АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок розроблення, побудови, викладу та оформлення технічних умов

Читайте также:
  1. I. Порядок медицинского отбора и направления на санаторно-курортное лечение взрослых больных (кроме больных туберкулезом)
  2. III Общий порядок перемещения товаров через таможенную границу Таможенного союза
  3. III. Порядок защиты дипломной работы
  4. V. ПОРЯДОК ОФОРМЛЕНИЯ РЕЗУЛЬТАТОВ ИНСПЕКТИРОВАНИЯ МЕСТ ПРИНУДИТЕЛЬНОГО СОДЕРЖАНИЯ
  5. А Порядок работы на станции при тахеометрической съемке. Вычислительная и графическая обработка результатов съемки.
  6. Административные взыскания и порядок их наложения
  7. Административный порядок предоставления земельных участков, находящихся в государственной собственности.
  8. Акционерное общество как юридическое лицо: порядок образования, правовое положение
  9. Аудит учета производственных запасов. Порядок проведения инвентаризации материальных ценностей
  10. Аукционный порядок распределения земельных участков.
  11. Блоки, изменяющие порядок прохождения блоков сообщениями
  12. Борьба развивающихся стран за новый международный экономический порядок

 

Згідно з ДОТУ 1.3, технічні умови (ТУ) є невід'ємною частиною комплекту технічної документації на продук­цію (вироби, матеріали, речовини, послуги), на яку вони поширюються, або самостійним документом і розроб­ляються у випадках:

— відсутності державних і галузевих стандартів на розроблювану продукцію, послуги або за необхідності конкретизації існуючих вимог;

— необхідності доповнення та/або посилення вимог, норм і правил чинних стандартів на певну продукцію, послуги.

ТУ розробляються на:

— один конкретний виріб, матеріал, речовину, по­слугу тощо;

— декілька конкретних виробів, матеріалів, речовин і т. ін., групу послуг (групові технічні умови). ТУ до­пускається не розробляти за згодою замовника (основно­го споживача) згідно з:

• технічним завданням (контрактом, протоколом, конструкторською документацією і т. ін.) — для оди­ничної продукції;

• конструкторською документацією, що входить до комплекту документації на виріб, — для складових

цього виробу;

• технічною документацією (технологічними та кон­структорськими документами) — для речовин, матері­алів та напівфабрикатів, які підлягають подальшій обробці та виготовляються у встановленому обсязі за прямим замовленням одного підприємства;

• зразком-еталоном та технічним описом зразка — для непродовольчих товарів загального вжитку (за ви­нятком складної побутової техніки, продукції побуто­вої хімії та транспортних засобів), коли показники їхньої якості встановлені на групу однорідної продукції;

• контрактом — для продукції, призначеної тільки для експорту (за дотримання обов'язкових вимог стан­дартів безпеки та охорони навколишнього середовища). Термін введення в дію ТУ встановлює підприємство (організація) — розробник. За наявності погодження з основним споживачем допускається не обмежувати їх термін дії. В такому разі на титульній сторінці має бути напис "Без обмеження терміну дії".

Стадії розроблення ТУ зазначені у ГОСТ 2.102, ГОСТ 2.103. Підставою для прийняття рішення про розроблення ТУ є:

— технічне завдання на розроблення продукції (до­говір, контракт, протокол і т. ін.), розроблене та затвер­джене в порядку, встановленому підприємством (органі­зацією) — розробником продукції та замовником (основ­ним споживачем);

— державна програма або директивний документ;

— ініціативні пропозиції підприємств (організацій);

— розробників або підприємств (організацій) — вироб­ників продукції.

Зміни до ТУ розробляють підприємства (організації) — власники оригіналів ТУ.

Правила побудови та викладу ТУ регламентують­ся ДСТУ 1.5 та НД 50-009—93, а оформлення — ГОСТ 2.105 та ГОСТ 2.004.

Проект ТУ підлягає узгодженню за одним із двох варіантів. Якщо рішення про постановку продукції на виробництво (чи надання послуги) виносить прий­мальна комісія (художньо-технічна рада, дегустацій­на комісія і т. ін.), то підписання акта приймання дослідного зразка (дослідної партії) продукції члена­ми приймальної комісії — представниками узгоджувальних організацій означає узгодження проекту ТУ. Якщо рішення про постановку продукції на вироб­ництво приймається без приймальної комісії, то про­ект ТУ підлягає узгодженню із замовником (основним споживачем).

Зміни до ТУ, в т. ч. їх скасування та продовження терміну дії, узгоджують у порядку, встановленому для ТУ.

Для ТУ, які розробляються відомчо підпорядковани­ми підприємствами (організаціями), порядок їх затвер­дження встановлюється відповідним міністерством (ві­домством). В інших випадках ТУ затверджує підпри­ємство — розробник ТУ.

Позначення ТУ, що розробляються відомчо підпоряд­кованими підприємствами (організаціями), проводить­ся за правилами, встановленими міністерствами (відом­ствами). Для новостворених підприємств та об'єднань рекомендується позначення ТУ складати із:

— індексу документу (ТУ);

— скороченої назви держави (У);

— коду підприємства (організації) — власника ори­гіналу ТУ з штрих-коду ОКПО (вісім знаків);

— двох останніх цифр року затвердження.

Державну реєстрацію ТУ здійснюють територіальні органи Держспоживстандарту України за місцем знаходжен­ня підприємства (організації) — розробника, а змін до них — ті самі органи за місцем знаходження підприєм­ства (організації) — власника оригіналу ТУ.

Не підлягають державній реєстрації ТУ на:

— дослідні зразки (партії);

— сувеніри та вироби народних художніх промислів (крім виробів із дорогоцінних металів);

— технологічні промислові відходи сировини, мате­ріалів, напівфабрикатів;

— частини виробу, півфабрикати, речовини і матеріали не призначені для самостійного постачання або виготовлені за прямим замовленням окремого підприємства;

— продукцію одиничного виробництва.

Забезпечення ТУ і змінами до них здійснюють під­приємства (організації) — власники їх оригіналів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)