АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відповідальність за стан метрологічного забезпечення

Читайте также:
  1. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  2. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  3. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  4. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  5. Агрохімічне забезпечення і обслуговування
  6. Адміністративна відповідальність
  7. Адміністративна відповідальність за корупційні правопорушення
  8. Адміністративна відповідальність за порушення
  9. Адміністративна відповідальність за порушення вимог щодо охорони праці
  10. Адміністративна відповідальність і предмет адміністративного права.
  11. Апаратне забезпечення інформаційних процесів
  12. Бюджетний механізм забезпечення фінансування соціальної сфери

Керівники підприємств, організацій незалежно від форм власності, а також громадяни — суб'єкти підпри­ємницької діяльності, які перешкоджають органам дер­жавної метрологічної служби виконувати покладені на них функції, несуть відповідальність відповідно до чин­ного законодавства.

Керівники територіальних органів державної метро­логічної служби несуть відповідальність за порушення правил державного метрологічного нагляду та інших покладених на них обов'язків, відповідно до чинного законодавства.

Керівники підприємств (організацій) незалежно від форм власності несуть відповідальність за стан метро­логічного забезпечення та виконання метрологічних норм і правил на цих підприємствах (організаціях).

Громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності несуть відповідальність за стан метрологічного забез­печення вимірювань та виконання метрологічних норм і правил у сфері своєї зайнятості.

 

 

2.4. Державний метрологічний контроль і нагляд

Метою державного метрологічного контролю і на­гляду, які здійснюються Державною метрологічною службою, є перевірка додержання вимог Закону "Про метрологію та метрологічну діяльність" та інших нор­мативно-правових актів України і нормативних доку­ментів із метрології.

Об'єктами державного метрологічного контролю і нагляду є:

— засоби вимірювальної техніки;

— методики виконання вимірювань;

— кількість фасованого товару в упаковках.

Сферою поширення державного метрологічного на­гляду є вимірювання, результати яких використовують­ся під час:

— робіт із забезпечення охорони здоров'я;

— робіт із забезпечення захисту життя та здоров'я громадян;

— контролю якості й безпеки продуктів харчування;

— контролю стану навколишнього природного сере­довища;

— контролю безпеки умов праці;

— геодезичних і гідрометеорологічних робіт;

— торговельно-комерційних операцій і розрахунків між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальни­ком, виробником, виконавцем), у т. ч. у сферах побуто­вих і комунальних послуг, послуг електро- та поштово­го зв'язку;

— податкових, банківських і митних операцій;

— обліку енергетичних і матеріальних ресурсів (електричної і теплової енергії, газу, води, нафтопро­дуктів тощо), за винятком внутрішнього обліку, який ведеться підприємствами, організаціями та громадяна­ми — суб'єктами підприємницької діяльності;

— робіт, що виконуються за дорученням органів прокуратури та правосуддя;

— обов'язкової сертифікації продукції;

— реєстрації національних і міжнародних спортив­них рекордів.

Види державного метрологічного контролю і на­гляду.

До державного метрологічного контролю нале­жать:

— державні випробування засобів вимірювальної техніки і затвердження їх типів;

— державна метрологічна атестація засобів вимірю­вальної техніки;

— повірка засобів вимірювальної техніки;

— акредитація на право проведення державних ви­пробувань, повірки і калібрування засобів вимірюваль­ної техніки, проведення вимірювань та атестації мето­дик вимірювань.

До державного метрологічного нагляду належать:

— державний метрологічний нагляд за забезпечен­ням єдності вимірювань;

— державний метрологічний нагляд за кількістю фа­сованого товару в упаковках.

Державні випробування засобів вимірювальної техніки і затвердження їх типів.

Засоби вимірюваль­ної техніки, призначені для серійного виробництва або для ввезення на територію України партіями, підляга­ють державним приймальним та контрольним випробу­ванням із метою затвердження типів цих засобів або контролю їх відповідності вже затвердженим типам і обов'язковим вимогам нормативних документів із мет­рології.

