АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теми рефератів. 1. Глобальні та регіональні аспекти національної безпеки України

Читайте также:
  1. Література до рефератів
  2. Перелік тем рефератів, есе та загальні вимоги щодо їх написання
  3. Творчих робіт та рефератів
  4. Тематика рефератів
  5. ТЕМАТИКА РЕФЕРАТІВ
  6. Тематика рефератів
  7. Теми рефератів
  8. Теми рефератів
  9. Теми рефератів
  10. Теми рефератів
  11. Теми рефератів
  12. Теми рефератів

1. Глобальні та регіональні аспекти національної безпеки України.

2. Без'ядерний статус України: проблеми й перспективи.

3. Шляхи зміцнення національної безпеки України на сучасному ета­пі як складові реалізації національних інтересів української держави.

Література

Алексеев В. Вхождение в Европу: в качестве? // Віче. — 1998. — № 3.

Горбатенко В. П. Стратегія модернізації суспільства: Україна і світ на зла­мі тисячоліть. — К., 1999.

Горбулін В. Національна безпека України та міжнародна безпека // Полі­тична думка. — 1997. — № 1.

Декларація про державний суверенітет України. — К., 1980.

Звернення Президента України Л. Д. Кучми зі щорічним посланням до на­роду, до Верховної Ради України. — К., 2000 р.

Кириченко В. Національні інтереси: баланс компромісів, синтез доціль­ності // Віче. — 1992. — № 9.

Концепція національної безпеки України // Розбудова держави. —

1997. — № 4.

Коваль И. Н. Последняя битва «холодной войны»: восточноевропейская политика сверхдержав в концепции зарубежной политологии. Одесса. 1999. Круглашов А. Інтеграційні орієнтири України: декларації та реалії // Віче. —

1998. — № 9.

Кудряченко А. І. Головні засади зовнішньої політики України // Віче. — 1996. — № 8.

Кудряченко А. І. Україна і НАТО. — К., 1997.

Кучма Л. Д. Нова архітектура безпеки в Європі неможлива без України // Політика і час. — 1996. — № 7.

Литвиненко О. Інформаційна безпека — складова національного сувере­нітету // Політика і час. — 1997. — № 4.

Лісіцин Е.М. Проблеми європейської безпеки // Спостерігач. —1994. — № 2.

Михальченко М. Лімітроф Європи: випадковість чи доля України // Людина і політика. — 2000. — № 4.

Національна безпека України: історія і сучасність. — К., 1993.

Нова Україна в новій Європі // Політика і час. — 1992. — № 2.

Основні напрями зовнішньої політики України // Політика і час. — 1993. — №11.

Пирожков С. Національні інтереси України: концепція безпеки і сучасні реалії геополітичної ситуації в Європі // Віче. — 1992.—№ 11.

Пирожков С. И., Губский Б. В. Украина — Россия: проблемы экономичес­кого взаимодействия. — К., 2000.

Удовенко Г. Й. Завдання зовнішньополітичної служби України на сучасно­му етапі // Політика і час. — 1995. — № 8.

Україна і Росія в новому геополітичному просторі: аспекти взаємовідно­син // Віче. — 1995. — № 7.


6.

Прикладна політологія

6.1. Політичне управління та його соціотехніка

Політичне управління є особливим механізмом, який постає з природи суспільного процесу, значною мірою ви­значаючи якість сучасного політичного, соціально-еконо­мічного життя. В Україні, де радикальні перетворення необхідні у найважливіших сферах суспільства, полі­тичне управління набуває особливої ваги.

Сутність управління та його роль у суспільно-політичному житті

Прогрес суспільства, використання його потенціалу значною мірою залежать від рівня управління соціальни­ми процесами. Усвідомлення цієї залежності зумовило значну трансформацію науки про управління, яка була спершу в основному наукою про організацію технологіч­них процесів і лише з часом стала наукою про управлін­ня людьми. Вважають, коли об'єктами управління є лю­ди, колективи, соціальні групи, то воно набуває форми керівництва (тому поняття «управління» і «керівництво» надалі розглядаються як тотожні).

Вихід на рівень регулювання суспільних відносин, тобто відносин між класами, націями та іншими соціаль­ними групами, надає управлінню політичного характеру.



Прикладна політологія


Політичне управління та його соціотехніка



 


Це означає, що політика є конкретним різновидом упра­вління, здійснюваного владою для вдосконалення суспі­льних відносин.

