АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Значення аналітичного обліку

Читайте также:
  1. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  2. А) Означення множини. Операції над множинами
  3. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  4. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  5. Автомобільні транспортні засоби за своїм призначенням
  6. Аналогічно обчислюють значення по інших позиціях.
  7. Аналогічно обчислюють значення по інших позиціях.
  8. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  9. Бази знань та їх призначення
  10. Біржова торгівля. Товарна та фондова біржа, їх функції та значення
  11. Блок визначення мінімального або максимального значення MinMax
  12. Будова, призначення та правила використання порошкових вогнегасників.

Організація аналітичного і синтетичного обліку в банках

Актуалізація опорних знань:

1. Для чого призначені аналітичні та синтетичні рахунки обліку?

2. Чим синтетичні рахунки обліку відрізняються від аналітичних?

3. Який зв’язок існує між аналітичними та синтетичними рахунками?

 

Основний нормативний акт: Правила ведення аналітичного обліку в банках України, затв. постановою Правління НБУ від 16.06.2005 N 221

Особовий рахунок – основна форма аналітичного обліку банку. Крім особових рахунків, до засобів аналітичного обліку нале­жать штафелі (спрощена форма особового рахунка, застосовувана щодо позабалансових рахунків), а також картотеки документів, операційні журнали.

Аналітичний облік ведеться згідно з первинними документами.

 

Значення аналітичного обліку

Процедури аналітичного обліку забезпечують надто деталізова­не відображення банківської операції, тобто зазначається дата про­ведення операції, вид документа, за яким її проведено, номер раху­нка, сума. Такого ступеня деталізації можна досягти лише при використанні комп’ютерних технологій. Отже, банки мають змогу контролювати операції як за змістом, так і за формою. Крім того, дані аналітичного обліку становлять ба­зу економічного аналізу та використовуються для групування за балансовими рахунками інформації, яка далі подається у фінансовій звітності.

 

Для ведення аналітичного обліку в автоматизованому режимі з метою збереження інформації і підготовки звітності банками кожен окремий об'єкт аналітичного обліку характеризується набором параметрів. (рис. 1)

Рис. 1. Класифікація параметрів аналітичного обліку


Необов'язкові параметри банк визначає самостійно. Їх викорис­товують у внутрішньому обліку для задоволення окремих норма­тивно-правових вимог, цілей управлінської звітності та формування звітності до інших уповноважених державних органів.

Номер аналітичного рахунка має до 14 цифр. Перші п'ять жорстко регламентовано, інші банк формує самостійно. Усі номери рахунків аналітичного обліку формуються за схемою (рис.2) Довжина номера рахунка не є фіксованою. Максимальна дов­жина номера рахунка становить 14, мінімальна — 5 цифр.

Рис. 2. Формування номера аналітичного рахунка

Ключовий розряд — розряд у номері аналітичного рахунка призначено для перевірки вірогідності номера рахунка. Він також захищає інфо­рмацію від суб'єктивних помилок оператора під час внесення даних. Розроблено спеціальні алгоритми обчислення таких розрядів. Усе це виконують у банку спеціальні підрозділи комп'ютеризації.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)