Затверджені типи засобів вимірювальної техніки за­носяться Держспоживстандар­том України до Державного реєс­тру України.

Не підлягають державним приймальним і контроль­ним випробуванням засоби вимірювальної техніки, призначені для застосування в побуті й на які не поши­рюється державний метрологічний нагляд. Порядок встановлення їх належності до такої групи визначаєть­ся Держспоживстандар­том України.

Державні приймальні і контрольні випробування засобів вимірювальної техніки проводяться метроло­гічними центрами і територіальними органами Держспоживстандар­ту України, акредитованими на право проведен­ня таких випробувань.

Ті приймальні випробування, на які не поширюєть­ся державний метрологічний нагляд, можуть проводи­тися метрологічними службами центральних органів виконавчої влади, підприємств і організацій, акреди­тованими на право проведення таких випробувань.

На засоби вимірювальної техніки, типи яких затвер­джено Держспоживстандар­том України, та/чи на їх експлуатаційну документацію наноситься знак затвердження типу, форму якого встановлює Держспоживстандар­т.

Державна метрологічна атестація засобів вимі­рювальної техніки.

Засоби вимірювальної техніки, які не підлягають державним випробуванням і на які по­ширюється державний метрологічний нагляд, підляга­ють державній метрологічній атестації.

Державна метрологічна атестація здійснюється мет­рологічними центрами і територіальними органами Держспоживстандар­ту України, акредитованими на право про­ведення державних випробувань чи повірки засобів ви­мірювальної техніки.

Порядок оформлення результатів державної метро­логічної атестації встановлюється Держспоживстандар­том України.

Повірка засобів вимірювальної техніки. Засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, випускаються з виробництва, ремонту та у продаж вида­ються напрокат і на які поширюється державний мет­рологічний нагляд, підлягають повірці.

Перелік засобів вимірювальної техніки, що перебу­вають в експлуатації і підлягають повірці, складається їх користувачами та подається на погодження до тери­торіального органу Держспоживстандар­ту України.

Повірка таких засобів проводиться територіальними органами Держспоживстандар­ту України, акредитованими на право її проведення. Здійснюють повірку службові осо­би територіальних органів Держспоживстандар­ту України — державні повірники.

Під час експлуатації та випуску з виробництва, ре­монту повірку засобів вимірювальної техніки можуть виконувати метрологічні служби підприємств і органі­зацій, акредитовані на право її проведення.

За порушення умов і правил проведення повірки ке­рівники відповідних підприємств і організацій несуть відповідальність згідно із законодавством.

Порядок оформлення результатів повірки встанов­люється Держспоживстандар­том України. Місцеві органи ви­конавчої влади повинні сприяти проведенню повірки засобів вимірювальної техніки на місці їх експлуатації, у т. ч.:

— надавати відповідні приміщення;

— забезпечувати допоміжним персоналом і транспор­том;

— повідомляти власників і користувачів засобів ви­мірювальної техніки про час і місце проведення по­вірки.

Акредитація на право проведення державних ви­пробувань, повірки і калібрування засобів вимірю­вальної техніки вимірювань, атестації методик ви­конання вимірювань здійснюється Держспоживстандар­том України, його метрологічними центрами і територіаль­ними органами.

Держспоживстандар­том України здійснюється акредитація:

— метрологічних центрів Держспоживстандар­ту України на право проведення державних приймальних випробу­вань засобів вимірювальної техніки;

—територіальних органів Держспоживстандар­ту України на право проведення державних приймальних і кон­трольних випробувань та повірки засобів вимірюваль­ної техніки:

—метрологічних служб центральних органів вико­навчої влади, підприємств і організацій на право про­ведення державних приймальних випробувань та по­вірки засобів вимірювальної техніки;

—калібрувальних лабораторій метрологічних служб або інших організаційних структур підприємств і орга­нізацій (далі — калібрувальні лабораторії) на право проведення калібрування засобів вимірювальної тех­ніки для інших підприємств, організацій і для грома­дян — суб'єктів підприємницької діяльності;

— повірочних (калібрувальних) лабораторій інозем­них виробників на право проведення повірки (калібру­вання) засобів вимірювальної техніки, що імпортують­ся в Україну.