Політичне управління — цілеспрямований вплив людей і владних структур на суспільство в цілому або на окремі його сфери з метою їх оптимізації (впорядкування, вдосконалення і розвитку) та дося­гнення певних цілей.

Найвідчутніші суспільні витрати (як матеріальні, так і моральні) є наслідком недосконалості управлінської ді­яльності. Не випадково, пояснюючи крах певної структу­ри, американці називають три причини: погане управлін­ня, погане управління, погане управління.

Радикальна перебудова системи управління є складо­вою загального процесу оновлення українського суспіль­ства, в якому вкоренилися командно-адміністративні форми і методи управління. Стримуючи розвиток про­дуктивних сил, демократії та особи, ці форми й методи були нераціональними й антигуманними навіть за тота­літаризму. Цілком анахронічними стали вони в умовах науково-технічної революції та переходу до громадянсь­кого суспільства. Проте ще й досі немало елементів ко­мандно-адміністративної системи управління сприймаю­ться багатьма як єдино правильні, що живить ностальгію за «твердою рукою».

Справді, керувати суспільством демократичними ме­тодами значно складніше, ніж командно-вольовими. У багатьох країнах давно вже зрозуміли, що управління вимагає постійної уваги і величезного напруження. На­магання законсервувати «спрощені» методи управління, властиві командно-адміністративній системі, є великою небезпекою для суспільства.

Щодо розуміння ролі й місця управління не можна аб­солютизувати дію об'єктивних закономірностей у суспіль­ному житті, оскільки це послаблює свідому діяльність людей, в тому числі й управління. Але науково неспро­можними є й спроби розглядати суспільство як об'єкт все-охопного, «тотального» управління й планування.

Як свідчить практика, політичне управління ефек­тивне не тоді, коли намагається охопити все до наймен­ших деталей, а коли здійснює свій вплив на людей через регулювання ключових соціальних процесів. Труднощі оновлення суспільства значною мірою можна пояснити дією принципу Ле Шательє-Брауна, згідно з яким склад­на система, що стає об'єктом зовнішнього впливу, нама-


гається так перебудуватися, щоб максимально зменшити цей вплив.

Основні завдання політичного управління:

— реалізація інтересів певних політичних сил і соці­альних груп;

— регулювання суспільних відносин і суперечливих інтересів різних класів і соціальних груп;

— захист державних інтересів на міжнародній арені;

— вироблення оптимальних форм організації та сти­мулювання діяльності людей;

— забезпечення політичної стабільності та правопо­рядку;

— регулювання економічної діяльності;

— стимулювання науково-технічного прогресу тощо.
Ефективність управлінської діяльності значною мі­
рою залежить від її соціотехніки.

Соціотехніка — сукупність форм, методів і засобів, які використо­вуються суб'єктами управління для досягнення поставлених цілей; стиль управління, який є суб'єктивно-особистісною формою реалі­зації певних методів.

Один і той самий метод дає різні результати, якщо використовується різними суб'єктами управління. Впер­ше типологію управлінських методів і стилів дослідив у 30-ті роки XX ст. Курт Левін, запровадивши в науковий обіг поняття «авторитарне», «анархічне» і «демократич­не» управління.

Авторитарне управління здійснюється з допомогою вольових, твердих і навіть жорстких засобів, коли один суб'єкт, використовуючи всю повноту влади, керує всім, нехтуючи думкою інших. За анархічного типу управлін­ня всі намагаються управляти всім, виходячи за межі своїх повноважень. Нерідко цей тип управління назива­ють ліберальним, пасивним, м'яким, млявим, що базує­ться на потуранні. Демократичне управління передбачає взаємодію всіх суб'єктів управління на основі раціональ­ного розмежування функцій і сфер регулювання. Цей тип називають ще гнучким, універсальним, змішаним, симбіозним, що поєднує риси авторитарного й лібераль­ного методів.

