АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність і функції підприємництва

Читайте также:
  1. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  2. I. Сутність і види соціальних змін.
  3. III. Соціальна політика, її сутність і функції.
  4. АБСТРАКТНІ КЛАСИ І ЧИСТІ ВІРТУАЛЬНІ ФУНКЦІЇ_________________________________________
  5. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  6. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  7. Алгоритм знаходження функції, оберненої до даної.
  8. Асимптоти функції.
  9. Банківська система. Банки, їх види та функції
  10. Банківська система. Банки, їх види та функції
  11. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. особливості побудови банківської системи в Україн
  12. Біржова торгівля. Товарна та фондова біржа, їх функції та значення

Лекція 1

СУТНІСТЬ ПІДПРИЄМНИЦТВА

План

1 Історичний розвиток поняття "підприємництво"

2. Сутність і функції підприємництва

3. Економічна основа підприємництва

 

1. Історичний розвиток поняття "підприємництво"

Більш повному розумінню суті підприємництва сприятиме ко­роткий нарис історії та теорії поняття "підприємництво".

Перші спроби систематичного теоретичного осмислення підприєм­ництва почалися у XVII ст., хоча співтовариства підприємців, які складалися з ремісників, купців, лихварів, з'явилися значно раніше.

Поняття “підприємництво” надзвичайно широке і містке. У ньому переплітається сукупність економічних, історичних і психологічних відносин. Складалося воно протягом значного часу, змінюючись під впливом базисних і надбудовних інститутів, психології людей тощо.

Перші спроби систематичного теоретичного осмислення поняття підприємництва почались у ХVII ст. Уперше поняття “підприємець” у науковий обіг увів англійський банкір-економіст Річард Кантільон (1680-1734). Ним був зроблений систематичний аналіз підприємництва. Він розумів підприємництво як особливу економічну функцію і підкреслював елемент ризику, який завжди властивий підприємництву. Кантільон відзначав підприємця як людину, яка за певну ціну купує засоби виробництва, щоб виробити продукцію і продати її з метою одержання доходів, і яка, беручи на себе зобов’язання щодо витрат, не знає за якими цінами може здійснитися реалізація. До підприємців він зараховував людей з нефіксованими прибутками (ремісників, купців, селян …), тобто тих, хто зайнятий економічною діяльністю за умов нестабільності та непередбаченості цін. Тому головною рисою підприємця Кантільон і вважав готовність до ризику. Він розглядав підприємця як фігуру, яка приймає рішення та задовольняє свої інтереси за умов невизначенності.

Підприємець (за Кантільоном) – це будь-який індивід, здатний до передбачення, який бажає брати на себе ризик, спрямований у майбутнє, чиї дії характеризуються сподіванням отримати дохід та готовністю до витрат.

На сучасному етапі в Україні поширеним визначенням підприємництва є поняття, зазанчене у Господарському Кодексі (глава ІV, стаття 42). а саме “… підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення екномічних і соціальних результатів та одержання прибутку”.

На підставі чинного законодавства можна стверджувати, що підприємництвом є не будь-яка корисна для суспільства діяльність із виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а тільки та, що характеризується такими головними ознаками:

- економічною самостійністю та автономною волею її суб¢єктів (економічною основою є власність підприємця);

- ініціативністю, творчим новаторським характером, інноваційністю (в основі діяльності лежить ініціатива підприємця, пошук нового, інновації);

- систематичністю (підприємницька діяльність повинна бути постійною, офіційно зареєстрованою);

- здійснюється на власний ризик і під певну особисту майнову відповідальність;

- здійснюється з метою одержання прибутку (підприємницького доходу).

Сутність і функції підприємництва

Сутність підприємництва акумулюється у впливі ініціативної, новаторської, самостійної діяльності.

Не треба ототожнювати поняття " підприємництво " та " підприємливість ".

Підприємливість — це здатність людини (особистості) до самостійних, неординарних, нетипових дій.

Тому в умовах ринку практично всі люди мають бути підприємливими, але це не означає, що всі повинні й можуть бути підприємцями. Як показує світовий досвід, лише 5-8% населення країни є представниками підприємницьких кіл.

Сутність підприємництва більш глибоко розкривається через його основні функції — інноваційну (творчу), ресурсну, організаційну, стимулюючу (мотиваційну).

Інноваційна (творча) функція підприємництва полягає у спри­янні генеруванню та реалізації нових комерційних ідей, у здійсненні техніко-економічних, наукових розробок, проектів, що пов'язані з господарським ризиком.

Ресурсна функція підприємництва передбачає мобілізацію на добровільних засадах матеріальних, фінансових, трудових, інформа­ційних, інтелектуальних та інших ресурсів.

Організаційна функція підприємництва полягає у безпосередній організації виробництва, збуту, рекламі тощо; зводиться до поєднання ресурсів в оптимальних пропорціях, здійснення контролю за їх ви­конанням.

Стимулююча (мотиваційна) функція підприємництва зводить­ся до формування стимулюючого (мотиваційного) механізму ефек­тивного використання ресурсів з урахуванням досягнень науки, тех­ніки, управління і організації виробництва, а також до максималь­ного задоволення потреб споживача.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)