Територіальними органами Держспоживстандар­ту України здійснюється акредитація вимірювальних лабораторій підприємств і організацій, що належать і не належать (якщо це передбачено законодавством) до сфери управ­ління центральних органів виконавчої влади, на право проведення вимірювань у сфері поширення державно­го метрологічного нагляду.

Метрологічні центри Держспоживстандар­ту України та вповноважені ним територіальні органи здійснюють акредитацію метрологічних служб центральних органів виконавчої влади, підприємств і організацій на право проведення атестації методик вимірювань, що викорис­товуються у сфері поширення державного метрологічно­го нагляду. У разі позитивного рішення про акредита­цію в установленому порядку видається атестат акре­дитації. Спори з питань акредитації розглядаються Держспоживстандар­том України, місцевим або арбітражним судом.

Державний метрологічний нагляд за забезпечен­ням єдності вимірювань поширюється на центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, організації, громадян — суб'єктів підприємницької діяльності.

У центральних та місцевих органах виконавчої вла­ди, органах місцевого самоврядування та органах управління об'єднань підприємств проводиться пере­вірка додержання вимог цього Закону, інших норма­тивно-правових актів України з цього питання і зако­нодавчих документів із метрології.

На підприємствах, в організаціях і у громадян — су­б'єктів підприємницької діяльності також проводить­ся перевірка:

— стану і застосування засобів вимірювальної тех­ніки;

— застосування атестованих методик вимірювань і правильності їх виконання;

— додержання умов проведення державного випро­бування, повірки, калібрування, ввезення, випуску з виробництва, ремонту та у продаж і видачі напрокат засобів вимірювальної техніки, проведення вимірювань та атестації методик вимірювань.

Державному метрологічному нагляду за кількіс­тю фасованого товару в упаковках підлягають гото­ві упаковки будь-якого виду під час фасування і прода­жу товару у разі, коли їх вміст не може бути змінений без розкривання чи деформування, а кількість товару подана в одиницях маси, об'єму чи іншої фізичної ве­личини. На упаковці мають бути зазначені номінальна кількість товару у визначених вище одиницях, а також гранично допустимі відхилення від номінальної кіль­кості або зроблено посилання на нормативний доку­мент, за яким їх встановлено.

2.4.1. Метрологічний контроль і нагляд, що здійснюють метрологічні служби центральних органів виконавчої влади, підприємств і організацій

Види метрологічного контролю і нагляду, що здій­снюють метрологічні служби центральних органів виконавчої влади, підприємств і організацій. Метро­логічний контроль і нагляд здійснюються метрологіч­ними службами центральних органів виконавчої вла­ди, підприємств і організацій у сферах своєї діяльності. Нагляд здійснюється лише за забезпеченням єдності ви­мірювань.

До метрологічного контролю належать:

— метрологічна атестація та калібрування засобів вимірювальної техніки;

— акредитація калібрувальних і вимірювальних ла­бораторій;

— метрологічна експертиза документації та звітів про науково-дослідні роботи та атестація методик ви­мірювань.

Метрологічна атестація засобів вимірювальної техніки. До засобів вимірювальної техніки, які не підлягають державним приймальним випробуванням і на які не поширюється державний метрологічний на­гляд, застосовують метрологічну атестацію.

Метрологічна атестація та оформлення результатів проводяться в порядку, встановленому Держспоживстандар­том України.

Калібрування засобів вимірювальної техніки. За­соби вимірювальної техніки, які підлягають держав­ним випробуванням і на які не поширюється держав­ний метрологічний нагляд, підлягають калібруванню під час випуску з виробництва. Необхідність проведен­ня калібрування під час експлуатації засобів вимірю­вальної техніки, на які не поширюється державний метрологічний нагляд, визначається їх користувачем.

