АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні терміни та поняття. Інститут Інтелектуальної власності і права

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. II. Поняття соціального процесу.
  3. Акти застосування права: поняття, ознаки, види, структура
  4. Б) Основні властивості операцій над множинами
  5. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  6. Бюджетна система України: основні характеристики
  7. Валовий внутрішній продукт: поняття та методи розрахунку
  8. Введення поняття комплексного числа
  9. Види, терміни та параметри експлуатаційних випробувань
  10. Визначте загальний смисл тексту, виділіть його смислові частини, ключові слова, терміни, морфологічні і синтаксичні засоби.
  11. Визначте поняття і структуру особистості в соціології
  12. Визначте поняття «соціалізація особистості – 15 б.

Інститут Інтелектуальної власності і права

А.І. Медведєв


 

Навчальний посібник

КиЇв
ІІВП
2005

Медведєв А.І.... Навчальний посібник. – К.: Ін-т інтел. власн. і права, 2005. – 212 с.

Навчальний посібник підготовлений автором для студентів, які навчаються за освітньо-професійною програмою підготовки спеціалістів і магістрів за спеціальністю 7(8).000002 “Інтелектуальна власність”.

Викладені правові, наукові й організаційні основи судової експертизи, розглядається система джерел законодавства України, що регулюють судово-експертну діяльність, а також предмет та основні завдання судової i досудової експертизи об’єктів права інтелектуальної власності. Розглянута практика вирішення питань інтелектуальної власності, що були поставлені на розгляд судової експертизи.

Видання може бути використано для підвищення кваліфікації спеціалістів в сфері інтелектуальної власності, викладачів та студентів правових, інженерних, економічних та інших спеціальностей, а також в якості навчального посібника для державних службовців, юристів-практиків, підприємців і фахівців усіх видів економічної діяльності, які мають потребу поповнити свої знання в сфері інтелектуальної власності.

 

Рецензент:

 

Редактор:

Сердюк Г.Н., кандидат технічних наук, декан факультету інтелектуальної власності Інституту інтелектуальної власності і права

 

Рекомендовано Вченою радою Інституту інтелектуальної власності і права, протокол №2 від 7 квітня 2005 р.

 

 

ISBN ХХХ-ХХ-ХХ-ХХ-Х
Ó Медведєв А.І., 2005

Ó Інститут інтелектуальної власності і права, 2005

 

ЗМІСТ

ВСТУП.. 5

Розділ 1 Теоретичні аспекти відповідальності та системи санкцій за порушення вимог конкурентного законодавства. 8

Розділ 2. Процесуальні аспекти дотримання конкурентного законодавства 18

1. Економіко-правові підстави захисту прав суб'єктів господарювання та споживачів. Підвідомчість розгляду заяв, справ. 18

2. Механізм дослідження і розслідування справ про порушення конкурентного законодавства. Види порушень. 30

3. Система відповідальності щодо виявлених порушень. Дотримання процесуальних норм при прийнятті рішень. 40

4. Процесуальні вимоги щодо виконання рішень та правової підстави можливості їх оскарження. 46

Розділ 3. Види порушень та контроль за їх дотриманням.. 57

Тема 1. Запобігання та припинення зловживань монопольним становищем. 57

1. Сутність, поняття та визначення монопольного (домінуючого) становища. 58

2. Види зловживань монопольним становищем на ринку товарів та механізми їх припинення. 67

3. Відповідальність за зловживання монопольним становищем 77

Тема 2. Виявлення та припинення антиконкурентних узгоджених дій 98

1. Економічна природа узгоджених дій у підприємницькій діяльності 99

2. Антиконкурентні узгоджені дії: сутність, характеристика, форми прояву. 109

3. Виявлення та припинення порушень, визначених як антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання. 120

4. Правомірні узгоджені дії суб’єктів господарювання. 139

Тема 3. Усунення дискримінації суб’єктів господарювання органами державної влади та місцевого самоврядування. 148

1. Характеристика органів влади, органи місцевого самоврядування, органи адміністративно-господарського управління та контролю.. 149

2. Антиконкурентні дії органів влади: структура та види порушень 155

3. Встановлення та припинення порушень у вигляді антиконкурентних дій органів влади. 159

Тема 4. Захист від недобросовісної конкуренції 174

1. Виникнення і розвиток законодавства з захисту від недобросовісної конкуренції 174

2. Поняття та зміст недобросовісної конкуренції 180

3. Види недобросовісної конкуренції 182

4. Повноваження антимонопольних органів щодо захисту від недобросовісної конкуренції 196

 

ВСТУП

В країнах з розвинутою економікою ефективно функціонує система державного регулювання, яка направлена перш за все на створення сприятливих умов для розвитку конкурентного середовища. Це пояснюється тим, що нормальне функціонування ринкової системи можливе тільки при умові добросовісної поведінки на ринку його учасників, яке основане на чіткій правовій регламентації.

Однією з основних економічних функцій Української держави є створення умов для добросовісної конкуренції підприємців між собою та державна підтримка діяльності вітчизняних суб’єктів підприємницької діяльності. Законодавство та політика у сфері конкуренції повинні розглядатись як важливі елементи ринкових реформ, головною метою яких є створення розвинутої економіки. Управління та контроль у сфері підприємництва здійснюється за рахунок прив’язки конкуренції до державних ринкових умов. У цій ситуації важливу роль відіграє антимонопольне законодавство, яке встановлює правила поведінки на ринку, захищає підприємців та споживачів від антиконкурентних дій інших суб’єктів ринку, сприяє формуванню конкурентного середовища та встановлює відповідальність та систему санкцій за порушення вимог законодавства про захист економічної конкуренції.

Однією з причин обрання саме цієї теми дипломної роботи для мене стало більш докладне вивчення антимонопольного законодавства як в теорії так і на практиці. Таке дослідження і опрацювання антимонопольного законодавства показало існування в системі нормативно–правових актів щодо відповідальності та системи санкцій певних неузгодженостей, недоліків, невідповідностей та прогалин. Ці моменти значно ускладнюють діяльність Антимонопольного комітету України, як центрального органу виконавчої влади по захисту конкуренції у підприємницькій діяльності, так і самих суб’єктів господарювання та системи господарських судів України.

Відповідно до ст.42 Конституції України серед конституційних основ здійснення підприємницької діяльності закріплено: недопустимість зловживання монопольним положенням на ринку і неправомірність обмеження конкуренції та недобросовісної конкуренції. Така конституційна заборона не залежить від видів та складу правопорушень і повинна бути абсолютною. Це означає, що суб’єкт підприємництва є носієм конституційного права на свободу підприємництва, яке виражається в принципах підприємницької діяльності, і повинен правовими засобами охоронятись від будь-яких обмежень і утиснень його законних прав та інтересів зі сторони інших підприємців, держави в особі уповноважених органів та органів місцевого самоврядування. Підприємці повинні працювати в рівних умовах, мати можливість проявляти свою творчість, підприємницький досвід, бути зацікавленим у новаторстві і постійному покращенні показників своєї роботи, зниженні витрат, здешевлення своїх товарів. В цьому випадку вони матимуть переваги над іншими підприємцями. Тому вони повинні бути захищені від неправомірних спроб витіснити їх з ринку, нав’язати невигідні для них умови. Лише з конкуренцією пов’язані намагання підприємців виробляти більш якісні та нові товари при відносно низькій ціні.

