АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Збільшення резервних можливостей організму в процесі тренування

Читайте также:
  1. II. Буття речей, процесів
  2. XV. 1. Загальна характеристика електрохімічних процесів
  3. Адаптація організму до умов високих і низьких температур
  4. Адвокат як правозахисник і представник у цивільному процесі.
  5. АНАЛІЗ ІННОВАЦІЙНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ОРГАНІЗАЦІЇ.
  6. Апаратне забезпечення інформаційних процесів
  7. Б процес збільшення і розвитку приміської зони великих міст
  8. Безмежність потреб і обмеженість ресурсів. Закон обмеженості ресурсів. Альтернативні вибір та вартість. Крива виробничих можливостей.
  9. Взаємозв’язок господарських процесів
  10. ВИЗНАЧЕННЯ ЗМІНИ ЕНТРОПІЇ В ПРОЦЕСІ ТЕПЛООБМІНУ
  11. Виробничий потенціал і межа виробничих можливостей.
  12. Вікова фізіологія – це самостійна наука, завданням якої є вивчення закономірностей становлення і розвитку фізіологічних функцій організму в процесі онтогенезу.

 

Найзагальніший вияв ефекту тренованості – збільшення резервних можливостей організму.

Під впливом систематичних фізичних навантажень, що забезпечують розвиток ефекту тренованості, різко збільшуються резервні можливості організму. Цілий ряд показників функціональних систем зростає у багато разів (10—30), що вказує на вражаючі масштаби, в яких реалізується вплив ефекту фізичної тренованості.

У зазначеному ефекті об'єднано два різні впливи: що економізує, полегшує життєдіяльність організму у спокої і при виконанні незначних навантажень, і стимулюючий, що дозволяє організму здійснити найкращі реакції, якщо виникає необхідність у мобілізації всіх наявних можливостей. Під впливом спортивного тренування значно (на 50—75 %) посилюється той, що економізує стан організму за відсутності запитів до посиленої життєдіяльності.

Одночасно, в умовах максимальних навантажень здатність організму реагувати на дію збільшується у багато разів. Так, діапазон змін частоти серцевих скорочень під впливом тренування може збільшитися зі 100 до 900 %, (тобто в 9 разів); обсяг легеневої вентиляції — з 350 до 3900 %, (тобто в 11 разів).

Серед безлічі функціональних змін, що характеризують ефект фізичної тренованості, заслуговує уваги зміна кисневого боргу, тобто кількості кисню, необхідного для окислення накопичених в організмі при інтенсивній м'язовій роботі недоокислюваних продуктів обміну. Цей показник дозволяє оцінити важливі резервні можливості організму. Характерно, що під впливом тривалого тренування кисневий борг збільшується з 5,5 до 25 л (тобто в 4,5 рази). Отже здатність до виконання роботи без поточного заповнення ресурсів, що витрачаються, зростає у декілька разів під впливом тренування. Цей показник може стати мірою автономності організму, його здатності долати несприятливі умови існування. Збільшення кисневого боргу, що може створити і погасити організм за рахунок власних ресурсів, є важливим показником оздоровчого потенціалу, що дозволяє за необхідності протистояти хворобам та іншим шкідливим впливам.

Автономність організму, що збільшується під впливом фізичного тренування, здатність зберігати нормальний стан без додаткових ресурсів має виняткове оздоровче значення. На жаль, ця сторона впливу тренування нерідко недооцінюється, і тренувальний процес розглядається тільки в аспекті його зовнішніх результатів, (головним чином, збільшення рухових можливостей). Тим часом, саме «внутрішні» зміни нерідко відіграють вирішальну роль у збереженні життя тренованої людини, якщо вона опиняється в загрозливій ситуації. Найважливіша серед цих внутрішніх змін — розвиток стану економізації. Встановлено, що в результаті фізичного тренування міокард набуває здатність обходитись приблизно на одну третину меншою кількістю кисню, ніж до тренування. Ці зміни здатні певною мірою запобігти розвитку ішемічної хвороби серця в результаті недостатнього кровопостачання міокарда в тих ситуаціях, що у осіб, які не займаються спортом, можуть викликати необоротні зміни в тканині серця.