Калібрувальні лабораторії, які здійснюють калібру­вання засобів вимірювальної техніки для інших під­приємств, організацій і для громадян — суб'єктів під­приємницької діяльності, мають бути акредитовані згідно з вимогами Закону "Про метрологію та метроло­гічну діяльність".

Калібрування та оформлення результатів здійснюють у порядку, встановленому Держспоживстандар­том України.

Акредитація калібрувальних і вимірювальних лабораторій. Метрологічні служби центральних орга­нів виконавчої влади та уповноважених ними під­приємств і організацій здійснюють акредитацію калі­брувальних і вимірювальних лабораторій підприємств та організацій, що належать до сфери їх управління, а саме:

— калібрувальних лабораторій підприємств і орга­нізацій на право проведення калібрування засобів ви­мірювальної техніки для власних потреб;

— вимірювальних лабораторій підприємств і орга­нізацій, які мають право виконувати вимірювання.

Акредитація вимірювальних лабораторій, які прово­дять вимірювання у сфері поширення державного мет­рологічного нагляду, здійснюється за обов'язкової учас­ті територіальних органів Держспоживстандар­ту України.

Акредитація лабораторій проводиться відповідно до вимог, що встановлюються центральними органами виконавчої влади та об'єднаннями підприємств за по­годженням з Держспоживстандар­том України.

Метрологічна експертиза документації (техніч­них завдань, нормативних документів, конструкторсь­кої, проектної і технологічної документації) та звітів про науково-дослідні роботи і геологічне вивчення надр, атестація методик вимірювань здійснюються відповідно до вимог нормативних документів Держспоживстандар­ту України.

Атестація методик вимірювань, що застосовується у сфері поширення державного метрологічного нагляду, може проводитися метрологічними службами під час метрологічного нагляду за забезпеченням єдності вимірювань проводиться перевірка:

— стану і застосування засобів вимірювальної тех­ніки;

— застосування методик виконання вимірювань;

— правильності виконання вимірювань;

— своєчасності подання засобів вимірювальної тех­ніки на повірку калібрування;

— додержання умов і правил проведення повірок і калібрування засобів вимірювальної техніки та здій­снення вимірювань, що виконуються акредитованими повірочними, калібрувальними та вимірювальними ла­бораторіями;

— додержання вимог нормативних документів із метрології.

Метрологічні служби центральних органів виконав­чої влади, підприємств і організацій мають право за ре­зультатами метрологічного нагляду видавати приписи про припинення та усунення порушень метрологічних норм і правил.

Порядок проведення метрологічного нагляду за за­безпеченням єдності вимірювань, видачі приписів за ре­зультатами метрологічного нагляду встановлюється центральними органами виконавчої влади, підприєм­ствами і організаціями з додержанням вимог законо­давства.

Оплата метрологічних робіт та використання коштів, отриманих за виконання цих робіт і надан­ня метрологічних послуг. Підприємства, організації і громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності оплачують метрологічні роботи, пов'язані із здійснен­ням на госпрозрахункових засадах усіх видів держав­ного метрологічного контролю, визначених ст. 17 Закону "Про метрологію та метрологічну діяльність" у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Кошти, отримані за виконання зазначених метроло­гічних робіт та надання метрологічних послуг, перед­бачених частиною 5 ст. 12 Закону "Про метрологію та метрологічну діяльність" можуть використовуватися метрологічними центрами територіальних органів Держспоживстандар­ту України для забезпечення їх виробничої та наукової діяльності.

Відповідальність за порушення законодавства про метрологію та метрологічну діяльність. Осо­би, винні в порушенні законодавства про метрологію та метрологічну діяльність, можуть притягатися до дис­циплінарної, цивільної, адміністративної чи кримі­нальної відповідальності.

Порушення умов і правил проведення повірки і калібрування засобів вимірювальної техніки акре­дитованими та неакредитованими повірочними та ка­лібрувальними лабораторіями; порушення правил ви­мірювань та умов використання отриманих резуль­татів у сферах, на які поширюється державний метро­логічний нагляд, а також проведення вимірювань із використанням неатестованих методик або неакреди­тованими лабораторіями тягне за собою стягнення штрафу з посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, громадян — суб'єктів підприємницької діяльності у сумі від трьох до тридцяти неоподаткованих мінімальних до­ходів громадян.

