АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Здобутки і втрати в розвитку тренувального ефекту

Читайте также:
  1. I. Розділ Загальні основи суспільного виробництва та економічного розвитку
  2. Альтернативні моделі розвитку. Центральна проблема (ринок і КАС). Азіатські моделі. Європейська модель. Американська модель
  3. Аналіз технічного рівня розвитку підприємства
  4. Б процес збільшення і розвитку приміської зони великих міст
  5. Ви никнення й розвитку виробничих відносин, виокремлення в способі
  6. Вибір стратегії соціально-економічного розвитку України
  7. Вивчення витоків рухливих ігор, обґрунтування закономірностей їх розвитку.
  8. Визначення тенденції розвитку.
  9. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  10. Виникнення, джерела та основні періоди розвитку індуїзму
  11. Висвітлить класичний етап в розвитку соціології – 15 б.
  12. Відновлення репресій у 60-70-х рр. ХХ ст. Їх наслідки для розвитку культури.

 

З розвитком стану тренованості, коли використовуються набагато більш спеціалізовані тренувальні дії, кінцевий результат характеризується меншою гармонійністю: одні м'язи й рухові навички відрізняються високим, інші — набагато меншим розвитком. При розвитку ефекту тренованості може виявлятись і погіршення окремих показників функціонального стану організму. Чим загальніший характер мають тренувальні дії, тим рідше виявляються і є менш вираженими ознаки ослаблення певних сторін реактивності організму. Проте при використанні тренувальних дій, що вибірково стимулюють окремі м'язи або спеціалізовані рухові навички, цілий ряд інших, що не залучаються у діяльність ланок рухового апарату, як і відповідні сторони функціональних змін систем кровообігу і дихання, ослабляються.

У фізіології м'язової діяльності склалось уявлення про загально-стимулюючий вплив фізичного тренування на функціональний стан внутрішніх органів і, перш за все, серцево-судинної і дихальної систем. Це пов'язано з тим, що жодна система організму не залишається осібною під впливом занять фізичними вправами. Таке уявлення обґрунтоване великою кількістю фактів, проте жоден з них не указує на те, що ефект фізичного тренування реалізується в абсолютно не диференційованих впливах на діяльність внутрішніх органів.

Згідно відомостей І.В.Муравова, кожній із систем фізичного тренування властива певна специфічність впливу на вегетативні функції організму. Заняття фізичними вправами в групах здоров'я і тренування в статичних зусиллях, що проводиться в лабораторних умовах, дозволили встановити суттєву різницю, найчіткіше виявлену в умовах виконання стандартного навантаження.

При цьому серед людей, які займались різними фізичними вправами в групах здоров'я, виділяється та особа, яка економізує зрушення ритму серцевих скорочень (з 22,7±3,7 % перед тренуванням до 15,9±3,1 % після 6 місяців занять). Навпаки, у осіб, які проходили спеціальне тренування в статичних зусиллях, спостерігається збільшення амплітуди приросту ритму серцевої діяльності (з 25,9±2,8 до 36 ±3,1 уд-хв-1).

Ці протилежні за напрямком зміни відбуваються при схожості цілого ряду інших показників кровообігу й дихання у людей, які займались фізичними вправами за різними методиками. Так, незважаючи на певні кількісні відмінності, основний напрям змін м'язової працездатності, а також ступені розбіжності між фактичною і належною тривалістю електричної систоли серця, показників артеріального тиску, легеневої вентиляції та споживання кисню зберігається однаковим.

Покращення адаптації організму, що досягається під впливом фізичного тренування, до м'язової діяльності може виявлятись у різних за напрямком змінах реакцій функціональних систем. Схематично вплив фізичного тренування на організм може бути представлений у наступний спосіб.

Дія фізичного тренування, пов'язаного з набуттям певної рухової навички та її вдосконаленням, приводить до нерівномірного розширення рухових і вегетативних реакцій організму, а до переважного розвитку певних можливостей організму. Більше того, покращення адаптації організму, що досягається в процесі тренування, до одних дій нерідко супроводжується зниженням можливостей пристосування до інших. Досягнення нового якісного стану під час фізичного тренування може здійснюватись не тільки за рахунок набуття нових функціональних можливостей, але й за рахунок втрати окремих вже сформованих.

