язаний процес деміліта­ризації, який передбачає не тільки роззброєння, а й лік­відацію воєнно-політичних блоків, конверсію науки і не­воєнної промисловості, що виконує воєнні замовлення, перебудову свідомості людей (особливо політичних ліде­рів, працівників політичних і управлінських структур) на засадах гуманності й миролюбності.

У світовій політиці почали формуватись якісно нові принципи міжнародних відносин. Вони передбачають суверенну рівність держав, незастосування сили або по­грози силою, непорушність кордонів, територіальну цілі­сність держав, мирне врегулювання суперечок, невтру­чання у внутрішні справи, повагу прав людини і основ­них свобод, співробітництво між державами, сумлінне виконання обов'язків з міжнародного права.

Сучасне співтовариство прагне виробити різні механізми, норми, процедури щодо питань міжнародного життя. Функ­ції дипломатії все більше зміщуються від силового тиску до процедур переконання, врегулювання та узгодження.

Значну роль на міжнародній арені відіграють міжнаро­дні урядові й неурядові організації. Найбільш представни­цькою з них є Організація Об'єднаних Націй, утворена в 1945 p., після Другої світової війни, з метою збереження миру і розвитку міжнародного співробітництва. ООН як складний механізм взаємодії держав відчутно впливає на зовнішньо- і внутріполітичний курс країн, допомагає, не­зважаючи на суперечливість інтересів держав, шукати шляхи до міжнародної згоди з найважливіших питань сві­тового розвитку.

Головним міжнародно-правовим документом сучаснос­ті, в якому визначені основні принципи міжнародного пра­ва, передбачені заходи щодо їх дотримання, є Статут Орга­нізації Об'єднаних Націй, прийнятий 1945 р. 50 держава­ми—засновниками ООН. Статут визначає цілі ООН:

1. Підтримувати міжнародний мир і безпеку і з цією метою застосовувати ефективні колективні заходи для за-


 
 

 

Політичні трансформації

побігання й усунення загрози миру і придушення актів агресії або інших порушень миру.

2. Розвивати дружні відносини між націями на осно­
ві рівноправності й самовизначення народів.

3. Здійснювати міжнародне співробітництво щодо
розв'язання міжнародних проблем економічного, соці­
ального, культурного і гуманітарного характеру і в за­
охоченні розвитку поваги до прав людини і основних сво­
бод для всіх, незалежно від раси, статі, мови і релігії.

4. Бути центром узгодження дій націй у досягненні
цих загальних цілей.

Найважливіші принципи сучасної міжнародної полі­тики викладено також у «Декларації про принципи між­народного права» (1970), «Декларації про надання неза­лежності колоніальним країнам і народам» (1960), «Де­кларації про неприпустимість інтервенції і втручання у внутрішні справи держав» (1981), Заключному акті На­ради з безпеки і співробітництва в Європі (1975) та ін.

ООН відіграє помітну роль у врегулюванні конфлікт­них ситуацій. За деякими підрахунками з 1945 р. у світі відбулося понад 300 конфліктів, у врегулюванні майже 200 з них брала участь ООН. Результати миротворчої дія­льності ООН не завжди давали цілком позитивні наслідки, однак вони є вагомими. Американські соціологи Р. Ригас і Д. Плано, проаналізувавши дії ООН щодо врегулювання 123 конфліктів з 1945 по 1980 pp., дійшли висновку, що рівень успішності становить 51%. А Л. Бенкет визначив, що понад 90% конфліктів були певною мірою врегульова­ні внаслідок миротворчих зусиль ООН.

Нині ООН зосереджує свої зусилля на забезпеченні узгодженої та надійної системи міжнародного миру і без­пеки. Найважливішим її органом є Рада Безпеки, яка концентрує у своїх руках всю політичну владу. Згідно зі ст. 39 Статуту Рада Безпеки визначає існування загрози мирові, порушення миру або акту агресії і дає рекомен­дації або вирішує, яких заходів слід вжити для підтри­мання або відновлення міжнародного миру і безпеки.