Конкурентне законодавство і є тим правовим інститутом, який захищає права та інтереси всіх підприємців, споживачів та суспільства в цілому. Антимонопольне законодавство – законодавство про захист економічної конкуренції встановлює заборону здійснення таких монопольних дій, як зловживання монопольним становищем, укладення неправомірних угод, здійснення дискримінації суб’єктів органами влади і управління, а також встановлює відповідальність за вчинення таких правопорушень, передбачає деякі заходи щодо розвитку малих підприємств, зменшення монопольних структур, виділення з великих монополізованих підприємств їх структурних підрозділів (одиниць), попередній контроль за створенням великих підприємств, об’єднань та акціонерних товариств.

Суспільна небезпечність порушень конкурентного законодавства полягає у тому, що вони посягають на суспільні відносини, які складаються у сфері господарської діяльності на засадах ринкових відносин та охороняються державою в інтересах усього суспільства й окремих його суб’єктів. Незаконні дії заподіюють руйнівного впливу на одну з важливих сфер суспільного життя – господарську. Такий вплив загрожує умовам нормального існування суспільства, його позитивному розвитку. Тому за порушення законодавства про захист економічної конкуренції чинне законодавство встановлює юридичну відповідальність, організаційно-правові заходи та фінансові санкції до господарюючих суб’єктів.

Розділ 1
Теоретичні аспекти відповідальності та системи санкцій за порушення вимог конкурентного законодавства.

Усі людські вчинки умовно можна поділити на суспільно корисні і шкідливі. Всякий вчинок, який суперечить встановленим і схваленим суспільством правилам, завдає шкоди іншим людям, є викликом суспільству, порушує моральні умови існування людини і суспільства. Суспільно корисні вчинки узгоджуються з нормами права, а суспільно шкідливі, як правило, є порушенням правових норм. Протиправна поведінка є антиподом правомірної поведінки і породжує правопорушення. Правопорушення – це суспільно шкідливий, протиправний вчинок, здійснення якого передбачає юридичну відповідальність.

Підставами юридичної відповідальності є склад правопорушення, делікгоздатність (осудність, дієздатність) суб'єкта і наявність законодавства. Всі ці підстави взаємопов'язані і закріплені в законодавстві.

Юридична відповідальність настає лише за факт правопорушення, який в літературі ще називають складом правопорушення. Він є основною підставою юридичної відповідальності. Склад правопорушення обов'язково повинен бути закріплений у чинному законодавстві. Це законні підстави юридичної відповідальності.

Кожне правопорушення має свою структуру або елементи: об'єкт, об'єктивна сторона правопорушення, суб'єкт і суб'єктивна сторона правопорушення.

Об'єктом правопорушення є певні блага чи соціальні цінності на пошкодження, позбавлення чи знищення яких спрямоване протиправне діяння. Об'єктами правопорушення можуть бути різні матеріальні і духовні цінності, які визначаються об'єктами правовідносин. Це може бути власність, життя, здоров'я людини, державна безпека, порядок, управління тощо.

Об'єктивна сторона включає протиправне діяння, його шкідливий або небезпечний результат. До об'єктивної сторони входить необхідний причинний зв'язок між протиправним діянням і шкідливими або соціальне небезпечними наслідками. Це особливо необхідно при встановленні кримінальної відповідальності. Таке діяння може бути виражене як в активних діях, так і в результаті бездіяльності, коли суб'єкт не виконує зобов'язуючих норм права.

Юридична відповідальність настає лише за фізичні протиправні діяння. Не можуть бути підставою юридичної відповідальності думки, переконання, бажання, настрої, світогляд, соціальні або особисті властивості.

Суб'єкт правопорушення. Суб'єктом правопорушення є фізична або юридична особа, які повністю деліктоздатні. Деліктоздатність — це здатність особи нести юридичну відповідальність. У кримінальному праві така особа повинна бути осудною і навпаки, неосудна особа не може нести юридичної відповідальності. У цивільному законодавстві особа повинна бути повністю дієздатною.

Юридична відповідальність настає лише за власні дії правопорушника. Ніхто інший не може за когось відповідати.

Суб'єктивна сторона юридичної відповідальності виражається в формах вини: намір і необережність. Прямий намір є тоді, коли суб'єкт усвідомлює протиправність свого діяння, передбачає і бажає настання його негативних наслідків. Непрямий намір, коли суб'єкт усвідомлює протиправність свого діяння, передбачає його негативні наслідки, але байдуже ставиться до можливості їх настання.

Необережність також виступає в двох формах: протиправна самовпевненість — коли суб'єкт усвідомлює протиправність свого діяння, передбачає можливість настання його негативних наслідків, проте сподівається, що вони не виникнуть; протиправна недбалість відбувається тоді, коли суб'єкт усвідомлює протиправність свого діяння, але не передбачає можливості настання його негативних наслідків, хоча згідно з рівнем свого розвитку повинен це передбачити

Юридична відповідальність становить реакцію держави на вчинене протиправне діяння, яка виражається у негативній оцінці вчиненого і у примусі правопорушника, незалежно від його волі та бажання, до виконання вимог права, вона має державно-примусовий характер і полягає у застосуванні до правопорушника юридичних санкцій, що містять певні позбавлення та обмеження особистого, майнового та іншого характеру. Юридична відповідальність не втрачає свого примусового характеру навіть тоді, коли правопорушник будь-чому добровільно зазнав тих чи інших втрат, якщо це допускається логікою й характером санкцій (наприклад, добровільне відшкодування завданих збитків, добровільна сплата штрафу тощо).Побіжно зауважу, що юридичною відповідальністю не вичерпуються всі можливості державно-примусового характеру.

Оскільки юридична відповідальність зафіксована у санкції, а санкціями є й будь-які інші невигідні правові наслідки порушення права, то неважко помітити, що є підстави розрізняти: санкції-відповідальність (як прояв відповідальності) та санкції-правовідновлення. Прикладом останніх можуть бути Укази Президента України про скасування актів органів виконавчої влади нижчих рівнів (так, зокрема, свого часу було з указами Президента Республіки Крим). Таке скасування не є відповідальністю, але тут має місце правовідновлення.

Соціальна цінність юридичної відповідальності як суспільної інституції полягає у тому, що в разі реалізації норм про юридичну відповідальність відбувається відновлення права, правопорядку, справедливості в широкому загально соціальному розумінні, що особливо важливо для становлення справді правової держави, до чого прямує сучасна Україна.

Чинне законодавство передбачає чотири основних видів юридичної (правової) відповідальності (п.22 ст.92 Конституції України):

- кримінальну,

- адміністративну,

- дисциплінарну,

- цивільно-правову.

