АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічні інтереси:сутність,суб’єкти,класифікація

Читайте также:
  1. Бюджетно-податкова політика забезпечує найважливіші економічні функції держави, які формують її дієздатність в економічній політиці:
  2. Виробничі можливості в економічній системі та проблема економічного вибору
  3. Власність, її сутність, форми та місце в економічній системі.
  4. Вплив параметрів технічного стану і ТО на собівартість сільськогосподарської продукції та основні техніко-економічні показники використання МТП
  5. Головні макроекономічні показники (проблема валоєвого і чистого доходів)
  6. Екомічний дирижизм – напрям економічної теорії, що розвиває ідею активного втручання держави у макроекономічні процеси.
  7. Економічна політика і макроекономічна рівновага. Основні макроекономічні цілі
  8. Економічні вчення періоду монополістичної конкуренції.
  9. Економічні експерименти радянської влади – економіка соціалізму в Росії і Україні (1918-1991 рр.)
  10. Економічні закони і категорії товарного виробництва
  11. Економічні закони та категорії, їхня класифікація
  12. Економічні зв'язки і відносини між людьми.

Інтерес -форма вияву потреби,усвідомлення прагнення людини до задоволення її. Економічний інтерес- усвідомлене прагнення економ.субєктів задовольнити певні потреби,що є об’єктивним спонукальним мотивом їхньої господарської діяльності. Субєктиеконом.інтересів -окремі індивіди,сімї,домогосподарства, групи людей,держава,суспільство в цілому.. Обєкти економ. інтересів – економічні блага.. Класифікуються за різними ознаками:1.за суб’єктами:одиничні,колективні,групові,суспільні.2.зща нагальністю і важливістю: головні,першочергов та другорядні.3.за часовою ознакою:поточні і перспективні.4.за об’єктами: майнові,фінансові,інтелектуальні.5.за ступенем усвідомлення:дійсні,уявні.

Економ.інтереси домашніх господарств спрямовані на максимізацію корисності благ з урахуванням існуючих цін та доходів. Економ.інтереси п-ців спрямовані на максимізацію прибутку,зниження витрат і підвищення конкурентоспроможності. Економ.інтереси держави спрямовані на реалізацію потреб суспільства в цілому.

15.Виробництво,як суспільний процес,його сутність та структура.

Суспільне в-цтво- це сукупна організована діяльність із перетворювання речовин і сил природи з метою створення матеріальних і не матеріальних благ для їх існування та розвитку. Загальні ознаки в-цтва:

1.завжди є суспільним в-цтвом2.має безперервний х-р розвитку,постійно повторюється,тобто відтворюється3. у процесі в-цтва виникають економ.відносини між людьми 4.є важливою складовою частиною тієї чи іншої соц.-економ.с-ми. Основні елементи процесу в-цтва:Праця -свідома,доцільна діяльність людини,яка спрямована на створення тих чи інших благ з метою задоволення потреб. Робоча сила -сукупність фізичних та інтелектуальних здібностей людини,які вона використовує у процесі праці.

Передмети праці -всі речовини природи,на які спрямована праця людини і які становлять матеріальну основу майбутнього продукту. Засоби праці - це річ або комплекс речей,якими людина діє на предмети праці. Сукупність засобів та предметів праці складають засоби в-цтва. Оскільки результатом суп.в-цтва є створення матеріальних та нематеріальних благ,то структурно воно поділяється на матеріальне (це сукупність галузей і сфер,які виробляють матеріально-речові блага й надають матеріальні послуги) та нематеріальн е виробництво(це сукупність галузей та сфер,що виробляють немат.блага та немат.послуги. які задовольняють дух. та соц.потреби людини. Суп.в-цтво має і галузеву структуру. До матер.в-цтва належить:1промисловіість,с/г, будівництво.2.комунальне господарство і побутове обслуговування 3.транспорт,зв'язок, торгівля.До немат.в-цтва належить:1.охорона злоровя2.освіта,інформатика 3.культура, мистецтво.4.спорт,туризм5.дух.в-цтво.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)