Історичний досвід, соціологічні дослідження свідчать про згубні наслідки для суспільства як авторитарно-ко­мандного, так і анархічного типів управління. Вони ди­скредитували себе в морально-політичному, матеріально­му аспектах, оскільки всі сфери суспільного життя вима-



Прикладна політологія


Політичне управління та його соціотехніка



 


гають гнучких методів і постійної демократизації управ­ління. Про найвищу ефективність демократичного типу керівництва свідчать дослідження К. Бірта, X. Прільвіт-ца, Ф. Генова, А. Хараша, X. Ріхтера, В. Терещенка та ін. Існують й інші класифікації типів управління. Зале­жно від результативності розрізняють ефективний і не­ефективний, позитивний і негативний типи управління. Виокремлюють також волюнтаристський, директивний і товариський (авторитетний), прагматичний і мораліза­торський, парадний і діловий типи.

Політичні рішення і технологія їх реалізації

Основними елементами процесу управління є збір та оцінка інформації, ухвалення рішення, організація його виконання, здійснення контролю, координація і регулю­вання дій, перевірка виконання та оцінка результатів. Стрижнем управлінської діяльності є ухвалення рішень. Вибір цілей і способів їх досягнення, визначення завдань є головними в політиці, оскільки якість обраного рішен­ня значною мірою зумовлює результативність управлін­ня. Саме тому його нерідко характеризують як цілеспря­мовану діяльність щодо вироблення і втілення в життя політичних рішень.

На відміну від інших видів політичної діяльності, по­літичні рішення належать до типу позапрактичних дій, які є абстрактним уявленням про бажані або можливі ре­зультати й безпосереднім імпульсом просування до них. Проте, як і вся політика, ухвалення політичних рішень має орієнтуватися на два рівні оцінок і прогнозів: 1) рі­вень громадської думки (як розуміють процеси і якими бачать їхнє майбутнє широкі верстви населення); 2) оцін­ки експертів, спеціалістів (економістів, соціологів, політо­логів, юристів та ін.). На жаль, часто політичні рішення ухвалюють не тільки без урахування оцінки експертів, а й навіть ігноруючи громадську думку, що негативно позначається на їхній результативності.

Політичні рішення, торкаючись певною мірою інтересів різних категорій людей, можуть сприяти як узгодженню, примиренню цих інтересів, так і їх загост­ренню, переростанню суперечностей у конфлікт. Прави­льні політичні рішення гармонізують різнобічні інтереси класів, націй та інших соціальних груп, поєднують ло­кальні інтереси із суспільними. Для вироблення таких


рішень суб'єкт управління повинен знати: обставини, які можуть вплинути на реалізацію рішення; думки й наст­рої тих, хто має виконувати рішення; ставлення до рі­шення соціальних груп, потреби та інтереси яких воно має задовольнити. Для цього кожна політична система володіє каналами передачі суб'єктові управління, який ухвалює рішення, сигналів про динаміку суспільних по­треб та інтересів. Таку передачу можна здійснювати, на­приклад, через представницькі органи, політичні партії та громадські організації, інші спеціальні структури, під час зустрічей депутатів із виборцями тощо. Сигнали в центри ухвалення рішень можуть надходити і через неофіційні канали.

Великий вплив на такі центри можуть здійснювати різні форми вияву громадської думки (організація суспі­льних починань; комітети за участю осіб, які користую­ться великим суспільним авторитетом; делегації від гро­мадян; подання органам влади петицій; публікація в пре­сі відкритих листів; поширення листівок і прокламацій). У критичних ситуаціях громадськість може вдаватися і до масових акцій (марші протесту, демонстрації, страйки і навіть протизаконні дії — захоплення приміщень, бло­кування доріг та ін.).

Врахування суб'єктами управління інтересів і потреб різних категорій населення повинно доповнюватися залу­ченням до процесу вироблення рішень широкого кола спеціалістів, експертів, представників зацікавлених соці­альних груп і політичних сил. Тільки завдяки цьому мо­жна виявити сильні та слабкі аспекти пропонованих рі­шень.

Груповий, колегіальний принцип вироблення рішень суб'єктом управління — атрибут політичного життя за демократії. Звісно, він не виключає, а навпаки, передба­чає персональну відповідальність кожного за певну робо­ту або її частину. Ігнорування колективного характеру управлінської діяльності призводить до помилок і прора-хунків, негативних наслідків. Проте, як свідчать дослі­дження, висока згуртованість групи, яка виносить рі­шення, може спричинити порушення правил раціональ­ності. Саме тому до складу груп, з яких складається суб'єкт управління, обов'язково мають входити особи різ­них поглядів і позицій, здатні обстоювати їх.