Адміністративна відповідальність – це вид юридичної відповідальності громадян і посадових осіб, що полягає у застосуванні адміністративного стягнення до особи, яка вчинила адміністративне правопорушення.

До видів адміністративних стягнень, закріплених у КпАП, належать:

- попередження;

- штраф;

- оплатне вилучення предмета, який став знаряддям скоєння або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення, та грошей, одержаних внаслідок скоєння адміністративного правопорушення;

- позбавлення спеціального права, наданого громадянину (полювання, керування транспортними засобами тощо);

- виправні роботи;

- адміністративний арешт.

Цивільно – правова відповідальність – це один з видів юридичної відповідальності, суть якої полягає в примусовому впливі на порушника цивільних прав і обов’язків шляхом застосування до нього санкцій переважно майнового характеру.

Цивільно – правова відповідальність характеризується низкою особливостей, що виділяють її серед інших видів юридичної відповідальності. Головними особливостями її є:

1) переважно майновий її характер;

2) можливість добровільного здійснення її самим правопорушником (наприклад, правопорушник добровільно відшкодовує матеріальні збитки без втручання судових органів);

3) компенсаційна мета (поновлення порушених майнових або особистих немайнових прав);

4) можливість виявлення власної ініціативи у встановленні відповідальності (передбачення в договорі неустойки та її розмірів, умов розірвання договору та ін.) [55].

Дисциплінарна, адміністративна і кримінальна відповідальність мають особистісний, персоніфікований характер, себто їх суб’єктами (що притягаються до відповідальності) можуть бути окремі (фізичні) особи – громадяни (люди) чи посадові (службові) особи.

Цивільно–правова відповідальність може бути як персоніфікованою, особистісною, так і колективною. У першому разі це відповідальність окремих громадян чи працівників (за шкоду, заподіяну підприємству, організації чи громадянинові), у другому – бригадна матеріальна відповідальність, майнова відповідальність організацій (юридичних осіб).

Для кожного із зазначених видів відповідальності існує відповідний законодавчий акт, який містить в собі загальні положення, що стосується підстав відповідальності, її принципів, підстав звільнення від такої тощо. Для кримінальної відповідальності – це Кримінальний кодекс України, для адміністративної - Кодекс України про адміністративні правопорушення, для цивільно - правової – Цивільний кодекс України, для дисциплінарної – Кодекс законів про працю України. Водночас, із появою в економіці суб’єктів господарської діяльності різних форм власності, прийнято чимало законів, в яких сформульовані певні правопорушення і для юридичних осіб встановлені спеціальні санкції за їх вчинення. В багатьох випадках ці санкції називаються “фінансовими”.

Санкція виступає як форма відповідальності і як її міра. У разі коли йдеться про фінансові санкції, то сутність правової категорії “санкція” залишається незмінною, але при цьому підкреслюється наявність певних особливостей таких санкцій, а саме, їх грошова форма. Це може бути і штраф, і пеня, і стягнення незаконно отриманих доходів [46].

Зокрема, застосування фінансових санкцій передбачено Законом України “Про захист економічної конкуренції ”. Відповідно до свого основного призначення норми цього закону виконують охоронну функцію права, і в реалізації цієї функції одне з головних місць належить заходам юридичної відповідальності. Слід зазначити, що Закон України “Про захист економічної конкуренції” належить до тієї досить невеликої групи законодавчих актів, в яких одночасно містяться і склади правопорушень, і заходи відповідальності, що застосовується за їх вчинення, і процесуальні норми, що визначають порядок притягнення до відповідальності.

Отже, юридична відповідальність – це міра покарання правопорушника шляхом позбавлення його певних соціальних благ чи цінностей (материальних, духовних чи особистих), які йому належили до факту правопорушення, від імені держави (суспільства), на підставі закону або іншого нормативного акту з метою попередження правопорушеня і відновлення (чи відшкодування) втрачених суб’єктивних прав на матеріальні і духовні цінності.

Таким чином, теоретичні підходи щодо відповідальності необхідно визначати і для порушень специфічного характеру, до яких відносяться порушення антимонопольного законодавства – законодавства про захист економічної конкуренції, або в цілому – конкурентного законодавства.

У законодавстві кожної країни спостерігається власна специфіка щодо визначення відповідних порушень в залежності від цілей соціально-економічного розвитку, стану рівня продуктивних сил, наявності відповідної нормативно-правової бази та інституцій, на які покладено її реалізацію.

Вивчення дисципліни “Конкурентне право” безпосередньо пов'язано із розглядом питань щодо порушень та відповідальності в економічній сфері, тобто із застосуванням чинних норм конкурентного законодавства. Зазначені проблеми регулюються Конституцією України, Законом України “Про захист економічної конкуренції”, “Про захист від недобросовісної конкуренції”, “Про Антимонопольний комітет України”, “Про природні монополії”, низкою галузевих законодавчих актів.

Відповідно до свого основного призначення норми цих законів виконують охоронну функцію права, і в реалізації цієї функції одне з головних місць належить заходам юридичної відповідальності. Слід зазначити, що Закон України “Про захист економічної конкуренції ” належить до тієї досить невеликої групи законодавчих актів, в яких одночасно містяться і склади правопорушень, і заходи відповідальності, що застосовується за їх вчинення, і процесуальні норми, що визначають порядок притягнення до відповідальності.

Зазначені у цьому законі порушення вимог законодавства про захист економічної конкуренції умовно можна поділити на три групи:

- порушення економічного характеру;

- адміністративні порушення;

- порушення в сфері концентрації.

До першої групи можна віднести такі порушення як:

- зловживання монопольним становищем;

- антиконкурентні узгоджені дії;

- антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю;

- здійснення учасниками узгоджених дій, заборонених згідно із частиною 5 статті 10 Закону України “Про захист економічної конкуренції”.

- делегування повноважень органів влади та органів місцевого самоврядування;

- схилення до порушень законодавства про захист економічної конкуренції;

- обмежувальна та дискримінаційна діяльність суб'єктів господарювання, об'єднань.

До порушень економічного характеру можна віднести також порушення в сфері недобросовісної конкуренції.

До адміністративних порушень у сфері законодавства про захист економічної конкуренції можна віднести:

- невиконання рішень, попереднього рішення органів Комітету або їх виконання не в повному обсязі;

- неподання інформації Комітету його територіальному відділенню у встановлені органами Комітету, головою територіального відділення чи нормативно-правовими актами строки;

- - подання інформації в неповному обсязі Комітету його територіальному відділенню у встановлені органами Комітету, головою територіального відділення чи нормативно-правовими актами строки;

- подання недостовірної інформації Комітету його територіальному відділенню;

- створення перешкод працівникам Комітету в проведенні перевірок, огляду, вилученні чи накладанні арешту на майно, документи чи інші носії інформації;

- накладання рекомендацій суб'єктам господарювання органами влади, органами місцевого самоврядування, органами адміністративно-господарського управління та контролю, що схиляють до вчинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції чи сприяють вчиненню таких порушень;

- обмеження в господарській діяльності суб'єктів господарювання у відповідь за те, що він звернувся до Комітету, його територіального відділення із заявою про порушення законодавства.