Отже, збільшення резервних можливостей організму під впливом тренування не слід розглядати тільки у плані підвищення верхньої межі можливостей організму, хоча цей бік тренувального процесу достатньо вражає. Досить нагадати, що як розширення верхньої межі в діапазоні резервних можливостей організму, так і протилежна зміна (економізація його реакцій) — наслідки адаптації до сильних навантажень. Особливо наочно це виявляє спорт. Так, якщо в стані повного спокою людина витрачає в секунду 0,016 ккал енергії, то при марафонському бігу ця величина зростає до 0,239, а при бігу на 100 м — до 2,39 ккал, тобто в 15 і в 150 разів відповідно. Природно, це вимагає глибокої перебудови регуляції органів кровообігу і дихання, що набуває під впливом тренувального ефекту формування здатності до збільшення верхньої межі реакцій в умовах максимальних навантажень і вираженої економізації їх в умовах спокою і звичної, повсякденної активності.

Можливості тренувальних ефектів багатоманітні і залежать від характеру й особливостей діяльності, що їх формує. Особливо суттєві зміни в цьому відношенні визначаються в умовах спорту. У циклічних видах спорту (до них належить біг на різні дистанції, спортивна ходьба, плавання, веслування, лижні гонки, велосипедний спорт) дія багато разів повторюваних фізичних вправ особливо значна.

Кожний з видів спорту по-своєму впливає на організм, викликаючи визначений, властивий тільки йому ефект тренованості. Далеко не всі оздоровчі ефекти культивованих сьогодні видів спорту вивчено повністю. Достатньо відомо, мабуть, тільки їх вплив на рухові функції людини. Проте дуже важливі для здоров'я «внутрішні» ефекти тренованості майже не вивчено, і сьогодні ще неможливо відповісти на питання: у чому відмінність впливу на серцево-судинну систему спортивної гімнастики й акробатики або стрибків у довжину і висоту?

Абсолютно ясно, що кожний з видів спорту, в основі якого лежить специфічна рухова навичка або певний спосіб здійснення рухових дій, неповторним чином впливає на організм. Проте досі невідомо, в чому полягає ця специфічність. Тим часом, саме відмінності у впливі кожного з видів спорту на організм, їх неповторність і своєрідність роблять потрібними для людства всі без винятків види спорту.

Складність об'єкту — організм людини в змінних умовах зовнішніх дій —утруднює зведення грандіозної кількості змін фізичного стану людини до математичних формул. Проте вже те, що досягнуто до нині, вказує на реальну можливість кількісно визначити специфічний вплив кожного з видів рухової діяльності на організм людини.

Відомо, що кожний з видів циклічної рухової діяльності по-різному впливає на організм людини. Наприклад, вплив швидкого короткочасного бігу на організм абсолютно інший, ніж вплив повільного і тривалого. У першому випадку ефект тренованості полягає в збільшенні потужності анаеробних механізмів енергозабезпечення, в другому — аеробних, тобто тих, що мобілізують систему транспорту кисню (органи кровообігу і дихання). Нині можна з математичною точністю розрахувати і реалізувати на практиці найефективніші дії, що забезпечать стимулюючі впливи на певні ланки регуляції функцій організму.

Ефекти тренованості, що формуються в процесі занять спортом, значною мірою індивідуальні. Це виявляється як у спортивних досягненнях, так і в реакціях внутрішніх органів на фізичне напруження. Недаремно вчені використовують їх для обґрунтування нової дисципліни антропомаксимологіі, що вивчає резервні можливості організму людиниі універсальні закономірності їх оптимальної реалізації.

Найпомітніше ефект тренованості виявляється при заняттях спортом у дитячому і юнацькому віці. При старінні організму цей ефект зменшується, а період, потрібний для реалізації, подовжується.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)