АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система з фіксованим розміром замовлення

Читайте также:
  1. A) прогрессивная система налогообложения.
  2. C) Систематическими
  3. ERP и CRM система OpenERP
  4. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  5. I. Суспільство як соціальна система.
  6. I.2. Система римского права
  7. II. Органы и системы эмбриона: нервная система и сердце
  8. III. Органы и системы эмбриона: пищеварительная система
  9. NDS і файлова система
  10. SCАDA-системы: основные блоки. Архивирование в SCADA-системах. Архитектура системы архивирования.
  11. V2: ДЕ 57 - Фундаментальная система решений линейного однородного дифференциального уравнения
  12. WAIS – информационная система широкого пользования

Основний фактор — розмір замовлення. Головним критерієм оптимального розміру запасу є мінімум загальних витрат на збереження запасів і повторення замовлення. Даний критерій враховує три фактори, які діють на величину названих сукупних затрат:

1. Використовувана площа складу.

2. Витрати на збереження запасів.

3. Вартість оформлення замовлення.

Оптимальний розмір запасу (ОРЗ) за критерієм мінімізації сукупних затрат на збереження запасу і повторення замовлення розраховується за формулою Вільсона:

де А — затрати на постачання одиниці продукту, що замов­ляється, грн;

S — потреба в продукті, що замовляється, шт;

і — затрати на зберігання одиниці продукту, що замовляється, грн/шт.

І=N / q,

q = S / ОРЗ,

де І – тривалість між постачаннями, дні;

N — кількість робочих днів у році;

q — річна кількість постачань.

При зменшенні запасів до граничного рівня робиться замовлення на постачання. Розмір замовлення залишається постійним і не змінюється навіть при витраті частини гарантійного запасу.

Розрахунок розміру замовлення в системі з фіксованим інтер­валом часу між замовленнями здійснюється за формулою:

РЗ = МБЗ -ПЗ- ОС,

де РЗ — розмір замовлення; МБЗ — максимальне бажане замовлення;

ПЗ — поточний запас;

ОС — очікуване споживання за час постачання.

Розроблені вище основні системи управління запасами базуються на фіксації одного з двох можливих параметрів — розміру замовлення чи інтервалу часу між замовленнями. В умовах відсутності відхилень від запланованих показників і рівномірного споживання запасів, дляяких розроблені основні системи, такий підхід є цілком достатнім.

Система із заданою періодичністю поповнення запасів до встановленого рівня

У даній системі, як і в системі з фіксованим інтервалом часу між замовленнями, вхідним параметром є період часу між замовленнями. На відміну від основної системи, вона орієнтована на роботу при значних коливаннях споживання. Щоб запобігти завищенню обсягів запасів, які містяться на складі, або їх дефіциту, замовлення виконуються не тільки у встановлені моменти часу, а й при досягненні запасом граничного рівня.

Система «Мінімум — максимум»

Система «Мінімум — максимум» орієнтована на ситуацію, коли затрати на облік запасів і затрати на оформлення замовлення настільки значні, що стають порівнюваними з втратами від дефіциту запасів. Тому в розглянутій системі замовлення виконуються не через кожен заданий інтервал часу, а тільки за умови, що запаси на складі в цей момент виявилися рівними або меншими встановленого мінімального рівня. У випадку видачі замовлення його розмір розраховується так, щоб постачання поповнило запаси до максимального бажаного рівня.

Розрахунок розміру замовлення в даній системі здійснюється за формулою:

РЗ = МБЗ –ГР- ОС,

де РЗ — розмір замовлення;

МБЗ — максимальне бажане замовлення;

ГР — граничний рівень;

ОС — очікуване споживання за час постачання.

 

 

Таблиця 6.2.

Порівняння основних систем управління запасами

Система Переваги Недоліки
3 фіксованим розміром замовлення Менший рівень максимально бажаного запасу. Економія витрат на утримання запасів на розподільному центрі за раху­нок скорочення площ. Ведення постійного контролю наявності запасів на розподільному центрі.
3 фіксованим інтервалом часу між замовленнями Відсутність постійного контролю наяв­ності запасів на розподільному центрі. Високий рівень максимального бажа­ного запасу. Підвищення витрат на утримання запасів на розподільному центрі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)