Щодо порушень у сфері концентрації, то до них можна віднести такі порушення як:

- порушення положень погоджених з органами Комітету установчих документів суб'єктів господарювання створеного в результаті концентрації, якщо це призводить до обмеження конкуренції;

- недотримання умов придбання часток (акцій, паїв) суб'єктів господарювання;

- концентрація без отримання відповідного дозволу органів Комітету, у разі якщо наявність такого дозволу необхідна;

- невиконання учасниками узгоджених дій, концентрації вимог та зобов'язань, якими було обумовлено рішення про надання дозволу на узгоджені дії, концентрацію.

Наразі, розглянемо окремі види порушень та існуючу практику відповідальності за їх вчинення.

 

Розділ 2.
Процесуальні аспекти дотримання конкурентного законодавства

Основна мета вивчення теми - розгляд теоретичних основ поняття процесуальні аспекти антимонопольної діяльності; набуття знань із організаційно-правових та процесуальних засад розгляду заяв і справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції; розкриття економіко-правових, організаційних та методичних основ розгляду справ; вміння приймати обґрунтовані та правомірні рішення щодо припинення порушень та можливість їх оскарження.

Програмні питання

1. Економіко-правові підстави захисту прав суб'єктів господарської діяльності та споживачів. Підвідомчість розгляду заяв, справ.

2. Механізм дослідження і розслідування справ про порушення конкурентного законодавства. Види порушень.

3. Система відповідальності щодо виявлених порушень. Дотримання процесуальних норм при прийнятті рішень.

4. Процесуальні вимоги щодо виконання рішень та правові підстави їх оскарження.

Основні терміни та поняття

1. Економіко-правові підстави захисту прав суб'єктів господарювання та споживачів. Підвідомчість розгляду заяв, справ.

Економічні процеси, що відбуваються в Україні, на практиці підтвердили взаємопов'язаність і взаємовплив розвитку конкурентних відносин та економічної активності. У цьому контексті Антимонопольний комітет України як інституційно складова у системі регулювання відносин, пов’язаних із захистом конкуренції, довів, що вся його діяльність органічно і нерозривно пов’язана з метою такого регулювання в цілому.

Спроможність держави не лише визначати, а й гарантувати єдині “правила гри” для всіх суб'єктів господарювання, проводити дієву конкурентну політику є головним чинником її стабільності, підвищення конкурентоспроможності національної економіки.

Розуміння особливостей, специфіки відносин, що регулюються конкурентним законодавством, особливо таких, що складаються між учасниками ринку, для регулювання яких використовується метод заборони як єдино виправданий у демократичному суспільстві і правовій державі, вимагає вироблення спеціальних, чітких і тонких інструментів публічного контролю, і не за самими відносинами, а, власне, за “не порушенням” встановлених заборон. У зв’язку з цим, завдання, покладені законодавством на антимонопольні органи, зумовлюють:

- по-перше, характер їх діяльності - контрольний, репресивний, розбудовчий;

- по-друге, вжиття широкого спектру процесуальних норм законодавства про захист економічної конкуренції.

В цілому система антимонопольних органів, на чолі з Антимонопольним комітетом України, покликана проводити у життя конкурентну політику держави, побудовану на існуючій нормативно-правовій базі. І не випадково, на теперішньому етапі розвитку конкурентного законодавства набувають поширення такі методи правового регулювання діяльності антимонопольних органів, зокрема, як метод диспозитивності і метод рекомендацій, які з найменшою шкодою для свободи дозволяють впливати та змінювати відносини.

Диспозитивність – у цивільному процесі можливість розпоряджатися процесуальними засобами захисту, один із основних демократичних принципів цивільно-процесуального права, який визначає, що сторони та інші учасники у справі мають можливість вільно розпоряджатися своїми матеріальними та процесуальними правами.

Рекомендація – у конкурентному законодавствіможливість звільнення від відповідальності шляхом надання у вигляді листа відповідних положень щодо усунення ознак порушень, які не призвели до суттєвого обмеження чи спотворення конкуренції.

Своєрідна варіація методу стимулювання у публічно-правових відносинах також притаманна цьому регулюванню – це є, зокрема, звільнення від відповідальності за добровільне припинення антиконкурентних узгоджених дій.

До 1994 року держава контролювала майже всю вітчизняну економіку. Але вже після проведення приватизації та демонополізації найважливіших галузей структура економіки змінилася: частка монопольного сектора у валовому внутрішньому продукті країни становить на сьогодні близько 40 відсотків. Позитивні результати конкуренції виявляються в багатьох сферах.

Зараз мало в кого викликає сумніви той факт, що добросовісна конкуренція - двигун економіки. Тому настільки важливою для нашого суспільства є діяльність Антимонопольного комітету України, спрямована на її захист та підтримку.

Антимонопольний комітет зміг довести економічну спрямованість своєї діяльності, особливо щодо захисту прав суб’єктів господарювання та споживачів. Як позитивні приклади впливу діяльності антимонопольних органів на економічні наслідки конкуренції слід навести наступні. Після втручання на ринку стільникового зв’язку зменшилась абонентна плата, тарифи на підключення до мережі, відбулося впровадження більш прогресивних видів послуг; на ринках хліба та хлібобулочних виробів -досягнуто покращення асортименту та якості продукції; змістовно змінюються надання послуг у житлово-комунальній сфері, на ринку перевезення пасажирів автомобільним транспортом. Завдяки зусиллям фахівців не допущено реалізацію десятків мільйонів пляшок підробленого "Боржомі", знижено майже вдвічі ціни на ліки для осіб з онкологічними захворюваннями тощо. При цьому органи Антимонопольного комітету України не обмежувався припиненням допущених порушень законодавства, а домагався усунення причин цих негативних явищ.

Економічний ефект прийнятих органами Комітету рішень у вигляді різниці між коштами, які споживачі мали б сплатити у випадку тривання порушень, зокрема, зловживань монопольним (домінуючим) становищем, антиконкурентних узгоджених дій, і фактичними витратами, яких вони зазнали, тільки за 2003 рік склав понад 61 млн. грн.

Таким чином, економічні аспекти захисту прав суб’єктів господарювання та споживачів полягають у наступному:

а) визначення ринку товарів (робіт), послуг, на якому діють суб’єкти господарювання, його меж, характеристики, ознак;

б) встановлення місця суб’єкта господарювання на певному ринку товарів (робіт), послуг – конкурентне, монопольне (домінуюче);

в) встановлення наявності або відсутності економічних підстав порушення конкурентного законодавства, зокрема, шляхом зловживання монопольним (домінуючим) становищем, антиконкурентних узгоджених дій, недобросовісної конкуренції, впливу таких порушень на економічний стан суб’єктів господарювання, а також споживачів;

г) встановлення шкоди, незаконно отриманого прибутку, внаслідок неправомірних дій порушника законодавства;

д) прийняття економічно обґрунтованих рішень щодо припинення та недопущення порушень чинного конкурентного законодавства.

