АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення критичних точок організаційного середовища

Читайте также:
  1. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  2. Блок визначення мінімального або максимального значення MinMax
  3. ВЗАЄМОДІЯ ГЕНОТИПУ Й УМОВ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА. МОДИФІКАЦІЙНА МІНЛИВІСТЬ
  4. Види і масштаби забруднення навколишнього середовища
  5. Визначення абразивності порід
  6. Визначення базових умов для задоволення потреб покупців
  7. Визначення беззбиткового обсягу продажів і зони безпеки підприємства
  8. Визначення ваги бурового снаряду.
  9. Визначення величини резерва сумнівних боргів на основі класифікації дебіторської заборгованості
  10. Визначення виробничого циклу складного процесу
  11. ВИЗНАЧЕННЯ ВЛАДИ
  12. Визначення вмісту механічних домішок у моторному маслі

Ознайомившись з загальною будовою організаційного середовища фірма повинна виділити із сукупності її елементів ті, які є для неї найбільш важливими, інакше визначити межі аналізу середовища.

На встановлення таких меж впливає три основних фактори:

-число і характер критичних точок, тобто найбільш значних елементів середовища;

-аналіз середовища визначений часовими рамками: в короткому періоді фірма в багатьох випадках може націлитись тільки на ті елементи, які критично діють на її поточне функціонування, тобто на елементах робочого середовища, в певному періоді у фірми з”являється можливість досліджувати загальний характер зовнішнього середовища;

-плодотвірний аналіз можливий тільки в тому випадку, якщо фірма змогла визначити специфіку елемента, його унікальний характер.

Як показує перший фактор, у кожної організації є свій комплекс критичних точок. Він залежить від розмірів організаціїї, характеру її діяльності, вибраних нею цілей, географічних, історичних та інших особливостей.

Розміри організації неоднозначно впливають на встановлення кола значущих факторів зовнішнього середовища.

З однієї сторони, крупна організація має можливість більш великого контролю над оточуючим середовищем, ніж невелика. Вплив великої фірми на оточуюче середовище може, в певній мірі, нейтралізувати дію зовнішнього світу на її діяльність, через це цілий ряд елементів зовнішнього середовища видаються великій організації менш значущими, ніж малій (наприклад, у неї, як правило, стабільні, добре налагоджені контакти з постачальниками, вона менш слабка перед конкурентами та інше).

З другої сторони, великі фірми, по-перше, менш рухомі і гнучкі, чим невеликі, а тому повинні добре орієнтуватись в навколишньому середовищі, для того щоб зуміти за раніше притосуватись до майбутніх змін. Великі фірми несуть велику соціальну відповідальність перед середніми учасниками, покупцями, суспільством в цілому; по-друге, великі фірми можуть розширити аналіз зовнішнього середовища в порівнянні з малими в зв”язку з наявністю в них серйозного економічного потенціалу. У великій фірмі вже в поточному, короткому періоді стає можливим провести аналіз не лише робочого, але і загального середовища.

Характер діяльності фірми також великою мірою впливає на оцінку факторів середовища і вибір критичних точок. В таблиці 1 показано, як реагують дві великі фірми різноманітного профілю на одні й тіж фактори зовнішнього середовища.

Таблиця 1 -Значення факторів зовнішнього середовища для фірм з різноманітними виробничими профілями.

Фактори зовнішнього середовища Значення факторів для визначення стратегічних позицій
Великий виробник телефонного обладнання Велика нафтова компанія
Рівень ВВП Середнє Високе
Величина державних капіталовкладень Дуже високе Високе
Технологічні зміни Дуже високе Нижче середнього
Соціальні зміни Високе (навички телефоного спілкуванн) Високе (наявність власних автомобілів)
Забруднення навколишнього середовища Низьке Високе

 

Цілі діяльності фірми, в свою чергу, визначають свою специфіку критичних точок організаційного середовища, якщо загальним напрямком діяльності обрано розвиток, фірма повинна добре знати положення справ в галузі, куди вона збирається увійти з новими товарами, своїх майбутніх конкурентів і покупців, динаміку технологічних змін та інші.

Якщо ж фірма тягнеться до вживання за рахунок відмови від випуску неконкурентно-здібних товарів, їй слід краще ознайомитись з юридичними аспектами проблеми, формами регулювання відносин з “трудом” – найомними робітниками, тощо.

Історичний період по-своєму розставляє акценти в характері внутрішніх і зовнішніх пріоритетів фірми. В продовж минулого і в першій половині нинішнього тисячоліття фірми працювали в умовах стабільних і майже не підтверджених змін ринків. Все, що відбувалось в зовнішньому середовищі, не представлялось дуже важливим і значущим для фірми.

Через це економічні організації діяли як замкнені на себе, закриті системи, які були стурбовані тільки своїми внутрішніми проблемами. Пристосування до зовнішніх умов приймалось фірмою як зайва розкіш – бо ринки були недостатньо насичені товарами, існували великі можливості для росту, проблеми конкурентної боротьби не стояли так гостро, як в нинішніх умовах.

В останнє десятиріччя бізнес вимушений суміщати аналіз внутрішніх проблем з особливо уважним підходом до зовнішніх аспектів своєї діяльності. Більшість сучасних ринків перенасичені товарами, правилом стало швидке поновлення товарних ринків і зв’язані з ним технологічні зміни. Невід’ємним елементом сьогоднішньої господарчої діяльності стає глобалізація бізнесу, набуття ним міжнародного характеру. Особливе значення для діяльності фірми набуває соціально-політична динаміка.

Сучасні економічні організації – це відкриті системи, внутрішня стабільність яких залежить від умов зовнішнього середовища.

Найважливіші критичні точки сфери послуг. Існує ряд характерних рис, які належать сфері послуг, у тому числі і послуг зв’язку:

-споживач звичайно є присутнім у виробничому процесі;

-потрібен більш високий ступінь індивідуалізації продукту відповідно до вимог споживача (більш висока якість).

Критичні точки організацій зв’язку:

-місце розташування підприємства (визначається місцем розташування споживача);

-потреби і бажання споживачів не завжди збігаються з розуміннями ефективності (наприклад, сільський телефонний зв’язок);

-календарне планування робіт часто залежить від споживача (наприклад, встановлення телефонного апарату);

-визначення і вимір якості часто важко зробити;

-робітникам таких підприємств дуже важливо мати навички спілкування зі споживачами;

-виробничі потужності часто розраховуються не по середньому, а по піковому попиті;

-створення запасів продукції (послуг) у періоди низького попиту неможливе для використання їх у пікові періоди;

-ефективність роботи службовців із працею піддається виміру, тому що вона низька й обумовлена не поганою роботою, а відсутністю попиту в даний період;

-маркетинг і виробництво часто важко відокремити один від одного.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)