Останнім часом обговорюється доцільність реформу­вання ООН, демократизації діяльності її закладів. Підда­ється сумніву правомірність збереження положення, згі­дно з яким п'ять ядерних держав зберігають статус постійних членів Ради Безпеки, володіють правом «вето» з питань, які мають всесвітнє значення, а Генеральна Асамблея, членами якої є майже всі держави світу, не має жодних контрольних функцій щодо Ради Безпеки.


Міжнародні відносини і світовий політичний процес 427

Інші міжурядові організації покликані узгоджуати дії в межах певного регіону (Європейське Співтовариство, Організація Африканської Єдності, Організація Амери­канських Держав та ін.) або сфери суспільного життя — у галузі економіки, наукового співробітництва, оборони. Так, країни ЄС координують свої дії з політичних, еко­номічних питань та питань безпеки, виступають на за­хист прав людини в усіх регіонах світу, підтримують ООН в її миротворчій діяльності, сприяють формуванню колективної безпеки, виступають за мирне врегулювання суперечок, за додержання норм міжнародного права.

Міжнародні неурядові організації різноманітні за сво­їми цілями і складом. Це — політичні, профспілкові, молодіжні, жіночі, наукові, культурно-освітні, релігійні організації та об'єднання. Вони формують і виражають громадську думку з проблем міжнародної політики. їхні оцінки певних ситуацій у світі мають велику політичну вагу, впливають на політиків щодо вироблення важливих для людства рішень.

Нині жодна держава одноосібно не зможе контролю­вати міжнародну ситуацію, диктувати свої умови, оскіль­ки існують серйозні обмеження для концентрації влади.

На сучасному етапі простежується тенденція до наро­щування зусиль міжнародних організацій, багатьох дер­жав, політичних і громадських організацій, політиків і вчених для подолання конфронтації, відмови від насиль­ницьких засобів вирішення конфліктних ситуацій, на­дання пріоритету загальнолюдським інтересам й ін­тересам людини.

Цю тенденцію посилили розпад СРСР та соціалісти­чної співдружності, ліквідація Ради Економічної Взає­модопомоги, саморозпуск Організації Варшавського До­говору, що дало змогу покінчити з конфронтаційним протистоянням Заходу і Сходу, «холодною війною», гон­кою озброєнь, яка вимагала колосальних витрат. За да­ними Стокгольмського міжнародного інституту миру, в середині 80-х років XX ст. воєнні витрати становили 1000 млрд дол. США на рік.

Однак тенденція до демократизації та гуманізації міжнародних відносин, стабілізації міжнародного життя наштовхується на серйозні перешкоди. У світі ще існу­ють намагання силового, навіть збройного, розв'язання проблем між державами, про що свідчать локальні війни в різних регіонах. У 1945—1986 pp. відбулося до 250 війн, у яких брало участь до 90 держав, а втрати в


 

Політичні трансформації

них перевищили 35 млн осіб. Численними конфліктами супроводжувалися розпад колишніх СРСР, Югославії, утворення на їх теренах нових суверенних держав.

У війнах із застосуванням новітньої неядерної зброї загинули мільйони людей. Тільки в іраксько-іранській війні (1980-—1988 pp.) полягло понад 1 млн осіб, в тому числі цивільних. Ще не підраховано жертв війн і зброй­них сутичок після 1988 року. А вони вибухають у різних регіонах світу. Деякі гарячі точки загрожують перетво­ритися на міжнародні збройні конфлікти.

Скорочення ядерної зброї водночас супроводжується і її вдосконаленням, про що свідчить випробування її Фра­нцією, Китаєм. Крім п'яти держав, які володіли ядерною зброєю на час укладення Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, можливості виробництва її нині мають Ін­дія, Пакистан, Ізраїль, Південна Африка, Аргентина. Не всі ці держави готові відмовитися від її виробництва. Пра­гнення заволодіти ядерною зброєю розглядається деякими державами як спосіб гарантувати власну безпеку, оскіль­ки навіть мала держава з ядерною зброєю є серйозною си­лою навіть для могутнього агресора.