Правове поле виступає необхідною і достатньою умовою функціонування та послідовного розвитку політичної, економічної та соціальної сфер життєдіяльності суспільства, забезпечує його спроможність, здатність адекватно реагувати на зміни у реальностях життя, приводячи у відповідність як усталені норми до цих змін, так і корегуючи ті, що вже зазнали змін.

Конкурентне законодавство, як й усі інші галузі права, базується на Основному Законі держави - її Конституції. У цьому зв'язку стаття 42 Конституції України, прийнятої Верховною Радою України 28 червня 1996 року, передбачає, що “...держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Не допускається зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція".

Чинне національне конкурентне законодавство складається з таких основних правових норм:

1) Конституції України, в якій проголошується обов'язок держави захищати конкуренцію у підприємницькій діяльності, порядок визначення правил конкуренції, норм антимонопольного регулювання, призначення Голови Комітету;

2) Закон України "Про Антимонопольний комітет України" (листопад 1993 року), який визначає структурні та деякі процесуальні основи діяльності органів Антимонопольного комітету України (мета, завдання, компетенція, повноваження, структура тощо);

3) Закон України "Про захист від недобросовісної конкуренції" (червень 1996 року), який відокремив регулювання питань недобросовісної конкуренції в окрему правову норму;

4) Закон України "Про природні монополії" (квітень 2000 року), який передбачає створення сучасного, позавідомчого регулювання діяльності природних монополій з метою обмеження їх монополізму і розвитку конкуренції на суміжних ринках;

5) Закон України "Про захист економічної конкуренції" (січень 2001 року), який запроваджує нові механізми захисту економічної конкуренції, посилює відповідальність за порушення, визначає процесуальні норми.

Для розвитку законодавства України, в тому числі і в економічній сфері, пояснення порядку його застосування Конституцією України передбачено прийняття нормативно-правових актів: Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України та Верховною Радою і Радою Міністрів Автономної Республіки Крим. Крім цього, рішення з питань конкурентної політики можуть прийматись у вигляді постанов, розпоряджень, рішень також органами місцевої влади, місцевого самоврядування, але тільки в межах їх повноважень, визначених законами.

Протягом 1996-2003 років сформовано та налагоджено повноцінний постійно діючий правовий механізм розвитку, підтримки та захисту конкуренції. Цей механізм ґрунтується на нормативно-правовій базі, яка охоплює понад 700 актів законодавства, від Конституції України до відомчих положень та інструкцій, в тому числі 58 Законів України.

Для аналізування цього розділу по суті необхідно звернути увагу на поняття “процес” з юридичної точки зору: він полягає в тому, що нормами законів запроваджено механізм, який дає будь-якій особі право звернутися безпосередньо до судової інстанції за захистом своїх прав у зв’язку із порушенням вимог законодавства про захист економічної конкуренції. Діючий правовий механізм стимулює суб’єктів господарювання та споживачів, права яких порушено, до виявлення більш активних дій щодо захисту своїх прав, а саме, діяти не лише шляхом звернення до Антимонопольного комітету України та його органів, а й безпосередньо звертатися до суду в порядку цивільного судочинства. Це реально розширює спектр процесуальних форм захисту порушених прав, що в свою чергу сприяє підвищенню ефективності застосування законодавства про захист економічної конкуренції та обмежує “монопольний статус” правоохоронної діяльності антимонопольних органів у сфері захисту конкуренції.

Одним з основних завдань Антимонопольного комітету України у формуванні та реалізації конкурентної політики є здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на засадах рівності суб’єктів господарювання перед законом та пріоритету прав споживачів, запобігання, виявлення і припинення порушень конкурентного законодавства. Положення, передбачені цією нормою, застосовуються шляхом розподілу повноважень, визначення підвідомчості розгляду заяв та справ про порушення законодавства.

Перш ніж розглянути питання півідомчості процесуальних дій щодо розгляду заяв та справ про порушення конкурентного законодавства, необхідно визначити органи, яким, відповідно до чинного законодавства, надано право вирішувати такі завдання.

Законодавством, зокрема статтею 6 Закону України “Про Антимонопольний комітет України”, визначена система органів Антимонопольного комітету України:

Система органів складається:

 

 

 


Цією ж статтею Закону визначені органи Антимонопольного комітету України, їх склад.

Органи Антимонопольного комітету України:

1. Антимонопольний комітет України.

2. Адміністративні колегії (постійно діюча, тимчасова)Антимонопольного комітету України.

3. Державні уповноважені Антимонопольного комітету України.

4. Адміністративні колегії територіальних відділень Антимонопольного комітету України.

Антимонопольний комітет України утворюється:

 
 

 

 


Повноваження, якими наділяються всі органи Комітету в межах своїх компетенцій:

- розгляди заяви і справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції;

- приймати розпорядження та рішення передбачені законодавством про захист економічної конкуренції;

- надавати висновки щодо кваліфікації дій;

- надавати попередні висновки стосовно узгоджених дій;

- переглядати свої рішення;

- призначати у необхідних випадках експертизу;

- проводити дослідження ринку і визначати межі товарного ринку, становища на них суб’єктів господарювання;

- надавати обов’язкові для виконання рекомендації.

Виключно до повноважень
Антимонопольного комітету України відноситься:

- розглядати справи, які пов’язані із забезпечення національної безпеки, оборони держави, суспільних інтересів або містять державну таємницю і приймати відповідні рішення;

- надання дозволу або заборону узгоджених дій відповідно до частин 1,2 статті 10 Закону України “Про захист економічної конкуренції”;

- перевірка рішень, прийнятих державними уповноваженими та адміністративними колегіями Комітету;

- перегляд рішень прийнятих Антимонопольним комітетом України.

Антимонопольним органам України надано право розглядати заяви та справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та з питань узгоджених дій і концентрації, як колегіально так і особисто, відповідно до своєї підвідомчості.

Антимонопольний комітет України розглядає колегіально:

- Справи про порушення у вигляді антиконкурентних дій центральних органів виконавчої влади, обласних, Київської, Севастопольської міської держадміністрації, органів місцевого самоврядування відповідного рівня;

- Справи, матеріали яких із забезпеченням національної безпеки, оборони, суспільних інтересів або містять державну таємницю, або якщо відповідачем у справі є Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим;

- Комітет може прийняти до свого провадження будь-яку справу.

Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України розглядає колегіально:

Справи про порушення у вигляді:

- антиконкурентні дії органів адміністративно-господарського управління та контролю, діяльність яких поширюється на всю територію України;

- делегування повноважень центральних органів виконавчої влади, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрації, органів місцевого самоврядування відповідного рівня;

- схилення до порушення, створення умов для вчинення таких порушень чи їх легітимація центральних органів виконавчої влади, обласними, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування відповідного рівня;

- надання рекомендацій центральних органів виконавчої влади, обласними, Київською та Севастопольською міських державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування відповідного рівня, що схиляють чи сприяють вчиненню порушень законодавствава про захист економічної конкуренції;

- за дорученням Голови Комітету може розглядати будь-яку справу, окрім тих що підвідомчі Комітету.

Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України розглядає колегіально:

Будь-які справи, окрім тих, які підвідомчі Антимонопольному комітету України (утворюється тільки для розгляду конкретної справи головою Комітету).

Державний уповноважений Антимонопольного комітету України розглядає одноособово:

Справи про порушення у вигляді:

- зловживання монопольним становищем, антиконкурентних узгоджених дій, недобросовісної конкуренції, якщо наслідки порушення мають місце на ринку, що охоплює декілька регіонів чи на загальнодержавному ринку;

- обмежувальної та дискримінаційної діяльності суб’єктів господарювання, об’єднань, якщо наслідки порушення мають місце на загальнодержавному ринку;

- неподання, подання інформації в неповному обсязі Комітету у встановлені строки, або подання недостовірної інформації;

- створення перешкод працівникам Комітету у проведенні перевірок, огляду, вилученні чи накладення арешту на майно, документи, предмети чи носії інформації.

Адміністративна колегія територіального відділення Антимонопольного комітету України розглядає колегіально:

Справи про порушення у вигляді:

- зловживання монопольним становищем, антиконкурентних узгоджених дій, недобросовісної конкуренції, якщо наслідки порушення мають місце на регіональному ринку;

- антиконкурентних дій органів влади, органами місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, крім тих, що підвідомчі Постійно діючій адміністративній колегії Комітету;

- схилення до порушень, створення умов для вчинення таких порушень чи їх легітимація органами влади, органами місцевого самоврядування, органами адміністративно-господарського управління та контролю, крім тих, що підвідомчі Постійно діючій адміністративній колегії Комітету;

- обмежувальної та дискримінаційної діяльності суб’єктів господарювання, об’єднань, крім тих, що підвідомчі державному уповноваженому Комітету;

- неподання, подання інформації в неповному обсязі територіальному відділенню у встановлені строки, або подання недостовірної інформації;

- створення перешкод працівникам відділення у проведенні перевірок, огляду, вилученні чи накладення арешту на майно, документи, предмети чи носії інформації;

- надання рекомендацій суб’єктам господарювання, об’єднаннями, органами влади, органами місцевого самоврядування, органами адміністративно-господарського управління та контролю, що схиляють до вчинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції, чи сприяють учиненню таких порушень окрім тих, що підвідомчі іншим органам Комітету.

Крім зазначених ознак, відвідомчість розгляду заяв, скарг а також дослідження і розслідування справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції може визначатися за такими принципами:

а) територіальності – територіальні межі скоєння правопорушення (область, декілька регіонів, межі держави);

б) межі товарного ринку – регіональний (житлово-комунальні послуги, ринок молока і молочних продуктів тощо), загальнодержавний (ринок авіадвигунів, ринок металопродукції тощо);

в) межі негативних наслідків порушення – регіон, декілька регіонів, територія держави.

2. Механізм дослідження і розслідування справ про
порушення конкурентного законодавства.
Види порушень.

Суттєве значення для вирішення питання щодо здійснення контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції є втілення в практичну діяльність механізму здійснення цього контролю. Цей механізм у разі наявності ознак порушення зазначеного законодавства полягає у наступному:

 
 

 

 


Оскарження рішення
Відповідно до діючого законодавства у разі наявності порушення законодавства про захист економічної конкуренції суб’єктами звернення до Антимонопольного комітету України, його органів є:

- суб’єкти господарювання всіх форм власності, громадяни (споживачі),

- об’єднання, установи, організації, які подають відповідні заяви (скарги);

- органи державної влади, органи місцевого самоврядування, органи адміністративно-господарського управління та контролю, які звертаються із відповідними поданнями.

Крім зазначеного, підставами для початку розгляду справ може бути власна ініціатива органів Антимонопольного комітету за результатами проведення перевірок щодо дотриманням конкурентного законодавства. Така процесуальна дія регулюється відомчим нормативним актом Антимонопольного комітету України – Положенням про порядок проведення перевірок додержання законодавства про захист економічної конкуренції (розпорядження АМКУ від 25.12.2001р. №182-р).

Наступним етапом після надходження заяв, звернень, подань, аналізу результатів перевірок викладених в актах, та встановлення ознак порушень конкурентного законодавства є здійснення процесуальних дій, пов’язаних із прийняттям органами Антимонопольного комітету розпоряджень про початок розгляду справ, про таке рішення повідомляються відповідач, заявник та треті особи.

Розпорядження про початок розгляду справ, прийняття рішень щодо яких відноситься до підвідомчості Антимонопольного комітету України та його адміністративних колегій приймає державний уповноважений Антимонопольного комітету України. А щодо справ, які є предметом розгляду і прийняття рішень територіальними відділеннями – розпорядження про початок розгляду справи приймає адміністративна колегія територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Черговим етапом є дослідження та розслідування справ щодо виявлених ознак порушень законодавством. При цьому, передбачені такі процесуальні дії:

- об’єднання кількох справ в одну;

- виділення конкретної справи для окремого розгляду;

- зупинення розгляду справ з наявності відповідних обставин;

- залучення до участі у справі співвідповідачів;

- заміна відповідача

- збирання та забезпечення доказів, їх аналіз.

Докази у справі – це будь-які фактичні дані, які дають можливість визначити наявність або відсутність порушення, що встановлюються шляхом:

- дослідження відповідного загальнодержавного або регіонального ринку товарів, робіт робіт, послуг;

- б) одержання від сторін, третіх осіб письмових та усних пояснень, які фіксуються в протоколі;

- вилучення письмових та речових доказів, зокрема, документів, предметів чи інших носіїв інформації, що можуть бути доказами чи джерелами доказів у справі;

- накладання арешту на предмети, документи, інші носії інформації, що можуть бути доказами чи джерелами доказів у справі;

- призначення та отримання результаті експертизи (у разі необхідності її проведення);

- витребування у документальній формі відомостей про основні види економічної діяльності суб’єкта господарювання (угоди, протоколи, договори, накази або розпорядження, бухгалтерські документи, в тому числі звіти тощо);

- витребування, вивчення та розгляд галузевих нормативних актів, стандартів, технічних умов тощо;

- з’ясування інших обставин, які стали відомі під час дослідження і розслідування справи.

Всі процесуальні дії, які використовуються при збиранні та забезпеченні доказів, повинні здійснюватись тільки із дотриманням норм чинного законодавства, зокрема, статей 41-45 Закону України “Про захист економічної конкуренції”, статті 25 Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції”.

Останнім етапом у механізмі дослідження і розслідування справ повинна бути підготовка подання із попередніми висновками щодо наявності або відсутності порушення законодавства. Копії такого подання, або витяги з нього, що не містять інформації з обмеженим доступом, а також визначеної державним уповновоженим Антимонопольного комітету України, здійснював керівництво розглядом справи, головою територіального відділення Комітету, розголошення якої може завдати шкоди інтересам інших осіб, які беруть участь у справі, або перешкоджати подальшому розгляду справи, не пізніше ніж за десять днів до прийняття рішення у справі, надсилається сторонам та третім особам.