Вивчено різні показники рухової функції у 37 практично здорових чоловіків 60—69 років до і після восьмитижневого фізичного тренування. Застосовано дві різні методики занять: одна з переважним використанням вправ силового характеру, інша — вправ на витривалість. Результати досліджень показали, що під впливом цих видів фізичного тренування виділяються нерівномірні, а у ряді випадків і протилежні зміни різних сторін рухової функції.

Кінцевий результат впливу обох систем тренування — підвищення м'язової працездатності, що реєструється в умовах годинної роботи на кистьовому ергографі. Це знаходить своє віддзеркалення у збільшенні кількості роботи, виконуваної при записі однієї ергограми й підвищенні частоти роботи за рахунок відносного зменшення часу, що витрачається на відпочинок. Звертає на себе увагу, проте, той факт, що вплив тренування «на силу» приводить до різкого підвищення м'язової працездатності при мало вираженій стимуляції поновлюючої дії відпочинку, сили м'язів кисті й показників частоти роботи. Разом з тим вплив цього типу тренування абсолютно не позначається на показниках статичної витривалості м'язів кисті.

Дія іншої системи фізичного тренування — «на витривалість» — виявляється в значному підвищенні частоти роботи, що корелює зі зміною цього показника.

Найзагальніший результат впливу фізичного тренування — збільшення м'язової працездатності — виявляється пов'язаний з рядом неоднорідних і змінних у протилежних напрямках зрушень різних сторін рухової функції. Під впливом різних типів фізичного тренування відзначається кількісно і якісно різний ефект, причому поліпшення адаптації до умов м'язової діяльності здійснюється за рахунок набуття одних і втрати інших рухових можливостей. Ефект, що формується, характеризується не розширенням рухових якостей в різні боки, а зсувом діапазону реактивності в різних напрямах.

У цьому аспекті представляється можливим пояснити також і розвиток різних рухових якостей, що досягається в ході тренування, без ознак «втрати» будь-яких функціональних можливостей. Добре відомо, що такий ефект досягається в умовах різностороннього тренування, тобто при використовуванні різних видів занять фізичними вправами. Кожна з них сприяє спеціалізації (за рахунок як набуття, так і «втрати») лише в певному напрямі, й розширення функціональних можливостей організму буде тим повнішим, чим різноманітніші тренувальні дії.

Певна спеціалізація змін, що розвиваються під впливом фізичного тренування, властива не тільки руховій функції, але й діяльності серцево-судинної і дихальної систем.

Відзначено, що тренування з одного певного виду спорту не дає підготовки з іншого, і якщо людина, тренована в піднятті ваги, починає займатися бігом, вона має пройти всі етапи тренування, властиві новим умовам. Особливості різних видів спорту, пов’язані з впливом на організм, призводять до таких змін, що не покращують або навіть обмежують пристосувальні можливості в інших видах спорту.

Наведений фактичний матеріал не тільки вказує на принципову можливість «зсуву» реактивності організму під впливом тренування, але й демонструє конкретне здійснення цієї можливості, причому в найприродніших умовах.

Три суттєві для медико-біологічної оцінки особливості фізичного тренування (спрямованість дії, якісно відмінні ефекти різних її методів і здатність не тільки розширювати, але і «зміщувати» діапазон функціональних можливостей організму) дозволяють розглядати вплив систематичних занять фізичними вправами в плані загальних закономірностей еволюції організму.

Без розуміння законів еволюції не можна зрозуміти і закони індивідуального розвитку, законів життя (А.Н.Северцев). На прикладі одного з найпоширеніших життєвих явищ — фізичного тренування — можна переконатись у глибокій справедливості цього положення.

Отже, кінцевий результат певного періоду тренувальних дій є свого роду сумою набутих якостей і втрат. Необхідно мати на увазі пристосувальне значення як одних, так і інших змін: «набуття» у вигляді збільшення конкретних сторін життєдіяльності організму є результатом різко збільшених в результаті тренування запитів до певних функцій, а «втрати» є наслідком ослаблених запитів до інших, нетренованих, сторін життєдіяльності організму.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)