Порушення правил виробництва, ремонту, прода­жу та прокату засобів вимірювальної техніки. Ви­пуск із виробництва засобів вимірювальної техніки, що не пройшли державних приймальних або контрольних випробувань, повірки, калібрування або метрологічної атестації; випуск із ремонту та у продаж і видача на­прокат засобів вимірювальної техніки, на які поши­рюється державний метрологічний нагляд і які не про­йшли повірки або державної метрологічної атестації; неповідомлення або несвоєчасне повідомлення терито­ріальних органів Держспоживстандар­ту України про вироб­ництво, ремонт, продаж, прокат та застосування засобів вимірювальної техніки, а також неподання або несвоє­часне подання до цих органів на погодження переліку засобів вимірювальної техніки, що перебувають в екс­плуатації та підлягають повірці, тягне за собою стягнен­ня штрафу з посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, громадян — суб'єктів підприємницької діяльності у сумі від трьох до тридцяти неоподаткованих мінімальних доходів гро­мадян.

Порушення правил використання засобів вимірю­вальної техніки, на які поширюється державний мет­рологічний нагляд, тягне за собою стягнення штрафу з посадових осіб підприємств, установ та організацій не­залежно від їх форм власності, громадян — суб'єктів підприємницької діяльності у сумі від трьох до трид­цяти неоподаткованих мінімальних доходів громадян.

 

2.5. Основи метрологічного забезпечення

Метрологічне забезпечення має наукову, законодав­чу, нормативну, технічну й організаційну основи. Нау­ковою основою метрологічного забезпечення є метроло­гія; законодавчою — Закони України, Декрети і поста­нови Кабінету Міністрів України, які спрямовані на забезпечення єдності вимірювань; нормативною — дер­жавні стандарти та інші документи державної системи забезпечення єдності вимірювань (ДСВ), відповідні нор­мативні документи Держспоживстандар­ту України, методичні вказівки і рекомендації; організаційною

— метроло­гічна служба України. Під технічною основою мають на увазі:

— систему державних еталонів одиниць фізичних величин, яка забезпечує їх відтворення із щонайвищою точністю;

— систему робочих еталонів і зразкових засобів ви­мірювань, за допомогою яких здійснюється перенесен­ня розмірів одиниць фізичних величин на застосовувані засоби вимірювань;

— систему стандартних зразків складу і властивос­тей речовин і матеріалів, яка забезпечує відтворення одиниць фізичних величин, що характеризують їх склад і властивості;

— систему застосовуваних засобів вимірювальної техніки, які використовуються у розробці, виробництві, випробуваннях і експлуатації продукції, наукових до­слідженнях та інших видах діяльності.

Основною метою метрологічного забезпечення є поліпшення якості продукції, підвищення ефектив­ності виробництва, використання матеріальних цінностей і енергетичних ресурсів, а також результатів наукових досліджень.

Основними завданнями метрологічного забезпечен­ня є:

— встановлення одиниць фізичних величин;

— формування державної системи еталонів одиниць, фізичних величин і забезпечення її функціонування для відтворення цих одиниць із щонайвищою точністю в Україні;

— розробка методів і засобів перенесення розмірів одиниць фізичних величин з еталонів зразкам і засто­совуваним засобам вимірювань;

— розробка науково-методичних, правових і органі­заційних основ, норм та правил, необхідних для досяг­нення єдності й необхідної точності вимірювань;

— розробка й упровадження в метрологічну практи­ку норм і правил законодавчої метрології, а також до­кументів ДСВ;

— аналіз стану вимірювань у всіх галузях економі­ки України;

— державний метрологічний нагляд за розробкою, виробництвом, станом, застосуванням, ремонтом, про­катом, продажем, імпортом і зберіганням засобів ви­мірювань, дотриманням метрологічних норм і правил, а також за діяльністю відомчих метрологічних служб;