Як важливу процесуальну дію необхідно зазначити, що у процесі розгляду справи про порушення конкурентного законодавства органи Антимонопольного комітету України можуть прийняти попереднє рішення у справі відповідно до статті 47 Закону України “Про захист економічної конкуренції”. Така дія може мати місце за поданою суб’єктом господарювання заявою про вжиття заходів для відвернення негативних та непоправних наслідків для суб’єктів господарювання внаслідок здійсненого порушення законодавства. Попереднє рішення втрачає свою чинність з дня отримання відповідачем рішення прийнятого за результатами розгляду справи, якщо в ньому не зазначено коротший строк.

Крім цього, законодавством передбачені рекомендації органів Антимонопольного комітету України, які відповідно до статті 46 Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції”, надаються органам влади, органам місцевого самоврядування, органам адміністративно-господарського управління та контролю, суб’єктам господарювання, об’єднанням стосовно припинення дій, що містять ознаки порушення конкурентного законодавства, щодо вжиття заходів для усунення причин і наслідків цих порушень, умов що їм сприяють. Рекомендації надаються у формі листа із обов’язковим повідомленням про результати їх розгляду у десятиденний строк з дня їх отримання. За умови виконання положень рекомендацій провадження у справі про порушення конкурентного законодавства не розпочинається, а розпочате провадження закривається.

Суттєве значення для опанування процесуальними засадами розгляду справ про порушення конкурентного законодавства має вивчення видів правопорушень, які визначені чинним законодавством України.

Правопорушення – це особливий прояв поведінки, що відступає від виконання вимог норм права в умовах, коли вона мала би будуватися на їх основі, і в зв’язку з цим викликає відповідне реагування з боку держави у вигляді відповідальності, яка застосовується до правопорушника.

Необхідність державно-примусового реагування на правопорушення пояснюється тим, що вони посягають на охоронювані державою права і законні інтереси інших осіб. Вони шкодять суспільним відносинам, а отже є суспільно шкідливими. Об’єктом правопорушення завжди виступають та чи інша система суспільних відносин, ті чи інші конкретні суспільні відносини та цінності, в яких вони матеріалізуються.

Основним правовими актами, в яких встановлюються види правопорушень конкурентного законодавства є Закони України “Про захист економічної конкуренції”, “Про захист від недобросовісної конкуренції”, а також Закон України “Про природні монополії”.

Так, Закон України “Про захист економічної конкуренції” побудований таким чином, що кожен вид порушень описується в окремій статті, де обов’язково зазначається, що такі дії заборонені. Крім цього в окремій 50 статті наводиться повний перелік дій, які вважаються порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції. Тут поряд з традиційними порушеннями, які були визначені ще в Законі України “Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності", наводяться і зовсім нові дії, які раніше законодавчо не розглядались як порушення, а також дії, які фактично сприймались як порушення, за які передбачались фінансові санкції, але ніде в законі не було зазначено, що такі дії є порушенням. Наприклад, неподання інформації органам Антимонопольного комітету, здійснення концентрації без відповідного дозволу Комітету тощо. Тепер повний перелік складається з 20 видів порушень.

Конституція України, зокрема, пункт 22 частини 1 статті 92, передбачає, що виключно законами України визначаються засади цивільно-правової відповідальності, діяння які є злочинами, адміністративними або дисциплінарними правопорушеннями та відповідальність за них.

До якого виду необхідно відносити відповідальність за порушення конкурентного законодавства? Однозначної відповіді на це немає.

Необхідно зауважити, що законодавчими нормами одночасно визначені порушення як у сфері економічних правовідносин, тобто конкуренції, так і у сфері структурних, фінансових та інших перетворень суб’єктів господарської діяльності, які не підпадають під ознаки визначення існуючих правопорушень. Такі правопорушення доцільно відокремити як окрему групу правопорушень – конкурентні правопорушення.

Порушення вимог зазначеного законодавства умовно можна поділити на три групи:

- правопорушення в економічній сфері;

- правопорушення адміністративного характеру;

- правопорушення при здійснені узгоджених дій, концентрації.

1. До правопорушення в економічній сфері відноситься:

- зловживання монопольним становищем;

- антиконкурентні узгоджені дії;

- антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно- господарського управління та контролю;

- делегування повноважень органів влади та органів місцевого самоврядування;

- схилення до порушень законодавства про захист економічної конкуренції;

- обмежувальна та дискримінаційна діяльність суб'єктів господарювання, об'єднань;

- надання рекомендацій суб'єктам господарювання органами влади, органами місцевого самоврядування, органами адміністративно-господарського управління та контролю, що схиляють до вчинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції чи сприяють вчиненню таких порушень;

- обмеження в господарській діяльності суб'єктів господарювання у відповідь за те, що він звернувся до Антимонопольного комітету України, його територіальних відділень із заявою про порушення законодавства.

До порушень економічного характеру також необхідно віднести також порушення в сфері недобросовісної конкуренції, передбачені статтею 1 розділами 2-4 Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції”, та правопорушення визначені у Законі України “Про природні монополії”.

2. До правопорушень адміністративного характеру у сфері застосування законодавства про захист економічної конкуренції відноситься:

- невиконання рішень, попереднього рішення органів Антимонопольного комітету України або їх виконання не в повному обсязі;

- неподання інформації у встановлені органами Антимонопольного комітету України, головою територіального відділення чи нормативно-правовими актами строки;

- подання інформації в неповному обсязі у встановлені органами Антимонопольного комітету України, головою територіального відділення чи нормативно-правовими актами строки;

- подання недостовірної інформації Антимонопольного комітету України, його територіальному відділенню;

- створення перешкод працівникам Антимонопольного комітету України, територіального відділення у проведенні перевірок, огляду, вилученні чи накладанні арешту на майно, документи чи інші носії інформації.

3. До правопорушень при здійсненні узгоджених дій, концентрації відноситься:

- здійснення учасниками узгоджених дій, заборонених згідно з ч. 5 ст. 10 Закону України “ Про захист економічної конкуренції”;

- порушення положень погоджених з органами Антимонопольного комітету України установчих документів суб'єктів господарювання, створеного в результаті концентрації, якщо це призводить до обмеження конкуренції;

- недотримання умов придбання часток (акцій, паїв) суб'єктів господарювання;

- концентрація без отримання відповідного дозволу органів Антимонопольного комітету України, у разі якщо наявність такого дозволу необхідна;

- невиконання учасниками узгоджених дій, концентрації вимог та зобов'язань, якими було обумовлено рішення про надання дозволу на узгоджені дії, концентрацію.

Одночасно, правопорушення конкурентного законодавства можна класифікувати за характером і сферою їх здійснення:

- зловживання монопольним (домінуючим) становищем;

- антиконкурентні дії суб’єктів господарювання;

- антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю;

- недобросовісна конкуренція;

- правопорушення, що не сприяють здійсненню повноважень органами Антимонопольного комітету України;

- процесуальні правопорушення.