Політичні рішення є актом вибору одного з можливих варіантів політичної діяльності. Такий вибір здійснюєть­ся на практиці двома методами: голосуванням за більші-



Прикладна політологія


Політичне управління та його соціотехніка



 


стю голосів і консенсусом. Голосування за принципом більшості — один із найпоширеніших способів вироблен­ня політичних рішень, який цілком відповідає демокра­тичним процедурам. Проте нерідко ухвалені в такий спо­сіб політичні рішення не дають бажаного результату, не знімають гостроти суспільних проблем. Ефективнішими є рішення, ухвалені методом консенсусу (тобто згоди всіх завдяки компромісові). Виробити таке рішення значно складніше, ніж голосуванням за більшістю голосів. Для цього необхідні хоча б частковий збіг інтересів і наяв­ність спільної або вищої цінності. На національному рів­ні такою вищою цінністю, що об'єднує всіх, є досягнення або збереження незалежності й цілісності держави.

Вироблення політичних рішень супроводжують такі труднощі:

— обмеження вільного і всебічного аналізу всіх мож­ливих варіантів рішень і зведення їх до одного, який по­дається як єдино можливий і правильний;

— блокування інформації про умови й чинники, які спричинятимуть перешкоди для реалізації обраної аль­тернативи;

•— перебільшення чи нехтування можливих наслідків обраного рішення, тенденційне акцентування на позитив­них результатах і замовчування негативних наслідків.

Отже, тільки гласність про процес вибору альтернати­вного варіанта рішення, повне уявлення про умови, в яких це рішення буде реалізовуватись, і відкрита інфор­мація про ймовірні наслідки можуть забезпечити під­тримку рішення громадськістю, дати йому шанс на вті­лення в життя.

Значною мірою це залежить від умілого використан­ня суб'єктами управління політичних інструментів орга­нізації та регулювання соціальних відносин. Сучасна со-ціотехніка управління охоплює комплекс інструментів впливу, основними серед яких є правові норми, засоби тиску і заохочення, умовляння і маніпулювання. Різня­ться вони між собою способом, який використовують суб'єкти управління, щоб домогтися схвалення індивідом чи соціальною групою виробленого рішення та бажаної моделі поведінки.

Правові норми є найефективнішим засобом впливу на людей з високим рівнем правової та політичної культури. Проте в усіх країнах, у тому числі й тих, де вже сформо­вано правові держави, як додатковий чинник для стиму­лювання поваги до правових норм використовують і при-


мус. Схилити до підтримки політичних рішень органів влади можна також засобами тиску: позбавленням робо­ти, забороною на професії, позбавленням певних прав, якими користуються слухняні або здатні до компромісів люди (можливості їздити за кордон та ін.). З цією метою використовують і засоби заохочення: доступ до послуг та благ (спеціалізованих магазинів, майстерень і поліклі­нік), надання інших переваг. Використання суб'єктом управління свободи розпоряджатися різними благами, що мають притягальну для людей силу, ставить їх часто перед непростим вибором: між поведінкою, що відповідає їхнім принципам, але спричиняє покарання або ж відсу­тність заохочення, і поведінкою, яка ігнорує ці принци­пи, але натомість дає блага й привілеї.

Часто суб'єкти управління для здійснення впливу на людей вдаються до умовлянь, які створюють враження доцільності рішення, а отже, є вигідним індивідам і со­ціальним групам, відповідає їхнім інтересам. Соціотехні­ка умовлянь складається з двох основних груп: раціо­нальна аргументація (логічні докази, використання ста­тистичних даних, фактів, прагматичних аргументів то­що) і нераціональна аргументація (використання не сили аргументів, а сили авторитету осіб, які підтримують об­рані рішення; апеляція до думки більшості; формування емоційного чинника завдяки висміюванню, використан­ню національних почуттів тощо).

Одним із видів регулятивного впливу є маніпулюван­ня, яке використовують для корекції поведінки окремих громадян або соціальних груп. Робиться це без їхнього відома шляхом утаювання інформації, яка могла б впли­нути на людей, створенням, а потім насаджуванням сте­реотипів (класових, національних, релігійних та ін.) для деформованого сприйняття дійсності.

