АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 8. Особистість у системі суспільних зв’язків. Особистість та суспільство

Читайте также:
  1. Алкоголізм і суспільство.
  2. Аудит у системі господарського контролю
  3. Виробничі можливості в економічній системі та проблема економічного вибору
  4. Відносини місцевих державних адміністрацій у системі вертикальних та горизонтальних зв’язків
  5. Власність, її сутність, форми та місце в економічній системі.
  6. Глава 15 НОРМИ ПРАВА У СИСТЕМІ СОЦІАЛЬНИХ НОРМ
  7. Глава 5 ДЕРЖАВА У ПОЛІТИЧНІЙ СИСТЕМІ СУСПІЛЬСТВА
  8. ГРОМАДСЬКО-ПОЛІТИЧНІ ОРГАНІЗАЦІЇ В ТОТАЛІТАРНІЙ СИСТЕМІ 20-30-Х PP.
  9. Громадянське суспільство – це сфера недержавних суспільних інститутів і відносин.
  10. Гроші в системі товарних відносин. Функції грошей. Види грошей. Закони грошового обігу.
  11. Державна виконавча служба в системі органів Міністерства юстиції України.
  12. Економічна конкуренція. Місце конкуренції в системі елементів ринку. Умови виникнення конкуренції

Поняття особистості в соціології. Основні ознаки особистості. Співвідношення понять людина, особистість, індивід, індивідуальність. Основні теоретичні концепції особистості. Типологія особистості.

Соціальний статус та соціальні ролі особистості. Внутрішньорольові та міжрольові конфлікти, шляхи їх подолання. Внутрішні детермінанти соціальної поведінки особистості. Потреби, інтереси, цінності, ціннісні орієнтації як елементи духовної структури особистості. Співвідношення особистих та суспільних інтересів. Ціннісні орієнтації особистості.

Соціалізація індивідів та її основні етапи. Співвідношення соціалізації та індивідуалізації особистості. Соціалізація як цілеспрямований і стихійний вплив соціальних факторів. Структура процесу соціалізації: адаптація, інтеріоризація та формування особистісних якостей. Основні чинники та канали соціалізації особистості. Поняття ресоціалізації. Проблеми ресоціалізації особистості в умовах суспільної трансформації.

Гендерна соціалізація. Відмінності соціалізації у чоловіків та жінок. Основні етапи розвитку та напрями фемінізму.

Девіантна поведінка, її причини. Біологічні, психологічні та соціологічні трактування причин девіації. Види девіантної поведінки.

Особистість як суб’єкт суспільних відносин. Соціальна активність особистості: критерії, показники. Види та рівні соціальної активності.

Сутність та роль гендерних стереотипів, тенденція до їх змінювання у сучасному суспільстві.

Соціологічні дослідження ролі особистісного фактору в соціальних, політичних та економічних реформах в сучасній Україні.

Роль і значення теми для діяльності працівників ОВС

Розуміння сутності структури потреб, соціальних інтересів, ціннісних орієнтацій особистості, як елементів її духовної культури, необхідно для працівників міліції, що постійно мають справу із людьми. Крім того, правоохоронці в своїй роботі дуже часто мають справу із девіацією, яка вивчається в даній темі. Безпосередньо для діяльності працівників міліції має велике значення вивчення сутності, причин, типів та закономірностей десоціалізації та ресоціалізаціїї, зокрема тих, хто позбавлений волі, або звільнився із ув`язнення.

Ключові слова: “особистість”, “індивідуальність”, “характер”, “соціальні ролі”, “рольовий конфлікт”, “соціалізація”, “соціальна активність”, “соціальна діяльність особистості”, “девіантна поведінка”, “гендерні відносини”.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)