 

Значна кількість та відчутність наслідків конкурентних правопорушень – серйозна соціально-економічна проблема для України. Є об’єктивні підстави вважати, що на сьогодні виявляється і припиняється лише невелика їх частина. Все це вкрай негативно впливає на процесс ринкових перетворень. Проте зусиль органів Антимонопольного комітету України в цьому недостатньо. Тому необхідні комплексні дії всіх гілок влади: законодавчої, виконавчої, судової на їх відповідних рівнях.

3. Система відповідальності щодо виявлених
порушень. Дотримання процесуальних норм при
прийнятті рішень.

Перед прийняттям рішень за результатами дослідження і розслідувань справ щодо зазначених в попередньому розділі правопорушень законодавством передбачені наступні можливі процедурні дії:

- закриття провадження у справі без прийняття рішення по суті, у зв’язку із не доведення вчинення порушення; не встановлення відповідача або його місце знаходження; відповідача – юридичну особу ліквідовано; справа не підлягає розгляду органами Антимонопольного комітету України; з інших підстав передбачених законом;

- проведення слухання у справі, як необхідний спосіб з’ясування сторонами у справі фактичних обставин наявності порушення та надання їм юридичної оцінки.

При доведенні вчинення порушення залежно від обставин органи Антимонопольного комітету приймають рішення згідно зі статтею 48 Закону України “Про захист економічної конкуренції”.

Рішення як процесуальний документ складається із трьох частин:

1. вступної;

2. описово-мотивувальної;

3. результативної.

У рішенні вказуються результати розгляду справи по суті, наводяться мотиви рішення, зазначаються дії, які сторони повинні виконати або утриматися, та строк виконання рішення.

У регулятивній частині рішення за результатами розгляду справ про порушення конкурентного законодавства органи Антимонопольного комітету України можуть бути вказані наступні рішення:

- визнання вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції;

- припинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції;

- зобов'язання органу влади, органу місцевого самоврядування, органу адміністративно-господарського управління та контролю скасувати або змінити прийняте ним рішення чи розірвати угоди, визнані антиконкурентними діями органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю;

- визнання суб'єкта господарювання таким, що займає монопольне (домінуюче) становище на ринку;

- примусовий поділ суб'єкта господарювання, що займає монопольне (домінуюче) становище на ринку;

- накладення штрафу;

- блокування цінних паперів;

- усунення наслідків порушень законодавства про захист економічної конкуренції;

- скасування дозволу на узгоджені дії у разі вчинення дій, заборонених згідно із статтею 19 Закону України “Про захист економічної конкуренції”;

- оприлюднення відповідачем за власні кошти офіційної інформації Антимонопольного комітету України чи його територіального відділення стосовно рішення, прийнятого у справі про порушення, в тому числі опублікування рішень у повному обсязі (за вилученням інформації з обмеженим доступом, а також визначеної відповідним державним уповноваженим, головою територіального відділення інформації, розголошення якої може завдати шкоди інтересам інших осіб, які брали участь у справі), у строк і спосіб, визначені цим рішенням або законодавством.

Органи Антимонопольного комітету України, які приймали рішення, не мають права його скасувати або змінити, крім випадків, передбачених статтею 58 Закону України “Про захист економічної конкуренції” (за результатами перегляду рішень у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та у заявах, справах про узгоджені дії, концентрацію). Ці органи можуть виправити допущені в рішенні описки чи явні арифметичні помилки, роз'яснити своє рішення, не змінюючи при цьому його змісту, а також прийняти додаткове рішення, якщо з якогось питання, що досліджувалося під час розгляду справи, не прийнято рішення.

При вирішенні питання про накладення штрафу у результативній частині рішення вказуються розмір штрафної санкції.

Відмінністю Закону України “Про захист економічної конкуренції” та Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції” є те, що органи Антимонопольного комітету України накладають штрафи на об'єднання, суб'єктів господарювання: юридичних осіб; фізичних осіб і групу суб'єктів господарювання - юридичних та/або фізичних осіб, що відповідно до статті 1 Закону України “Про захист економічної конкуренції” визнається суб'єктом господарювання.

За порушення:

антиконкурентні узгоджені дії, зловживання монопольним (домінуючим) становищем та невиконання рішення, попереднього рішення органів Антимонопольного комітету України або їх виконання не в повному обсязі, накладаються штрафи у розмірі до десяти відсотків доходу (виручки) суб'єкта господарювання від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф. У разі наявності незаконно одержаного прибутку, який перевищує десять відсотків зазначеного доходу (виручки), штраф накладається у розмірі, що не перевищує потрійного розміру незаконно одержаного прибутку. Розмір незаконно одержаного прибутку може бути обчислено оціночним шляхом;

здійснення учасниками узгоджених дій – суб’єктами господарювання дій, заборонених згідно з частиною п’ятою статті 10 названого Закону, обмежувальна та дискримінаційна діяльність, заборонена згідно із частиною другого статті 18, статтями 19 і 20 названого Закону; недотримання умов, передбачених пунктом 2 частини третьої статті 22 названого Закону; порушення положень погоджених з органами Антимонопольного комітету України установчих документів суб’єкта господарювання, створеного в результаті концентрації, якщо це призводить до обмеження конкуренції; концентрація без отримання відповідного дозволу органів Антимонопольного комітету України, у разі якщо наявність такого дозволу необхідна та невиконання учасниками узгоджених дій, концентрації вимог і зобов’язань, якими було обумовлене рішення про надання дозволу на узгоджені дії, концентрацію, накладаються штрафи у розмірі до п'яти відсотків доходу (виручки) суб'єкта господарювання від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф;

обмежувальна діяльність, заборонена згідно із частиною першою статті 18 названого Закону; неподання інформації, подання її в неповному обсязі, а також її недостовірної у встановлені органами Антимонопольного комітету України, головою його територіального відділення чи нормативно-правовими актами строки; створення перешкод у проведенні перевірок, огляду, вилученні чи накладенні арешту на майно, документи, предмети та обмеження у господарській діяльності суб’єкта господарювання у відповідь на його звернення із заявою про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, накладаються штрафи у розмірі до одного відсотка доходу (виручки) суб'єкта господарювання від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф.

Для розрахунку доходу (виручки) групи юридичних та фізичних осіб, як відповідачів у справі доход (виручка) визначається як сумарна вартість від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) усіх юридичних та фізичних осіб, які визнаються суб'єктом господарювання відповідно до статті 1 Закону України “Про захист економічної конкуренції”.

Якщо доходу (виручки) немає або відповідач на вимогу органів Антимонопольного комітету України, голови його територіального відділення не надав розмір доходу (виручки), штраф накладається у розмірі від двох до двадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Рішення про накладення штрафів, відповідно до Закону України “Про захист економічної конкуренції” про накладення штрафів у розмірах понад одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян приймаються виключно Антимонопольним комітетом України, адміністративною колегією Антимонопольного комітету України. Щодо порушень визначених Законом України “Про захист від недобросовісної конкуренції” то виключно Антимонопольним комітетом України приймаються рішення про накладення штрафу у розмірах понад чотириста неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Якщо суб'єкт господарювання працював менше одного року, розмір штрафу обчислюється від доходу (виручки) суб'єкта го


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.067 сек.)