Способи й засоби підвищення ефективності політичного управління

Сучасна соціотехніка управління охоплює комплекс апробованих у різних країнах засобів, методів і способів підвищення ефективності управлінської діяльності. Особ­ливо важливе значення має оптимізація його інформа­ційного забезпечення, оскільки будь-яка керована систе­ма не спроможна функціонувати і виробляти відповідні рішення без повної, достовірної та оперативної інформа-


       
   
 
 

 

Прикладна політологія

ції. Відсутність такої інформації позбавляє суб'єктів управління можливості виносити адекватні рішення. Не­достовірний характер інформації, намагання прикрасити її, породжують різноманітні суспільні проблеми. Помил­ковим є також властиве деяким суб'єктам управління прагнення мати якомога більше інформації з місць, що утруднює процес вироблення рішень, оскільки інформа­тивними є лише сигнали (дані, повідомлення), які дають знання для зменшення ентропії (невизначеності ситуа­ції). В Україні, наприклад, циркулюють сотні мільярдів різних документальних матеріалів (щорічно до 4 тис. на кожну людину). Майже 90 відсотків такої «інформації», що надходить у центральні органи, експерти визнали не­потрібними.

Необхідною умовою ефективного управління є органі­зація дієвого контролю за виконанням рішень. Відсут­ність такого контролю призводить до того, що навіть усе­бічно продумані та обґрунтовані рішення нерідко зали­шаються лише на папері («у сфері чистого мислення») і не знімають гостроти наявних проблем. Проте контроль не повинен перетворюватися на потік всіляких переві­рок, інспекцій і ревізій, які відривають людей від прак­тичної роботи, створюють на місцях ситуацію нервознос­ті. Контрольна діяльність має бути організована так, щоб у разі виявлення порушень і відхилень представники суб'єктів управління допомагали шукати способи їх усу­нення, як це робиться, скажімо, у багатьох західних кра­їнах. Крім того, нормою демократичного суспільства і правової держави є здійснення контролю за центрами ви­роблення рішень з боку громадян або організацій.

Неможливо підвищити ефективність управлінської ді­яльності, якщо не покласти край її надмірній централіза­ції. Звісно, стратегічні функції центру необхідні в будь-якій політичній системі. Проте, як свідчить досвід, немо­жливо правильно і своєчасно вирішувати всі питання з одного центру. За командно-адміністративної системи під прикриттям принципу «демократичного централізму» управління всіма більш-менш важливими справами здій­снювалося на рівні вищих центрів влади, що перетворю­вало об'єкти управління в слухняне знаряддя виконання.

На ефективність політичного управління суттєво впливає участь в управлінській діяльності різних катего­рій населення. Все це вимагає вироблення демократично­го механізму залучення до управлінських процесів наро­ду, розкриття його ініціативи. Водночас необхідні доко-


Політичне управління та його соціотехніка 463

рінна перебудова організаційних структур управління, ліквідація зайвих ланок, скорочення управлінського апа­рату й підвищення його ефективності. Цей процес вима­гає підпорядкування апарату представницьким органам, оптимізації управління шляхом раціонального розподілу функцій, висуненню або відбору вмілих і талановитих організаторів-професіоналів, їх змінюваності з огляду на віковий ценз або згідно з демократичною процедурою, відкликання осіб, які не виконують своїх обов'язків.

Управління суспільством неможливе без особливої ка­тегорії управлінців. Життя не підтвердило марксистсь­ких прогнозів, що управління людьми буде замінене управлінням речами. Проте апарат управління має ґрунтуватися на високому професіоналізмі та глибокому знанні основ науки управління. Працівники такого апа­рату мають володіти сучасною інформаційною технологі­єю, постійно підвищувати рівень кваліфікації, освоювати управлінський досвід в інших країнах.

Створення цілісної, ефективної та гнучкої системи управління має важливе значення для функціонування демократичної політичної системи, формування грома­дянського суспільства і правової держави. Перехід від ко­мандно-адміністративних до демократичних методів упра­вління сприятиме підвищенню ефективності політичної діяльності та реалізації творчого потенціалу суспільства.

Запитання. Завдання

1. Визначте чинники, що впливають на ефективність управлінсь­кої діяльності, і порівняйте їх з критеріями ефективності управління.

2. Як співвідносяться між собою політика та управління?

3. Як взаємодіють політичні технології та механізми реалізації по­літичних рішень?

4. Визначте роль бюрократії в ухваленні та реалізації управлінсь­ких рішень.

5. Проаналізуйте негативні тенденції бюрократизації політики та підміни її управлінням, а також правові засоби упередження й подо­лання негативних тенденцій.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)