— державний метрологічний нагляд за кількістю фасованих товарів в упаковках під час їх продажу і розфасування;

— відомчий метрологічний контроль за розробкою, виробництвом, станом, застосуванням і ремонтом за­собів вимірювань, дотриманням метрологічних норм і правил;

— проведення державних випробувань, повірок, калібрування і метрологічної атестації засобів вимірю­вань;

— сертифікація засобів вимірювань;

— виконання робіт із забезпечення єдності та необ­хідної точності вимірювань для потреб оборони;

— розробка і атестація методик виконання вимірю­вань;

— створення і атестація стандартних зразків із ви­значеним складом і властивостями речовин і матері­алів;

— розробка і забезпечення функціонування системи стандартних довідкових даних про фізичні константи і властивості речовин та матеріалів;

— проведення експертизи і атестації даних про влас­тивості речовин і матеріалів;

— проведення метрологічної експертизи норматив­ної, проектної, конструкторської і технологічної доку­ментації;

— оцінювання відповідності наукової, законодавчої, нормативної, технічної і організаційної основ метроло­гічного забезпечення потребам економіки України і розробка програм їх удосконалення;

— проведення акредитації метрологічних служб, вимірювальних, випробувальних, аналітичних та ін­ших лабораторій на право виконання метрологічних робіт;

— організація та здійснення підготовки кадрів у га­лузі метрології та підвищення їх кваліфікації.

 

Контрольні питання

До розділу 1

1. Які ви знаєте органи державної служби стандартизації?

2. Які ви знаєте органи галузевої служби стандартизації?

3. Якими питаннями займається стандартизація?

4. Мета та основні принципи стандартизації?

5. Категорії стандартів?

6. Види стандартів?

7. Об’єкти стандартизації?

8. Які державні системи стандартів ви знаєте?

9. Які міжнародні та європейські органи зі стандартизації ви знаєте? Чим вони займаються?

10. В яких міжнародних та європейських органах зі стандартизації бере участь Україна?

11. Дайте характеристику стандартам серії ISO 9000.

До розділу 2

1. Що таке метрологія і чим вона займається?

2. Які одиниці вимірювання застосовуються в Україні?

3. Яка структура метрологічної служби України?

4. Які основні функції метрологічної служби України ви знаєте?

5. Яку відповідальність несуть за стан метрологічного забезпечення керівники підприємств і організацій?

6. Яка мета державного метрологічного контролю?

7. Які види державного метрологічного контролю і нагляду ви знаєте?

8. Що таке повірка засобів вимірювальної техніки?

9. Які види державного метрологічного контролю і нагляду здійснюють метрологічні служби центральних органів виконавчої влади, підприємств і організацій?

10. Які санкції можуть бути накладені на порушників правил використання засобів вимірювальної техніки?

11. Які основи метрологічного забезпечення ви знаєте?

До розділу 3

1. Які методи аналізу хімічного складу продуктів металургійного виробництва ви знаєте?

2. Які методи визначення вмісту газів в сталі і сплавах ви знаєте?

3. Назвіть методи визначення газів в сталі і сплавах.

4. Які властивості якості продукції підлягають контролю?

5. Які методи контролю властивостей сталі і сплавів ви знаєте?

 

 

Література

1. Долина Л.Ф. Стандартизація та метрологія у сфері охорони довкілля: Навч. посіб..- К.: Знання, 2007.-199с.

2. Про стандартизацію і сертифікацію: Декрет Кабінету Міністрів України// Голос України. - 1993.-№99(599).- 29 травня.

3. Державна система стандартизації. - К.: Держстандарт України, 1994

4. Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил та відповідальність за їх порушення: Декрет Кабінету Міністрів Украіни// Урядовий Кур’єр.- 1993.- №56(166). 20 квітня.

5. Артемов Б.Г., Голубев С.М. Справочное пособие для работников метрологических служб: В 2 кн.- М.: Изд-во стандартов, 1990.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.017 сек.)