АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Комісійні операції з векселями

Читайте также:
  1. А) Означення множини. Операції над множинами
  2. Балансові операції з векселями
  3. Випишіть військові операції часів Першої світової війни (укажіть хронологічні межі), які відбувалися на Україні. Зазначте час їх проведення.
  4. Грошова маса і її вимірювання. Механізм здійснення монетарної політики: регулювання обігової ставки, банківських резервів, операції на відкритому ринку.
  5. Депозитні операції комерційних банків
  6. За якого операційного процесу робочі місця розміщують за ходом технологічного процесу (предметний принцип), робочі місця спеціалізуються на виконанні однієї операції?
  7. Звернення до елементів векторів та операції з ними
  8. Звернення до елементів матриці та операції з ними
  9. Зміст, цілі, методи та інструменти монетарної (грошово-кредитної) політики. Операції на відкритому ринку, зміна облікової ставки і норми обов’язкового резервування
  10. Касові операції банківських установ
  11. Кожний ряд представляє одне з 3-бітних слів. При операції зчитування і запису завжди зчитується або записується ціле слово

Інкасування векселів – це послуга, яка належить до комісійних операцій, пов’язаних з виконанням банками доручень клієнтів щодо подання векселів у строк платникові та одержання платежів.

В інкасовій операції беруть участь 5 учасників:

1) принципал – векселедержатель, який дає доручення інкасувати вексель;

2) ремітент – банк, якому доручено інкасування;

3) інкасуючий банк – банк, який бере участь в інкасуванні, але не є ремітентом;

4) платник за векселем;

5) пред’являючий банк – інкасуючий банк, який здійснює пред’явлення векселів платникові.

Принципал (комітент) звертається в банк із заявою, до якої додаються по дві ксерокопії векселів та реєстр векселів.

Працівник банку видає клієнтові розписку про їх отримання.

Інкасування векселів здійснюється на підставі договору та доручення на інкасування.

Принципал подає доручення ремітенту:

– у 3 примірниках, якщо ремітент і пред’являючий банк – одна особа;

– у 4 примірниках, якщо ремітент і пред’являючий банк різні особи;

– у 5 примірниках, якщо в інкасування бере участь ще й інкасуючий банк.

Правильно оформлені доручення приймаються ремітентом під розписку на останньому примірнику доручення і реєструються у журналі.

Далі укладається договір, до якого прикладається реєстр векселів.

Прийнявши векселі на інкасо, банк реєструє їх у Книзі векселів, прийнятих на інкасо.

Ремітент здійснює інкасування самостійно або користуючись послугами інших банків.

Подання документів платникові може бути зроблене:

1) поштою;

2) у місці акцепту або платежу зазначеному у векселі.

Платник підписує Акт подання векселів до платежу і здійснює оплату не пізніше наступного дня після настання строку платежу.

При отриманні платежу за векселем банк-презентант учиняє напис на звороті векселя «Валюта отримана» і засвідчує його підписом. Отримані кошти зараховуються на поточний рахунок клієнта.

Доходи банку від інкасування з комісійної винагороди, яка утримується в процентному відношенні до повної суми векселя, але не менше встановленої банком суми на кожний пункт (мінімальна комісія).

Дамно утримується в процентному відношенні до повної суми векселя, але не менше встановленої банком суми на кожний пункт (мінімальне дамно). Порто утримується у визначеному розмірі на кожний пункт.

У разі ненадходження платежу і здійснення протесту всі витрати пов’язані з протестом, комісія та інші платежі також сплачуються клієнтом.

Здійснюючи інкасування векселів, банк не несе відповідальності за втрату векселів на пошті, несвоєчасне їх одержання у місці платежу з вини пошти; за упущення або недоліки, допущені нотаріусом при опротестуванні. Витрати банку можуть виникнути лише у разі порушень умов ним договору. Щоб запобігти претензій клієнта, банк повинен уважно стежити за термінами векселів, якомога точніше дотримуватись інструкцій своїх клієнтів, для чого рекомендується, щоб останні були задокументовані зі значною деталізацією.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)