АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Самостійна робота – 4 год

Читайте также:
  1. Ветеринарно-просвітницька робота
  2. Виділення, копіювання, переміщення, вставка, видалення об’єктів та робота з буфером обміну Windows
  3. ВИМОГИ ДО ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ МОНТАЖІ І ПУСКОНАЛАГОДЖУВАЛЬНИХ РОБОТАХ
  4. Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми. Принципи, шляхи і етапи перевиховання важковиховуваних дітей.
  5. Військово-соціальна робота у ЗС України
  6. Вікова фізіологія – це самостійна наука, завданням якої є вивчення закономірностей становлення і розвитку фізіологічних функцій організму в процесі онтогенезу.
  7. ВОЛОНТЕРСЬКА РОБОТА ЯК ОСНОВА СОЦІАЛІЗАЦІЇ ТА РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ
  8. Домашня робота школярів
  9. Естетика як самостійна наука. Предмет та завдання естетики.
  10. ІІ. Позакласна робота із зарубіжної літератури
  11. ІНДИВІДУАЛЬНА ТА САМОСТІЙНА РОБОТА
  12. КОНТРОЛЬНА РОБОТА

Методичні рекомендації:

Для розуміння злочинності необхідно правильно розібратися в складному відношенні злочинності і злочинів. Виявляючись емпірично в сукупності досконалих злочинів, злочинність не зводиться до цієї сукупності, а володіє самостійним змістом як особлива форма соціальної поведінки людей, прояв соціальної патології, відмінний від того, що властиве окремим злочинам і їх сукупності. Аналізуючи соціально-правовий характер злочинності, важливо визначити, як виявляється кожна з її властивостей в змісті злочинності і її походженні.

Розглядаючи основні показники злочинності, треба мати на увазі їх відносність, неповноту і умовність розподілу на кількісні і якісні, оскільки кожний з цих показників характеризує лише ту або іншу сторону злочину.

Стосовно питання про латентну злочинність важливо засвоїти: що входить в це поняття; яке соціологічне і кримінологічне значення даного явища, співвідношення і зв'язок між показниками латентності і розкриваємості злочинів; види латентності і причини, приблизний рівень латентності різних злочинів, методи виявлення і вимірювання латентності.

Звертаючись до соціальних наслідків злочинності, необхідно визначити кримінологічне і загальносоціальне значення цієї проблеми, структуру соціальних наслідків злочинності і зміст кожної з її складових частин, можливості і шляхи встановлення «ціни злочинності».

План семінарського заняття:

1. Поняття злочинності та її ознаки. Основні види злочинності.

2. Кількісні та якісні показники злочинності.

3. Сучасний стан і тенденції злочинності в Україні.

Завдання для самостійної роботи:

1. З’ясуйте динаміку злочинності в одному із районів Н-ської області, яка наведена в таблиці за останні 5 років:

 

Роки Число зареєстрованих злочинів
   

2. Назвіть причини та умови злочину, використовуючи дані кримінальної справи:

Бокшин А.А., проживаючи в зареєстрованому шлюбі з Бокшиною Н.Р., систематично на грунті сварок та інших сімейно-побутових причин заподіював Бокшиній побої та інші тілесні ушкодження, які в силу їх неодноразовості завдавали потерпілій значних фізичних та психічних страждань, а тому носили характер мучень.

Так, в жовтні 2006 року близько 23 годин Бокшин, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння у себе вдома, на грунті ревнощі почав бити свою жінку, завдав їй декілька ударів кулаком в обличчя, копнув по нозі, бив по інших частинах тіла, заподіяв потерпілій легке тілесне ушкодження, що не спричинило короткочасного розладу здоров’я у вигляді крововиливу лівої молочної залози, лівого плеча, лівого стегна, лівої сідниці.

У листопаді 2006 року ввечері, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, Бокшин в результаті сварки з жінкою побив її, збив з ніг на підлогу, декілька разів копнув ногою по різних частинах тіла, заподіяв потерпілій побої і тілесні ушкодження у вигляді крововиливів на тілі.

У лютому 2007 року ввечері, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння у себе вдома, Бокшин на грунті неприязних відносин почав завдавати ударів кулаками в обличчя, збив з ніг, а коли Бокшина упала на підлогу, став копати її ногами по спині, руках, грудях, в результаті чого потерпілій була заподіяна закрита черепно-мозкова травма з явищами струсу мозку, крововиливи обох очно-підщелепних областей, міжлопаточної області.

Допитаний в судовому засіданні підсудний Бокшин суду пояснив, що шлюб з Бокшиною був зареєстрований два роки тому. Відношення спочатку були гарні, зароблені гроші він віддавав жінці, спиртне вживав тільки в свята. В подальшому відношення стали псуватися, оскільки, як заявив підсудний, він не був готовий до сімейного життя, до народження дитини. Складні побутові умови (проживання в однокімнатній квартирі) не давали йому можливості відпочити після роботи. В результаті Бокшин подав в суд заяву про розірвання шлюбу, але суд не розірвав, а дав термін на примирення.

Деякі дані про особистість злочинця: Бокшин А.А. народився в 1972 році, має неповну середню освіту, раніше судимий:

В 1992 році по ст. 206 ч.3, ст. 101 ч. 1 КК УРСР до семи років позбавлення волі.

В 2000 році по ст. 101 ч. 1 КК УРСР до п’яти років позбавлення волі, на підставі ст. 43 КК УРСР приєднаний невідбутий строк по попередньому вироку, таким чином, для відбування призначено шість років і шість місяців позбавлення волі. На підставі ст. 26 КК УРСР визнаний особливо небезпечним рецидивістом. Звільнений в 2005 році після відбуття покарання.

Теми рефератів, доповідей:

 

1. Історія зарубіжних концепцій причин злочинності.

2. Характеристика біосоціальних теорій та їх представники.

3. Соціологічний напрямок в зарубіжній кримінології.

4. Системний підхід до вивчення злочинності.

5. Латентність злочинності.

6. Соціальна природа злочинності.

 

Література до теми:

[31, 76, 138, 140, 141, 142, 152, 222].


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)