АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз можливих шляхів розповсюдження пожежі

Читайте также:
  1. Алгоритм однофакторного дисперсійного аналізу
  2. АНАЛІЗ ABC-XYZ В УПРАВЛІННІ МАТЕРІАЛЬНИМИ ЗАПАСАМИ
  3. Аналіз активів та пасивів підприємства
  4. Аналіз беззбитковості підприємства
  5. Аналіз бюджетного фінансування соціального захисту населення в регіоні (Калуський район, Івано-Франківська область)
  6. Аналіз валового прибутку підприємства
  7. Аналіз виконання договірних зобов’язань і реалізації продукції
  8. Аналіз використання виробничої потужності підприємства
  9. Аналіз використання матеріальних ресурсів
  10. Аналіз використання матеріальних ресурсів
  11. Аналіз використання обладнання і виробничої потужності підприємства
  12. Аналіз використання технологічного обладнання

Пожежа, що почалася, може швидко поширитися, прийняти великі розміри та заподіяти значний збиток у тому випадку, якщо для цього будуть відповідні умови.

У виробничих процесах майже завжди є умови для розповсюдження пожежі, яка виникла, але їх за певних умов можна звести до мінімуму, а щоб успішно справитися з цією задачею, необхідно при аналізі пожежної небезпеки технологічних процесів старанно з'ясувати, що ж буде сприяти розповсюдженню пожежі при її виникненні.

Умовами, що сприяють поширенню пожежі, що почалася, є:

а) скупчення значної кількості горючих речовин та матеріалів у виробничих, складських приміщеннях та на відкритих майданчиках, що перевищує встановлені норми;

б) наявність розгалуженої мережі систем вентиляцій, а також відсутність або несправність вогнезатримуючих клапанів, зворотних клапанів, шиберів, заслінок у системах вентиляції;

в) наявність великої кількості технологічних комунікацій:

- виробнича каналізація;

- технологічні трубопроводи;

- транспортерні лінії;

- пневмотранспорт;

г) аварії апаратів і трубопроводів, що супроводжуються розливом ЛЗР-ГР та загазованістю приміщень, установок;

д) наявність незахищених технологічних та інших прорізів у перекриттях, стінах, перегородках;

е) відсутність автоматичних установок виявлення і гасіння пожежі;

ж) відсутність або несправність телефонного зв'язку;

з) відсутність пожежного водопостачання;

і) відсутність аварійних зливів з технологічного обладнання;

к) відсутність або несправність первинних засобів пожежогасіння;

л) поява на пожежі раптових чинників (вибух апарату, небезпечні викиди, руйнування конструкцій і т. ін.);

м) невідповідність протипожежних розривів між будівлями.

 

Аналіз можливих шляхів розповсюдження пожежі насамперед необхідний для розробки заходів з його обмеження. Методика подібного аналізу аналогічна методиці аналізу джерел запалювання, тобто це метод виключення.

Таким чином, аналіз пожежної небезпеки будь-якого технологічного процесу включає аналіз горючого середовища як усередині технологічного устаткування, так і поза ним; аналіз можливих джерел запалювання та аналіз можливих шляхів розповсюдження пожежі. Крім цього при проведенні аналізу пожежної небезпеки технологічного процесу необхідно:

* встановити наявні засоби захисту проти утворення горючого середовища як усередині технологічного устаткування, так і поза ним, проти появи джерел запалювання і з обмеження шляхів розповсюдження пожежі;

* оцінити ефективність наявних засобів захисту;

* на основі оцінки ефективності наявних засобів захисту зробити конкретні висновки та пропозиції.

 

Але для того, щоб все це зробити, необхідно знати принципи розробки заходів, які забезпечують пожежну безпеку, і, відповідно, заходи, які виключають утворення горючого середовища (в апаратах та поза ними), джерел запалювання та обмежують шляхи розповсюдження пожежі.

Рекомендована література для розділу 1:

1. Заїка П.І., Хаткова Л.В., Крамар О.М. Пожежна безпека промислових підприємств. Навчальний посібник. – Черкаси. – АПБ. – 2009.

2. Заїка П.І., Хаткова Л.В. Теоретичні основи пожежної профілактики технологічних процесів та апаратів. Навчальний посібник. – Черкаси. – АПБ. – 2008.

3. Михайлюк О.П., Олійник В.В., Мозговий Г.О. Теоретичні основи пожежної профілактики технологічних процесів та апаратів. Навчальний посібник. – Харків.- АЦЗУ.- 2004. – 403с.

4. Пожаровзрывоопасность веществ и материалов и средства их тушения: Справ. изд.: В 2-х кн./ А.Н. Баратов, А.Я.Корольченко, Г.Н. Кравчук и др. –М.: Химия, 1990.

5. Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Пожежна профілактика технологічних процесів» для курсантів, студентів та слухачів по спеціальності «Пожежна безпека» /Укладачі: Л.В. Хаткова, В.П. Мельник, С.В. Цвіркун - Черкаси: АПБ, 2009.- 30 с.

8. Норми визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою. Наказ МНС №833 від 03.12. 2007 р.

9. ГОСТ 12.1.044-89. Пожаровзрывоопасность веществ и материалов.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)