АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОПТИМІЗАЦІЯ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ

Читайте также:
  1. IV. Результати інвестиційної, операційної та фінансової діяльності
  2. Аграрна реформа П. Сталипіна в Україні і її наслідки
  3. Агрохімічна служба в Україні у радянські часи
  4. Адміністративна реформа в Україні
  5. Аналіз етапів інноваційного циклу
  6. Аналіз результатів учнів 8 класу на ІІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з географії у Житомирській області 2014 року
  7. Аналіз фінансових результатів операційної діяльності
  8. Безпека життєдіяльності
  9. Біологічні ритми та їх роль в життєдіяльності людини
  10. Взаємозв'язок етапів аналізу з метою і змістом робіт
  11. Вигнання військ блоку фашистських держав в Україні 1943-1944
  12. Види (сфери) підприємницької діяльності

Фактори та методи оптимізації волонтерської діяльності.

Волонтерська діяльність є основою побудови та розвитку громадянського суспільства. Вона втілює в себе найшляхетніші прагнення людства - прагнення миру, свободи, безпеки та справедливості для всіх людей.

У період глобалізації та постійних змін світ стає меншим, більш незалежним, більш складним. Волонтерська діяльність - індивідуальна чи колективна - є способом:

- підтримки та зміцнення таких людських цінностей, як піклування та надання допомоги членам громади;

- використання кожною людиною своїх прав та обов'язків, як членів певної громади в процесі навчання та розвитку впродовж всього свого життя, реалізуючи весь свій людський потенціал;

- взаємодії між людьми незважаючи на всі відмінності для спільного життя у здоровому, стабільного суспільстві для спільного вироблення нових способів вирішення проблем, які виникають.

Отже, суспільство повинне прагнути такого розвитку волонтерства, який би:

1. Збільшив залучення всієї спільноти у процес визначення та розгляду існуючих проблем.

2. Заохотив молодь до лідерства через надання послуг протягом більшої частини життя.

3. Надав слово тим, які не можуть за себе говорити.

4. Надав можливість усім займатися волонтерською діяльністю.

5. Додав, але не замінив відповідальності інших секторів та зусиль оплачуваних працівників.

6. Дав змогу людям постійно здобувати нові знання та навички і повністю розвивати їхні особистий потенціал, впевненість у власних силах та творчі здібності.

7. Сприяв родинній, національній та глобальній солідарності.

Волонтери та організації на користь яких вони працюють повинні спільно нести відповідальність за:

– створення середовища, у якому до праці волонтерів ставилися б із розумінням, що дало б змогу досягнути більшого порозуміння щодо кінцевих результатів спільної праці;

– визначення критеріїв участі волонтерів, включаючи визначення умов укладання угод з волонтерами, для вироблення певної політики роботи з волонтерами, що дало б змогу ефективніше використовувати працю волонтерів;

– забезпечення відповідних гарантій для волонтерів та тих кому вони надають свої послуги;

– забезпечення волонтерів відповідними навичками, постійним оцінюванням й визнанням;

– забезпечення доступу до волонтерської діяльності усім людям, без будь-яких обмежень, щодо фізичного, економічного, соціального чи культурного становища;

Елементами ефективного заклику є ясне визначення роботи волонтера. Не слід шукати волонтерів просто, наприклад, для готування їжі для бідних і людей похилого віку, а краще залучати волонтерів до вирішення проблем людей які потребують цієї допомоги.

Соціальним службам необхідно продумати методи заохочення волонтерів. Дуже часто люди забувають, наскільки важливо заохочувати тих, хто працює на них. Із заохочення демонструють наскільки організація вміє цінувати людей. Волонтери теж повинні відчувати вдячність за свою працю. Найважливіша нагорода - слово спасибі. Створення сприятливої атмосфери для роботи, звернення до волонтерів по іменні, присвята їм вільного часу - теж нагорода.

Хоча б один раз у рік координатор повинен організувати загальні збори волонтерів і персоналу і висловити подяку за підсумками за рік. У цей момент дуже важливо нагадати кожному про місію, структуру і політику організації. Так волонтери можуть побачити своє місце в цілісній структурі. Таке відношення особливо важливе в рамках рутинної роботи. Розглядаючи себе в контексті цінностей і успіхів організації, волонтер одержав ефективну мотивацію.

Інші форми заохочення волонтерів включають:

– святкування Дня Волонтерів;

– поздоровлення з Днем народженням;

– вручення значка із логотипом організації;

– запрошення волонтера на неофіційні зустрічі команди;

– допомога волонтеру в підвищенні кваліфікації.

Важливо використовувати різні форми заохочення волонтерів; наприклад, не кожній людині подобається, коли його хвалять у присутності великої аудиторії, вручають дипломи чи дають інтерв'ю для преси. Заохочення разом зі стимулюванням робить свій внесок у створення гарної робочої атмосфери і підвищення ефективності праці. Організація не повинна забувати також забезпечувати волонтерів тими ж соціальними пільгами, що мають усі працівники, такими як: обід на роботі (звичайна практика в Центральній і Східній Європі), захисний одяг, різні знижки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)