Не всі держави дотримуються правових норм, розроб­лених і підтриманих ООН, ЄС, іншими міжнародними організаціями. Так, наприклад, СІЛА під приводом захи­сту людей, запобігання поширенню агресії, встановленню диктатури здійснили збройні акції щодо Лівії, Панами, на Гаїті. Без санкції ООН були використані збройні сили НАТО в Югославії.

Враховуючи неможливість повністю виключити війну з практики міжнародних відносин, світове співтоварист­во виробляє норми міжнародного права, які визначати­муть головні вимоги щодо ведення війни. Ці норми зазначені в Женевській конвенції 1949 р., у додаткових документах до неї 1977 р., у багатосторонніх міжнарод­них угодах. У них йдеться про захист жертв війни, забо­рону певних видів зброї масового знищення, режим утри­мання військовополонених, зокрема поранених і хворих, про поводження під час війни з цивільним населенням, заборону використання найманців у збройних конфлік­тах, заборону залучення до бойових дій осіб, молодших 15 років. Порушення цих норм є воєнним злочином і під­лягає покаранню.

Отже, світ перебуває в перехідному, досить суперечли­вому періоді, коли тенденція до утвердження нового по-


Міжнародні відносини і світовий політичний процес 429

рядку, безпеки і мирного розвитку країн наштовхується на протидію тенденції до застосування силових засобів у полі­тиці й відносинах з іншими державами. Треба сподівати­ся, що прагнення людства до самозбереження сприятиме остаточній перемозі першої тенденції, гармонізує політич­не мислення світового співтовариства з новими реаліями.

Україна у світовому співтоваристві

Внаслідок розпаду СРСР Україна стала незалежною державою. 24 серпня 1991 р. був проголошений Акт про незалежність України, а в грудні 1991 р. його підтвер­джено всенародним референдумом.

Відомо, що зовнішньополітична діяльність України під час її перебування у складі СРСР була суттєво обме­жена, оскільки права союзних республік на здійснення відносин з іноземними державами були передані загаль­носоюзним зовнішньополітичним органам. Щоправда, на початку існування СРСР Україна мала певні можливості впливати на формування зовнішньополітичного курсу Союзу (через своїх представників у союзних законодав­чих і виконавчих органах влади, у дипломатичних місі­ях багатьох країн), але з 30-х років, коли Радянський Со­юз фактично перетворився на унітарну державу із над-централізованою владою, Україна, як й інші союзні рес­публіки, була їх позбавлена.

Нині Україна цілком самостійно, на основі національ­ного інтересу, визначає стратегію свого зовнішньополітич­ного курсу, відносини з близькими і далекими державами, з міжнародними структурами, забезпечуючи собі належне місце у світовому співтоваристві. Зовнішня політика Укра­їни спрямована на захист державного суверенітету, забез­печення безпеки країни, збереження цілісності державної території, забезпечення сприятливих зовнішніх умов для економічної співпраці, торгівлі, культурних зв'язків з ін­шими країнами, для виходу з глибокої економічної кризи і піднесення її престижу у світовому співтоваристві; на по­силення впливу на міжнародні події, нейтралізацію не­сприятливих щодо України дій окремих країн.

Основні цілі, пріоритети і напрями зовнішньої полі­тики України сформульовані в «Декларації про держав­ний суверенітет України» (16 липня 1990 р.), у якій бу­ло проголошено, що Українська РСР виступає рівноправ­ним учасником міжнародного спілкування, активно



Політичні трансформації


Міжнародні відносини і світовий політичний процес



 


сприяє зміцненню загального миру і міжнародної безпе­ки, безпосередньо бере участь у загальноєвропейському процесі та європейських структурах, визнає перевагу за­гальнолюдських цінностей над класовими, пріоритет за­гальновизнаних норм міжнародного права перед норма­ми внутрішньодержавного права.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.046 сек.)