АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Права громадян як споживачів

Читайте также:
  1. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  2. I. Теория естественного права
  3. I.2. Система римского права
  4. I.3. Основные этапы исторического развития римского права
  5. I.4. Источники римского права
  6. II. Историческая школа права
  7. II.3. Закон как категория публичного права
  8. II.6. Корпорации публичного права (юридические лица)
  9. III. ПРАВА СТОРОН
  10. IV. ПРАВА И ОБЯЗАННОСТИ КЛУБА
  11. Kрок М Лікувальна справа
  12. Kрок М Лікувальна справа

Відповідно до ст. 42 Конституції України, «держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів».

Права споживачів, механізм реалізації державного захисту цих прав та інші відносини між споживачами і продавцями (виготовлювачами, виконавцями) товарів, робіт і послуг в основному регламентуються ЦК України і Законом України «Про захист прав споживачів».

Відповідно до вказаного Закону, під час придбання, замовлення або використання товарів (робіт, послуг) для задоволення своїх побутових потреб споживачі, які перебувають на території України, мають право на:

1) державний захист своїх прав;

2)гарантований рівень споживання;

3)належну якість товарів (робіт, послуг), торговельного та інших видів обслуговування;

4) безпеку товарів (робіт, послуг);

5) необхідну, доступну та достовірну інформацію про кількість, якість і асортимент товарів (робіт, послуг);

6) відшкодування збитків, завданих товарами (роботами, послугами) неналежної якості, а також шкоди, заподіяної небезпечними для життя і здоров'я людей товарами (роботами, послугами) у випадках, передбачених законодавством;

7) звернення до суду та інших уповноважених державних органів за захистом порушених прав;

8) об'єднання в громадські організації споживачів.

Зазначеним Законом також встановлено важливе правило, відповідно до якого умови договору, що обмежують права споживача порівняно з правами, встановленими законодавством, визнаються недійсними. Якщо в результаті застосування умов договору, що обмежують права споживача, споживачеві завдано збитків, то вони повинні бути відшкодовані винною особою у повному обсязі. Параграфом 2 глави 54 ЦК України регламентуються окремі питання роздрібної купівлі-продажу, у тому числі пов'язані із захистом прав споживачів, зокрема про: надання покупцеві інформації про товар; продаж товару за зразками, з використанням автоматів і з умовою про доставку товару покупцеві; обмін товару; права покупця у разі продажу йому товару неналежної якості; відшкодування різниці в ціні у разі заміни товару тощо.

Закон України «Про захист прав споживачів» не встановлює певних меж своєї дії, і до відносин, які ним регулюються, належать ті, що виникають не тільки із договорів купівлі-продажу, а й із договорів: майнового найму (в тому числі найму (оренди) житлового поміщення; прокату; безоплатного користування майном; підряду (в тому числі побутового замовлення і абонементного обслуговування); доручення; перевезення громадян та їх багажу; комісії; зберігання; страхування; із договорів про надання фінансово-кредитних послуг для задоволення власних побутових послуг громадян тощо.

Тому відповідними актами законодавства України врегульовані права громадян як споживачів безпечних послуг чи робіт і в інших сферах, крім сфери торгівлі, наприклад: Законом України «Про дорожній рух» – права пасажирів, пішоходів, водіїв (як споживачів послуг інфраструктури дорожнього господарства); Кодексом торговельного мореплавства України – права споживачів-пасажирів під час морського перевезення і морського круїзу; Законом України «Про туризм» – права споживачів туристичних послуг тощо.

За порушення окремих прав споживачів законами України передбачена сувора відповідальність. Так, КК України встановлює кримінальну відповідальність, зокрема, за такі діяння, як: незаконне виготовлення алкогольних напоїв, тютюнових виробів чи інших підакцизних товарів з недоброякісної сировини (матеріалів), що становлять загрозу для життя і здоров'я людей, чи збут таких товарів (ч. 3 ст. 204); обман покупців та замовників (ст. 225); фальсифікація засобів вимірювань (ст. 226); випуск або реалізація недоброякісної продукції (ст. 227) та ін. КУпАП передбачає адміністративну відповідальність за порушення порядку проведення розрахунків із споживачами (ст. 155-1), порушення законодавства про захист прав споживачів (ст. 156-1) тощо.

Права громадян як споживачів можуть бути тимчасово обмежені лише в умовах воєнного або надзвичайного стану (ст. 64 Конституції України).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)